Soldaten verkrachten en doden Iraaks meisje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Soldaten verkrachten en doden Iraaks meisje

Doet me denken aan “Casualties of War”…

0

Reacties (19)

#1 Joost

Tja, waar gehakt wordt vallen spaanders. Je kan niet verwachten dat mensen die de hele dag oorlog voeren moreel nog de hoogste standaarden hebben. Zeker niet omdat al lang duidelijk is dat ze een oorlog voeren op valse gronden.

#2 Mark

Je laatste zin is een beetje vreemd, ik denk niet dat de soldaten dit zelf zo voelen.

Het valt waarschijnlijk niet tegen te houden, maar wel scherp te veroordelen en zware straffen uit te delen.

#3 Joost

@TT: Jawel, de soldaten geven in toenemende mate zelf ook aan dat ze niet meer weten waarom ze in Irak vechten.

#4 Jan Jaap

Natuurlijk moet je ze straffen (en flink ook), maar dit is oorlog en soldaten zijn meestal geen lieverdjes. Was bound to happen…

#5 Bismarck

Probleem is dat dit soort dingen altijd als “incidenten” en “uitwassen” worden betiteld, terwijl het (even los van de vraag of het vaker voorkomt, maar niet gerapporteerd/vervolgd wordt) natuurlijk symptomen/gevolgen zijn van beslissingen/fouten die in hogere echelons gemaakt worden.

#6 Turk

*Tja, waar gehakt wordt vallen spaanders.*

*Je kan niet verwachten dat mensen die de hele dag oorlog voeren moreel nog de hoogste standaarden hebben.*

*Het valt waarschijnlijk niet tegen te houden, maar wel scherp te veroordelen en zware straffen uit te delen.*

*Natuurlijk moet je ze straffen (en flink ook), maar dit is oorlog en soldaten zijn meestal geen lieverdjes. Was bound to happen… *

*maar niet gerapporteerd/vervolgd wordt) natuurlijk symptomen/gevolgen zijn van beslissingen/fouten die in hogere echelons gemaakt worden.*

Ach, het kan gebeuren? Het is oorlog? Dit hadden jullie ook keihard moeten veroordelen. Valt me tegen dat jullie er heel mild mee omgaan. Dit is verschrikkelijk. kan me niet voorstellen dat jullie zo hadden gereageerd wanneer de situatie anders zou zijn. irakezen doen dit tegen westerlingen. Weet zeker dat jullie dan anders gepiept hadden.

Je keurt het af, maar zegt dat het oorlog is en dat het KAN gebeuren. Het komt over als met twee maten meten. Het mag gezegd worden, toch?

#7 Joost

@Turk: We veroordelen de opdrachtgevers.

De uitvoerders zijn gewoon maar mensen, en je kan niet verwachten dat ze nog dezelfde beslissingen zouden nemen als jij, die lekker op de bank voor de TV zit. Dan is het makkelijk oordelen.

Uiteraard moeten de daders gestraft worden, maar zodra mensen de opdracht krijgen andere mensen te vermoorden dan vervagen de grenzen.

Dus het verbaast me niet dat het gebeurt.

#8 Jan Jaap

@6: Waar o waar oordeelde ik wel hard over Irakezen die dit met Amerikaanse soldaten deden? Hou op met mij woorden in de mond te leggen. Ik heb een even cynische uitkijk op Amerikanen als op Irakezen.

#9 micha

Lijkt mij een gevalletje vuurpeleton voor een ieder die dit doet.

De redenatie dat dit een verband heeft met eventuele gronden voor een oorlog ontgaan mij even. Welke gedachte moet zo’n soldaat dan hebben…

Ik vindt dat het moreel onjuist is om hier oorlog te voeren dus laat ik maar gaan verkrachten en moorden…?

#10 Joost

@9: Op het moment dat jonge mannen een oorlog in worden gestuurd door oude mannen gebeuren daar verkeerde dingen. Bloedwraak, verkrachting, moord enz. zonder consequenties zijn dan veel waarschijnlijker. Dat zie je in elke oorlog.

Die jongens zijn wel degelijk verantwoordlijk voor hun eigen daden en moeten in een ideale wereld gestraft worden, maar ik zie dit wél als een onderdeel dat onlosmakelijk is verbonden met oorlog. Het gebeurt immers in elk conflict.

Dit soort dingen veroordelen vanuit je luie stoel is makkelijk en suggereert dat oorlog iets nobels heeft en gecivilisserd kan worden.
Fout: oorlog is en blijft smerig.

Wat is er humaner aan het gooien van een bom (mag blijkbaar wel) dan aan het verkrachten van een vrouw?

Beiden mogen niet in een normale samenleving. Maar als je het ene opeens wel mag dan is de stap naar het tweede niet meer zo groot.

Daarom vind ik de “oude mannen” die dit conflict begonnen hoofdschuldig.

#11 Mark

@Turk: Dat we dit ten scherpste veroordelen spreekt voor zich zou ik zeggen. Ik heb ook niet bij elke gruwelijkheid van islam-fundi’s uitgespeld dat ik dat gruwelijk en ten diepste veroordeel etc etc etc. Helaas is het inderdaad wat verder van mijn bed en heb ik al zoveel ellende in de wereld gezien en gelezen dat ik niet meer verbaasd ben of erg boos, dat geef ik toe. Misschien zou dat wel moeten, maar dan zou ik continu boos en verontwaardigd moeten zijn en dat is niet vol te houden.

Waar we naar moeten kijken is hoe de VS hier mee omgaan. Als die soldaten niet zeer streng worden gestraft is het tijd voor meer verontwaardiging.

Je kunt de mens niet weerhouden van slechte daden, maar je kunt wel proberen hem in toom te houden.

#12 turk

Een oorlog die in irak is begonnen om vrijheid en democratie te brengen was al verkeerd. Who the fuck are you (vs) zou ik zeggen.

Die soldaten moeten gestraft worden, ok. Maar je kunt de reactie toch wel begrijpen.

Vrijheid democratie brengen – verkrachten en moorden.

Volgens mij is het tijd dat je dan daar zo snel mogelijk weg moet. Welk volk zal nog geloven dat je hier bent voor vrijheid en democratie ??? ik niet, jij wel?

#13 Jan Jaap

Alhoewel ik ook niet voor de oorlog was toen die begon, weet ik niet of onmiddelijke terugtrekking wel het antwoord is. Je laat het land dan in zo’n chaos achter dat het waarschijnlijk verder terugvalt. Aan de andere kant zie ik ook weinig goeds van in Irak blijven komen. Er is niet echt meer een duidelijk manier om dit te beëindigen.

#14 treucrime

ik zou mijn mening hierover even willen uiten daar ik het een regelrechte schande vind ok ze voeren oorlog maar tegen wie??????
wat heeft dat meisje van 14jaar misdaan dat ze dit verdiend en als jullie dit normaal vinden sta er dan eens even bij stil dat moest er hier een oorlog uitbreken dat het ook bij ieder van jullie dochters kan gebeuren het is niet omdat het soldaten zijn dat ze dit ongestraft kunnen doen maar ja wie zijn wij om te zeggen wat ze moeten doen en laten
vind het jammer dat dit nog steeds zo vaak gebeurd moge zij in vrede rusten vanwege een vader van een dochter van 14jaar

#15 micha

@10 Wat heeft dat met mijn vraag over een link met de gronden van de oorlog te maken…?

#16 micha

@12: Democratie brengen was geen reden maar een uitweg. Bij democratie mag je als volk namelijk zelf bepalen wat je wilt gaan doen. Dat maakt een snelle wederopbouw en terugtrekking mogelijk.

Ook dit is weer zo’n leuke paradox. Het opstoken van mensen tegen de aanwezigheid van de VS zorgt ervoor dat deze er langer blijven. Immers geen stabiele situatie.

De aanstichters van leed in Irak zijn de elementen die niets winnen bij een soepele overgang naar een welvarend Irak. wie heeft er baat bij deze situatie? de VS? Zelfs Boeing niet ;)

Irak onder Sadam is te vergelijken met Yugoslavie onder Tito. Dat is waar de VS de fout in zijn gegaan. Irak bestaat niet in de harten van de bewoners.

#17 treucrime

turk je moet niet boos zijn op de vs het is dankzij het aandrang van alle europese landen dat de amerikanen zich ermee bemoeid hebben amerika hun eerste doel was eigelijk al hun troepen in alle landen terug te trekken en zich van heel de wereld niks meer aantrekken maar wij europeanen zijn veel te klein om zo een aanval te inkasseren zoals amerika gehad heeft op 11 september ze noemen zich de giant wel dit doen ze terecht pearl harbor wat is er gebeurd een tegenaanval klein maar krachtig. aanslag in spanje gevolg terugtrekking uit irak van alle spaanse troepen maar daar draait het allemaal niet om het gaat hier over het feit van verkrachting en het gevolg ervan stel je voor vrij spel voor alle pedofielen ga gewoon naar het leger en wacht tot er een oorlog uitbreekt en laat alle remmen maar los nogmaals de wereld is ziek nog elke dag verdwijnen er kinderen gebeuren er verkrachtingen en vallen er onschuldige slachtoffers ze zouden zich beter in eigen land meester houden ieder voor zich hoe hard en jammer het ook klinkt voor de arme landen vandaag in het nieuw belgie maakt 1miljoen vrij om arme landen te helpen wat krijgen wij westerlingen terug van de vreemde dat wij westerlingen rassist zijn maar het zijn zij die hier komen wonen maar dan toch hun geloof willen behouden en proberen te leven zoals ze thuis leefden waarom dan weggaan waar we wijken veraf van het onderwerp verkrachting van 14jarige meisje is en blijft een misdaad en moet bestraft worden punt ander lijn of ze nu krankzinnig geworden zijn van de oorlog of ze nu in dronken toestand waren allemaal geen uitvluchten denk er maar eens goed over na

#18 Jan Jaap

Alsjeblieft! Gebruik punctuatie, hoofdletters en alinea’s. Ik kan hier echt niks van maken.

#19 Joost

“het aandrang van alle europese landen dat de amerikanen zich ermee bemoeid hebben amerika”

@Hardtrack: Inderdaad. En na bovenstaande zin ben ik lachend gestopt met lezen.

Oh, stiekem deze nog. “wij europeanen zijn veel te klein om zo een aanval te inkasseren zoals amerika gehad heeft op 11 september”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*