1. 4

  @3: Geloof je dat echt?

  Mensen laten zich in mijn ervaring alleen overtuigen door redelijkheid als dit in hun (al dan niet puur psychologische) voordeel is.

  Armen ervan overtuigen dat hun armoede niet hun eigen schuld is, bijvoorbeeld, of rijken ervan overtuigen dat hun rijkdom vooral hun eigen verdienste is, zal meestal wel goed gaan. En als je dat dan hebt geprobeerd met een redelijk (klinkend) verhaal, dan geloof je daarna zelf dat het die redelijkheid was die deze mensen heeft overtuigd … terwijl het meer lag aan de dank- en vruchtbare grond: de wens/behoefte om die conclusie te geloven bestond immers al, de ‘redelijkheid’ hoefde alleen nog haar goedkeuring te geven.

  Volgens mij heeft de PR-/reclamewereld ook allang bewezen dat mensen aanspreken op hun meest basale emoties, angst en seks met name, veel effectiever is dan welke vorm van redelijkheid dan ook.

 2. 5

  @4:

  @3: Geloof je dat echt?

  Je lijkt te reageren op iets dat nergens geschreven is. “Pow wow” citeert Jürgen Habermas, uit een artikel over deze filosoof waarnaar hij verwijst. Helemaal geen slecht artikel. Citaat:

  Het enige middel om mensen te overtuigen is een beroep doen op hun redelijkheid. Wie als moslim gelijk behandeld wil worden, moet aanvaarden dat ook niet-moslims of holebi’s gelijk behandeld willen worden. Wie de vrijheid opeist om een korte rok te dragen, moet aanvaarden dat anderen de vrijheid hebben om meer bedekkende kledij te dragen. Wie deze wederkerigheid niet toelaat, is onredelijk.

  Alle mensen kunnen zich door die redelijkheid aangesproken weten. Dit is althans waar de Duitse socioloog, filosoof en publieke intellectueel Jürgen Habermas van uitgaat. Via een redelijk gesprek kunnen we tot regels komen die voor iedereen inzichtelijk en aanvaardbaar zijn.

  Met redelijkheid lijkt hier niet alleen rationaliteit bedoeld te worden, maar ook billijkheid of schappelijkheid. Een volkomen normaal gebruik van dat woord, vaak ook een tikje juridisch, bijvoorbeeld: “in redelijk overleg hebben partijen besloten de schade verrekenen”.

  Op die manier gelezen lijkt mij vrij weinig mis met de aangehaalde stelling.

 3. 8

  Het Verenigd Koninkrijk kickt af van een eeuwenlange steenkoolverslaving.
  In het eerste kwartaal van 2016 lag de import van steenkool 80% lager dan in het eerste kwartaal van 2015. En afgelopen week bleek het Verenigd Koninkrijk zelfs enige tijd helemaal zonder steenkool te kunnen.
  http://www.theguardian.com/environment/2016/may/13/uk-energy-from-coal-hits-zero-for-first-time-in-over-100-years

  In de VS lag de steenkoolproduktie over de eerste 19 weken van 2016 ruim 30% lager dan over dezelfde periode van 2015.

 4. 10

  @9: Het lijkt me natuurlijk geen blunder, eerder een toevalligheid.

  Maar als we toch weer in Turkije zijn, vandaag in de VK een interview met turkoloog Erik-Jan Zürcher. Die eerder zijn medaille van de Turkse staat terug heeft gegeven. De man zegt een paar rake en interessante dingen. Helaas via Blendle (€0,25):

  https://blendle.com/i/de-volkskrant/europa-moet-vooral-kappen-met-turkije/bnl-vkn-20160514-6395600

  Een ingekorte versie, minder interessant, is hier te vinden:

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/hoogleraar-vluchtelingendeal-turkije-zal-klappen~a4300363/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren