SG-café zondag 10-05-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 10-05-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (10)

#1 Hans Verbeek

https://www.trouw.nl/binnenland/is-het-dragen-van-mondkapjes-in-strijd-met-het-nikabverbod~b6f07317

De hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen erkent dat de beslissing om mondkapjes per 1 juni te verplichten in trein, tram en metro op gespannen voet staat met de ‘wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’.

Hilarisch is het natuurlijk dat in de bussen en de trams nu niemand een mondkapje op heeft, alsof de rona al verdwenen is. En over twee weken gaan we allemaal verplicht maskertjes opzetten… carnaval inhalen.

Ik ben benieuwd of het openbaar vervoer openbaar blijft. Betaald uit belastinggeld, maar voor iedereen toegankelijk?

#2 Judith

Aan Isabel Baneke van Trouw ( zie link boven @1),

Eigenlijk onzin om zoiets te vergelijken als Nikab en/of burka, dat zijn kledingbedekkingen van top tot teen uit geloofsovertuiging Islam, uit hygiëne ( zegt men ), uit voorkoming van vrouwenaantrekkelijkheid, Alles door mannen bepaald, vernederd en onderdrukt. Dat is een heel andere verhaal.

Met mondkapje tijdelijk of langere termijn verplicht, uit bescherming tegen corona, voorkomen besmettingen mensen, alles uit veiligheid voor het mensenleven.

Ik vind het toch verstandiger om mondkapjes te dragen tijdens OV reizen, voor zolang wel.

Alleen grote nadeel voor doven en slechthorenden die lipbeeld vaak nodig hebben, dan is transparante mondkapje mogelijk bij gemaakt. Maar volledige bedekte mondkapjes ga ik niet om, net als andere doven en slechthorenden. Als ze met mondkapjes praten, weet je als dove niet of ze praten of niet, want je hoort het niet. Vrij lastig. Zorg dat je gewoon niet met ‘volle’ mondkapjes praat, mits ze wel kunnen gebaren , oo dat is wel fijn.
Hopelijk leren ze ook gebaren om te vergemakkelijken, wie weet?!

P.s.
In Amerika doet ze het al gratis voor doven en slechthorenden.
Je hoort in Nederland niet eens gratis te verkrijgen, zo egoïstisch dat hier kikkerland! Dat heet liplees-kapjes !!!!!

https://www.funx.nl/news/omg/45943-amerikaanse-studente-maakt-speciale-mondkapjes-voor-doven-en-slechthorenden?fbclid=IwAR1MANX4VJYf78VPLTL2FIRwTzJQMDPOXX2LwOZAxoQt_y03lKGcmWWaxZc

#3 Ronzhu

@2 U zult begrijpen dat het om de “top” gaat en niet de “teen”. Ik ga dagelijks over straat met *gasp* voetbedekking, beenbedekking, borstbedekking, armbedekking, tot aan mijn nek toe! Hemeltje…

Ergo, het enige dat verboden is, is (gedeeltelijke) gezichtsbedekking. Om de maatregel niet volslagen discriminerend te maken geldt deze ook voor carnavalsmaskers, integraalhelmen, en dus ook mondmaskers en bandana’s…

Dit stelt dus wel degelijk een interessant discussiepunt voor. Mag ik in de toekomst tijdens het influenza-seizoen als ik met mijn kwetsbare ouders samenwoon dan óók met een zelfgemaakt mondmasker in de bus? Mag ik met een palastijnensjaal om tot neushoogte bij het gemeentehuis naar binnen? Als ik een seizoensgriep oploop dan kunnen paps en mams daar even goed aan komen te overlijden.

#4 Le Redoutable

@3 Gezicht bedekking vanwege medische redenen is uitgezonderd van de wet, dus als jij aannemelijk kan maken dat dat noodzakelijk is mag dat ook na de Corona. Overigens is het dan verstandiger als ze een griepprik halen, want die maskers zijn niet echt lekker betrouwbaar. Of de rechter daar in trapt als je net bij voetbalrelletjes of een spoor van vernieling trekkenede antiglobalisten demonstratie betrokken ben betwijfel ik. Ik het gemeentehuis zijn als het goed is maatregelen getroffen zodat bezoekers 1.5 m afstand kunnen houden dus daar moet je je bivakmuts helaas even afzetten.

#5 Maggi

@4 het is hartstikke leuk dat het wettelijk klopt, maar de bedoeling van de wet luidt formeel:

… in bepaalde situaties moeten mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. De overheid verbiedt daarom op bepaalde locaties kleding die het gezicht geheel bedekt

Een mondkapje in combinatie met een pet of hoodie doet natuurlijk precies hetzelfde…

(Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gezichtsbedekkende-kleding-in-de-media-boerkaverbod/gezichtsbedekkende-kleding-gedeeltelijk-verbieden)

#6 Hans Verbeek

Komt peakoil (en daarmee peak-fossilfuel) dankzij de COVID-19-pandemie nu later dan eerst gedacht, of misschien juist eerder?
Alice Friedemann zet een aantal factoren en cijfers op een rijtje.
http://energyskeptic.com/2020/will-covid-19-delay-peak-oil/

#7 Hans Verbeek

@5: er was een tijd dat buschauffeurs mensen met gezichtsbedekkende kleding niet lieten instappen
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4820106/buschauffeur-arriva-had-nikab-draagster-wel-moeten-vervoeren

Gaan de buschauffeurs straks mensen van wie mond en neus zichtbaar zijn weigeren?
#pluscachange

#8 gbh

Levensverwachting mannen en vrouwen vanaf 1950.

https://twitter.com/rubenivangaalen/status/1259366392010362881

#9 Judith

Nou moe zeg, mondkapjes zijn niet te vergelijken als burka of nikaab, of carnavalmaskers, allemaal onzin!!!!!!!!

Mondkapjes zijn noodzakelijk om eigen veiligheid en voor anderen,
en die gezichtbedekking zoals Nikaab/Burka betekent dat je levenslang moet dragen uit geloof, hygiëne en geen identiteit mogelijk. Het is echt belachelijk voor de woorden.
En Carnavalmasker is voor ééndagfeestje en optocht, zegt toch helemaal niks. Helemaal O N Z I N !!!!!

Waarom dragen mannen dan geen nikaab/burka? Hun steeltjes mogen iedereen wel vogelen. Go away!

Vrouwen: Hun engeltjes mogen ook zelf vogelen, why not??

Ik vind dat alle vrouwen zelf gewaardeerd zijn!!!!!!

Dus niets te bedekken om die F L A U W E K U L !!!!

Mondkapjes is maar voor tijdelijk of beetje voor langere termijn totdat Corona verdwijnt, en we kunnen altijd mondkapjes af doen na OV reizen voor winkelen op anderhalf meter afstand, zwemmen, wandelen, dat zegt helemaal niks. Het is voor je eigen veiligheid en voor andere mensen, zorg dat je mensen niet besmet!!!!

#10 Henk van S tot S

Voor hen die het leuk vinden als Trump op de hak genomen wordt.
Let wel, het zijn meerdere nummers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*