SG-café zaterdag 15-06-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zaterdag 15-06-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (10)

#1 Hans Verbeek

De gaswinning uit het Groninger-gasveld loopt verder terug.
Hieronder de hoeveelheid, die gewonnen werd (uit het Groninger-gasveld) in de periode januari t/m mei:
– 2015: 14,1 miljard m³
– 2016: 12,5 miljard m³
– 2017: 10,7 miljard m³
– 2018: 8,55 miljard m³
– 2019: 7,81 miljard m³

#2 tigger

Het pensioenakkoord is een feit. https://beta.trouw.nl/nieuws/champagne-bij-fnv-bestuur-maar-ook-de-belofte-de-tegenstem-serieus-te-nemen~bd6533e3/
Werkgevers zijn verenigd en worden vertegenwoordigd door het kabinet, de vakbonden vertegenwoordigen de 60-plussers.
Mijn generatie ( 40 – 50 jaar) heeft decennia teveel betaald via de doorsneepremie. Nu wij aan de beurt zijn om te profiteren van de jongere generaties, wordt de doorsneepremie afgeschaft. Ik ben voor tienduizenden euro’s beroofd… Schofterig, heb er geen andere woorden voor.

#3 Cheradenine Zakalwe

@2: Had je wat anders verwacht dan, van de traditionele vakbonden, belangenbehartigers van de ouwe lullen en andere babyboomers?

En ook leuk: terwijl de huidige ouwe lullen vroeg met pensioen mogen, moeten wij straks doot tot ons 70e, *als* er dan nog een AOW is.

Ikzelf ben eigenlijk al blij als de pensioenpremie niet *weer* omhoog gaat; ik verwacht niet ooit nog één cent van het ABP te ontvangen (46 hier).

#4 Cheradenine Zakalwe

Oh en voor degenen die nu gaan roepen ‘dan moet je maar gewoon lid worden van een vakbond!’. Hier heb je het probleem:

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/7461bev/table?ts=1560678640755

Zelfs als alle werkende 50-‘ers lid worden, dan nog zijn ze in de minderheid t.o.v. de werkende 50+’ers. En bijna hetzelfde verhaal in het electoraat.

#5 tigger

@4:
Ik heb drie jaar geleden afscheid genomen van de vakbond omdat ik mij niet vertegenwoordigd meer voel, na meer dan 20 jaar lidmaatschap… Ik ben 43 en werk met een tijdelijk arbeidscontract.

#6 Jos van Dijk

@4: Je verwacht dus dat 50+ niet solidair kan zijn met 50- Waarop baseer je dat? Waarom zouden generaties zich tegen elkaar moeten laten uitspelen?

#7 Frank789

@3: [ terwijl de huidige ouwe lullen vroeg met pensioen mogen ]

Hou alsjeblieft op met “oude lullen”, dat slaat echt nergens op.

De VUT is allang afgeschaft waar veel 50’ers en 60’ers flink voor betaald hebben en er zelf nooit van zullen genieten. Bij mij was de VUT bijdrage zelfs hoger dan de pensioenpremie. En in 2019 moet je al 66 jaar en 4 maanden zijn om met pensioen te kunnen, dat noem ik niet meer vroeg.

20 jaar geleden zaten velen nog op eindloon en profiteerden van de werkenden door op het eind nog snel een fikse promotie te maken met hoger eindloon.
Nu is dat meestal gewoon middelloon. Alles om de werkgevers te pleasen.

[ *als* er dan nog een AOW is. ]
40 jaar geleden riepen ze al dat er nu waarschijnlijk geen of geen noemenswaardige AOW meer zou zijn. Nou, hij is er nog steeds en er is vooralsnog geen reden te denken dat die zal verdwijnen.

[ ik verwacht niet ooit nog één cent van het ABP te ontvangen ]
Waar baseer je dat op? Lijkt mij nogal alarmistisch.

#8 Bismarck

“En in 2019 moet je al 66 jaar en 4 maanden zijn om met pensioen te kunnen, dat noem ik niet meer vroeg.”

Feit blijft dat de jongere lullen (zeg degenen geboren rond 1980) tot rond hun 69e moeten doorwerken. Dat is toch nog wel even iets anders.

#9 Cerridwen

@2: Je had liever nog een generatie gewacht met het afschaffen van de doorsneepremie? Je beseft hopelijk dat je gecompenseerd gaat worden voor het verdwijnen van de subsidies van de jongeren voor jouw pensioen? En je mag eerder met pensioen dan zonder akkoord. Ja, het is zuur, maar doorgaan op de huidige voet gaat ook niet. Alles bij elkaar vind ik het geen slecht pakket aan maatregelen.

#10 tigger

@9: Cerridwen
Waarom kunnen we niet doorgaan op de huidige voet? Alleen die rekenrente maakt dat er momenteel zulke grote problemen zijn. Er zit meer dan genoeg geld in de potten om te indexeren als we weer terug gaan naar de oude rekenrente van 4%. We zouden het zelfs nog wat verder kunnen uitbouwen als we het aantal fondsen reduceren en meer mensen laten deelnemen. Een groot probleem namelijk is dat veel jongeren helemaal geen pensioen meer opbouwen, of een heel laag pensioen. De huidige “aanpassing” is simpelweg een volgende horde in het slopen van collectieve regelingen. Een hoger loon komt er trouwens ook niet voor terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*