1. 1

  “Een asielzoeker is iets tussen een mens en een dier”

  De Nederlandse schrijver Rodaan Al Galidi ontvluchtte het Irak van Saddam Hoessein en kwam uiteindelijk, na jaren rondzwerven in Zuid-Oost Azië, in Nederland terecht. Tussen 1998 en 2007 verbleef hij in een Nederlands asielcentrum. Het werden negen lange jaren van wachten, wachten en nog eens wachten. Maar het levert nu, nog eens negen jaar later, wel een bijzonder beklijvende roman op. Hoog tijd voor een gesprek met Rodaan Al Galidi dus.

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/04/07/rodaan-al-galidi-een-asielzoeker-is-iets-tussen-een-mens-en-een-dier

 2. 3

  “In deze samenleving wordt iedereen geacht bijzonder te zijn en iedereen wil dat zijn. Je moet hier een individu zijn. Je moet een persoon zijn. Je mag zogenaamd geen deel zijn van de kudde, er wordt je voortdurend ingepompt dat je een herder, een leider moet zijn. Maar eigenlijk vinden veel mensen het zo leuk om schaap te zijn en geleid te worden. Er is ook niks mis mee om een schaap te zijn, we hebben zelfs geen herder nodig. Gewoon wat gras volstaat. Maar toch wil iedereen per se herder zijn, uniek zijn, bijzonder zijn in deze samenleving. En die wens, die voortdurende eis zorgt ervoor dat mensen ongelukkig worden, aan zichzelf gaan twijfelen en uiteindelijk psychisch ziek worden.”

  @1

  Het mooie van vreemdelingen is dat ze veel scherper naar ons kunnen kijken dan wij zelf. Wordt een vreemdeling van je zelf en je ziet ook wat Al Galidi ziet.

 3. 4

  @2:
  Nu heb ik toch het vermoeden, dat het daar minder om het persoonlijke belang/gewin gaat, dan bijvoorbeeld bij “Poetinkliek” en ander, al dan niet corrupt kapitalistisch, gespuis.

  Wel typisch, dat nu net dit zo benadrukt ;-)

 4. 5

  @4: Klopt, maar de reden waarom iemand belasting ontwijkt is irrelevant, juist goede doelen die grotendeels vanuit belastingen gefinancierd worden moeten het goede voorbeeld geven.

  En de “poetinkliek” wordt niet gefinancierd van onze belastingcenten.

 5. 6

  @5 Ook ik vind dat het goede voorbeeld gegeven moet worden door dit soort organisaties. Aan de andere kant haalt de pragmaticus in mij zijn schouders op, net zoals een NS die belasting ontwijkt via Ierland is het een gevalletje vestzak-broekzak… (?) Maar mijn voorkeur gaat desondanks uit naar het laatste.

 6. 7

  @6:

  net zoals een NS die belasting ontwijkt via Ierland is het een gevalletje vestzak-broekzak…

  Niet helemaal, als het geld eerst weer terug gaat naar de staat via de belastingdienst dan kan de minister beslissen dat geld ergens anders voor te gebruiken, in deze gevallen kan de overheid dat dus niet en beslist de NS dat de belastingcenten bij hun moeten blijven, volgens mij is dat niet geheel de bedoeling van het systeem.

 7. 9

  @8: Alsof er geen juridische dienstverleners in Nederland te vinden zijn, geheel ‘toevallig’ komen ze uit bij een juridische dienstverlener in een belasting paradijs die als specialiteit belasting ontwijking constructies heeft.
  Maar dat is allemaal puur toevallig.

  Als je dat gelooft dan heb ik nog wel een mooie brug voor je te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren