SG-café zondag 15-03-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 15-03-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (49)

#1 Hans Verbeek

Ter ontnuchtering een verhaal van een Duitse longspecialist over coronavirussen. Ze zijn niet nieuw. De test op het virus is nieuw, de virussen zijn er al sinds mensenheugenis.

https://www.youtube.com/watch?v=p_AyuhbnPOI

#2 Joostdev

@1: Kan jij uitleggen waarom in Italië de ziekenhuizen niet meer kunnen functioneren terwijl er vorig jaar niets aan de hand leek?

Zonder test waren de problemen nog groter geweest, we hadden de ziekte alleen een andere naam gegeven, de Wuhan griep of zo.

Het verhaal lijkt me alleen ontnuchterend als iemand hard kan maken dat de Covid 19 even onschuldig is als de al circulerende varianten.

Als ik de berichtgeving volg, zie ik voldoende bewijs voor het tegendeel.

De insinuatie dat de zaak is aangejaagd Door het grote slechte farmaceutische industriële complex, doet me erg denken aan het argument dat klimaatverandering een hoax is, veroorzaakt door wetenschappers.

#3 Henk van S tot S

Trump probeert kansrijk vaccin exclusief voor de VS te kopen.

Voor de hedendaagse “hoog/eenzijdig opgeleide mensen” ( ;-) ) vond ik geen Engels maar wel een Nederlands bericht over dit onderwerp.

#4 beugwant

@3: Een Werner von Brauntje?

Merkel moet CureVac toch ook gewoon (tijdelijk) kunnen vorderen?

#5 Bismarck

@1: Beetje irrelevante opmerking; Voor de influenza-pandemie van 1919 waren influenzavirussen er immers ook al lang, net als dat de bacterie Yersinia pestis ook al millenia bestond voor de Zwarte Dood. Dat doet niets af aan het feit dat een nieuwe variant bijzonder dodelijk kan zijn. Verder denk ik dat deze arts al lang over zijn houdbaarheidsdatum is.

#6 tigger

Ik zit me al een paar dagen zwaar te irriteren over bedrijven en belangengroepen die alweer roepen dat er nog meer geld naar bedrijven moet. Kom ik bij Peter Breedveld toch weer een pareltje tegen die precies verwoord waar ik me zo boos over maak.
https://www.frontaalnaakt.nl/archives/corona-bewijst-eens-te-meer-kapitalisme-werkt-niet.html

#7 Le Redoutable

@6 Vandaar dat communistisch China er geen enkele last van heeft zeker?

#8 beugwant

@7
Zo communistisch is China niet meer, hoor.

#9 tigger

@7:
Het land met de meeste miljardairs is communistisch? Je leeft in het verre verleden…

#10 Hans Verbeek

@2:

De insinuatie dat de zaak is aangejaagd Door het grote slechte farmaceutische industriële complex, doet me erg denken aan het argument dat klimaatverandering een hoax is, veroorzaakt door wetenschappers.

Dat de zaak is aangejaagd lijdt geen twijfel. Er zijn mensen, die deze crisis aangrijpen om maatregelen, die ze al klaar hadden liggen door te drukken. Never waste a good crisis.

De vergelijking met het sterk gepolariseerde, ontspoorde klimaatdebat is geheel voor jouw rekening. Je hebt er vast een doel mee om deze vergelijking te maken.

@5: jouw reactie lijkt mij nog net iets irrelevanter. Maar toch bedankt, Bismarck

#11 Joop

Steeds meer mensen werken thuis. Bij bekende warenhuizen zijn alle kantoormaterialen uitverkocht. Benieuwd hoe lang dit alles nog duurt, en hoeveel dit echt zoals thuiswerken op langere termijn structureel gaat doorwerken.

#12 P.J. Cokema

@10: “Er zijn mensen, die deze crisis aangrijpen om maatregelen, die ze al klaar hadden liggen door te drukken.”

Oh? Noem eens een paar mensen en een paar maatregelen?

#13 clismo

Uiteraard zijn er mensen / groepen / belangenorganisaties die een voordeel uit de ongebruikelijke situatie proberen te halen. Ik ook. Als blijkt dat ik in de huidige situatie goed thuis kan werken ga ik straks meer thuisuren afdwingen bij mijn werkgever.

#14 Joop

Overal rijen voor coffeeshops die moeten sluiten. Jammer voor mensen die het medicinaal gebruiken tegen bijvoorbeeld de pijn vanwege rheuma en ms.

#15 Hans Verbeek

@12: de supermarkten willen af van cash-betalingen en willen dat iedereen gaat pinnen.
De Amerikaanse overheid (Trump, Wall Street enz.) wilde de noodlijdende schaliegas- en schalie-oliebedrijven financieel ondersteunen. En dankzij deze crisis kan het ook.
De overheid wil niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren in de kinderopvang en in het onderwijs. Na deze crisis zal daar geen weerstand meer tegen zijn.
In China is opeens op vliegvelden gezichtsherkenning ingevoerd, tegelijkertijd met het meten van de lichaamstemperatuur. Dat wordt echt niet teruggedraaid als de pandemie voorbij is.

Even niet opletten PJ en je levert alle vrijheid, die je zo vanzelfsprekend vond, gewillig in aan de autoriteiten.

Stel je nu eens voor dat Bashar Al Assad alle openbare bijeenkomsten met meer dan 100 personen verbood… dat is toch een dictator, die zijn eigen bevolking onderdrukt.

In het vluchtelingenkamp op Lesbos zitten 19000 mensen onder slechte hygienische omstandigheden, dicht op elkaar.
Wellicht komt het virus daar ook. Maar ik denk niet dat iemand zich daar druk over maakt.

#16 Anoniem

@15 Nou als het virus dadelijk binnen die vluchtelingenkampen wijd verspreid is en er daarna een paar van die vluchtelingen langs illegale weg het land binnenkomen dan zal het wel aangegrepen worden om een paar flinke muren te bouwen / interne grenzen dicht te gooien.

#17 Bookie

@6 Afgaan op een lekencolumn lijkt mij niet handig,

Je kan het vervelend vinden dat bedrijven die er voor zorgen dat er belasting wordt binnengehaald, salarissen en uitkeringen kunnen worden betaald in een (buiten ondernemersrisico) crisis wat geld daarvan terugkrijgen, maar het is nu eenmaal noodzakelijk.

#18 Arduenn

@1 – Die man in die video is niet goed snik. Hij durft te beweren dat dit geen nieuw virus is. Dat is het wel. SARS-CoV2 is bij mensen nog nooit eerder waargenomen. Zijn stelling is pertinente onzin.

Een virus met eigenschappen zoals een latentieperiode waarin het virus asymptomatische transmissie vertoont en een mortaliteit heeft van tussen de 1 en 5% heeft zich nog nooit in de moderne geschiedenis verspreid onder de mensheid, m.u.v. de Spaanse griep, de aziatische griep en de Hong Kong-griep. Wat wil hij nou? Dat we gewoon onze dagelijkse gang gaan en doen alsof het virus maar een zoveelste ziektekiem is op de grote hoop ziektekiemen? Als je zoiets wilt beweren, terwijl de intensive care units overbelast raken en er in China nieuwe ziekenhuizen gebouwd moeten worden, dan ben je toch een gevaarlijke gek? Dat zo’n man zo’n video op 13 maart op YouTube durft te zetten.

Bij Reddit hebben ze hem er vanaf getrapt vanwege zijn baarlijke nonsens:

https://www.reddit.com/r/Coronavirus/comments/fhi3eh/wolfgang_wodarg_a_german_doctor_says_that_there/

#19 Henk van S tot S

@15:

Man, man wat zit je toch weer te tikken met oogkleppen op hoofd, waardoor je blik op de wereld wel erg smal is.
Maar ja, dat zijn we inmiddels van je gewend.
;-)

#20 Hans Verbeek

@18:

Hij durft te beweren dat dit geen nieuw virus is.

Heb je de video wel gekeken?
Hij zegt nl. wel degelijk dat dit een nieuwe variant is, zoals er ieder jaar nieuwe varianten zijn. Jij bent degene, die hier woorden aan het verdraaien is.

Kennelijk vinden bepaalde mensen het nodig dat zijn relativerende woorden gecensureerd worden.

#21 Henk van S tot S

Voorbeeld van een boosaardige Rus:

Een vi-Rus.

;-)

#22 Frank789

@15: [ In China is opeens op vliegvelden gezichtsherkenning ingevoerd, tegelijkertijd met het meten van de lichaamstemperatuur. ]

Alsof er niet al op elke straathoek in China camera’s met gezichtsherkenning stonden. Wat een bullshit.

van03de
11 uur geleden (bewerkt)
@ CeeRiX Zumindest in Japan stehen bereits seit SARS 2003 Wärmebildcameras in den Flughäfen, um bei Einreisenden Fieber festzustellen. …

CeeRiX CeeRiX
3 uur geleden
@van03de Genau! In Japan seit Jahren und aber nicht plötzlich! …

Wodarg heeft als hobby de pharma aan te wijzen als viruspushers, dus onze aluhoedjes vertellen het weer gretig door:
“Wolfgang Wodarg, who charges WHO with pimping for the drug cartel, [is] so stupid one wonders why anyone would take him seriously. But apparently some wearers of tin foil hats take him seriously enough that WHO felt it necessary to issue a statement defending its honor:”

https://www.scienceblogs.com/effectmeasure/2010/01/28/fire-in-the-hole-wolfgang-woda

#23 tigger

@17:
Buiten ondernemersrisico? serieus? Sars, Mers, Ebola, om zo een paar epidemieën van de afgelopen jaren op te noemen. Ondernemerschap houdt ook in dat je reserves aanlegt voor slechte tijden. Daar zitten we nu in. Geen centje medelijden met de ZZP-ers en andere “ondernemers” die nu zware tijden tegemoet gaan. Jullie worden overleefd door de ondernemers die wel slim genoeg waren om reserves aan te leggen. Zo werkt vrijemarktkapitalisme toch? Jullie wilden niet meebetalen in goede tijden, dus je hoeft ook nergens op te rekenen nu het slechter gaat…

#24 Frank789

@10: [ Dat de zaak is aangejaagd lijdt geen twijfel. ]

Oh? Noem eens een paar mensen en een paar maatregelen?

#25 Frank789

@17:
[ buiten ondernemersrisico ]
Dat bestaat helemaal niet…

Verder lijkt het alsof je bedrijven als doel het creëren van banen en salarissen en belastingbetalingen toedicht.

Deze situatie zou er toe moeten leiden dat too big to fail altijd reserves in kas moet hebben voor een catastrofe. Voordat het Angelsaksische kapitalisme de bedrijven van elke bezit en kasgeld beroofde en als dividend uitkeerde, was dat ook vaak zo.

Hetzelfde geldt voor het nu fatale just-in-time-delivery systeem waardoor voorraden nihil zijn. We hadden juist net de pharmaceuten gedwongen voorraden aan te leggen, nu de rest van het bedrijfsleven nog.

#26 Frank789

@21: Mijn buurman, Cor Ona, vond hem wél leuk.

#27 Hans Verbeek

@22:

Wodarg heeft als hobby de pharma aan te wijzen als viruspushers

Je geeft geen onderbouwing of citaat van Wodarg waar dat uit blijkt. Daar heb je niet naar gezocht of je hebt wel gezocht, maar niets gevonden.
Je papegaait alleen een engelse versie van die verdachtmaking.

#28 Hans Verbeek

@25:

Hetzelfde geldt voor het nu fatale just-in-time-delivery systeem waardoor voorraden nihil zijn.

Een gevolg van de globalisering.
https://ourfiniteworld.com/2013/02/22/twelve-reasons-why-globalization-is-a-huge-problem/

#29 Hans Verbeek

@12: oja PJ, deze is er ook nog
https://www.wsj.com/articles/fed-to-inject-1-5-trillion-in-bid-to-prevent-unusual-disruptions-in-markets-11584033537
De Federal Reserve doet nog even een schepje bovenop de quantitative easing die sinds 2008 heel normaal geworden is.
Misschien waren ze dat al van plan.

#30 Bookie

@23
Werden tijdens die epidemieën ondernemers door de overheid platgelegd? Het verlies komt grotendeels door overheidsingrijpen.

Aan faillissementen hebben we niets gezien de maatschappelijke gevolgen. Werkloosheid, oninbare vorderingen, niet geleverde spullen aan particulieren.

#31 Bismarck

@27: “Je geeft geen onderbouwing of citaat van Wodarg waar dat uit blijkt.”
Heb je zelf het filmpje wel gekeken? Hij zegt het gewoon (en je kan het ook op zijn Duitse Wikipediapagina terugvinden). Deze man verkoopt gewoon heel erg gevaarlijke samenzweringstheorieën (geen wonder dus dat jij hem hier loopt te pushen, zie ook je eigen aluhoedjesbijdrage #15), die mits voldoende mensen het oppikken, gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Censuur is hier eigenlijk niet genoeg, hij moet rectificeren, anders heeft hij doden op zijn geweten (want er lopen vast meer aluhoedjes als jij achter hem aan).

#32 tigger

@30:

Werden tijdens die epidemieën ondernemers door de overheid platgelegd?

Hoeft toch ook niet? Het is ondernemersrisico dat ofwel genomen moet worden, ofwel verzekerd als ze het niet zelf kunnen dragen.
Als je in goede tijden meent recht te hebben op alle lusten, moet je in slechte tijden niet gaan lopen bedelen maar gewoon ook de lasten dragen. Of zoals mijn vader vroeger tegen mij zei als ik een kater had, ’s avonds een vent, ’s ochtends een vent.

#33 Hans Verbeek

@31: Wolfgang Wodarg heeft zich in 2009 beroepsmatig uitgesproken tegen massale vaccinatie tegen de varkensgriep. Die epidemie viel toch erg mee, herinner ik mij. Vaccinatie tegen influenza is niet erg effectief en het debat over influenza-vaccinatie is niet gesloten.
Dat jij ideeën gevaarlijk vindt, is al langer bekend. Succes met het censureren.

#34 Frank789

@33: [ Wolfgang Wodarg heeft zich in 2009 beroepsmatig uitgesproken tegen massale vaccinatie tegen de varkensgriep. ]

“beroepsmatig uitgesproken tegen”…
Bent u Wadarg aan het witwassen?

Hier het artikel wat ik allang gevonden had maar wat u minachtend papagaaien wenst te noemen:
“The swine flu outbreak was a ‘false pandemic’ driven by drug companies that stood to make billions of pounds from a worldwide scare, a leading health expert has claimed.

Wolfgang Wodarg, head of health at the Council of Europe, accused the makers of flu drugs and vaccines of influencing the World Health Organisation’s decision to declare a pandemic.

Lekker “beroepsmatig”… Gewoon een aluhoedje zonder bewijs, net als Verbeek.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-1242147/The-false-pandemic-Drug-firms-cashed-scare-swine-flu-claims-Euro-health-chief.html

@10: “[ Dat de zaak is aangejaagd lijdt geen twijfel. ]
Oh? Noem eens een paar mensen en een paar maatregelen?”
In plaats van boter bij de vis te doen gaat u anderen papagaai noemen. Zwak.

#35 Frank789

@28: [ Een gevolg van de globalisering. ]
En wéér vette bullshit van Verbeek.
Waar wordt over just in time gesproken in dat artikel?

Je kunt makkelijk je schroeven of medicijnen in China kopen en daarvan een flink voorraadje in NL aanleggen. Dat kan allemaal met globalisering. Globalisering schrijft helemaal geen just in time systemen voor, noch minimale of géén voorraad om kosten te besparen.

#36 Henk van S tot S

@19:
Ik zie dat de link in #15 niet werkt, misschien is deze beter te bekijken.
Niet dat het belangrijk is:
H.V. blijft toch wel doodzwammen.
;-)

#37 Frank789

@2:
Zelfs als Covid 19 precies zo schadelijk is als de gewone griepvarianten, dan is nog het grote verschil dat iedereen in meer of mindere mate weerstand heeft opgebouwd tegen de gewone griepvarianten en niet ziek wordt.

Er is nog geen weerstand opgebouwd tegen het coronavirus, dus ontzettend veel mensen worden ziek waar we geen capaciteit voor hebben.

#38 Hans Verbeek

@35:

Je kunt makkelijk je schroeven of medicijnen in China kopen en daarvan een flink voorraadje in NL aanleggen.

Er was kennelijk een zwaarwegende reden (kosten) om dat niet te doen. Hoe groot moet de voorraad zijn? Drie maanden, twaalf maanden?
Op een zeker moment worden de kosten van de vooraden zo hoog, dat productie in eigen land een goedkoper alternatief blijkt.
Deze crisis draait de globalisering een beetje terug, Dat lijkt mij een prima ontwikkeling.

@37:

Er is nog geen weerstand opgebouwd tegen het coronavirus,

Zo zijn er altijd virussen en bacteriën geweest waartegen nog geen weerstand is opgebouwd. De enige manier om weerstand op te bouwen is ermee in contact komen en het overleven. Volgend jaar is er wel weerstand tegen dit virus en virussen, die er veel op lijken.
Je kunt ook vertrouwen op het corona-vaccin dat ze volgend jaar aanbieden.

dus ontzettend veel mensen worden ziek waar we geen capaciteit voor hebben

We hebben ook geen capaciteit om de vluchtelingen in Lesbos naar Nederland te halen. We hebben ook niet de capaciteit om kanker te genezen of om te voorkomen dat mensen sterven door ondervoeding.
Er zullen altijd mensen doodgaan door ziekte en andere oorzaken. Sommige dingen zul je gewoon moeten accepteren.

#39 Arduenn

@20 – Hij zegt dat dit geen nieuw virus is, slechts een nieuwe variant. En jij nuanceert dat bij @1 nog eens door er ‘ze zijn niet nieuw’ van te maken. Die man is een gevaarlijke gek. En jij bent een nog gevaarlijkere gek. Complotter-videos plaatsen en durven te beweren dat het helemaal niet erg is, terwijl er een tekort aan beschemingsmiddeling in ziekenhuizen is en een tekort aan behandelingen en personeel dreigt. En als er een vaccin komt, dan ben jij waarschijnlijk de eerste die in de rij staat. Jouw modus operandi op deze blog is liegen, verdraaien, valse informatie verspreiden en mensen in gevaar brengen.

Echt waar, Sargasso, wanneer komt die negeerknop?

#40 Cerridwen

@23: Je gedraagt je als net zo’n gevaarlijke idioot als Hans Verbeek als je de ernst van de situatie niet doorhebt. De maatregelen om het virus in te dammen leggen hele bedrijfstakken acuut plat, daar valt niet tegen op te verzekeren. Dat je je bijna blij maakt om ZZP’ers die acuut zonder werk zitten, is echt ziek.

De bedrijven die nu in de problemen komen zijn slechts de voorlopers, als dit lang aanhoudt gaat iedereen dat merken.

#41 majava

@40: Dat dit er in gaat hakken is zeker. Waar ik nu nog even mee zit is hoe dit op te vangen. Ik vond het niet normaal bizar dat de eerste de besten die bij de overheid komen handje ophouden de luchtvaartsector en de horeca is. En dat terwijl de ZZP’er net zo hard, zo niet nog meer aanspraak zou moeten kunnen maken op steun.

Hoe zorg je er voor dat je iedereen die aantoonbaar getroffen is een vorm van steun krijgt? Hoe zorg je dat dat zoiets fair zal zijn -en niet VVD/corporate-fair? Hoe dat dan te betalen? -Het komt op een economisch goed moment, maar met de schade die ik nu aanschouw is het spaarpotje rap leeg.

#42 tigger

@40:
Flikker toch op met je beledigingen.
In 2001 9/11, in 2008 de bankencrisis en dan nu corona
Zo ongeveer elke 10 jaar hebben we een grote crisis en elke keer is het ongeëvenaard en moeten we als belastingbetaler partijen overeind houden die er in goede tijden alles aan doen om vangnetten af te schaffen en collectiviteit te slopen. GENOEG, laten we elke “ondernemer” die durft te bedelen persoonlijk aansprakelijk stellen voor de problemen in zijn bedrijf. Plunderen die gasten, neem ze hun huis en pensioen af.

#43 Test

@23: “vrijemarktkapitalisme”. Das war einmal, dat tijdperk zijn we al lang voorbij. Was dat wel het geval geweest dan waren rotte appels zoals banken die teveel risico namen wel failliet gegaan. We leven nu in het tijdperk van corporatisme: een aantal grote banken en bedrijven maakt in feite de dienst uit. Gevolg is dat het MKB steeds verder uitgeknepen wordt en velen noodgedwongen ZZP-er worden. Deze doorslaande efficiëntie race krijgen we nu in één klap terug in het gezicht. Kabinet ziet iig wel razendsnel in dat de situatie ernst is. Ze zullen wel moeten want anders dreigt een depressie.

#44 gbh

@42: Toen ik 10 jaar geleden bij Rijkswaterstaat werkte werd alles behalve het management er uit geflikkerd en konden ze daarna via een uitzendbureau of als zzp-er weer terug in dienst. Nu is het volgens die necrofiele grafdelver Wiebes natuurlijk allemaal hun eigen schuld:

https://www.nu.nl/coronavirus/6037648/wiebes-over-zzpers-en-gevolgen-coronavirus-zelf-bewust-risico-genomen.html

Als jij het over de grootgraaiers hebt prima maar niet de zzp-ers, daar blijf je van af.

#45 Henk van S tot S

@42:
Heb jij bij de bankencrisis je spaarcentjes behouden door de overheidsgaranties/steun aan de banken?

#46 Cerridwen

@41: De luchtvaartsector en de horeca merken als eerste (en het meest radicaal) de gevolgen, dus dat is de reden dat ze vooraan staan. Net als de cultuursector.

De ZZP’ers zijn natuurlijk zeer divers qua bedrijfstak en draagkracht; natuurlijk moeten we daar ook helpen waar nodig, maar zal ook maatwerk zijn, meegenomen in de sector waar ze werken.

@42: Je bent niet goed wijs.

Ondernemers zijn ook gewoon mensen die compassie verdienen als ze het moeilijk hebben.

Grofweg kun je nu twee tweedelingen maken: is de ondernemer met iets bezig wat belangrijk is om de maatschappij draaiende te houden, en is de ondernemer/bedrijf moreel goed bezig. Die twee vallen niet samen, en dus moet de overheid soms bedrijven overeind houden waar we geen fan van zijn (en laat de overheid soms op zich sympathieke bedrijven aan hun lot over).

#47 majava

@46:

Net als de cultuursector.

Wedden dat die, zodra er over compensatie gesproken gaat worden, aan het kortste eind zullen trekken?! Zitten ook veel ZZP’ers in die sector btw, dus 2x fucked.

Ik vind het argument ‘als eerste’ geraakt te worden totaal onbelangrijk. Het gaat om de impact op je financiele gezondheid. Dan spelen er dingen als vaste en flexibele kosten. Dan verplaatst de horeca, met hun vele flexibele kosten, snel opeens een stuk naar achter in de rij. Verlies van omzet lijkt me nu het minst belangrijke ijkpunt.

#48 Frank789

@38: [ Er was kennelijk ]

Oeverloos gedraai om maar niet te hoeven bekennen dat u er met “just in time is een gevolg van globalisering” faliekant naast zat.

[ Zo zijn er altijd ]
Is geen reactie op mijn reactie, slechts geklets over terug naar de wrede natuur.

[ We hebben ook geen capaciteit ]
Whataboutism.

#49 Bismarck

@33: “Dat jij bagatelliserende samenzweringstheorieën over besmettelijke ziektes gevaarlijk vindt, is al langer bekend.”

/FTFY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*