SG-café zondag 13-09-2015

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 13-09-2015. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (36)

#1 Hans Verbeek

Het blijkt erg moeilijk om onderscheid te maken tussen de mensensmokkelaars en vluchtelingen. Zo zijn er Syrische vluchtelingen, die de vader van Aylan aanwijzen als de bestuurder van de boot.

#2 Bolke

Enge man, moet zo snel als mogelijk vertrekken.

https://youtu.be/vQDR2eBuZmk

#3 Lutine

@1

Aan het hele verhaal is al lang al geen touw meer vast te knopen.

#4 Cheradenine Zakalwe
#5 Hans Verbeek

Saoedi-Arabië biedt aan om de bouw van (200) moskeeën in Duitsland te financieren, bedoeld voor al die vluchtelingen uit het Midden-Oosten.
Saoedi-Arabië biedt niet aan om zelf 100.000 Syrische vluchtelingen op te nemen. Ik denk dat de Syriërs helemaal niet in Saoedi-Arabië willen wonen; Saoedi-Arabië is een soort verlicht kalifaat, compleet met onderdrukking en onthoofdingen.

#6 Cerridwen

http://rs21.org.uk/2015/09/10/the-syrian-revolution-and-the-crisis-of-the-anti-war-movement/

Een uitstekend betoog over het falen van de linkse anti-oorlogsbeweging om aan te sluiten bij de Arabische Lente. Wel betogen voor opnemen van vluchtelingen en tegen ingrijpen door het westen, maar Assad en zijn bondgenoten blijven buiten schot.

The revolutions exposed that for many in the anti-war movement, opposition to imperialist intervention only extended to opposition to imperialist intervention by the UK, US, EU, and their allies. There was no opposition to the imperialist actions of the Russian government, or the crucial support given by the Iranian government to the Assad regime.

This was defended by Stop the War national officer John Rees on the grounds that “the main enemy is at home”, and that US imperial power was still the over determining factor in the Middle East. As a British based organisation Stop the War’s role was just to oppose the imperialist actions of the British government.

Too many leading figures in the British anti-war movement chose to view all these revolutions through their relation to the US/UK and its intentions. This approach erased the agency of the oppressed Syrian people engaged in struggle with the regime, and gave no responsibility to the role of imperialist powers like Russia in propping up the dictatorship. It served to obscure the complex reality of the multi-polar world system, split between competing imperialist powers, with no single dominant power overwhelmingly determining the course of events.

Instead of analysing the actual relationships of regional and global powers that were thrown into flux by the Arab Spring, the approach of the anti-war movement was shaped by a framework of Cold War power relations, massaged to fit leftist prejudices and domestic alliances developed during opposition to the “War on Terror” and Iraq War.

Syrian and pro-revolution Arab voices have been marginalised, while outright apologists for the Assad regime like George Galloway have been central to developing it and propagating the position of Stop the War. The contributions of supporters of the revolution like Syrian Marxist Yassin Al-Haj Saleh, Syrian human rights activist Razan Zaitouneh or Palestinian intellectual and former Knesset member Dr Azmi Bishara were ignored.
(..)

When the reality of the Syrian revolution did not fit with the frameworks and alliances that dominated the British anti-war movement, its demands were simply ignored. A narrative was constructed where the US and British governments’ desire to topple Assad was presented as the main threat to Syria, in the process rendering Syrian revolutionaries guilty-by-association of a political crime.

#7 Grûtte Pier

@1: Mensensmokkelaars dit, mensensmokkelaars dat..
Alsof zij er de oorzaak van zijn dat er zoveel vluchtelingen zijn. Nog even en we veroordelen Oskar Schindler (list) postuum als mensensmokkelaar!

#8 Bolke

@7: Heel zwart-wit gezien was hij dat ook.

#9 Grûtte Pier

@6:

Wel betogen voor opnemen van vluchtelingen en tegen ingrijpen door het westen

Volgens mij haal je oorzaak en gevolg een beetje door elkaar?

10-duizenden buitenlanders (velen uit het ‘Westen’) moorden en onthoofden in Syrië, Deze bestiale terroristen worden gefinancierd, getraind en bewapend door het ‘Westen’.

De bewapening van ISIS neemt inmiddels zulke rabiate vormen aan, dat Irak gewaarschuwd heeft bevoorradings-vliegtuigen te zullen neerhalen.
2 Britten zijn al ‘down’:
http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13931204001534

Dus zeg niet dat het ‘Westen’ niet wil ingrijpen – dat is totale quatsch!

#10 Grûtte Pier

@8: Precies mijn punt. Oskar Schindler de mensensmokkelaar…
Net zoals de terroristische ‘ondergrondse’ in Nederland, die gammele bootjes leverde aan Engelandvaarders. Hoeveel zijn daarbij wel niet verdronken? Hoeveel doden heeft het ‘verzet’ op hun geweten…

#11 Bolke

@10: POV, point of view.

#12 Bolke
#13 Hans Verbeek

@9: interessante link. Natuurlijk moet IS bevoorraad worden, ze hebben geen munitiefabrieken en ook geen onuitputtelijke voorraden. Dat het zo openlijk gebeurde, wist ik niet

#15 Bookie

Eerherstel voor Fred Teeven? met en jaartje uitstel is zijn verwachte vluchtelingstroom er gekomen. Op Sargasso werd dat allemaal maar onzin genoemd.

#16 Erik B

@15: Teeven heeft wel vaker iets goed voorspeld, bijvoorbeeld dat bezuinigingen op de GGZ een vorm van pennywise-poundfoolish zouden blijken, maar is dat genoeg voor eerherstel van iemand die vooral zijn eer verloor door z’n minachting voor de rechtsstaat?

En die z’n baan trouwens door een futiliteitje verloor, en dan vooral door het politieke gestuntel van z’n baas, Opstelten. Wat dan wel een mooie ironie is, maar net zo weinig met de voorspellende gaven van Teeven te maken heeft als met z’n echte tekortkomingen.

#17 Bolke

@15: Zelfs een kapotte klok geeft 2x per dag de juiste tijd aan.

#18 Joop

Jan Roos ‏@LavieJanRoos 39 minuten geleden

Duitsland is echt een vrouw. Eerst roepen dat je welkom bent, maar als je dan ook naar binnen wilt gaan zijn er opeens toch grenzen.

#19 Bolke

@18: lol

#20 Hans Verbeek

@18: het commentaar van de Euro-hoofdcomissaris Juncker is ook wel grappig:

Jean-Claude Juncker.

”De tijdelijke herinvoering van grenscontroles tussen de lidstaten is een uitzonderlijke mogelijkheid binnen het Schengenakkoord in het geval van een crisissituatie”

Juncker liet ook weten dat het invoeren van de grenscontroles door Duitsland aantoont dat de landen in Europa het snel eens moeten worden over een gemeenschappelijke aanpak van het vluchtelingenprobleem.
Aha, als we het allemaal eens zijn over een gemeenschappelijke aanpak, dan willen de vluchtelingen graag terug naar Syrië en A’stan?

#21 McLovin

Vraagje:
1) Ik krijg het idee uit de mainstream-media dat de vluchtelingenstroom op dit moment exceptioneel hoog is. Klopt dit?
2) Zoja, waarom is dat nu het geval? In recent verleden in het midden-oosten wel vaker grote (interne) conflicten gehad met veel burger slachtoffers, onoverzichtelijke lijnen tussen wie the good guys (if any) en wie de bad guys waren, waarom dan nu in een keer zo een “tsunami”?

#22 Grûtte Pier

@11: “POV”

Dat kun je idd wel stellen ja. Terwijl de Duitse gevangenissen inmiddels uitpuilen van de mensensmokkelaars, gaan Deense ‘vrijwilligers’ vluchtelingen smokkelen. Deze ‘helden’ vervoeren deze weliswaar vanuit het Zuiden linea-recta richting Zweden, maar toch…

Het echtpaar besluit de groep in plukjes in de huurauto te vervoeren. Een kleine 50 kilometer door bergachtig gebied. Na vijf ritjes wachten er nog twee jongens in de schaduw van een boom langs de weg. Egbers kijkt hen in de ogen en ziet: ,,Angst. Niets anders dan angst. Een jaar of 18 waren ze. Precies zo oud als onze zoon.”

Tom Egbers, ook al zo een misdadige mensensmokkelaar!

Eigenlijk doen ze allen het zelfde echter:
Blank = Hulpverlener
Nikker = Mensensmokkelaar

#23 Bolke

@22: Dat werkt alle kanten op.

Blanken in zuid afrika die negers vermoorden zijn rascisten, negers in zuid afrika die blanke boeren vermoorden zijn gewoon moordenaars.

niks nieuws onder de zon.

#24 Cerridwen

@21:
1. Volgens mij klopt dat, voor sommige landen in elk geval. Voor Nederland klopt het nog niet, in de jaren 90 waren de pieken hoger:
http://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/cijfers/bescherming-nederland
Maar gezien wat er onderweg is op het moment, zouden we dat wel eens kunnen gaan halen.
2. Dat vraag ik mij ook af. Het conflict in Syrië is al 4,5 jaar aan de gang, waarom gaan ze nu in grote getale naar Europa? Naast de veelgenoemde push-factoren van het conflict en de uitzichtloze situatie als vluchteling in de regio, moeten er ook pull-factoren zijn, zoals efficiënte smokkelroutes en kettingmigratie (familie en vrienden achterna). Het is net of het gros van de Syriërs nu pas ontdekt dat ze in (bepaalde landen van) Europa asiel kunnen krijgen en een steun om een nieuw leven op te bouwen. Aangezien meer dan de helft van de Syriërs op de vlucht is, staat ons nog wat te wachten.

#25 Cerridwen

@22: Het onderscheid tussen een mensensmokkelaar en een hulpverlener is vrij simpel: moet er geld betaald worden door de vluchteling of niet.

@9: Dat artikel waar ik naar linkte gaat over mensen als jou. Je zou er goed aan doen het te lezen. Daar zie je onder andere een instructieve infographic over het aantal doden en wie daar verantwoordelijk voor is. Assad is verantwoordelijk voor 95% van de doden sinds het begin van de opstand.

Dan snap je ook waarom verreweg de meeste vluchtelingen zeggen op de vlucht te zijn voor Assad.

#26 Grûtte Pier

@21:
Voor de Arabische-lente waren in de moslim-staten Gadaffi en Assad de meest geliefde leiders onder de eigen bevolking. Het al-Wahhab tuig uit Saoedi-Arabië het allerminst.
Libië was van een straatarm land één van de rijkste Afrikaanse landen geworden onder Gadaffi. Hij zorgde goed voor z’n bevolking.
Toen vredesstichter Assad aan de macht kwam was het eerste wat hij deed: Troepen terug trekken uit Libanon en de vredes-besprekingen met Israël herstarten. Ook heeft hij hervormingen doorgevoerd, zeker na de ‘lente’. Syrië was een land waar je op straat Assad belachelijk kan maken terwijl de politie er wat bij stond te lachen.

Saoedi-Arabië, daar sturen we onze Koningin naar toe!
Op Syrië en Libië gooien/gooiden ‘we’ bommen en starten ‘we’ een proxy-oorlog middels sektarische terreur-groepen.

Tsja, en nu komen er vluchtelingen. Je zag hetzelfde gebeuren in Kosovo: Na NATO bommen-regen kwam de vluchtelingenstroom pas echt op gang. Van hetzelfde laken & pak gebeurde met Afghanistan, door NATO bommen. En Irak. En enz.
Binnenkort mogen we vele vluchtelingen uit Mali verwelkomen, mark my words!

Misschien wordt het tijd dat we niet alleen nikkers veroordelen bij het ICC, maar ook eens blanken?

Jan-Peter Balkenende, met z’n illegale oorlog, 1.000.000+ onschuldige burgers van Irak vermoorden – dat lijkt me een goeie voorzet!
(heeft het ICC trouwens een doodstraf? Voor medeverantwoordelijkheid aan meer dan een miljoen burgerdoden mag je wmb letterlijk in een strop hangen)

Of de vluchtelingenstroom veel is McLovin, of veel meer…
Het zijn er teveel!
En dan bedoel ik niet; te veel om op te vangen hier, maar teveel om de verantwoordelijken ongestraft te laten.
Mark Rutte heeft ingestemd om het wapenembargo tegen Syrië op te heffen, Timmermans had een grote bek en waarschuwde Assad dat we geavanceerde wapens aan de onthoofd-debielen gingen leveren als hij niet opkrast… Dat zijn de SCHULDIGEN!

#27 Grûtte Pier

@25: mensensmokkelaar/hulpverlener

moet er geld betaald worden door de vluchteling of niet

Dat is natuurlijk grote onzin.

Boot moet gekocht, brandstof, gevaren, kans om in een Duitse cel te belanden, dingen kosten geld snappie.

Of ik nu iemand vermoord, als amateur, of Holleeder (voorbeeld) doet dat als prof, we zijn toch beide een moordenaar…

#28 Cerridwen

@26:

Voor de Arabische-lente waren in de moslim-staten Gadaffi en Assad de meest geliefde leiders onder de eigen bevolking.

Stop maar. Praat eens met een Syriër, of Libiër.
Net als de neoconservatieven die je zo haat interesseert het jou uiteindelijk niets wat de Syriërs en Libiërs nu eigenlijk zelf willen.
Het is door mensen als jij dat Assad ongestraft zijn gang kan gaan in het vernietigen van zijn land.

#29 Olav

@26:

Voor de Arabische-lente waren in de moslim-staten Gadaffi en Assad de meest geliefde leiders onder de eigen bevolking.

Serieus, ga je het nu opnemen voor de terreur- en martelregimes van Khadaffi en Assad? Assad een “vredesstichter”? Ben je wel goed wijs?

#30 Grûtte Pier

@28: Welke Syriërs en/of Libiërs moet ik spreken dan?
De vluchtelingen die hier NU naartoe komen?
Khaddafi was ruim 32 jaar aan de macht. Pas na zijn dood vonden de Libiërs Qadhafi zo een erge dictator dat ze postuum op de vlucht slaan nu? Sure…

Assad is van het zelfde laken & pak. De man is al 15 jaar aan de macht. Echter sinds het westen haar terreur-cellen daar naartoe stuurt, ze bewapend, traint en ondersteunt met luchtsteun (ja ik weet het – Nederland gooit vredesbommen met rozengeur – want zo zijn ‘onze jongen’ – nix geen scherven+explosieven in een vat ofzo) bedenken de Syriërs ineens dat hun leider toch wel een enge dictator is en slaan op de vlucht? Sure..

Daarbij, gast, werkelijk, Assad die z’n eigen land vernietigd… En dat met steun van z’n eigen bevolking (leger enzo)?
Als je bedoelt dat hij buitenlanders vernietigd, Nederlanders oa, dan heb je gelijk. Good for him!

Cerridwen, je mag je wel eens net als McLovin, afvragen waarom NU ineens al die vluchtelingen. (dat ze er nu ineens achter komen dat ze kunnen vluchten naar de EU klinkt niet echt geloofwaardig)

Of ze waren 32/15 jaar terug al gevlucht, of d´r is sinds kort een nieuwe factor om te vluchten… Sektarisch geweld, gepleegd door ‘onze’ vriendjes, met ‘onze’ wapens?

#31 Olav

@30: Niet goed wijs, da’s dan duidelijk. Ik hoef niet eens uit te leggen waarom. Wie het niet ziet, is zelf niet te redden.

#32 Grûtte Pier

@31: Heel erg op de man en vooral niet inhoudelijk. Dank voor de nuttige bijdrage!

#33 Grûtte Pier

@29:

de terreur- en martelregimes

Ben jij niet hèèl erg in de war met onze bondgenoot USA?
https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Ghraib_torture_and_prisoner_abuse
https://en.wikipedia.org/wiki/Guantanamo_Bay_detention_camp
https://en.wikipedia.org/wiki/1953_Iranian_coup_d'%C3%A9tat
En nog eens tientallen rabiate dictators als marionet in Z-Amerika
En een CAI marionet als dictator in Griekenland
10 miljoen vermoord in Vietnam
1 miljoen vermoord in Irak
Enz. enz. enz. enz.
Hoeveel wikies (als dat een maatstaf mag zijn) heeft Assad, waar het martelen en moorden van burgers betreft? Hoeveel landen heeft Assad al aangevallen?
In Syrie kon je redelijk veilig tegen het regime demonstreren. Grote kans dat je opgepakt werd en de volgende dag weer vrij, dat wel.
Net zoiets als dat je in Nederland tegen Zwarte Piet demonstreert zeg maar. Met dat verschil dat je in Nederland de kans hebt gewurgd te worden door ons regime!

#34 Prediker

In Syrie kon je redelijk veilig tegen het regime demonstreren. Grote kans dat je opgepakt werd en de volgende dag weer vrij, dat wel.

@33 Ja, nou, zoals die vijftien tieners in Daraa die bruut gemarteld werden omdat ze leuzen tegen het regime op de muren kalkten. Zo raar dat de lokale veiligheidsdienst en haar beulen dachten hiermee weg te komen als dit geen ‘business as usual’ voor hen was.

Amnesty International heeft in 2001 nog een uitgebreid rapport uitgebracht over de martelingen in de Tadmur gevangenis.

En in 2009 meldt Amnesty:

Detainees continued to be tortured and otherwise ill-treated. Confessions extracted under duress were used as evidence in court. Seven deaths were reported to have occurred as a possible result of abuses in custody. The authorities took no action to investigate torture allegations.

Maar natuurlijk heeft het regime die gevangenis in 2011 vanuit het niets, plotsklaps weer uit de mottenballen gehaald om er tienduizenden burgers te martelen en verkrachten. Allemaal propaganda van het Westen, joh!

#35 Grûtte Pier

@34: “Assad attempted to defuse local anger by sending high-ranking officials to Daraa to reassure the town’s leaders that he was personally committed to bringing to justice those who had opened fire.”

Echt, veel erger is het daar dus niet dan in buurland Joodenland, waar regelmatig (kleine) kinderen – niet gemarteld – maar point blank doodgeschoten worden. Daarna verneem ik echter maar weinig dat de leiders proberen de boel te de-escaleren en de verantwoordelijken te veroordelen.

Ook geeft je link aan, dat er dus wel degelijk gedemonstreerd werd in Syrië. Zie je in ‘onze’ bevriende natie, buurland Saudi Arabië niet snel gebeuren…

Ik hoef niet Assad te verdedigen, het is/was er natuurlijk niet echt het land van melk & honing, echter hoeveel boter heb je zelf op je hoofd wanneer je tot een aantal jaar terug je eigen terreur-verdachten naar Syrië stuurde om ze daar op verzoek te laten ondervragen/martelen?

#36 Prediker

Ook geeft je link aan, dat er dus wel degelijk gedemonstreerd werd in Syrië.

@35 Er werd overal in het land op demonstranten geschoten, en jij voert dat aan als bewijs dat mensen zich dus wel degelijk vrij voelden om te demonstreren in Syrië? Ben je wel goed bij je hoofd?

On Friday, Syria saw the bloodiest day of its 5-week-old uprising, as security forces gunned down close to 100 protesters across the country. Security forces fired on mourners the following day, killing at least nine at funerals for those who died in Friday’s massacre. On Monday, the violence continued. This time, security forces stormed the city of Daraa, where it all began.

O nou, maar Syrië steekt zoveel gunstiger af bij Israël, want Bashar Assad probeerde achteraf de boel te de-escaleren met beloften dat de schuldigen veroordeeld zouden worden! So there!

Nog los van de antisemitische lading in een aanduiding als “Joodenland” is het argument ‘Ja, nou, maar Bibi doet het óók’ er natuurlijk een die enkel kleine kinderen hanteren.

Het doet er niet toe of Bibi het ook doet: jij beweert hierboven dat Syrië onder Bashar Assad praktisch een modeldictatuur was, waar mensen tot het begin van de revolutie rustig konden demonstreren en dan hoogstens een paar nachtjes in de cel belandden; ik toon aan dat de veiligheidsdiensten hun hand niet omdraaiden voor foltering van tieners om wat anti-Assad leuzen, en jouw tegenargument is dan dat Assad beterschap beloofde nadat zijn troepen in allerlei steden demonstranten hadden neergemaaid: kom daar eens om in “buurland Joodenland”!

Je bent kennelijk niet enkel een antisemiet, je bent blijkbaar ook nog eens oliedom.

Het zou zelfs een slecht argument zijn als de Israëlische overheid haar eigen bevolking met vatbommen en chemische wapens zou bestoken zoals Assad doet, en zo 12 miljoen van haar eigen burgers van huis en haard zou verdrijven, maar dan zou de vergelijking tenminste nog enigzins opgaan.

Nu is het niet enkel een tu quoque-drogreden, maar valt de vergelijking ook nog eens grotesk te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*