1. 4

  Sarah -wij juigen toe dat bakkers homostellen de deur kunnen wijzen- Huckabee Sanders vind het toch wel erg vervelend dat een restauranthouder haar vroeg te vertrekken vanwege haar publieke uitlatingen en rol in het Trump kabinet. Introspectie is mooi, maar rood vrees voor de achterban is móóier, dus queue eye-rolls op links en wharrgarbls op rechts.

  @2 Tja.. Bewijzen kan per definitie niet, dus het blijft aan het eind van de dag een kwestie van fingerspitzengefühl. Het sleutelen aan de criteria lost dan niet bar veel op zou je denken (al is dat dan ook meteen reden om zonder veel poeha tegemoet te komen aan de kritiek). Mijn eerste reactie was dat je niet beleid moet sturen op uitzonderingen, maar er zal wel gedegen onderzoek zijn gedaan. Als criteria gewoon uit de lucht zijn gegrepen op basis van stereotypen is dan natuurlijk wel kwalijk.

  @3 Meh, Macron speelt weer eens ‘wereldleiderdje’ en klimt achter het stuur. Dit soort ideeën zijn anno nu niet bepaald een stemmentrekker, dus ergens wel dapper om je zo te roeren? Enfin, formeel EU beleid moet op een of andere manier gehandhaafd worden (wij staan voorop om dat van de daken te schreeuwen, ook wat de Franse begrotingsdiscipline beftreft) en als onderdeel van een herziening van het EU-asielstelsel moet er natuurlijk wel ergens een stok achter de deur komen, dus daar mag op voorgestorteerd worden.

 2. 5

  Iemand nog iets zinnigs te zeggen over de migranten-/vluchtelingenkwestie voor de EU? Of laten we zuid-Europa het maar zelf uitzoeken met alle gevolgen van dien?

 3. 6

  @4.

  Bij identiteit moet hetero of homoseksuele zijn eigenlijk überhaupt geen enkele rol spelen in de openbare orde. Vrijwel iedereen heeft in familie , vrienden kring of onder collega’s wel iemand die homo is. Toch telkens weer een Roze zondag, gaypride, enzovoort. Zo jammer dat het nooit helemaal getolereerd zal worden.

  En nu is homoseksualiteit bepalend of je mag blijven of niet in Nederland. Want in land van herkomst niet fijn als je dat bent. Ik vind dat achterlijke culturen vergeleken met de westerse. Het cultuurrelativisme heb ik afgezworen, een foute moralistische bril op de werkelijkheid.

  Oh lees ik hier over homoseksualiteit werd wat in de groene, van Stephan Sanders. Foucault zou het als machtskwestie zien.

 4. 7

  @4:

  wij juigen toe dat bakkers homostellen de deur kunnen wijzen

  the state law at the time afforded storekeepers some latitude to decline creating specific messages they considered offensive, and the Colorado commission had previously allowed three different bakers to refuse to put an anti-gay message on a cake.

  (link)

 5. 8

  @6: “getolereerd”

  Tolerantie van minderheden heeft veel te maken met persoonlijke welstand van culturele groepen in een samenleving, een middenklasse en de aanwezigheid van een liberale, culturele elite. Indien afwezig, b.v. zoals in het Duitsland van het Interbellum of het huidige Rusland, is het een ander verhaal. Scherpe profileringen, door (ik roep maar iets) in je blote kont op een platte boot te gaan staan, voorspel ik niet veel goeds.

 6. 10

  @8.

  Nee, er zal altijd afkeer tegen afwijkende (groepen) mensen of minderheden blijven. Mensen willen zich onderscheiden. Ook in meer zijn dan anderen. Dat heeft iedereen vroeger kunnen zien op school met pesterijen. De roodharige, de niet zo snelle jongen, de dikkerd, het meisje met het vreemde accent, etc. En dus ook homo’s en praktiserend gelovigen. Of bekrompen conservatieve boerenjongens door kids van vrijgevochten progressieve ouderen. Omgekeerd ook mogelijk. Ook hedentendage nog steeds hele congressen over wat tegen pesten op school te doen.

  En kleine kinderen worden volwassen, en de ergste pesters krijgen vaak goede posities. En daar lopen weer mensen achteraan.

 7. 11

  @7: een boodschap (je 2e quote) weigeren te verwerken is wel wat anders dan een identiteit weigeren. Stel jij bent banketbakker. Denk je dat als je moslims zou willen weigeren net zo gezien zou worden als wanneer je een ISIS tekst op een taart zou weigeren?

 8. 13

  @11: Het ging er toch om – corrigeer me als ik het mis heb – dat de bakker in kwestie geacht werd een bruidstaart voor een homostel te maken? Daar wilde de (christelijke) bakker niet aan meewerken. Ik denk dat ik bij een islamitische slagerij ook geen karbonade kan bestellen.

 9. 14

  @13 Ja en nee.
  Dat komt omdat ze het gewoon niet hebben. De meesten dan.

  Maar ik denk ook vooral dat je @11 nog eens goed moet lezen.

 10. 16

  @13: da’s weer een verkeerde vergelijking. Een taart is een taart. Als je die niet wil meegeven aan persoon x,y of z omdat ze ‘iets’ zijn is wezenlijk anders dan vragen iets te maken of verkopen dat ze anders nooit doen en/of tegen hun voorkeur/geloof/ideologie is.

  De Sarah Sanders case is een duidelijk geval van wegwezen want je bent Trumpista. Dat is precies* wat die taartenbakker ook deed: jij hebt homo, dus geen cake.
  (*) ik kan niet vinden of het echt een gewone cake was, of één vol gay-pride versierselen oid. Ik zou, mocht ik homo zijn, dat laatste ook niet verlangen van een reli-bakker.

 11. 17

  @9: “Onderzoeksteam van de pro-Europese Londense denktank Centre for European Reform (CER).”

  Klinkt als een WC Eend advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren