1. 4

  @2: Dat doen ze niet omdat Iran dat niet zal tolereren en die op hun beurt hun weer zal aanvallen, en Iran is toch echt een paar maatjes groter dan Syrie.

 2. 5

  @3: je hebt gelijk, ik zit niet op te letten.

  Afschaffen van contant geld lijkt hand in hand te gaan met het invoeren van negatieve rente op betaalrekeningen.
  Over contant geld in je portemonnee of in een ouwe sok hoef je geen negatieve rente te betalen. Maar als je alles pint met je betaalpas, dan gaan de banken daar aan verdienen. Positieve rente als je rood staat en negatieve rente als je in de zwarte cijfers blijft.
  http://beurs.com/2016/02/12/ecbs-coeure-afschaffen-e500-euro-biljet-wordt-overwogen/97248

 3. 6

  De vergoeding van CBD-olie verschilt per zorgverzekeraar. VGZ vergoedt helemaal niets, Achmea geldt als ruimhartig en vergoedt wel andere medicinale cannabis – onder meer voor patiënten met multiple sclerose – maar (nog) niet de CBD-olie. CZ vergoedt als er een goede reden is en vooral regionale verzekeraars gelden als redelijk royaal. Wie pech heeft, betaalt alles zelf.

  http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/13/cannabisdruppels-voor-het-zieke-kind-1587865

  Een aantal verzekeraars dienen ‘gewoon’ even per omgaande hun beleid aan te passen. Dit hoort gewoon in het “basispakket” en moet beschikbaar worden voor een ieder die daar evt. (gezondheids)belang bij heeft. Het is niet alleen bevorderlijk voor de gezondheid, maar tevens voor de kwaliteit van het leven.

  Meer info:
  http://www.stichtingmediwiet.nl/info/frequently-asked-questions/

 4. 8

  Eric Garners dochter steunt Bernie Sanders in een soort (erg mooi gemaakte) minidocu/campagnespotje …

  (via hier)

  Ik vind het trouwens wel een prettige ironie dat de kandidaat die zichzelf socialist noemt er de meest geslepen marketingcampagne op nahoudt.

  Eerder kwam zijn team ook al met dit lepe spotje:

 5. 14

  Godverdomme, ik stook en kook hier op gas.

  Edit na @15: ja, een gasfornuis. Een groot, prijzig en imposant ding, aangeschaft met het idee dat we er dan wel de rest van ons leven mee moesten doen.

 6. 17

  http://www.nrc.nl/next/2016/02/12/ego-narcist-niet-altijd-blij-met-zichzelf-1590832

  Het is per slot van rekening helemaal niet zo prettig om narcistisch te zijn, noch voor iemand zelf, en evenmin voor de mensen in de omgeving. Narcisten voelen zich superieur aan anderen en vinden dat ze daarom recht hebben op bewondering, respect en privileges. Als ze die niet krijgen, kunnen ze agressief worden.

  Het is dan ook de reden dat ik nooit narcistisch wilde zijn.
  Dat doe je jezelf toch niet aan? In feite is de narcist beklagenswaardig.

 7. 18

  Goh, het NOS journaal had zopas ook nog nieuws over Syrië en het staakt-het-vuur:
  #blameputin
  #blameputin
  #blameputin

  Niets over de beschieting van Syrische Koerden door Turkije…

 8. 19

  Het is dan ook de reden dat ik nooit narcistisch wilde zijn.
  Dat doe je jezelf toch niet aan?

  Jij mocht je psychiatrische stoornissen zelf kiezen?

  Aha. En waarom heb je precies gekozen voor totaalmallotie?

 9. 20

  @19

  Ik zie narcisme niet als een psychiatrische stoornis.
  Dwz: het is zo algemeen voorkomend dat het ‘normaal’ is.
  Alleen de gradatie verschilt.

  Dat ik totaal malloot ben is een kwestie die hier buiten staat.
  Ik heb daar voor gekozen omdat ik mijzelf niet zo serieus neem.
  Ongeveer tegenovergesteld van een narcist dus;-)

  Een narcist neemt zichzelf ontzettend serieus en ziet zichzelf als het middelpunt van het universum.

 10. 23

  @20:

  Ik zie narcisme niet als een psychiatrische stoornis.

  Maar zie je andere psychiatrische stoornissen dan wel als psychiatrische stoornissen?

  Je kunt trouwens inderdaad wel onderscheid maken tussen ‘narcisme’ zoals het in de volksmond wordt gebruikt om bepaalde karaktertrekken mee aan te duiden en ‘echt’, d.w.z. klinisch narcisme (al is de grens daartussen uiteraard nooit zo scherp afgebakend) … maar volgens mij gaat het in dat stukje van de NRC nou juist om klinische narcisten — mensen die dus (volgens psychiaters althans) met een psychiatrische stoornis rondlopen.

  Overigens snap ik niet zo goed wat er nieuws aan dat stukje/die conclusie is. Ik dacht eigenlijk dat vanaf het moment dat Freud de term introduceerde hij narcistisch gedrag al beschreef als een compensatie-/beschermingsdrift voor een laag zelfbeeld.

 11. 24

  @23

  Ja, er zijn wel degelijk psychiatrische stoornissen.

  Maar ik zie narcisme als het willen presenteren, voorop stellen van een ego. Een uit de hand gelopen vorm van egoisme dus.
  Dat gaat in de praktijk nooit werken. Neem Henk zijn voorbeelden: iemand als Wilders of Putin heeft een beeld van zichzelf geschapen en is daar zelf in gaan geloven. Dan treedt een selffulfilling prophecy in werking. Wat we bij Wilders goed zien.

  De Wilders die wij zien bestaat eigenlijk niet. Dat is een creatie van Wilders zelf. En dan ontstaat er als vanzelf de drang om het niet alleen in stand te houden, maar ook om het nog uit te bouwen. Wilders zal nooit tevreden zijn over de creatie Wilders.

  In feite is ieder mens onderhevig aan dat principe. Zij het dat als je dit proces niet uit de hand laat lopen, je het in de hand kan houden. Het klopt wat je zegt dat het een compensatie/bescherming is van een laag zelfbeeld. Dus als je nu niet een ‘hoog’ zelfbeeld schept, dan hou je het narcisme vanzelf in bedwang. Een deel van de mensheid slaagt daar niet in.

 12. 25

  Maar dan houd je er inderdaad niet een erg gangbare definitie op na, niet waar ze het in de NRC over hebben in ieder geval. Ik denk ook helemaal niet dat je Poetin en Wilders goed als narcisten kunt typeren. Baudet misschien wel een beetje. Maar echte narcisten zijn misschien nog het makkelijkst aan hun extreme lichtgeraaktheid te herkennen (voor zover ze überhaupt zijn te herkennen), bij de kleinste afwijzing of belediging worden ze vreselijk boos of zelfs gewelddadig, en zowel Poetin en Wilders (en zelfs Baudet) moeten volgens mij juist best wel een dikke huid hebben.

  Elliot Rodger – ik weet niet of je die (nog) kent? – dát was nou een echte narcist. Geen typische misschien, maar een extreme … en juist daardoor zo’n goed voorbeeld.

 13. 27

  @25

  Narcisme valt te omschrijven als een obsessie voor de eigen persoon. (het ik) In zekere zin hebben we dat allemaal. De eigen persoon is het centrum van de wereld voor de persoon in kwestie zelf. Wie goed kijkt naar zijn eigen persoon die ziet dat het enige wat je bent eigenlijk ‘waarnemer’ is. Waarnemer vanuit je eigen positie. Netzomin als de aarde het centrum van het zonnestelsel is, ben ik dat op aarde.

  Echte narcisten blazen zichzelf enorm op en zijn daarmee zoals je zegt extreem lichtgeraakt. Dat opgeblazene noem ik een beeld of creatie.

  Putin of Wilders mogen een dikke huid hebben, zij gaan op een andere manier te werk. Wilders door zichzelf te overtreffen in het zoveelste relletje. En Putin door zich te manifesteren op het wereldtoneel. Beide heren kan je niet meer treffen dan door ze gewoon te negeren. Putin wordt sinds de annexatie van de Krim als outcast behandeld op het wereldtoneel, maar hij heeft revanche genomen. Rusland telt weer mee in de internationale arena. Putin en Wilders zijn slimme narcisten. Voor zover je wat kan zeggen van mensen die je alleen van de media kent. Van Elliot Rodger weet ik te weinig af. Figuren als Wilders zijn gemakkelijker te volgen.

 14. 29

  @6 wat in het basispakket hoort gaan de zorg verzekeraars niet over (wel de minister). Trend hierbij is overigens alles dat alternatief / niet onomstotelijk bewezen is er uit, alles dat keuzevrijheid geeft er uit en alles dat te duur is of door weinig mensen gebruikt wordt er uit. Kans dat dit er in komt is heel klein.

  Vergoeding kan wel via de aanvullende verzekering. Vergoeden of niet vergoeden is dan geen liefdewerk, maar gewoon een kille berekening vermengd met marketing.

 15. 30

  @lutine Kenmerk van Elke psychiatrische stoornis is dat we allemaal er een beetje van hebben. Elk individu, hoe gezond ook, scoort aardig wat puntjes in de dsmIV.

  Het gaat om de combinatie van zeer veel kenmerken met de mate / ernst waarin. Dat we (potentieel) allemaal narcist zouden zijn gaat echt voorbij aan voorgaand, plus dat narcisme een niet geneesbare persoonlijkheidsstoornis is. Een tikkie dieper dan katakter en/of ergens in gegroeid zijn als gevolg van vergeten het zelfbeeld op niveau te houden.

  Sommige psychiaters hanteren het criterium: heb je er zelf last van? Heeft een ander er last van? Indien een van beide antwoorden een ja, dan is er een probleem. En anders niet.

  Bij narcisme heeft de omgeving over het algemeen erg veel last.

 16. 32

  @30

  Ja, van narcisten hebben we soms erg veel last. Fortuyn is een typische narcist schoot mij later nog te binnen. Van hem hebben we veel last gehad. En wat kenmerkte hem? Zijn ego die zo groot was van hier tot Tokio. Wat we kunnen stellen is dat we (de maatschappij) last hebben van al dat ego. In feite hebben we dus van driekwart van de mensen last.

  Gelukkig blijft het bij de meeste mensen binnen redelijke proporties.

 17. 33

  Samsom stelt alvast het aanstaande verlies van de PvdA veilig:

  http://www.volkskrant.nl/politiek/-samsom-pvda-moet-trots-zijn-op-dit-kabinet~a4244338/

  Ze mogen blij zijn, in hun handjes knijpen, als ze straks nog 20 zetels overhouden. En zich dan afvragen foe het kon gebeuren natuurlijk. En daar een rapport over laten schrijven. En er dan weer niets van leren.

  Die partij verdient het. Het is alleen jammer voor de mensen voor wie de partij ooit is opgericht.

 18. 34

  @33 er blijft een soort patriarchale grootheidswaanzin uit dit soort artikelen / interviews met samson spreken. Jullie (kiezers) zijn niet blij, maar wij hebben het schip op koers gebracht. Ooit zullen jullie dit door krijgen en me dankbaar zijn. Is het niet deze generatie, dan toch echt de generaties na jullie.

  Besluitvorming enkele dagen terug over al of niet vastleggen pgb recht in de wet, was ook zo vreemd weer. http://www.volkskrant.nl/politiek/vvd-en-pvda-sluiten-compromis-over-pgb~a4241584/

 19. 35

  @34

  Wat kan Samsom anders? Als hij lijsttrekker wordt -en dat schijnt hij te willen- dan moet hij de kiezer een succesverhaal vertellen.
  Slechter dan de ca 10 zetels die hij nu in de peilingen heeft kan hij niet scoren. Dus met 15 zetels is hij al het mannetje. Samsom kan eigenlijk niet verliezen. Met die 15 zetels kan hij zich in de oppositie weer een stevig links profiel aan meten.

  De jacht op de emo-kiezer is geopend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren