SG-café zondag 27-12-2015

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 27-12-2015. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (26)

#1 Le Redoutable

Beieren kan de immigratiestroom niet meer aan en wil desnoods buiten Merkel om zelf maar de grens gaan controleren.

http://www.trouw.nl/tr/nl/36361/Vluchtelingen/article/detail/4214505/2015/12/27/Duitse-deelstaat-Beieren-wil-grenzen-zelf-controleren.dhtml

#2 Bismarck

@1: Hoezo grens controleren? Beieren heeft helemaal geen grenzen.

#4 Bolke

@2:

Beieren heeft helemaal geen grenzen.

Hoe kom je bij dat gekke idee?
Beieren is niet zoiets als een provincie bij ons, Beieren is een deelstaat van Duitsland met een eigen kabinet/parlement en dergelijke (alle deelstaten van Duitsland hebben dat).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Beieren#Bestuurlijke_indeling

Veel mensen weten dit niet, maar bestuurlijk gezien lijkt Duitsland meer op de VS dan op andere Europese landen, het is officieel dan ook een federatie en geen staat zoals Nederland.

Dus ja, Beieren heeft wel degelijk eigen grenzen.

#5 Lutine

Sja, als we zo gaan praten. Zelfs mijn gemeente heeft een grens en een bepaalde autonomie. Wat zeg ik? Zelfs mijn huis heeft een grens.

Wellicht zeg ik juridisch iets fout, maar Duitsland en de VS zijn bondsstaten. Een statenbond is weer iets anders (EU). Daar mogen de deelnemende staten er uit stappen als ze willen. De VS was ooit iets EU-achtigs. Maar dat is allang al niet meer zo.

En natuurlijk kan Beieren autonomie opeisen. Een goed recept voor de toestand die we oorlog noemen.

#6 Joop

Beieren is CSU.

#7 Joop

Liever andere muziek kennelijk, want dit werd als ontzettend storend ervaren … triest!

http://www.nu.nl/binnenland/4189036/onbekenden-vernielen-piano-station-nijmegen.html

#8 Bolke

@5: Deels correct, jou gemeente heeft geen eigen ministers die op hun eigen houtje mogen handelen.

In vergelijking to de VS hebben de Duitse deelstaten zelfs nog meer autonomie als de staten van de VS, de Duitse deelstaten hebben zelfs allemaal een eigen grondwet.
Feitelijk zijn het 16 verschillende landen die samen Duitsland vormen.

De deelstaten hebben dan ook veel meer bevoegdheden dan menigeen denkt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Deelstaten_van_Duitsland#Bevoegdheden

De federale overheid gaat exclusief alleen maar over heel landelijke dingen zoals munt en defensie, maar wetten over belastingen etc etc vereisen instemming van de deelstaten, en onderwijs is zelfs een volledige deelstaat aangelegenheid waarin de federale overheid geen inspraak heeft.

Zo kan het dus gebeuren dat bijv. in Beieren onderwijs volledig gratis is en in een andere deelstaat niet, zo zijn er ook enorme verschillen kwa bijv kinderbijslag, die is in Beieren veel hoger dan in andere deelstaten.

Dus het zou me niet verbazen dat de deelstaten wel degelijk iets te zeggen hebben over hun grenzen die btw alleen gewijzigd kunnen worden dmv een referendum in de betrokken deelstaten, zelfs Berlijn kan daar niks aan doen.

P.S.
Duitsland is trouwens meer een confederatie dan een federatie.

#9 Lutine

@7

Alles van waarde is weerloos. Gelukkig in dit geval wel te vervangen.

#10 Bolke

@5:

Art. 178
1 Bavaria will join a future German democratic federal state. 2 It shall be based on a voluntary
federation of the German individual states; the constitutionally separate existence of those
states must be ensured.

Vrijwillig toegetreden tot de Duitse bond, ze kunnen dus ook vrijwillig uittreden als ze dat willen (zonder oorlog)

https://www.bayern.landtag.de/fileadmin/Internet_Dokumente/Sonstiges_P/BV_Verfassung_Englisch_formatiert_14-12-16.pdf

Wel een goede grondwet trouwens, zelfs dingen als klokkenluiders zijn erin geregeld.

#11 Lutine

@8

Een confederatie is een statenbond, maar Duitsland wordt een bondsstaat genoemd. Doch het ligt allemaal niet zo eenvoudig, het VK is weer geen bondsstaat. Doch daar mogen landen weer wel uitreden. In feite zou het VK dus een confederatie moeten zijn. Maar daar weet ik niks van.

Trouwens, hier in Nederland hebben wetsvoorstellen ook de instemming nodig van de provincies. Die stemmen de 1e kamer bij elkaar.

#12 Bolke

@11: Klopt, maar dat ligt in Duitsland toch net weer wat anders met de deelstaten, die hebben zelfs eigen ‘ambassades’ in Berlijn, en waar in Nederland de provincies meet praten via de 1e kamer moeten de parlementen van de deelstaten in Duitsland hun toestemming geven, dat is toch net even wat anders als een 1e kamer waar de provincies slechts 1 maal hun stem mogen geven en daarna 4 jaar niet meer.

De Duitse deelstaten mogen zelfs op eigen houtje internationale verdragen sluiten met andere landen.

In naam is Duitsland een federatie, in realiteit is het meer een confederatie zoals het VK inderdaad.

(volgens mij kennen de Duitsers de term confederatie niet en noemen ze beide gewoon een federatie).

Hoe dan ook, de deelstaten hebben veel meer macht als menigeen zich realiseert, dus als die hun eigen agenten aan de grens zetten dan is er weinig wat Berlijn er tegen kan doen.

#13 Bismarck

@4: Beieren ligt midden in Schengengebied en heeft dus geen grenzen, net als Nederland. Wel heeft Beieren politici die dat gegeven graag even vergeten en graag grenzen dicht roepen, net als Nederland.

#14 Bolke

@13: Deel uit maken van het Schengen gebied wil niet zeggen dat je geen grenzen hebt en men heeft het ook niet over grenzen dicht maar over een betere controle, het enige wat Schengen verbied is een 100% controle, maar steek proeven zijn gewoon toegestaan hoor.

#15 Bismarck

@14: Je weet toch ook wel dat het niet om steekproeven gaat, maar om een CSU-leider die in het stof heeft moeten bijten op het CDU-congres en nu in de pers even zijn tanden moet laten zien.

#16 Bolke

@15: Zou heel goed kunnen, maar Merkel verliest in hoog tempo de deel staten aan de oppositie, dat maakt de positie van de CSU-leider in Beieren met de dag sterker, Merkel MOET 9 van de 16 deelstaten achter zich hebben anders is het exit voor Merkel omdat ze dan praktisch geen enkele wet er nog door krijgt in Duitsland.
Om fatsoenlijk te regeren in Duitsland moet de regering een meerderheid van de deelstaten achter zich hebben anders kunnen ze net zo goed nieuwe landelijke verkiezingen uit schrijven.

Op zich een mooi systeem, zouden we in Nederland ook moeten hebben.

#17 Joop

Trendy toppic op twitter is ‘boekverbranding’. Het schijnt met Suriname(rs) en Harry van Bommel te maken te hebben.

#18 Joop

Vraag me af wat dit voor raar artikel is in Elsevier over meneer Wijers, de nr. 1 machtigste man aangeduid in de Volkskrant.

Want liberalisering, opkopen en splitsen van bedrijven als Organon, de winkeltijdenwet (en haar consequenties), het opheffen van vliegtuigenbouwer Fokker. Tja, en als afsluiter het Koningslied en Ajax. Goed zo! 1 en al verkeerde belissingen, maar er wel altijd mee wegkomen.

http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2015/12/Hans-Wijers-nummer-een-van-de-apenrots-2738333W/?masterpageid=158493

#19 Bismarck

@16: Ik stel voor dat je je toch maar eens wat beter verdiept in de Duitse politiek en staatkunde, want er klopt erg weinig van wat je hier zegt.

#20 Bolke

@19: 40% van zo’n beetje alle landelijke wetgeving vereist een goedkeuring van de meerderheid van de bonds staten, geen meerderheid achter Merkel betekent gewoon dat ze er praktisch geen wetten er meer doorkrijgt.
Nu zou dat geen ramp zijn ware het niet dat onder die 40% zich wel gebieden als belastingen bevinden en dat ze dus feitelijk een meerderheid van de staten achter zich moet hebben om er uberhaupt een landelijke begroting er door te krijgen.

De deelstaten van Duitsland (Duits: Länder of Bundesländer) zijn de zestien deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. Ze hebben eigen grondwetten, parlementen en regeringen. Anders dan in niet-federalistische landen hebben de deelstaten in Duitsland veel lokale bevoegdheden. Ze hebben ook invloed op de federale bestuurslaag: de Bondsraad, die de deelstaatregeringen vertegenwoordigt, beslist mee over veel federale wetten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Deelstaten_van_Duitsland

Via de Bondsraad zijn deelstaatregeringen automatisch betrokken bij de federale politiek. Een kanselier moet dus niet alleen een meerderheid in de Bondsdag (het federale parlement) voor zijn wetsvoorstellen vinden, maar ook in de Bondsraad, die over ca. 40 procent van de wetten mee beslist. Doordat de bondsraadstemmen door de deelstaatregeringen worden uitgebracht heeft een deelstaatverkiezing invloed op de federale politiek. De tijden van de deelstaatverkiezingen zijn niet op elkaar afgestemd, daarom wordt gezegd dat in Duitsland vrijwel permanent een verkiezingsstrijd woedt (in de praktijk ongeveer alle paar maanden). Daardoor wordt de federale politiek vaak vertraagd omdat de federale politici graag met een onpopulair onderwerp wachten tot ná de verkiezingen in een deelstaat

https://nl.wikipedia.org/wiki/Deelstaten_van_Duitsland#Positie_in_het_federale_systeem

Daartussen ligt de konkurrierende Gesetzgebung, de wetgeving over zaken waarover de deelstaten beslissen, totdat de federale staat van zijn recht gebruikmaakt om deze zaken te gaan regelen. In principe wordt dan de al bestaande wetgeving van de deelstaten overruled, maar in enkele gevallen mogen deelstaten afwijkende regels blijven vaststellen. Artikel 74 van de federale grondwet bevat een lange lijst met konkurrierende Gesetzgebung. Op de lijst staan bijvoorbeeld belastingrecht, strafrecht en burgerlijke staat.

Misschien is dit trouwens ook wel de reden dat Duitse politici zich als een vis in het water voelen in het EU circus omdat ze van huis uit al zo’n systeem hebben waarbij ze rekening moeten houden met de lidstaten.

#21 Lutine

@17

Er schijnt het woord ‘negers’ gebruikt te zijn.
Het is me toch allemaal wat. Ach, de nazi’ s deden al aan boekverbranding om maar eens lekker te Godwinnen.

#22 Joop

@21.

Het is toch wat. Viel me op bij het googlen dat Harry van Bommel en Suriname behoorlijk wat links oplevert. Het schijnt echt een uit de hand gelopen hobby van hem te zijn.

#23 Lutine

@22

Ieder verbrand boek is er toch weer eentje extra voor Harry;-) En daarnaast krijgt hij volop media aandacht. Umberto Tan is vanavond niet op de treurbuis dacht ik, anders zat hij daar ook.

Bovendien is het die stoute Prem Radhakishun geweest die zomaar het woord ‘neger’ gebruikt. Maar ja, Prem is dan ook geen neger. Hindoestaan?

Nou ja, weer een leuk relletje in de polder. Anders is het zo saai in het nieuws met al die vuurwerkslachtoffers.

#24 Joop

Heerlijk die conservatieve lui, hoe meer ze over vrijheid praten, hoe grotere huichelaars het zijn, zoals deze boedhistische president van Sri Lanka. Die vrouwen toch …

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2568782/2015/12/28/President-Sri-Lanka-Organisatoren-concert-Enrique-Iglesias-verdienen-zweepslagen.dhtml

#25 Henk van S tot S

@24:
Die van Gordon, Jan Smit ook ;-)

#26 Bismarck

@20: Kijk nog eens op de Duitse Wikipedia, die is wat accurater. En tel daarna nog eens de deelstaten waar de oppositie regeert (hint het zijn er 2, samen goed voor 10 van de 69 bondsraadsstemmen). De macht van de deelstaten is in de praktijk heel veel kleiner dan jij wil doen schijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*