SPD-leider pleit voor Russische gaspijplijn

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Kevin Kühnert, secretaris-generaal van de Duitse socialistische SPD, vindt dat de Nordstream 2 gaspijplijn, die Russisch gas via de Oostzee aan Duitsland levert, aangesloten moet worden.

Kühnert is van mening dat dit project, geleid door het Russische Gazprom, niet mag worden verward met reacties op Ruslands territoriale controverses met Oekraïne en mensenrechtenkwesties. De SPD-bestuurder neemt hierover een standpunt in dat afwijkt van dat van coalitiepartner Die Grünen.

Over Russische troepenconcentraties en reacties van de NATO vindt deze week overleg plaats tussen Rusland en de Verenigde Staten. Europese bondgenoten maken zich grote zorgen over het feit dat zij daarbij niet aan tafel zitten. 

Kühnert: “Nord Stream 2 is bijna aangesloten op het net. Alleen het ontbreken van wettelijke vergunningen belemmert de definitieve start van de gasleveringen. Op een gegeven moment moet er politieke en juridische vrede zijn in zo’n discussie”.

De SPD-bestuurder is zeer bezorgd over de hoge energieprijzen. “We werken keihard aan oplossingen voor huishoudens die het nu moeilijk hebben.”

+2

Reacties (13)

#1 basszje

Om de een of andere redenen zitten ‘sociaal-democraten’ vuistdiep in de Russische belangen. Schroder ( en wie nog meer in het kielzog ) bij Gazprom and Blair als ‘communicatie-adviseur’ in Kazachstan.

Ik vraag mij af met welke tong hij spreekt.

( Politiek en zakelijk niet verwarren is precies de reden waarom Europa zich zo makkelijk laat uitspelen door landen waar beiden feitelijk hetzelfde belang zijn. )

En 2. illustratie – De oligarch komt prettig leven in het westen omdat de voorzieningen daar nog niet helemaal leeggerooft zijn, onderdeel van het probleem. -> https://www.theguardian.com/world/2022/jan/08/how-the-kazakh-elite-put-its-wealth-into-uk-property

#2 Hans Verbeek

Gas uit Siberïe opstoken in Duitsland is natuurlijk niet duurzaam.
Schaliegas uit de VS in de vorm van LNG importeren is helemaal belachelijk. Geen van beide oplossingen is duurzaam: ze zijn voor overbrugging van 5 jaar (misschien zelfs 10 jaar).
Het tromgeroffel over Oekraïne lijkt mij pure afleiding: het is een manier om de prijs nog wat op te drijven. Als Rusland echt Oekraïne wil binnenvallen / veroveren, waarom hebben ze dan al die tijd gewacht?

#2.1 Co Stuifbergen - Reactie op #2

Als ik u goed begrijp, beweert u dat Rusland zijn troepen naar de grens met Oekraïne brengt zodat de EU geen gas van Rusland koopt, en het gas uit Groningen duurder wordt.

Alleen heeft Rusland daar niet veel aan, want de EU koopt dan geen Russisch gas.

#2.2 Hans Verbeek - Reactie op #2.1

Als ik u goed begrijp, beweert u dat Rusland zijn troepen naar de grens met Oekraïne brengt zodat de EU geen gas van Rusland koopt, en het gas uit Groningen duurder wordt.

Je probeert mijn woorden te vervormen tot iets wat ik helemaal niet bedoel.
Met tromgeroffel bedoel ik de aandacht in de media en het overleg in Geneve. Ik weet helemaal niet of Rusland veel troepen naar de grens heeft gebracht. Ik heb al eerder dingen in de media gehoord, die helemaal niet bleken te kloppen.

Alleen heeft Rusland daar niet veel aan, want de EU koopt dan geen Russisch gas.

Nu koopt de EU nu nog altijd Russisch gas, tegen een prijs, die substantieel gestegen is sinds de media begonnen te berichten over de Russische troepenmacht aan de Oekraïnse grens.

#2.3 Frank789 - Reactie op #2.2

[ Ik weet helemaal niet of Rusland veel troepen naar de grens heeft gebracht. ]

En als u het woordje “veel” weglaat, weet u het dan wel? Of gelooft u Putin in “de media” helemaal niet?

Russia announces withdrawal of 10,000 troops after drills near Ukraine
https://www.france24.com/en/europe/20211226-russia-announces-end-of-10-000-troop-drills-near-ukraine
.
De coördinatie tussen Putin met Jinping lijkt me overigens overduidelijk:
https://nos.nl/artikel/2412717-china-voert-militaire-druk-op-hoever-wil-peking-gaan-met-afvallig-taiwan

#2.4 AltJohan - Reactie op #2

@Hans Verbeek: Ze zijn Oekraïne al binnengevallen want ze hebben “de Krim” al bezet en geannexeerd. Ook rommelen ze al jaren in het oostelijke gedeelte. Wat ze doen is salami-tactiek, waarbij ze langzaam maar zeker verder en verder gaan.

#2.5 basszje - Reactie op #2.4

Ze ‘rommelen’ niet in het oosten, in het oosten zijn 20K soldaten ‘ op vakantie ‘ gestationeerd.

Dit is de jaarlijkse chantage van Rusland. Rond kerst en rond 8 mei (‘bevrijdingsdag’). Mag Europa de komende jaren nog aan gaan wennen, want er is geen enkele reden om aan te nemen dat als ze hun zin krijgen dat ze het niet gewoon nog een keertje doen.

https://khpg.org/en/1608809871

#2.6 Hans Verbeek - Reactie op #2.4

Je hebt gelijk, AltJohan, er zijn al jaren Russische troepen op Oekraïns grondgebied.

waarbij ze langzaam maar zeker verder en verder gaan.

Maar je hebt ook ongelijk, want er is al jarenlang een status quo in het oosten Oekraïne: er is geen sprake van verder en verder.

#3 Bolke

Duitsland betaald nu ong. 300 dollar voor hun gas (via langlopende contracten) en deze politicus snapt natuurlijk donders goed dat hij het niet aan de kiezers kan uitleggen dat de Duitsers straks 3.5x meer gaan betalen voor hun energie rekening omdat Gazprom het spelletje van de EU niet mee speelt.

De EU pusht de lidstaten om de langdurige contracten met Gazprom te verlaten in ruil voor de spot markt, de EU dacht dat Gazprom dan geen andere keus had dan haar gas op een veiling aan te bieden waardoor de prijzen zouden dalen dmv concurentie, echter heeft Gazprom een nieuwe strategie gekozen, ze zijn niet van plan om hun gas via de spot markt te verkopen, en nu is er dus een enorm tekort op de spot markt en stijgen de prijzen de pan uit.

Deze politicus wil dus dat NS2 van start gaat om Duitsland van goedkoop gas te voorzien (dat Duitsland overigens voor een vette winst aan o.a. Polen en Oekraïne op de spot markt doorverkoopt, want die moeten wel gewoon 1000 dollar aftikken, hopla 700 dollar winst, snel verdiend).

#3.1 Co Stuifbergen - Reactie op #3

Je zou haast denken dat Rusland dan beter zelf gas aan Oekraïne leveren kan.
De pijpleidingen liggen er al.

#3.2 Bolke - Reactie op #3.1

Dat wil Oekraïne niet, die kopen datzelfde gas liever van een EU handelaar tegen een hogere prijs.
Zodat ze kunnen zeggen dat ze geen Russisch gas kopen, lol, sukkels.

#3.3 basszje - Reactie op #3

Het verschil is dat de EU nog steeds denkt dat iedereen zich wel aan de redelijke regels van ‘de markt’ ( die immers alles oplost ) gaat houden, terwijl gazprom gewoon een staatsbedrijf is met een geopolitieke missie. Men zou gerust een paar jaar zware verliezen lijden als dat politiek gezien gunstig zou kunnen zijn.

De EU leeft in een soort van collectieve illussie dat dat soort acties behoren tot het verleden van de koude oorlog .

– Oekraine levert niet, maar transporteert.

#3.4 Bolke - Reactie op #3.3

1. De winsten van Gazprom zijn astronomisch (ik geloof 9 miljard in het 3de kwartaal).
2. Gazprom had met de langlopende contracten een strategie om zoveel mogelijk marktaandeel te pakken tegen een lage winstmarge maar zijn omgeschakeld naar een lage marktaandeel met een hoge winstmarge.

De EU dacht externe leveranciers wel even haar wil op te kunnen leggen, ze komen nu dus van een koude kermis thuis en het wordt nog erger aan Gazprom werkt aan de pijpleiding van 50 bcm naar China (power of Siberië 2) die gas gaat leveren vanuit de velden die nu eigenlijk aan Europa leveren, dus het kan binnen 10 jaar zo maar zijn dat we moeten gaan opbieden tegen China voor dat gas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*