1. 2

  Het pensioenakkoord is een feit. https://beta.trouw.nl/nieuws/champagne-bij-fnv-bestuur-maar-ook-de-belofte-de-tegenstem-serieus-te-nemen~bd6533e3/
  Werkgevers zijn verenigd en worden vertegenwoordigd door het kabinet, de vakbonden vertegenwoordigen de 60-plussers.
  Mijn generatie ( 40 – 50 jaar) heeft decennia teveel betaald via de doorsneepremie. Nu wij aan de beurt zijn om te profiteren van de jongere generaties, wordt de doorsneepremie afgeschaft. Ik ben voor tienduizenden euro’s beroofd… Schofterig, heb er geen andere woorden voor.

 2. 3

  @2: Had je wat anders verwacht dan, van de traditionele vakbonden, belangenbehartigers van de ouwe lullen en andere babyboomers?

  En ook leuk: terwijl de huidige ouwe lullen vroeg met pensioen mogen, moeten wij straks doot tot ons 70e, *als* er dan nog een AOW is.

  Ikzelf ben eigenlijk al blij als de pensioenpremie niet *weer* omhoog gaat; ik verwacht niet ooit nog één cent van het ABP te ontvangen (46 hier).

 3. 5

  @4:
  Ik heb drie jaar geleden afscheid genomen van de vakbond omdat ik mij niet vertegenwoordigd meer voel, na meer dan 20 jaar lidmaatschap… Ik ben 43 en werk met een tijdelijk arbeidscontract.

 4. 7

  @3: [ terwijl de huidige ouwe lullen vroeg met pensioen mogen ]

  Hou alsjeblieft op met “oude lullen”, dat slaat echt nergens op.

  De VUT is allang afgeschaft waar veel 50’ers en 60’ers flink voor betaald hebben en er zelf nooit van zullen genieten. Bij mij was de VUT bijdrage zelfs hoger dan de pensioenpremie. En in 2019 moet je al 66 jaar en 4 maanden zijn om met pensioen te kunnen, dat noem ik niet meer vroeg.

  20 jaar geleden zaten velen nog op eindloon en profiteerden van de werkenden door op het eind nog snel een fikse promotie te maken met hoger eindloon.
  Nu is dat meestal gewoon middelloon. Alles om de werkgevers te pleasen.

  [ *als* er dan nog een AOW is. ]
  40 jaar geleden riepen ze al dat er nu waarschijnlijk geen of geen noemenswaardige AOW meer zou zijn. Nou, hij is er nog steeds en er is vooralsnog geen reden te denken dat die zal verdwijnen.

  [ ik verwacht niet ooit nog één cent van het ABP te ontvangen ]
  Waar baseer je dat op? Lijkt mij nogal alarmistisch.

 5. 8

  “En in 2019 moet je al 66 jaar en 4 maanden zijn om met pensioen te kunnen, dat noem ik niet meer vroeg.”

  Feit blijft dat de jongere lullen (zeg degenen geboren rond 1980) tot rond hun 69e moeten doorwerken. Dat is toch nog wel even iets anders.

 6. 9

  @2: Je had liever nog een generatie gewacht met het afschaffen van de doorsneepremie? Je beseft hopelijk dat je gecompenseerd gaat worden voor het verdwijnen van de subsidies van de jongeren voor jouw pensioen? En je mag eerder met pensioen dan zonder akkoord. Ja, het is zuur, maar doorgaan op de huidige voet gaat ook niet. Alles bij elkaar vind ik het geen slecht pakket aan maatregelen.

 7. 10

  @9: Cerridwen
  Waarom kunnen we niet doorgaan op de huidige voet? Alleen die rekenrente maakt dat er momenteel zulke grote problemen zijn. Er zit meer dan genoeg geld in de potten om te indexeren als we weer terug gaan naar de oude rekenrente van 4%. We zouden het zelfs nog wat verder kunnen uitbouwen als we het aantal fondsen reduceren en meer mensen laten deelnemen. Een groot probleem namelijk is dat veel jongeren helemaal geen pensioen meer opbouwen, of een heel laag pensioen. De huidige “aanpassing” is simpelweg een volgende horde in het slopen van collectieve regelingen. Een hoger loon komt er trouwens ook niet voor terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren