SG-café zaterdag 18-01-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zaterdag 18-01-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (15)

#1 Krekel

Kort clipje: waarom je nooit zomaar iets van Nate Silver of zijn club moet aannemen: https://twitter.com/greg06897/status/1218054673585901568

____
Voor wie niet weet wie Nate Silver is: hij is een voormalige professionele online pokerspeler die in 2008 omhooggevallen is tot cijferorakel omdat hij, schijnbaar per ongeluk, de verkiezingensresultaten voor 49 van de 50 staten goed voorspelde. Sindsdien zit hij er zo goed als altijd naast en laat zijn eigen politiek (hij beschrijft zichzelf als ‘ergens tussen libertarisch en liberal’ – je zou het ‘neoliberaal’ mogen noemen) leiden in zijn adviezen aan de Democratische Partij, dat steevast luidt: ‘schuif op vooral op naar ergens tussen libertarisch en liberal!’ Je zult zijn naam dit verkiezingensjaar nog vaak tegenkomen.

Als hij of zijn website (FiveThirtyEight.com) met harde cijfers komen, uiteraard, zijn ze wel te vertrouwen, althans niet minder dan de meeste andere cijferfetsjisten, maar vergeet daarbij nooit de door Mark Twain gepopulariseerde waarschuwing dat er drie soorten leugens zijn: ”Lies, damned lies, and statistics.” Iedereen weet dat polls de neiging hebben als self-fulfilling prophecies te fungeren, en de graagte waarmee Silver en fans hun op cijfers gebaseerde autoriteit misbruiken om hun eigen voorkeuren naar voren schuiven, is dus niet onschuldig. Trap dus ook vooral niet in de (eigen)wanen van Nate Silver en zijn fanboys, dat hij “alleen uitspraken op basis van data” zou doen e.d. Zoals dit clipje (voor de zoveelste maal, overigens) aantoont, negeren hij en zijn clubje hun eigen cijfers maar al te graag en vaak ten faveure van de kandidaten van hun voorkeuren. En wie dat precies zijn – en vooral wie dat níét is (ik heb het over Bernie Sanders, uiteraard) – laten ze maar al te vaak merken.

Wie nog meer wil weten over Nate Silver en waarom hij niet zomaar te vertrouwen is, raad ik van harte deze podcastaflevering aan: https://soundcloud.com/citationsneeded/episode-87-nate-silver-and-the-crisis-of-pundit-brain

#2 Bismarck

Braziliaanse staatssecretaris schrijft voor hoe de kunst in Brazilie er de komende tien jaar uit moet zien. Dat is blijkbaar nog net niet totalitair genoeg, dus leent hij zijn tekst en zet een populair muziekje op de achtergrond, om het bericht wat duidelijker over te brengen.

#3 Krekel

P.S. bij #1: de introtekst bij die podcastaflevering is trouwens al informatief op zichzelf:
__________
Nate Silver tell us Joe Biden’s inconsistent political beliefs are, in fact, a benefit. They’re “his calling card” and evidence he “reads the room pretty well”. Venality, we are told, is “a normal and often successful [mode] for a politician.” Insurgent progressive groups like Justice Democrats shouldn’t call Biden out of touch with the base because, Silver tell us, “only 26 of the 79 candidates it endorsed last year won their primaries, and only 7 of those went on to win the general election.”

On Twitter and his in columns, high-status pundit Nate Silver, has made a career reporting on the polls and insisting he’s just a dispassionate, non-ideological conduit of Cold Hard Facts, just channeling the holy word of data. Empirical journalism, he calls it. But this schtick, however, is very ideological – a reactionary worldview that prioritizes describing the world, rather than changing it. For Silver – and data-fetishists like him – politics is a sport to be gamed, rather than a mechanism for improving people’s lives.

We are joined by Current Affairs editor-in-chief Nathan J. Robinson.
_____
Nathan Robinson is overigens de auteur van dit wat oudere maar ook erg goede stuk over Silver: https://www.currentaffairs.org/2016/12/why-you-should-never-ever-listen-to-nate-silver

#4 Krekel

Nummer 1 trending op Twitter momenteel is “Fidan Ekiz”, dit n.a.v. een verhaal in de Geenstijl dat zegt dat Ekiz is ontslagen bij Nieuwe Maan vanwege haar optreden in DWDD deze week:

Fidan Ekiz had zich eerder deze week als tafeldame bij DWDD zeer kritisch uitgelaten over de mensenrechten in Iran, waar protesten door de ayatollahs bloedig neergeslagen worden, en over de hypocrisie van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66), die met een hoofddoek voor de Iraanse president Hassan Rouhani verscheen. Die opmerking is Ekiz nu fataal geworden.

Dit is nochtans aantoonbare bullshit, aangezien Ekiz in december al afscheid had genomen van Nieuwe Maan vanwege een nieuwe klus:
https://www.mediacourant.nl/2019/12/fidan-ekiz-na-drie-seizoenen-weg-bij-de-nieuwe-maan/

#5 Cerridwen

@3: Jij zou een wat vaker fivethirtyeight (dat is niet alleen Nate Silver) moeten lezen, dan zou je nog eens wat opsteken.

En geen domme dingen roepen als dat Sanders voorstaat in Iowa.

Nate Silver heeft met zijn aanpak vanuit data een revolutie teweeggebracht in het verslaan van verkiezingen, en daarmee het de ‘experts’ of spindoctors die vanuit hun fingerspitzengefuhl de verkiezingen duiden een stuk moeilijker gemaakt. Lastig natuurlijk, als jouw geliefde kandidaat niet zo goed blijkt te scoren in de peilingen als je wel zou willen.

Het lijkt erop dat jij ‘de wereld veranderen’ belangrijker vindt dan de wereld beschrijven. Maar de wereld veranderen zal nooit lukken als je niet weet hoe ze in elkaar zit.

(de beweringen in de geciteerde tekst over Silver zijn onzinnig en dom. Het is precies het soort fact-free roep maar raak dat een stuk moeilijker is geworden door de komst van fivethirtyeight. Fivethirtyeight is inmiddels veel breder dan de vrij simpele modellen van Silver in 2008. Ze denken ook na over zaken als het ‘bandwagon effect’:https://fivethirtyeight.com/features/does-knowing-whom-others-might-vote-for-change-whom-youll-vote-for/)

#6 Joop

Mooi artikel. Als je er maar in gelooft, baat het niet, schaadt het niet. De Wim Hof-methode.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/alleen-als-het-ijs-en-ijskoud-is~bdc3f046/

#7 Frank789

@6: [ baat het niet, schaadt het niet ]
Met kwakzalverij schaadt het vaak wél.
Door Wim Hof’s methode zijn al zeker 4 doden gevallen door een verkeerde combinatie van ademhalingsoefeningen in koud water.

Het werkzame deel, de ademhalingsoefeningen, verzwakt je immuunsysteem wat bijv. bij reuma gunstig is.
Wim Hof roept al jaren over genezende werking, maar die is nog steeds niet bewezen.
Het koud water is niet meer dan een soort wellness zoals sauna’s en massages.

Nu gaat Wim Hof samen met ultra-kwakker Gwyneth Paltrow nog meer onzin op Netflix vertellen.

#8 Henk van S tot S

@7:

Het koud water is niet meer dan een soort wellness zoals sauna’s en massages.

N.B.
Als deze vorm van wellness in verpleeghuizen wordt toegepast, zullen velen aan een hartstilstand bezwijken.

#9 Frank789

@8: Ja, dat geldt ook voor de sauna… en heavy metal muziektherapie…

#10 Krekel

Fivethirtyeight is inmiddels veel breder dan de vrij simpele modellen van Silver in 2008. Ze denken ook na over zaken als het ‘bandwagon effect’:

Oh, wauw. Echt waar, joh? Het bandwagon-effect? Man, wat een hersengenieën zijn het toch! Ik neem alles terug …

#12 beugwant

@9: Zover ik weet is Janos nog alive and kickin'

#13 Frank789

@11: En dit jaar zouden we er eindelijk eens op vooruit gaan. Maar nee, de gemeentelijke belastingen en afvalheffingen gaan flink omhoog en de bibliotheken en gymzalen gaan dicht en de geestelijk jeugdzorg is in september op.
Hoezo welvaart? Hoe lang pikken we dit vuile spel van onze Haagse politici nog?

Gelukkig gaan de lasten voor de bedrijven, grootverdieners en kapitaalverschaffers nog steeds omlaag… grr.

#14 Frank789

@12: Janos? Janos? Who the fuck is Janos?

#15 Hans Verbeek

@6: je hebt niet goed gelezen, Joop.

Hij vond een klein positief effect. Mogelijk geheel op conto van de placebowerking, maar daarmee niet minder relevant, aldus Buijze.

Ook al is het een placebo-effect… het werkt dus voor een aantal mensen wel.

In mijn eigen ervaring is een ijsbad een mentale oefening om te leren dat je de buitenwereld niet onder controle hebt, maar je reacties wel in de hand hebt.
Als het koude water inplonst, dan krijg je een schrikreflex. Die initiële reactie onder controle en accepteren dat “het is wat het is” is een kunstje dat je overal kunt toepassen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*