1. 1

  Welkom in de wereld waar de grote jongens net iets meer gelijk zijn van de gewone mensen.

  Je crappy credit ratings hebben bijgedragen aan een economische crisis van epische proporties met honderden miljarden schade, je betaalt bijna een miljard aan boetes. Maar natuurlijk ben je niet schuldig. Want sraf en zo kan alleen maar als je een sukkel bent als jij en ik. En gevangenisstraf voor echte ondernemers is natuurlijk niet meer van deze tijd.

  https://www.theguardian.com/business/2017/jan/14/moodys-864m-penalty-for-ratings-in-run-up-to-2008-financial-crisis

  Voor mij betekent geen schuld kunnen bekennen dat mensen en organisaties niet leren. Op naar de volgende crisis!

 2. 2

  De winter van 2017 is een stuk kouder dan die van vorig jaar.
  We stoken meer.
  En gebruiken meer gas uit de bovengrondse aardgasopslag.
  Op 11 januari hadden we al 50% van de buffervoorraad opgestookt.

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2017/01/schermafbeelding-2017-01-14-om-08-55-24.png[/img]

  Mocht de buffervoorraad onvoldoende blijken, dan kan de gaswinning in Groningen (tijdelijk) weer worden verhoogd.

  In Duitsland is er ook al meer gas verbruikt dan vorige winter.

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2017/01/schermafbeelding-2017-01-14-om-08-56-57.png[/img]

  Bron: GIE

 3. 5

  Een aardig artikeltje in de Volkskrant over het contrast tussen Obama en Trump c.q. de grote linkse vergissing om te denken dat het einde van de geschiedenis is bereikt:
  http://www.volkskrant.nl/opinie/de-harde-val-van-barack-obama~a4448072/?hash=8e6407c2b4e82cb19a434814f5b66318132bb1ab

  Het deed me denken aan een artikeltje van mijn Belgische tweelingbroer Johan Sanctorum die Trump’s overwinning simpelweg maar zeer raak toeschreef aan de eeuwige slingerbeweging van de geschiedenis. Zelfs het Goede (=Obama) gaat vervelen waardoor mensen na acht jaar het Goede vanzelf naar het Kwaad (=Trump) gaan verlangen; de enige constante in de geschiedenis is verandering.

  En dat doet me weer denken aan een artikeltje van Popper waarin hij betoogt dat Hegel’s fundamentele denkfout is dat Hegel de eeuwige culturele slingerbeweging – elke culturele stroming roept zijn tegendeel op als reactie – generaliseerde tot het idee dat de werkelijkheid zich zelf ontwikkelt doordat alles zijn eigen tegendeel voortbrengt. Overigens, uiteindelijk komt dit idee erop neer dat alles voortkomt uit – want reeds besloten lag in – de Oorsprong c.q. Eerste Oorzaak zoals de oudste filosofen al betoogden (het universum moet worden opgevat als de ontvouwing, dus de eindeloze differentiatie c.q. uiteenvallen, van de eenheid van God), welk metafysisch idee door onder meer Kierkegaard en Nietzsche fundamenteel is bestreden.

  Maar als we dat metafysisch idee volgen voor wat de politiek betreft, dan lag Trump’s overwinning al besloten in Obama’s presidentschap. Zoals Obama’s overwinning noodzakelijk was als reactie op de oude-grijze-blanke-mannen-club van Bush (in reactie daarop was Obama onweerstaanbaar fris, jong, vitaal, anders, een wervelwind van energie en optimisme), zo was Trump’s overwinning noodzakelijk als reactie op Obama: Obama’s verheven morele houding, beheersing en politieke correctheid moest wel Trump als de belichaming van het immorele, het ordinaire en politieke incorrectheid voortbrengen.

  Kijken we met iets meer afstand, dan zien we ook een belangrijke continuïteit: Obama en Trump wonnen omdat zij beiden een afrekening met de gevestigde politieke kaste vormen. Want zoals al zo vaak becommentarieerd: Trump heeft niet zozeer gewonnen als wel Clinton heeft verloren en zij verloor omdat zij bij uitstek de belichaming was van de gevestigde politieke orde. Hetzelfde revolutionaire volkselan dat Obama in 2008 tegen alle verwachtingen in president maakte, maakte 8 jaar later Trump tegen alle verwachtingen president.

  PS. Ik ontdek nu https://sargasso.nl/geen-bal-op-tv-into-the-inferno-donald-trump/ waar mijn beschouwing misschien veel beter thuis hoort.

 4. 6

  Ik wil het eens even over de Volkskrant hebben, eigenlijk. Het lijkt erop, alsof Remarque zich definitief bekeerd heeft tot populistisch liegen. Gisteren logen ze keihard in een factcheck over een uitspraak over Jan Roos, en Remarque weigert simpelweg om dit te erkennen.

  Verder, er wordt meer ruimte gegeven aan anti-Obama stukjes dan aan analyse van Trump’s persconferentie. Het artikeltje waar Geband hierboven naar linkt is zeker niet het eerste ongefundeerde afzeikstukje, en ook in zijn eigen column heeft Remarque het vooral over Obama. Het voert wat ver om VK te gaan zien als Republikeins propagandakanaal, maar ze gedragen zich wel zo: kennelijk is het heel belangrijk om de aandacht af te leiden van wat Trump allemaal doet, en de aandacht te vestigen op en negatief beeld van Obama.

  Ik heb hier een heel slecht gevoel bij, om eerlijk te zijn. Zijn er mensen die dat gevoel delen ?

 5. 8

  @6:Nu je op het Volkskrant-artikeltje reageert: het slotstuk geeft ook een belangwekkende blinde vlek van linkse mensen. Linkse mensen hebben het altijd over ‘verbinding’ (tegenover de rechtse ‘polarisatie’), maar links heeft zelf de verbinding met de rechtse kiezer – met de gewone man uberhaupt – geheel verbroken (waardoor links de overwinning van Trump ook niet zag aankomen). Links zoekt wel de verbinding met etnisch-religieuze en sekse-identiteiten, maar al deze minderheden delen nu precies het linkse wereldbeeld met de linkse blanke elite. In dat wereldbeeld is de laagopgeleide blanke man de bron van alle onrecht in de wereld (want racistisch, seksistisch, etc), maar precies die laagopgeleide blanke man ziet zijn levensstandaard omlaag gaan en al z’n zekerheden verdwijnen terwijl die van de minderheden omhoog gaan. Aldus polariseert links zelf de samenleving tot twee kampen (nota bene qua identiteit waar nooit iets goeds uit kan komen), waardoor overigens de politieke strijd weer helemaal terug is. Maar vanwege het gegeven dat alle politiek zijn tegenreactie oproept is er sowieso altijd politieke strijd tussen twee kampen – die we nu eenmaal links en rechts noemen – zodat ik nooit heb begrepen hoe mensen kunnen zeggen dat ‘links’ en ‘rechts’ achterhaalde begrippen zijn.

 6. 9

  @7: goh, da’s toch wel curieus dat op hetzelfde moment dat delen van Europa het lekker koud hebben dankzij Verbeek’s zonnevlekken, de noordpool al die tijd ligt te zweten.

  Ook frappant dat Hans op zo’n moment die data (of visualisaties) niet kan vinden, terwijl het overal voor het oprapen ligt.

 7. 11

  @8: Waarom blijf je hier toch maar steeds dezelfde leugens herhalen ? Je weet heel goed, dat Links helemaal niet vindt dat de blanke man de oorzaak van alle ellende is; waarom blijf je het kan uitkraaien ?

 8. 12

  @11: Leugen of geen leugen, waar het om gaat is dat de gemiddelde laagopgeleide blanke man het wel zo ervaart. Daarom stemmen zij niet meer op links (zoals voorheen altijd gebeurde) maar op rechts. Als het een leugen is, dan gaat er iets grondig mis met de communicatie met de laagopgeleide blanke man en zou men op z’n minst de communicatieadviseurs moeten vervangen…

 9. 15

  @10: je ontwijkt de kwestie. De kwestie dat je zonnevlekken-theorietje geen stand houdt. Om dat te verhullen lul je maar wat over wat zogenaamd interessant is. Jij bent dat in elk geval niet en ik heb niet de pretentie om het wel te zijn. Van mij om die reden dus geen gefantaseer met grafieken.

 10. 16

  @12:

  Leugen of geen leugen, waar het om gaat is dat de gemiddelde laagopgeleide blanke man het wel zo ervaart.

  Als iemand “ervaart” dat hij last heeft van Links, of van klopgeesten, of buitenaardse mannetjes, of van vergiftigde cola, of aardstralen, is het dan de fout van “Links” dat hij/zij zelf niet helder kan denken?

 11. 18

  @15: Ik heb het niet over de Noordpool of over de mondiale temperatuur, maar specifiek over de winters in West-Europa.
  De koude winter van 1963 viel samen met een zonnevlekken-minimum. Zo ook de winters van 1985, 1986 en 1997.
  De winters tijdens het laatste zonnevlekken-minimum van 2009 t/m 2011 waren in Nederland ook kouder dan normaal.
  Ik verwacht daarom dat de winters van 2018 en 2019 ook kouder zullen zijn.

 12. 19

  @16: Niet als Links genoegen neemt met slechts een paar zetels in het parlement. Maar als Links weer wil regeren dan zou het zich toch een hoofdpijn moeten denken hoe men de oude achterban van blanke arbeiders kan terugwinnen. Maar Links lijkt te elitair – ja, te conservatief – te zijn geworden om nog het contact met de onderklasse te willen herstellen: liever schaft Links nu de democratie zelf af (bv. door alle belangrijke beslissingen te delegeren naar een ongekozen elite in Brussel). Maar dat is niet bepaald een strategie van ‘verbinden’.

  Overigens, een goed artikel is ook deze van politicoloog Tom van der Meer (van de linkse blog StukRoodVlees), waarin deze terecht betoogt dat democratie niet het probleem is maar het partijkartel (zoals ook Thierry Baudet dat noemt):
  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/12/van-een-crisis-van-de-democratie-is-helemaal-geen-sprake-6179501-a1541021

 13. 22

  @18 Kan je mij uitleggen welk fysisch principe er voor verantwoordelijk is dat zonnevlekken de temperatuur hier op aarde naar beneden brengen, maar dan wel alleen in West Europa en in de winter?

 14. 23

  @21: ik heb zelf ook gekeken naar de correlatie tussen het aantal zonnevlekken en de wintertemperatuur, majava. Ik vond ook geen correlatie.
  Maar tijdens mijn leven vielen alle Elfsteden-winters in zonnevlekken-minima. Dat zet je toch aan het denken.
  Ik blijf bij mijn hypothese dat de winters van 2018 en 2019 kouder zullen zijn dan het langjarig gemiddelde over 1981-2010.
  Reken mij er maar op af, als ik ongelijk krijg.

 15. 25

  Sinds 1901 zijn er in Nederland 8 winters die, volgens de indeling van het KNMI op basis van het Hellmangetal, buitengewoon zacht waren. De afgelopen drie winters staan allemaal in dat lijstje van 8.

  Het is alleen maar logisch dat er ook weer eens een winter komt die “gewoon” zeer zacht is, of zacht, of wie weet zelfs normaal. Al is er voor dat laatste nog een behoorlijke portie vorst nodig in de komende maanden.

  Wat ronduit uitzonderlijk was, was dus de opeenvolging van drie buitengewoon zachte winters. En dat nog wel tijdens de huidige zonnecyclus met zo weinig activiteit in de zon.

  En wat er gebeurt als de bovengrondse gasopslag in Nederland leeg is voor het eind van de winter? Dan moet inderdaad, zoals Verbeek zegt, de gaswinning in Groningen opgeschroefd worden. Of we moeten extra gas kopen in het buitenland. Jammer, want gas is in de winter meestal duurder dan in de zomer (dat is een belangrijke reden waarom er gas wordt opgeslagen), maar dat is het dan ook. Niets om je druk over te maken.

 16. 29

  @25:

  Niets om je druk over te maken.

  Je klinkt als de krekel in het bekende sprookje, Hans.
  Er komt de komende 10 jaar een moment dat de gaswinning in Groningen niet meer kan worden opgeschroefd. En er zal ook een moment komen dat we helemaal geen extra gas meer kunnen kopen in het buitenland. Hetzij omdat de verkoper in gebreke blijft, hetzij omdat de consumenten (de Nederlandse bevolking) de prijs niet meer kunnen betalen (vraaguitval).
  Steek je hoofd maar weer terug in het zand.

 17. 30

  @29

  Doorzichtige afleidingsmanoeuvre. Ik heb in deze draad helemaal niks gezegd over de komende 10 jaar. En ik heb al helemaal nergens beweerd dat de Groningse gasvoorraad oneindig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren