Sinn Féin in de regering?

Sinn Féin won de verkiezingen in Ierland. Of de partij nu in de regering komt is nog even de vraag.

De partij won de ‘popular vote’, maar krijgt waarschijnlijk niet het grootste aantal zetels. Dat komt ook omdat ze te weinig kandidaten op de lijst had. Intussen lijkt Micheál Martin, leider van Fianna Fáil terug te komen op zijn belofte nooit met Sinn Féin te gaan regeren.

Meer achtergrond hier.

Open waanlink

 1. 1

  Is hier een deskundige op het gebied van Ierse verkiezingen?
  Ik lees in de link dat Sinn Féin 42 kandidaten had, en 37 zetels krijgt.
  Dan zou ik denken dat Sinn Féin geen gebrek aan kandidaten heeft, want volgens de wikipedia is er een systeem van evenredige vertegenwoordiging.
  (Anders kan het parlement ook niet zo veel kleine partijen hebben, lijkt mij)

 2. 2

  Ieren brengen meer stemmen uit. Een eerste deel van de zetels wordt verdeeld op basis van de eerste stem. De rest volgt op basis van de volgende stemmen per district, als ik het goed begrijp. SF heeft niet overal kandidaten gesteld.

 3. 3

  @1: Districtenstelsel. Ierland is opgedeeld in tientallen districten waar per district 3-5 zetels te krijgen zijn. In het ene district hadden ze stemmen teveel voor hun kandidaten en in het andere kandidaten teveel voor hun stemmen.

 4. 5

  @4: Niet helemaal, het is een beetje een ingewikkelde combi van een districtenstelsel en een proportioneel stelsel. De zetels worden proportioneel toegewezen per district, en om te voorkomen dat er daarbij veel stemmen verloren gaan, kunnen mensen 2e, 3e, 4e etc. voorkeuren opgeven. Single Transferable Vote, STV.

  Dat is wat ik ervan opgestoken heb op Wikipedia in elk geval.

  De parlementariërs hebben meer regionale binding met hun kiezers dan in Nederland, en partijen staan iets zwakker en opzichte van kandidaten. Maar er zit dus nog steeds een behoorlijk verschil tussen zetels en kiezersvoorkeur, en de uitslag is lastig te voorspellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren