SG-café zondag 04-10-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 04-10-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (11)

#1 Krekel

Genève voert – na een referendum erover – een minimumloon van ca. € 21,30 per uur in –> bijna 4000 euro per maand bij een fulltime baan. Hier wordt de SP al belachelijk gemaakt omdat ze een minimumloon van € 14,- voorstellen.

De lessen:
1. referenda zijn goed
2. stem (eventueel zonder enthousiasme) op de SP –> dit soort concrete, materiële verbeteringen voor minima (bijstand en AOW zijn eraan gekoppeld) zijn de enige echte doelpunten voor links.

https://www.ad.nl/buitenland/geneve-krijgt-hoogste-minimumloon-ter-wereld~a79b8c8a/

#2 Bolke

@1: Moet je er ook even bij vertellen dat de kosten voor het levens onderhoud ook meer als 2 x zo duur zijn als elders, het voorstel van de SP zou omgerekend naar de Zwitserse situatie op een minimum van 28 euro per uur uitkomen, een wereld van verschil.

Brood, kaas, eieren, melk, salade en zelfs bier zijn daardoor meer dan twee keer zo duur als in Duitsland

#3 Le Redoutable

@1 Zwitserland is een geval apart, die heeft een belastingregime wat zuinig is op inwoners die wat te besteden hebben en bovendien hoeven die niet jaarlijks miljarden over te maken naar Brussel. Kijk je binnen de EU dan hebben wij na Luxemburg en Ierland al het hoogste minimum inkomen binnen de unie EU:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Minimum_wage_statistics/nl

#4 Maggi

@2 feiten vrij geleuter. Zwitserland heeft een prijsniveau dat 60% boven het EU gemiddelde ligt, Nederland 17% erboven

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Comparative_price_levels_of_consumer_goods_and_services

Dus als je je berekening goed doet, dan is 14 euro in Nederland het equivalent van circa 19 euro in Zwitserland. Voorstel SP is dus nog altijd omgerekend circa 2 euro (10%) minder dan het Geneefse bedrag van ruim 21 euro, dus nog altijd relatief bescheiden.

#5 tigger

@3:
Onzin, Zwitserland draagt ook miljarden aan de EU af, heeft in ruil toegang tot de interne markt maar heeft niets te zeggen over de regels. Door de koppeling aan de Euro en het feit dat de Euro op veel plekken wordt geaccepteerd, is het ook niet zo onafhankelijk meer als ze zelf denken. Soort van vazalstatus dus.

#6 Frank789

Premies en belastingen zijn ook een stuk lager in Zwitserland, dus netto verschilt het allemaal niet veel met Nederland.

#7 Henk van S tot S

600 mensen in Staphorster kerk.
Misschien moeten ze dat gebouw ook gebruiken bij inentingen.
;-)

#8 Sjors

@7: zingen in een open stadion bij een sportwedstrijd is een no-no, maar aangezien religieuzen in dit land een bevoorrrechte positie hebben, is zingen binnenshuis natuurlijk geen enkel probleem. Zeker niet met twee christelijke partijen (en de VVD die opzichtig flirt met conservatief rechts) in de regering.

#9 Co Stuifbergen

@5: Inderdaad. Zwitserland betaalde zelfs voor uitbreiding van de EU (in Roemenië stond bij een natuurgebied dat werkzaamheden uitgevoerd waren met geld uit een Zwitsers fonds voor uitbreiding van de EU)

#10 Micowoco

@7 en 8. Yep. Ook de reden waarom wij nooit op een zondag mogen stemmen, zoals in de ons omringende landen. Plus dat het de arbeidende mensch niet goed uitkomt natuurlijk. Win-win voor de jezusfans.

#11 Rigo Reus

En gefeliciteerd Brigid Kosgei en Shura Kitata.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*