1. 2

  We houden de adem in…als het maar niet op een eindstrijd uitdraait tussen extreem rechts en extreem links. Ik zou dan thuis blijven. Maar gelukkig mag ik niet mee doen.

 2. 13

  @6

  Dat is altijd een lastige kwestie. Volgens velen is Le Pen ook niet extreem rechts. Dat heeft te maken met de eye of the beholder denk ik. En misschien is zijn sympathie voor het Venezolaanse systeem ook wel een verzinsel van een kwaadaardige pers, wie zal het zeggen?

  Ieder volk krijgt de leiders die zij verdienen, dus als de eindstrijd gaat tussen Le Pen en Mélenchon dan hebben zij dat verdiend.

 3. 19

  @17

  Die doen niet ter zake. Het gaat om de twee die doorgaan.

  @18

  Het kan me niet niet schelen van wie de uitspraak is, hij is daarom niet minder waar. Kiest Frankrijk voor Europa of niet, dat is de kwestie. Frankrijk en Duitsland hebben 3 oorlogen gevoerd sinds 1870. Tegenwoordig voeren ze die oorlogen via vergaderzalen en stembussen. Ik wil dat graag zo houden…..

 4. 20

  @18

  Het kan niet vaak genoeg gezegd worden; het zijn niet de mensen, die de revolutie leiden, het is de revolutie, die de mensen gebruikt.

  In dit verband heeft de man nog een interessante uitspraak gedaan. Zou ik soms ook een proto-fascistische engnek zijn?

 5. 21

  @19: Die doen wel terzake in de 2de ronde, en als ze nu rechts stemmen dan gaan die niet ineens links stemmen in de 2de ronde.

 6. 27

  @21

  Hamon geeft al het stemadvies om op Macron te stemmen in de eindronde. Naar het zich laat aanzien is de kandidaat met de beste papieren om Le Pen te verslaan ook degene die het gaat op nemen tegen Le Pen.

  @25

  Mij ontgaat het cynisme uit de gehanteerde quote. Ook brute dictators hadden en hebben steun van het volk nodig. In dit geval zegt het ook wat over de Fransen als zij uiteindelijk voor Le Pen kiezen.

 7. 34

  @29: Van Kooten en de Bie hadden het (gemeend) zo’n 25 jaar geleden over de noodzaak van een maximum salaris. Dat was toen al totaal door iets anders gemotiveerd dan radicaal collectivisme wat tegenwoordig in het politieke spectrum vrijwel niet meer terug is te vinden. Begin jaren ’90 was D’66 overigens links genoeg voor mij. Niets meer dan pragmatisme. Hans van Mierlo was helaas maar kortstondig in staat om het neoconservatisme van figuren als Frits Bolkestein af te remmen …

  @15: #9 was een grap. Noam Chomsky beschouw ik al decennia als het geweten van het idealisme. Niet een revolutionair. Ooit, zo’n 35 jaar geleden, kritiseerde een rationalist als Foucault (deels terecht, denk ik) zijn uitgangspunten, maar in de verrechtsing tot de dag van vandaag sindsdien is dat natuurlijk volslagen irrelevant.

 8. 38

  @33: Wat een opgeklopt verhaal. Neem bijvoorbeeld dit: “an “annexation” of East Germany, in his words.That in itself is no small rewriting of history. Dat is zelfs helemaal geen herschrijving van de geschiedenis. Het is letterlijk wat er (ook de jure) gebeurd is.

 9. 41

  @40: wat bewijst wat niet? Het is toch duidelijk dat men vlucht voor hogere belastingen? De maatregel heeft dus geen enkel effect gesorteerd en was eerder contra productief. Er kwam minder belasting binnen. Dat het ingevoerd werd kwam alleen maar omdat de partij van Hollande de meerderheid had.
  Trouwens, noem mij een westers land waar ooit een tarief van 75% of meer gold.

 10. 44

  @38: Dat is niet wat er gebeurd is; Oost-Duitsland was door de Sovjet-Unie geannexeerd en is in 1990 herenigd met het niet door Stalin geannexeerde deel van Duitsland.

 11. 45

  @42: goed gevonden. Al waren dat ook deels oorlogs/crisis jaren.

  Doet niets af aan het feit dat het standpunt van Melanchon extreem (links) is t.o.v. de andere kandidaten en ook extreem als je kijkt naar de laatste 30 jaar. In feite zegt hij dat er een salaris maximum moet gelden maar verpakt dit als jaloezie tax. De kans dat zoiets aangenomen wordt is vrijwel nul. Hij zet zichzelf daarmee meteen buitenspel.

 12. 47

  @45: En kreeg daarom 19,6% van de stemmen. Als je dan ziet hoe klein de verschillen zijn naar de andere topkandidaten (Macron 23,9, Le Pen 21,4, Fillon 19,9) dan was het kennelijk niet “meteen buitenspel” en waren er veel mensen in Frankrijk het eens met dat standpunt.

  In Nederland roepen veel mensen dat “de wil van het volk” als het gaat om zulke percentages – tenminste als het gaat om de geblondeerde god…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren