ANALYSE - Martin Shkreli is de hedgefondsmeneer die vorig jaar de fabrikant van een pilletje van 13 dollar per stuk opkocht (met dit pilletje wordt een ziekte behandeld die voor HIV-patiënten levensbedreigend is) om vervolgens de prijs van het pilletje te verhogen naar $750,- per stuk.
Het Congres voelde hem afgelopen donderdag aan de tand over deze kwestie, maar al grijnzend bleef hij zich op zijn zwijgrecht beroepen. Na afloop noemde hij de Congresleden die hem ondervroegen ‘imbecielen’:
Hard to accept that these imbeciles represent the people in our government.
— Martin Shkreli (@MartinShkreli) February 4, 2016
Iedereen haat hem nu. Maar iedereen mist het punt betoogt dit stuk.
In een notendop zegt het:
- Iedereen heeft het over Shkreli, maar het zou vooral over het systeem moeten gaan: “The Daraprim saga has as much to do with the Food and Drug Administration as with Shkreli: although the drug’s patent expired in the nineteen-fifties, the F.D.A. certification process for generic drugs is gruelling enough that, for the moment, whoever owns Daraprim has a virtual monopoly in America.”
- Het is niet choquerend dat een bestuurder van een farmaceutisch bedrijf winst probeert te maken, dus laten we ophouden met doen alsof dat wel zo is.
- We moeten Shkreli juist dankbaar zijn dat hij de onvolkomenheden in het systeem zo zichtbaar maakt.
- Shkreli doet dit met opzet. Het was vóór hij tot die absurde prijsverhoging overging allang duidelijk dat dit het bedrijf een boel negatieve publiciteit zou opleveren (waar investeerders niet van houden) en daardoor de industrie als geheel mogelijk extra toezicht en reguleringen. “A truly greedy executive would keep a much lower profile”.
- Shkreli for President! …
(1828 woorden … )
Reacties (12)
op die foto is nog geen spoortje grijs te zien
over punt 2:
An sich is dat niet choquerend nee, maar de manier waarop hij misbruik maakte van de situatie is dat wel.
Ik vind het wat onzinnig. “Het systeem” weerhield de vorige eigenaar er niet van om onder verder identieke omstandigheden het medicijn voor 13 dollar te verkopen. Of mis ik iets?
@3: Het systeem verhindert dus ook niet dat iemand een monopolie op zo’n medicijn verwerft en dan een belachelijke prijsverhoging doorvoert. M.a.w. het systeem deugt niet, en daar gaat het hier over.
En dan zo’n stelletje hypocriete congresleden die daar voor de show een beetje verontwaardigd over gaan zitten doen. Terwijl zij dit systeem zelf hebben gecreëerd. Shkreli heeft dus in die zin wel gelijk dat hij ze in hun smoel uitlacht en zegt dat het een stelletje imbecielen is.
Neemt niet weg dat ik meneer Shkreli heb toegevoegd aan het lijstje van lieden die wat mij betreft binnenkort ongelukkig van een keukentrapje mogen vallen.
In feite zouden we collectief moeten stoppen met die hele farmaceutische industrie. Alternatieven genoeg. Maar de moderne mens wil nu eenmaal een pilletje voor al zijn problemen.
Het hele economische systeem is zo ingericht dat als je je gedraagt als Shkreli, je enorme beloningen krijgt. Wij hebben de maatschappij zo ingericht dat mensen als Shkreli als beste bestuurders uit de bus komen. Sterker nog, we hebben al bijna dertig jaar bestuurders in de publieke sfeer die volhouden dat als we alles maar overhevelen naar de private sector, de dingen veel beter gaan.
En als dat dan daadwerkelijk gebeurt en de markt daadwerkelijk een meedogenloze technocraat als bestuurder aanstelt en deze totaal egoistische klootzak bergen winst gaat maken over de ruggen van doodzieke mensen, wat doen we dan? Dan geven we de schuld aan de persoon. Ik vind die politici dus ook imbecielen.
Serieus, ik heb bijna medelijden met Martin Shkreli. Hij heeft altijd precies gedaan wat hij moest doen. Hij heeft zich geconformeerd aan het morele systeem waarin hij opereerde en daarin voortreffelijke prestaties geleverd. En nu wordt hij aan de schandpaal genageld alsof hij het allemaal zelf heeft bedacht. Puur om het systeem maar niet in vraag te hoeven trekken. Treurig.
@5:
Uitstekend plan. Tenminste als het je bedoeling is om de overbevolking en de vergrijzing te bestrijden.
@5:
Gewoon nationaliseren, is bij de huidige maatschappij helaas geen mogelijkheid.
Hacken en alle samenstellingen “medicijnenmaffia-leaks” zetten, mag van mij daarom ook wel.
;-)
@7
In mijn visie is de westerse maatschappij totaal gestoord. Als alleen in Nederland al 1 miljoen mensen antidepressiva gebruiken, dan is er toch iets goed mis? Wat heb je nou aan oud worden als dat gepaard gaat met allerlei ‘ziektes’? Ziektes die door de farmaceutische maffia ‘bestreden’ wordt dmv symptoombestrijding. Met weer allerlei bijwerkingen enz enz enz.
Gezonde voeding, gevarieerd bewegen en vooral leren ontstressen is al meer dan het halve werk. En verder wat Henk in @8 zegt. Voor zeldzame zaken (ziektes) nationaliseren. (eigenlijk wel op EU-niveau)
Maar als ik om mij heen kijk dan is bijna niemand belangstellend in het eigen welzijn. Als er wat is rent men naar de dokter en verwacht een ‘wonderpilletje’.
Ik vind het verder wel best. Ik ben geen zendeling en heb mijn eigen ideeen over gezondheid. En je raadt het al: de farmaceutische boevenbende verdient weinig aan me. Uitzonderingen daargelaten, want ook mij kunnen onvoorziene zaken overkomen.
@2: Ik heb net de film ‘The Big Short’ gezien. Amoraliteit is in het systeem. Leef er mee of ga een klooster in.
Eens met Poligraf en Olilav …
@1: Grijs haar is ook slechts het laatste stadium. Op moleculair niveau is het nu al bezig … over hoogstens luttele decennia zul je zien dat ik gelijk had.
(maar voor de duidelijkheid toch maar aangepast — dank … )
Haha! We zullen zien…
Eddy Wally is ook nooit grijs geworden.