1. 1

  http://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/15/pluimveesector-vreest-de-goedkope-oekraiense-plofkip

  Als de vos de passie preekt, consument pas op je (plof)kippen.
  Jarenlang hebben ze kippen gemarteld en nu zijn ze tegen Oekrainse concurrentie omdat..? Jawel, omdat Oekrainse boeren doen wat Nederlandse boeren al jaren doen.

  Maar denk niet dat onze boertjes begaan zijn met dieren want:

  Oekraïne kent minder strenge normen voor milieu- en dierenwelzijn dan de EU. Oekraïense kip kan mede daarom goedkoper worden geproduceerd. De pluimveesector spreekt van oneerlijke concurrentie.

  Het draait gewoon allemaal om geld….

 2. 3

  RT Michael Moore:

  Memo from HRC campaign says expect Bernie to win all next Tues caucuses &primaries: Alaska, Hawaii, Montana, Idaho, Utah & probably Arizona

  Ik hoop het van harte.

  Door deze Clinton v. Trump-nachtmerrie betrap ik mezelf steeds vaker op waardering voor en (alvast) heimwee naar Obama.

 3. 4

  @1 In het artikel staat ook dat dit een overgangsregeling is en dat Oekraïne uiteindelijk aan de EU normen moet voldoen. Ik denk toch dat die uiteindelijk diervriendelijker zijn dan de Russische eisen.
  @2 Voor de Nederlandse agrarische industrie liggen er dankzij het handelskoord inderdaad gouden kansen in de Oekraïne. 50 miljoen nieuwe consumenten, oneindig veel ruimte en geen milieugekkies die alles dwarsbomen, wie kan daar nu tegen zijn? Tenzij je principieel tegen geld verdienen bent natuurlijk.

 4. 5

  @4: Totdat je op een dag wakker wordt en realiseert dat al onze boeren daar zitten en de rest hier kapot geconcurreerd is vanuit daar, kijk wat wil je nog meer, lekker afhankelijk worden voor je voedsel van een 3de rangs land.

 5. 6

  @4:

  In het artikel staat ook dat dit een overgangsregeling is en dat Oekraïne uiteindelijk aan de EU normen moet voldoen. Ik denk toch dat die uiteindelijk diervriendelijker zijn dan de Russische eisen.

  Rusland heeft hier niks mee te maken en de andere vmg oost-blok landen die al jaren lid zijn voldoen nog niet eens aan de eisen zoals hier, dat gaat in Oekraïne toch wel een jaartje of 30 duren voordat ze op het zelfde niveau hier zitten.

  Straks niet klagen als er weer extra plofkip bij de supermarkt verkocht wordt.

 6. 7

  @6: “Straks niet klagen als er weer extra plofkip bij de supermarkt verkocht wordt.”
  Precies, want dat dat nu niet in alle supermarkten gebeurt, komt omdat er onvoldoende plofkippen geproduceerd worden en niet omdat supermarkten ze niet opkopen.

 7. 8

  @4
  ad1

  Correct. Vooruitgang gaat maar in kleine stapjes. Reden des te meer om handelsbetrekkingen met Oekraine aan te gaan. Dan kan je eisen stellen. Ook aan plofkippen. En f*ck de Nederlandse kippenboeren met tonnen boter op hun hoofd.

 8. 10

  Fijne rel in Groot-Brittanië: Tory staatssecretaris treedt af vanwege voorgenomen bezuinigingen op arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

  http://www.theguardian.com/politics/iain-duncan-smith (kies maar een recent artikel uit deze categorie, dat zal nog wel een paar dagen doorgaan)

  Hulde voor meneer omdat hij blijkbaar toch principes heeft. Maar wat het nogal ingewikkeld en dubbel maakt: hij is ook nogal een voorstander van de Brexit. Aftreden om principiële redenen vind ik mooi, maar uit de EU stappen is natuurlijk waanzin. Hoe dan ook, de Conservatieven lijken quite verdeeld.

 9. 12

  @8: Prima, maar niet janken als straks een Nederlandse kippen boer naar de rechter stapt wegens rechtsongelijkheid en dan de kans groot is dat die gelijk gaat krijgen.
  Of iedereen mag plofkip/legbatterijeieren produceren en verkopen, of niemand, maar niet de een wel en de ander niet.

 10. 14

  @12 Niemand zou plofkip/legbatterijeieren moeten produceren. Dus als kippenboeren elkaar met dat oogmerk juridisch gaan bevechten dan juich ik dat toe! En dat de diervriendelijkste boer dan maar moge winnen. Of dat een Nederlander of Oekrainer is interesseert mij niks.

 11. 15

  @14: Zo werkt dat dus niet, NL boeren gaan UA boeren niet juridisch bevechten maar de NL staat, EU verdragen gaan boven NL wetgeving en dan zal NL wetgeving dus moeten worden aangepast naar EU verdragen, ergo, de eisen voor de boeren in Nederland zullen naar beneden worden bijgesteld worden en niet andersom.

  Gebeurt dat niet dan hebben NL boeren nog maar 1 oplossing en dat is vertrekken richting Oekraïne waar ze zich niet aan de NL wetten hoeven te houden om vervolgens die dieren hier op de markt te brengen.

 12. 16

  @15:

  Gebeurt dat niet dan hebben NL boeren nog maar 1 oplossing en dat is vertrekken richting Oekraïne waar ze zich niet aan de NL wetten hoeven te houden om vervolgens die dieren hier op de markt te brengen.

  Mooi toch!
  Is Nederland een paar dierenbeulen kwijt.
  Dan rest alleen nog een plofkipbelasting.
  ;-)

 13. 17

  @5 Of de consument plofkip wil of niet, vindt ik trouwens zijn eigen keuze. Steeds meer supermarkten halen het uit het assortiment, dus de vraag neemt af. We kunnen de Oekraïne natuurlijk ook gewoon lid maken van de EU, dan is het probleem meteen opgelost.

  Ik heb geen enkele moeite met Nederlandse boeren die van het verdrag gebruik maken om daar extra geld te verdienen, daar hebben ze alle ruimte en veel minder gezeik. Sterker als we van de legbatterijen af willen, hebben we weinig ander keus dan elders meer ruimte te zoeken. Kippen fokken levert amper nog werkgelegenheid op, 1 man en een computer doen al het werk, of een Nederlands bedrijf dat nu in Oekraïne doet of hier maakt weinig uit, feitelijk is dit VOC mentaliteit anno 2016.

  Rusland heeft er wel wat te maken, als de Oekraïne geen handelsverdrag met de EU hadden gesloten, dan hadden ze naar Rusland en ander Oostbloklanden moeten exporteren. De eisen qua diervriendelijkheid zijn daar veel lager dan die van de EU, als ze daar al eisen voor hebben. Het kan door het verdrag dus alleen maar beter worden.

 14. 19

  @17:

  Steeds meer supermarkten halen het uit het assortiment

  Omdat ze nu een keuze hebben door ander aanbod, als straks de diervriendelijke boeren niet meer kunnen concurreren met de plofkip producenten dan hebben ze straks de keuze uit, juist ja, plofkip en/of plofkip.

 15. 20

  Blijf het trouwens een mooi woord vinden “plofkip” :D

  Krijg iedere keer een beeld van een ISIS-Kip met bomgordel bij dat woord :D

 16. 21

  @20:
  Klinkt inderdaad net wat beter dan “hormoon-” of “antibiotica-kip”

  Isis stuurt waarschijnlijk onreine dieren zoals “explo-zwijntjes”
  ;-)
  Wat betreft #18:
  Er valt inderdaad nog flink wat te lobbyen.

 17. 23

  @15

  Daarom dienen we ook niet Oekraine te bevechten of uit de EU te houden. Maar dienen we er voor te zorgen dat de gehele unie + Oekraine plofkip-vrij wordt. Verleden jaar zag ik nog een reportage uit Frankrijk van zo’ n mega-plofkippen boerderij. Dus het is een probleem van de EU. Daarom hebben we ook een sterker Brussel nodig….

 18. 24

  @19
  Nee hoor als er vraag is naar gewone kip, zal er in de Oekraïne ook gewone kip geproduceerd worden, zeker als ze daar meer voor kunnen vragen, wet van vraag en aanbod. . Zoals ik al schreef hebben ze daar veel meer ruimte en kunnen ze dus veel makkelijker en goedkoper gewone kip fokken dan hier. Sowieso gun ik de lagere inkomens ook hun goedkope kip op hun bord als zij daarvoor kiezen. Ik ben niet zo’n “Wakker Dier” type die iedereen wil opdringen dure biologische producten te gebruiken.

  Plofkip belasting mag misschien niet, maar de eisen aanscherpen wel, sterker dat staat al in het verdrag dat dat gaat gebeuren.
  Kippen fokken in grote stinkende schuren kunnen we wel missen in Nederland, dat is niet bepaald een sieraad voor het landschap, nog een bron van veel werkgelegenheid. Van het opgebrachte geld leveren wel weer hoogwaardige goederen terug, Philips lampen om eieren uit te broeden bijvoorbeeld. Win-win voor iedereen.

 19. 25

  @24: 1. Philips lampen bestaan niet meer en 2. Philips heeft hun grote stinkende fabrieken wat ook geen sieraden waren reeds naar Polen verhuist, dus daar zal je ook geen cent van zien.

  En had je ook gezien hoeveel tijd Oekraïne daarvoor krijgt om de eisen aan te scherpen en het verdrag verbied plofkippen en legbatterijen niet en dat ze de ruimte hebben in Oekraïne wil nog niet zeggen dat ze daar die ruimte dan ook aan de kippen gaan geven, ze proppen gewoon nog meer kippen op die grotere ruimte.

  Stop eens met zo goedgelovig te zijn, zelfs de meeste huidige EU leden voldoen nog niet eens aan de regels, laat staan Oekraïne.

 20. 26

  @25
  Philips lampen bestaan nog wel. http://www.lighting.philips.nl/home
  Nee die panden zijn ook geen schoonheden, maar wel economisch wel heel veel meer rendabel dan een kippenschuur in een land waar ruimte schaars is. Bovendien is dit maar een voorbeeld, wij maken veel meer hoogwaardige producten. De Oekraïne heeft daartegen heel veel grondstoffen en landbouw potentieel om een gezonde handel mee op te bouwen.

  De meeste niet EU landen komen niet eens in de buurt van de EU normen en waarden. Je kan qua kippen nu ook wel opeens roomser dan de paus proberen te zijn, maar ik wed dat jouw huis ook vol staat met spullen uit China etc. waar de omstandigheden veel slechter zijn dan binnen de EU en zelfs het huidige Oekraïne.

  Ik geloof ook niet dat dat van vandaag op morgen zal verbeteren, maar een start daartoe is beter dan niets. De andere ex Oostbloklanden zijn er ook nog niet, maar het is wel al 100x beter in vergelijking met de landen die nog binnen de Russische handelszone zitten, inclusief Rusland zelf. Dat geld niet alleen voor dierenrechten, maar ook voor mensenrechten trouwens.

  Stop zelf eens met blind achter Putin en Jan Roos aan te hobbelen zou ik zeggen.

 21. 27

  @26: Nogmaals wat heeft dit met Rusland en/of Putin te maken?
  Wat ze in Rusland met hun dieren doen moeten ze lekker helemaal zelf weten dat is niet ons probleem, wat er met onze boeren gebeurd door oneerlijke concurrentie is wel ons probleem.

  Concurrentie prima, maar dan wel een gelijk speelveld.

 22. 28

  Gisteren, Utrecht, bezorgde nazi’s en neoburgers:

  Tijdens een van de weinige andere toespraken tijdens de actie bij de Stadsschouwburg riep de Utrechtse Nel Stins op om moskeeën in de brand te steken. “De brand erin. Arresteer me maar!”.

  http://laatzenietlopen.nl/

  Vandaag in het nieuws:

  https://www.rtvnh.nl/nieuws/181863/brand-gesticht-in-toekomstige-vluchtelingenopvang-in-haarlem

  http://nos.nl/artikel/2094038-brand-in-vluchtelingenopvang-nieuwegein.html

 23. 29

  wat er met onze boeren gebeurd door oneerlijke concurrentie is wel ons probleem.

  Niet mijn probleem. Boeren die werkzaam zijn in de martelindustrie mogen van mij failliet gaan.

 24. 31

  @29: Prima insteek, ik neem aan dat je met plezier het belastinggeld dat door die boeren uit de martelindustrie betaald is ook weigert in de vorm van een uitkering?

  Of ben je dan ineens niet meer zo principieel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren