1. 1

  Leuke (filosofische) stemwijzer: de Wijze Stemmer

  Na het invullen van wat antwoorden op wat vragen krijg je een filosoof toegewezen die je van stemadvies voorziet. Mijn ‘wijze stemmer’ was David Henry Thoreau, die me adviseerde GroenLinks te stemmen, wat ik uiteraard niet ga doen.

  (via Arjan Fernhout, die vergeten was een omschrijving van zijn linkje te geven … )

 2. 7

  @1
  Plato als PvdA’er, Machiavelli als PVV’er, Spinoza bij denk.. toen ik zag dat deze website bij the school of life behoort viel deze onzin op zijn plaats, jammer dat de NPO meegaat in dit speeltje van een onbenullig rijkeluiskind.

 3. 9

  John Rawls, Art1kel. Interessant dat ik met deze vragenlijst nauwelijks punten scoor voor GroenLinks. Uit de stemwijzer van ProDemos krijg ik die samen met Art1kel, PvdD en Denk ongeveer ex aequo.

 4. 11

  @8: Natuurlijk klopt dat wel, je reactie hiervoor had nota bene zo uit een campagnespotje voor de PvdD kunnen komen:

  De mens wordt gedreven door ego-belangen en dat is niet mijn belang. Op politiek niveau zien we dat ook terug. Partij voor de boze blankmens, partij voor de ouderen, partij voor de huizenbezitters, partijen voor christelijke belangen.

  Gewoon stemmen op de Partij voor de Dieren dus …

 5. 12

  @7:

  Plato als PvdA’er […] onzin

  Met de uitleg erbij snap ik de keuze wel:

  Het stemadvies van Plato:
  Democratie is een achterlijk systeem. Zorg ervoor dat slimme, hoog-opgeleide mensen (zoals jij) het voor het zeggen krijgen en niet de domme massa. Wil je dit echt via de stembus voor elkaar krijgen? Kan je niets beters bedenken? Stem dan maar op de Partij van de Arbeid, zij hebben tenminste begrepen dat het de taak van de elite is om voor de werkende mens te zorgen.

 6. 13

  @11

  Ik erken mijn nederlaag. Als ik op de partij voor de Dieren stem kan ik onmogelijk op mijn eigen belang stemmen. Hoewel de mens natuurlijk ook maar een dier is, die toevallig kan nadenken. Maar de quote -van mij- die jij weergeeft gaat nu juist over de denkende mens.

  Hopelijk kan mijn hond premier worden? Hij is goedkoper dan Rutte. Hij wil slechts één maaltijd en een kluif per dag. En heel veel spelen en aandacht (maar dat zit al inbegrepen bij de functie van MP)

 7. 15

  Shit! Ik ben een mislukte boze blankmens. Ik kom uit bij de VVD!
  Wat moet ik in hemelsnaam antwoorden om bij de PVV uit te komen?!?

  Bijna alle politici zijn slappelingen en weke mossels met hun reguleringen, subsidies en verzorging. Niemand durft zich uit te spreken over de waarheid: egoïsme is de beste drijfveer voor welvaart en geluk. Laat mensen voor zichzelf zorgen, dan worden ze wakker. Tsja, de VVD heeft deze boodschap het best begrepen. Maar ook zij zijn slappelingen, want zelfs zij durven die geweldige marktwerking niet volledig haar gang te laten gaan…

 8. 16

  @13: eigenlijk best zielig als je blijkbaar niet verder kan of wil kijken dan de naam van een partij. Want de PvdD heeft m.i. inderdaad een verkeerde naam, maar hun visie is de enige met een zinnige langere termijn in de politiek (op de verwaterde versie van het hedendaagse GL na dan, maar dat is een vrij opzichtige kopie).

 9. 17

  @16

  De reactie waar @11 naar verwijst gaat over mijn niet-politieke kijk op het verschijnsel mens. In mijn optiek is de mensheid een egoïstische massa , die willens en wetens voor de afgrond opteert. In politiek opzicht zou ik geen enkele zinnige aanwijzing kunnen geven. Het probleem is niet zo zeer de politiek, maar het verschijnsel wat we ‘mens’ noemen.

  Stemmen (kiezen) is hierbij slechts gedoe in de marge. Tegen beter weten in ga ik heus wel stemmen en heus geen VVD of PVV. Maar ik heb nergens de illusie dat het er toe doet. Zolang we niet in staat zijn uit eigen keuze te stoppen met egoïsme , heeft stemmen op welke partij dan ook geen enkele zin. Ik geef me over aan “dat wat is”.

 10. 18

  @15:

  Wat moet ik in hemelsnaam antwoorden om bij de PVV uit te komen?!?

  Niets!

  Gewoon dom zijn.
  ;-)

  N.B.
  Ik kom op 73% bij de SP en op 70% bij de Partij voor Dieren en GL
  Wel razendsnel enn intuïtief ingevuld: zonder echt denkwerk ;-)

 11. 24

  @23: Ook wel weer een fijn staaltje verspreiden van Nep-Nieuws door de NOS.

  ”Het is niet bekend”
  “Er zou een verband”
  “Dat zou wijzen”

  Nul-komma-nul bewijs, maar dan wel in het vet ”Russische hackers” er boven.

  De nieuwe manier van verspreiden van het alt-nieuws tegenwoordig: Wasige insinuaties verspreiden maar je dan indekken door te vermelden dat je bron een andere alt-nieuws verspreider is.

  Maar hé, Rusland/Putin bashen is helemaal hip tegenwoordig.(naast het moslims/islam bashen en natuurlijk de eeuwige joden/jodendom bashen)

 12. 29

  @24: Dat er zinnen worden gebruikt als “er zijn aanwijzingen dat” wil niet zeggen dat het nepnieuws is. Sterker nog, zelfs de rechtsstaat werkt (soms) op vermoedens.

 13. 30

  ”zelfs de rechtsstaat werkt (soms) op vermoedens”

  Je bedoelt fascistische tuigstaten, die met nep-nieuws als bewijs ruim een miljoen burgers uitmoorden.

  Ik wacht nog steeds op het moment dat iemand als vergelding met een grote steen net zolang op Jan Peter Balkenende inslaat totdat z’n hersenpan open barst. Om daarna door te gaan met z’n kinderen en daarna de kleinkinderen…

  #siegheil

 14. 31

  Als je voor het klimaat bent kan je natuurlijk niet stemmen op GroenLinks op PvdD. Hebben partijleiders met jonge kinderen en stellen derhalve eigen belang voorop t.o.v. klimaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren