1. 4

  @3 Ik denk dat velen van ons er op zaten te wachten. Het was geen kwestie van ‘of’ maar ‘wanneer’… Daarom lag deze timing ook voor de hand, er mag nu geen campagne meer worden gevoerd, en kan het lekker doorsudderen op de social media.

 2. 5

  Ik plaatste bij Joop een overbodige reactie, (zie de draad aldaar) die hier misschien van nut kan zijn:

  Lang voordat Jesse Klaver op zijn manier met bezwaren tegen ‘economisme’ kwam, waren er al auteurs als Larry Siedendorf die economisme als een gevaar voor Europa beschouwden. http://retro.nrc.nl/W2/Columns/Heldring/000808.html Federalisme mag voor veel Europeanen een schrikbeeld vormen, maar hoeft dat niet te zijn. Voor zover ‘Brussel’ de boosdoener – behalve Brusselaar Jeroen Dijsselbloem natuurlijk, die weet die ‘luie’ Zuideuropeanen wel aan te pakken – dan kan men nog altijd kiezen voor een Europa van (min of meer autonome) regio’s. Dat idee had bedrijvenman Freddy Heineken al (google Eurotopia) Dirk Muller (mr.Dax) heeft zo gesproken en recent deed de de Duitse filosoof en historica Ulrike Guérot daar in een uitzending van Tegenlicht belangrijke uitspraken over: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/eurotopia.html (met haar idee over 50 regio’s na een half uur) Democratie behoeft inderdaad een horizon, ook voor ‘boze burgers.’ Wat Guérot helaas niet aankaart is het schandaal van een Europese grondwet waar men in 2005 mee aankwam zonder enig debat over constitutionele problemen.

  In 2004(?) schreef ik ergens dat de toekomst van Nederland in Europa ligt. Dat denk ik nog steeds. Het nationalisme van Baudet beschouw ik als een ernstige regressie. Nog ernstiger was een gesubsidieerd reclamespotje van de PVV nota bene deze week waarbij het absurde idee van ‘massale infiltratie’ van moslims zo ongeveer in kaart werd gebracht als hoe de nazi’s ooit Europa veroverden. Dat zijn kwalijke praktijken onder het mom van vvm. Juist om dit de kop in te drukken is het Europese project zeer belangrijk. Europa verander je door … Europa. Ondanks de problemen die Wolfgang Streeck stelt. Er moet een hoop veranderen, maar Streeck is bepaald geen anti-europeaan: http://nearfuturesonline.org/the-life-and-time-of-the-european-consolidation-state/

 3. 10

  @8: Dit is dus ‘nationalism in action in need of scapegoats.’ Met Corbyn als jood in nazi-Duitsland.

 4. 12

  @11: Stoer? Inkoppertje na een jaar gezeik, meer niet. Nu nog een reactie op mijn @5. Daar moet je toch naar jouw pantoffels van alles van kunnen maken.

 5. 13

  @8: Er is nog wel iets meer gebeurd tijdens de lokale verkiezingen. UKIP is bijna helemaal weggevaagd, de Libdems verliezen ook gevoelig en vormen duidelijk geen alternatieve oppositie voor Labour.

 6. 14

  @10
  Corbyn is goed. Er zijn mensen die Corbyn niet goed vinden. Omdat Corbyn goed is zijn deze mensen aan het scapegoaten. Dat deed Hitler ook met de Joden. Corbyn is daarom een Jood in nazi-Duitsland.

  Vooral het woordje “zondebok” is definiërend in de linkse formule. De wereld is verdeeld in goede en slechte groepen, omdat sommige groepen en mensen intrinsieke goedheid bezitten is iedere kritiek een complot om ze schuld in de schoenen te schuiven.

 7. 15

  @12:

  Tja, ik heb nog even nagedacht over jouw @5. Ten eersten klasse dat je Jesse ‘op z’n vingers tikt’ wegens plagiaat. Dat hele consumentisme van hem, ik heb het zelf ook al eerder gezegd hier, lijkt bijna 1 op 1 gejat te zijn van Siedentop’s Democracy in Europa. Wat ik dan wel weer een totaal verkeerd begrepen boek vind. Bijna niemand focust op de voorwaarden die hij schets voor een Europese democratie.
  Dan het idee van de regio’s. Dat is ook al zo oud als de weg naar Rome. Er bestaat ook een Comité der Regio’s. Daar heb ik zelfs een blauwe maandag voor gewerkt. Best een leuk idee, gestoeld op decentralisatie. M.a.w.: precies de andere kant op waar de EU nu naartoe gaat.

  “Juist om dit de kop in te drukken is het Europese project zeer belangrijk. Europa verander je door … Europa.”

  Verrassend vind ik dit. Het Europese project, zeker sinds de jaren 90 is totaal doorgeslagen en een van de grotere redenen waarom nationalisme noodzakelijkerwijs de kop weer opsteekt. En gelukkig maar, want aan Siedentop’s voorwaarden wordt nog nimmer aan voldoen, dus sprake van een Europese democratie is er niet (toch?).
  En Europa verander je door … Europa: een lege frase. Verder kwam je reactie een beetje uit de lucht vallen voor me. Maar je schrijft wel prettig.

 8. 16

  @14: As a ‘gutmensch,’ I have retractable claws. Op rechts is dat vrij zeldzaam. Rory Stewart, Frank Ankersmit, veel meer ken ik er niet.

 9. 19

  @15: Een Europese democratie?? Zoiets als de VS? Doe normaal. Donald Trump ben ik een halve eeuw al tegengekomen in een SF: de ‘wijzen’ hadden vrede met een idioot als ‘master of the universe.’
  Edit: geen plagiaat tenzij je het kunt aantonen.

 10. 23

  @19:
  Ik heb echt geen idee waarnatoe je wilt gaan met dit gesprek. Wat hebben de wijzen (die uit de bijbel?) en Donald Trump in Las Vegas ermee te maken? En hoe zie jij dan Siedentop’s voorwaarden voor Democracy in Europe, ervanuitgaande dat je ‘doe normaal’ sarcastisch was. En verder heeft Jesus Klaver nog nooit een orgineel idee gehad en heeft ie consumentisme gewoon gejat. Hoe is het toch mogelijk dat die MBO er een master heeft gekregen?

 11. 25

  @23:

  Ik heb echt geen idee waarnatoe je wilt gaan met dit gesprek

  re: Ik ook niet.
  (lees: je gaat niet in op wat Ulrike Guérot stelt).

 12. 27

  gbh, die Rusland (en Syrie)-obsessie van je is behalve verontrustend ook steeds meer in toenemende mate bloedirritant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren