1. 1

  Geen bal op TV – recentie

  Gisteravond om een uur of 10 ’s avonds in Stellarium ( freeware, http://stellarium.org/ ) opgezocht wat de richting en de hoogte van de verduistering op dat moment waren (zuidwest, 130 graden en 10 graden boven de horizon), de fiets gepakt en naar de eerste de beste heuvel gefietst, telefoon gebruikt als compas, een stukje over de heuvel gelopen totdat er geen bomen meer in de weg stonden, en voilá, een klein donkerrrood schijfje aan de horizon. Er kwamen wat andere buurtbewoners de heuvel opgeklommen en al gauw werd het gezellig. Iemand sjouwde een stoffige refractortelescoop omhoog. Anderen brachten verrekijkers mee. Nog iemand gebruikte zijn telefoonscherm als augmented reality device, om alle hemellichamen van labels te voorzien. Mars stond rood te fonkelen onder onze evenrode rode satelliet. Om kwart over elf raakte de eerste ongefilterde zonnestralen de zijkant van de maan. Van het gebeuren heb ik, zo goed en zo kwaad als het kon, een reeks foto’s gemaakt met mijn zoomlens.

  Om kwart voor twaalf weer thuis, foto’s op de computer gezet en aan elkaar geregen met Photoshop:

  https://i.imgur.com/Zf5Ye3y.jpg

 2. 2

  Ombudsman slaat alarm over criminaliteit Amsterdam “de politie kan deze zaak niet langer aan”. Ben benieuwd hoe Halsema en haar linkse college dat gaan oplossen. Het coalitie akkoord staat boordevol linkse hobbies als milieu en diversiteit, maar niks over serieuze problemen als dit:

  https://www.trouw.nl/samenleving/ombudsman-slaat-alarm-het-centrum-van-amsterdam-is-s-nachts-een-wetteloze-jungle-~a939a839/

  En dan ook nog een grote bek hebben richting minister Blok.

 3. 3

  @2.

  Wat heeft dat met een grote bek naar Blok te maken, die maakt zich als zoveelste VVD minister op buitenlandse zaken onsterfelijk belachelijk, want naast Halbe, kennen we meneer Rosenthal nog, VVD vriendje moest beloond worden. Ook waardeloos. Bovendien ze schaden ze de Nederlandse diplomatieke en economische belangen in het buitenland , wat veel geld kan kosten.

  O ja, en VVD heeft het al jaren over harde aanpak, dat zou een prioriteit zijn, dat geldt zeker alleen voor de uitkeringstrekkers.

 4. 5

  @2: Halsema c.s. gaat niet over landelijk beleid, zoals het volledig legaliseren van drugs, waarmee je de criminaliteit een harde slag toebrengt, *en* agenten vrijspeelt voor andere zaken. Tevens zit Halsema ook niet aan tafel bij de politie-CAO onderhandelingen. Dat zijn allemaal zaken waar jouw rechtse vrindjes over gaan.

 5. 9

  Waarom hoor of lees ik nog maar weinig over Thilo Sarrazin. De SPD er. Van Deutschland schafft sich ab! Ook Thierry heeft het er niet over. Sarrazin heeft nog wel boeken gepubliceerd na 2010, allemaal langs me heen gegaan.

 6. 15

  @14.

  Kleine details, jij bent zo en zo al een geboren azijnpisser, met je hosanna-woord, dat is toch all een soort diskwalificatie .

  Dit argument van opslag wordt standaard gebruikt bij ieder voorstel van alternatieve energie. Dus de zoveelste dooddoener in de discussie. En herhaling van zetten. Etcetera

 7. 17

  @8:
  Als ze een klein gedeelte van de opbrengst gebruiken, om aan de middellandse zeekust water ontzilten en dit terug te pompen om de woestijn te irrigeren, kan men men er ook nog landbouw gaan beoefenen.

 8. 18

  @13: Bij voorbaat? Waarom denk je dat iemand principieel tegen energie uit zon en wind zou zijn? Ik zie daarentegen wél waarom je er principieel vóór zou zijn: het is in de mode, en wie niet meedoet ligt eruit.

  Die mode schrijft nogal veel voor, trouwens. Blok dacht in zijn vrije tijd wel even casual te kunnen gaan, maar de fashion police is overal.

 9. 19

  @12: Daar ging het ook niet over; was puur een kaart om te laten zien wat voor relatief klein oppervlak er nodig is om de wereld van energie te voorzien. Voor opslag en transport zijn oplossingen als waterstof.

  @14: Gelukkig bestaat de mensheid niet alleen maar uit zure zeiksnorren die in elke progressie alleen maar problemen zien; anders had je nu in een berenvel naar een steen moeten kijken.

 10. 20

  @8: Dat betekent ook dat je met een stukje groter oppervlak energie in overvloed kunt “verspillen” om elektriciteit bv in waterstof om te zetten en samen te persen of via pijpleidingen te verspreiden.
  Of een vloeistof als methanol.
  Kost een paar centen, maar dat gaat toch al het geval zijn.

 11. 23

  @19:

  was puur een kaart om te laten zien wat voor relatief klein oppervlak er nodig is om de wereld van energie te voorzien.

  Hoe dan? Alleen overdag? Want als het ook ’s nachts moet zijn heb je een opslagsysteem nodig en dat kost energie en dus extra panelen.

  Voor opslag en transport zijn oplossingen als waterstof.

  Waterstof is een heel vervelend gas wat dat betreft, dus dat betekent dure opslagvaten en leidingen waar veel materiaal in gaat zitten. Dat is niet groen.
  @20:

  Dat betekent ook dat je met een stukje groter oppervlak energie in overvloed kunt “verspillen”

  Dat is een denkfout: energie verspillen betekent meer zonnepanelen plaatsen, bekabelen en onderhouden en dat maakt alles duurder.

  Of een vloeistof als methanol.

  Het maken daarvan kost nóg meer energie. Heb je een concreet voorbeeld van een proces dat waterstof omzet in methanol, en met welk rendement dat gaat?
  @21:

  De schade door klimaat veranderingen als zeespiegelstijging wordt naar alle waarschijnlijkheid vele malen groter.

  Dat je met zonnepanelen de zeespiegelstijging kunt tegenhouden is naar alle waarschijnlijkheid een illusie, dus dat is geen argument.

  Hoewel de zon voor niets opgaat, is het winnen van betrouwbare energie daaruit beslist niet gratis en ook zeker niet ‘groen’. Van alle soorten energieopwekking gaat er per kWh het meeste materiaal zitten in zonnepanelen, en de enigen die daar blij van worden zijn mijnbouwbedrijven. Iemand aandelen daar?

 12. 26

  @23: [ energie verspillen betekent meer zonnepanelen plaatsen, bekabelen en onderhouden en dat maakt alles duurder. ]

  Kijk nou; Kacebee beschrijft exact hetzelfde wat ik gezegd heb, en noemt dat vervolgens een denkfout.
  Zoals gewoonlijk lees je weer niet goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren