SG-café zaterdag 11-07-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zaterdag 11-07-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (30)

#1 Hans Verbeek

https://www.ad.nl/economie/ing-sluit-per-direct-kwart-van-de-kantoren~a895de65/

Volgens Ruud van Dusschoten, bestuursvoorzitter van ING Nederland heeft de coronacrisis ‘een al langer lopend plan van de bank bespoedigd’. Volgens de bank zijn klanten niet alleen meer gaan internetbankieren, maar komen ze ook nauwelijks meer terug bij de filialen nu die na de lockdown weer opengaan.

En we wilden ook al jaren van die nertsenfokkerijen af:
https://www.nu.nl/weekend/6059027/betekent-het-coronavirus-het-versnelde-einde-van-de-nertsenfokkerijen.html

https://www.ad.nl/economie/toekomst-voor-de-laatste-nertsenfokkerijen-uitzichtloos-veertig-jaar-voor-niets-gewerkt-br~a2ea7c29/

Het is geen complot. Maar nu zich de mogelijkheid voordoet om de boel te bespoedigen….

#2 Bolke

@1: De wilde Nerts is toch ernstig bedreigd?

Waarom worden die nertsen fokkerijen niet omgevormd om te doen wat hun naam behelst, fokken van Nertsen maar dan niet voor de vacht maar om weer uit te zetten want anders zijn er over een paar decennia helemaal geen Nertsen meer

#3 bolke

@Cerridwin, @Majava, @Bismarck

https://nos.nl/artikel/2340284-rondvraag-brede-steun-onder-boeren-voor-demonstraties.html

Onder boeren lijkt brede steun te zijn voor de boerendemonstraties van de afgelopen dagen. Een meerderheid van de boeren (6 op de 10) die de vragenlijst van de NOS en boerenvakblad Nieuwe Oogst hebben ingevuld, zegt de acties te steunen.

Verder nog vragen?

Het is dus minister Schouten die met clubjes praat die een minderheid vertegenwoordigen om zo haar eigen beleid die ze door drukt te rechtvaardigen, onder het mom van ik overleg toch met de sector, nou blijkbaar niet dus.

#4 Le Redoutable

En weer ongeregeldheden in Knokke, belachelijk dat er bij genoemd wordt dat het om Nederlanders jongeren gaat! Dit is pure etnische profilering, ik eis dat ze voor elke aangehouden Hollander minstens ook een Belgische bejaarde aanhouden!

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200709_91675684

#4.1 P.J. Cokema - Reactie op #4

Ahaa, Le Redoutable komt uit de kast: hij is Youp van ’t Hek!

#5 majava

@3:

Verder nog vragen?

Als ik even niet in ga op of het wel of niet representatief is, en dus maar aanneem dat dit wel het geval is, dan zegt dit niks.

Neem de nertsenhouders. Dat huilverhaal in de laatste link van Verbeek. Als je goed kunt lezen, mis je precies wat het maatschappelijk sentiment is dat de basis vormt voor het verbod op het houden van pelsdieren. Het is aangehaald door de auteur, maar de boeren hebben het in dit openhartige gesprek er met geen woord over: dieren houden in omstandigheden die neerkomen op wat voor een mens levenslang solitaire gevangenschap zou zijn. En dat alles voor een product dat geen noodzakelijk goed is, met tal van alternatieven. Er klonk iets door van hoe de morele verantwoording voor die boer zelf is, toen hij zei dat het geen huisdieren zijn. “Het is business.”

Zou je nu alle pelsdierfokkers langsgaan of ze het eens zijn met deze boer, dat pelsdieren business zijn, punt, dan kom je op nog hogere cijfers uit dan 6 van de 10. Volgens de meeste boeren is er ook geen enkel stikstofprobleem en is de natuur het probleem. Meerderheid van de boeren denkt dat al die tonnen met gif die hij over z’n land heeft gesproeid door de jaren heen ook totaal geen enkel probleem kan zijn. Of dat monocultuur dat is, etc., etc.

En Bolke zegt: dus we moeten naar ze blijven luisteren, want meerderheid. Nee we moeten luisteren naar de gehele samenleving en we moeten alles ook nog even langs de wetenschappelijke meetlat leggen en dan afgewogen besluiten maken. Boeren gijzelen de rest van de bevolking met ‘hoe komt dat eten op je bord…?’ Nou, blinde paniek bij Bolke.

#6 bolke

@6:

Nee we moeten luisteren naar de gehele samenleving

Nou ik geef je op een briefje dat een heel ruime meerderheid van de samenleving het hele stikstof gebeuren onzin vind, goh wanneer gaan we nou eens naar de samenleving luisteren.

Of doen we dat alleen als dat in jou straatje past?

#7 Bismarck

@3: Geen vragen, wel duidelijkheid: ” Van veehouders zegt bijna de helft zich vertegenwoordigd te voelen door landbouworganisatie LTO en een derde door Farmers Defence Force.”
FDF vertegenwoordigt in tegenstelling tot wat je eerder beweerde minder boeren dan de LTO en een duidelijke minderheid onder hen. Prima dus om te praten met de 2/3e overige boeren. We moeten immers van de de helft van de boeren af, dan is het FDF contingent een prima begin. Nog vragen?

#8 Co Stuifbergen

@4: Op zich is dit een interessant voorstel: als de politie voor elke Marokkaan op een scooter ook een allochtone bankier arresteert.
Dat zou het witwassen van drugsgeld een stuk lastiger maken.

#9 Bolke

@8: Nee er werd beweerd dat het FDF maar een radicale splintergroep was onder de boeren en dat de meerderheid van de boeren deze acties afkeurden, dus niet he.

We moeten immers van de de helft van de boeren af

Jij begrijpt vast wel dat als we de helft van de boeren schrappen ons voedsel dus aanzienlijk duurder zal worden en dat de overheid dan fiks in de problemen komt omdat hun gehele begroting is gebaseerd op het feit dat de bevolking x percentage van hun inkomen kwijt is aan levensonderhoud, als dat percentage drastisch stijgt dan zullen de overheidsinkomsten drastisch dalen, kies maar waar wil je op bezuinigen, de zorg, onderwijs, sociale zekerheid.

Je kan namelijk niet beide hebben, minder boeren en goedkoop voedsel.

#10 Henk van S tot S

@3:
Kleine correctie (en een korte samenvatting van wat al met meer woorden door andere wordt beweerd):

Dit is de uitkomst van de boeren die de enquête hebben ingevuld.
Mijn idee is, dat een tegenstander eerder de neiging heeft om vragen te beantwoorden, dan mensen/boeren die wat genuanceerder denken.

#11 majava

@7:

goh wanneer gaan we nou eens naar de samenleving luisteren.
Of doen we dat alleen als dat in jou straatje past?

Nee, dat doen we op een manier waarop we dat de meeste tijd deden, voordat populisme de kop opstak. Daarom heffen we nog altijd belasting en schrijven we boetes uit voor te hard rijden. Ook de reden dat er niet overal kolencentrales staan, of alleen windmolens.

Maar ga vooral niet in op waar het om gaat. Misschien is dat omdat het ook de boeren wel uitkomt. Waar gaan die acties om? Het hele land pesten omdat de minister zegt dat vee anders gevoerd moet worden? Is dat het? Het is echt vechten om te overleven voor die altijd keihard proteste…werkende boeren die hier even honderden euro’s aan diesel verbranden in hun “trekker” van een ton.

PS, de minister is ook niet goed snik. Stikstofproblemen “oplossen” via veevoer.

#12 Co Stuifbergen

@8: Volgens mij hoeven we niet van de helft van de boeren af, maar van de helft van de veestapel.
Het lijkt mij geen ramp als de voedselproductie iets arbeidsintensiever wordt.

@10: vergeleken met de kosten van woonruimte, is voedsel op dit moment best goedkoop.
Als de overheid de hypotheek-rente-aftrek vermindert, moet er een mogelijkheid zijn om meer te betalen voor voedsel.

#13 majava

@10: We moeten van de helft van het vee af, niet van de boeren. Dat schiet al op als we één boer lozen: https://www.quotenet.nl/zakelijk/a30604083/minister-carola-schouten-is-de-groupie-van-quote-500-familie-van-drie/

#14 Co Stuifbergen

Het lijkt erop dat de acties van FDF gesteund worden door 60% van de boeren. (#3)
Dan vind ik Bolke’s bewering dat het FDF breed gesteund wordt (onder boeren) geloofwaardig.
(het hangt er natuurlijk van af wie de moeite genomen hebben om de enquête in te vullen).

Maar in #3 suggereert hij dat minister Schouten alleen met vertegenwoordigers van kleine clubjes praat, en dat is onjuist.
De oudere boeren-organisaties vertegenwoordigen voldoende boeren.

#15 Co Stuifbergen

aanvulling op mezelf @15:

Op de totale bevolking vormen de boeren natuurlijk wel een kleine minderheid.
Maar ik vind dat de overheid ook met de belangen van minderheden rekening houden moet.

Dat betekent natuurlijk niet dat een groep het milieu mag vervuilen omdat hij zichzelf zo belangrijk vindt.

Maar de afgelopen 60 jaar is denk ik minstens 3/4 van de boerenbedrijven gestopt, en zijn de voedselprijzen veel minder gestegen dan de inflatie.

Maar dat zijn nou net dingen waarvoor FDF zijn leden niet mobiliseert.

#16 majava

Over Stikstofproblemen en Bolke’s “Nou ik geef je op een briefje dat een heel ruime meerderheid van de samenleving het hele stikstof gebeuren onzin vind”

Aan de leden van het opiniepanel is gevraagd of zij vinden dat de stikstofuitstoot in Nederland teruggebracht moet worden. Zes op de tien (61 procent) vinden van wel

Uit het Een Vandaag opiniepanel N=26.755. Avro Tros is geen groene maffia, dus kom maar op met betere onderbouwing als je die hebt, Bolke
https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/steeds-minder-steun-voor-boerenprotesten-want-het-is-nu-wel-duidelijk-wat-ze-willen/

#17 Bismarck

@10: “Jij begrijpt vast wel dat als we de helft van de boeren schrappen ons voedsel dus aanzienlijk duurder zal worden”
Nee dat begrijp ik niet, omdat het ook niet waar is.

“Je kan namelijk niet beide hebben, minder boeren en goedkoop voedsel.”
Dat is toch anders precies de causale relatie die zich de afgelopen decennia heeft afgespeeld.

“Nee er werd beweerd dat het FDF maar een radicale splintergroep was”
Nou, om precies te zijn werd dit beweerd:
“FDF heeft veel meer steun als dat men zich realiseert, rij maar eens een rondje over het platteland en overal kom je steun betuigingen tegen, de omgekeerde NL vlag kom je echt overal tegen

Als LTO niet oppast dan is ze binnenkort irrelevant.”
Uit de link die je zelf aandraagt blijkt de LTO relevanter dan de FDF, zelfs onder de boeren (en dan hebben we het nog niet over het vermogen om als gesprekspartner te dienen, dat bij de FDF nul is, hetgeen hen voor de maatschappij navenant irrelevant maakt).

#18 Bismarck

@14: ” We moeten van de helft van het vee af, niet van de boeren.”
Daar heb je op zich gelijk in, maar de meerderheid van de politieke partijen (en ook de boeren zelf trouwens) hebben van de stelling de helft van de boeren gemaakt. Wat mij betreft mag dat ook 1/3e zijn, mits het maar die 1/3e is die vertegenwoordigd wordt door de terroristische boerenorganisatie.

#19 majava

@18:

“Je kan namelijk niet beide hebben, minder boeren en goedkoop voedsel.”
Dat is toch anders precies de causale relatie die zich de afgelopen decennia heeft afgespeeld.

Precies. Ik schreef gisteren of zo ergens over ditzelfde. Europees landbouwbeleid, fel gesteund door de CDA’s en SGP’s van de landen, maken schaalvergroting + subsidiemolen dat kleine boeren stoppen. En dus hoor je de boer daar niet over, wat Co #16 ook al schreef.

Boeren zijn net rokers die lopen te klagen dat ze zo kortademig zijn.

#20 Emile M

Kan iemand mij uitleggen waarom het relevant is of de FDF de steun heeft van de boeren? Het gaat toch om steun in het parlement en later om steun bij de kiezers?

#21 Rigo Reus

UIt voorzorg, en met vooruitziende blik, dit i.v.m. al die beelden die de laatste tijd van hun sokkels werden gesleurd, is in Deventer een kunstwerk onthuld dat bestaat uit enkel een sokkel.
https://www.deventerpost.nl/nieuws/algemeen/988673/muggeplein-kunstwerk-rijker

#23 Co Stuifbergen

@23: Leuk! Het antwoord staat erbij, maar ik denk dat de oplossing te vinden is door te kijken naar …. (mag ik het verklappen?)

#24 Co Stuifbergen

@20:
Er is (minstens) 1 boer die wel begrijp wat de oorzaak van het probleem is:

Bovendien had de overheid en de sector lang geleden al moeten nadenken over bijvoorbeeld het mestbeleid. Nu hebben we 25 jaar lang kunnen doorgroeien en past de puzzel niet meer in Nederland.

https://nos.nl/artikel/2340335-boeren-over-protestacties-de-puzzel-past-niet-meer-in-nederland.html

Een andere boer zegt:

In het algemeen is het salaris van boeren in dertig jaar tijd niet omhooggegaan, terwijl de lasten wel hoger worden. Waar je voorheen met vijftig koeien de aflossing en rente bij de bank kon betalen, heb je daar nu honderd koeien voor nodig. Je staat als boer met je rug tegen de muur.

Het lijkt mij logischer dat ze dan demonstreren voor een hogere melkprijs.

#25 Henk van S tot S

@24:
Als je de oplossing er bij zet, kan men niet eerst kijken of men het zelf ziet, voordat men naar de oplossing scrolt.

#26 Frank789

@25: [ In het algemeen is het salaris van boeren in dertig jaar tijd niet omhooggegaan, terwijl de lasten wel hoger worden. ]

Een boer is volgens mij zelfstandige met een inkomen, geen salaris.
En de gewone werknemer ziet ook niks van het stijgende BNP dat steeds meer naar de kapitaalverschaffers gaat.
Maar een boer krijgt wél een “basisinkomen” van de EU, slechts vanwege toevallig bezit van een lapje grond.
Wil ik als werknemer ook wel.

[ Waar je voorheen met vijftig koeien de aflossing en rente bij de bank kon betalen, heb je daar nu honderd koeien voor nodig. Je staat als boer met je rug tegen de muur. ]

De werknemer moet ook al decennia steeds efficiënter werken zonder dat daar een reële loonsverhoging tegenover staat.

De werknemer kan zich ten minste nog in vakbonden organiseren (wat die niet doet) of stemmen op een niet-rechtse partij (wat die ook niet doet), maar een boer kan niks doen tegen de machtige supermarkten, hij mag zich immers niet met andere boeren verenigen om een betere melkprijs af te dwingen, want dat heet kartelvorming.

De wereld zit vol met OPEC’s, waarin landen meedoen die tegelijk in hun eigen land geen kartelvorming toestaan vanwege de heilige vrije markt.

#27 Ronzhu

@27 Het fenomeen “zuivelcoöperatie” van de laatste anderhalve eeuw is volledig langs u heen gegaan?

Boeren zijn wel zeker georganiseerd, zowel op politiek lobby vlak als op de markt. Verder mag je best hogere prijzen vragen, maar dan heeft FrieslandCampina bijvoorbeeld morgen geen afzetmarkt meer in China, ook wel lastig. De uitkering die je uitkeert aan leden kan soms best omhoog (met dubbele cijfers zelfs), maar dat hangt veelal af van de mondiale marktontwikkeling.

#28 Henk van S tot S

Verder mag je best hogere prijzen vragen, maar dan heeft FrieslandCampina bijvoorbeeld morgen geen afzetmarkt meer in China, ook wel lastig.

Het is het een of het ander:
Of je moet doorgaan met de halve wereld voorzien vanuit ons kleine land en dan een rotprijs krijgen het milieu verzieken en redelijk slecht verdienen.
Of je gaat minder produceren voor een betere prijs; dat er dan ook nog boeren moeten stoppen is ook noodzakelijk.

N.B.
Lees dit ook even over de milieu verpestende toestanden die de soja voor het veevoer aanrichten.

#29 Frank789

@28: Ja, je hebt gelijk, niet aan de zuivelcoöperaties gedacht.

Overigens wist ik niet dat FrieslandCampina een soort multinational is.
https://nl.wikipedia.org/wiki/FrieslandCampina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*