1. 1

  Leuk toch, dat ‘Internet of…Things’?

  A Harvard report released Monday destroyed claims of the Federal Bureau of Investigations (FBI) and National Security Agency (NSA) that law enforcement is “going dark” as a result of encryption. Rather, it says that the boost in Internet-connected devices is going to provide a myriad of new surveillance opportunities.

  http://www.techtimes.com/articles/129833/20160203/fbi-nsa-don-t-need-computer-backdoors-to-spy-on-you-they-can-just-hack-your-refrigerator-report.htm

  En maar meedoen met die idiote domotica hype, onderwijl zeiken over je “privacy” – nota bene vaak op social media.

  (waar inlichting”diensten” toegang hebben tot, hebben ook andere kwaadwillenden toegang – tieft dus een end op met de drogreden dat je niets te verbergen zou hebben, onnozele)

 2. 3

  @1: Ik begrijp nog niet hoe informatie uit je tandenborstel gevaarlijker is dan wat je allemaal op social media zet en met je telefoon doet.

  Niet om privacy te downplayen ofzo. Maar volgens mij zit er minder gevaar in IoT dan in telefonie e.d.
  IoT kan ook veel betekenen voor de problemen in Amsterdam in een ander topic. Volgens mij prima.

 3. 4

  @3
  Via (bijv.) je tandenborstel (of de Nest, of je “slimme” tv/ koelkast/ wasmachine) kan “ik” (kwaadwillende) relatief simpel toegang krijgen tot het systeem waar deze aan hangt. Wanneer “ik” daar toegang tot heb, heb ik toegang tot meer informatie.

  Via de zoekmachine https://www.shodan.io/ kost het “mij” tevens geen enkele moeite om open systemen te zoeken.

  “Ik” wil bijvoorbeeld wel toegang tot je beveiligingscamera’s, om deze voor een inbraak uit te schakelen. “Ik” wil bijvoorbeeld wel toegang tot de webcam die bij je minderjarige kind in de slaapkamer hangt.

  En ga zo maar door.

  Het is alom bekend dat het ‘internet of things’ enorm brak en lek is. ‘Privacy & security by design’, is helaas nog steeds geen standaard. Voorbeelden te over, helaas. Niet alleen kwaadwillenden weten hier misbruik van te maken, maar ook -zoals blijkt- de verschillende overheidsdiensten.

  Zeer ongewenst.

  @2
  Plusje voor jou; maar hoeveel onnozelen hangen dat wel aan het internet? Wanneer je hen daar op wijst, is het veelal: “Goh, dat weet ik allemaal niet”.

  Zeer gevaarlijk.

 4. 8

  @2: @4: Iemand hier die zich al eens in de mogelijkheden van het HbbTV-protocol van digitale televisies heeft verdiept?
  Het protocol is nodig om überhaupt content uit het web te krijgen, maar je moet het (in het eigen menu en anders de router) wel kort houden in zijn verzamelzucht en phone-homeneiging. Zelfs de titels van wat je van een usb-stick bekijkt worden anders naar de toestelfabrikant doorgesluisd.

 5. 10

  @6
  De vreedzame demonstranten werden door extreemrechts pegida tuig belaagd, of althans: men ondernam een aantal pogingen daartoe maar werden door de politie tegengehouden.

  Jij en feiten gaan niet echt samen, zo blijkt maar eens te meer.

  Hoe voelt dat nou, propagandist voor extreemrechts tuig te zijn? Geeft of brengt het je enig voldoening in je leven?

  @8
  Wel van gehoord, maar nooit echt zozeer in verdiept. Ben geen televeekijker en beschik dus al helemaal niet over een “slimme” tv.

  Even de wiki erbij en ‘Hallo, ik weet wat jij kijkt!’.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_Broadcast_Broadband_TV#Security_and_privacy_concerns
  Ik herinner mij dat Ziggo hun klanten ook bespioneerde en dan met name zij die de pornokanalen van hen bekeken.

 6. 12

  @4 Duidelijk argument. Maar in relatie tot privacy (en niet de overkoombare kwetsbaarheden zoals een javascript op je tv), is het dus niet eerder het netwerk van sensoren (en webcams en microfoons etc) – een onderdeel van IoT – wat grote voorzichtigheid vraagt?

  Met name die sensoren die je dagelijkse leven nauwkeurig kunnen monitoren kunnen allerlei gevoelige informatie van je verzamelen. Daar kunnen we bewust mee omgaan, bijvoorbeeld het afplakken van je webcam op je laptop. Of gewoon niet in apparaten binnenshuis.

  Dus een google nest die enkel op basis van andere data je een optimale temperatuur/energieverbruik levert (manuele input, externe sensoren) zonder daadwerkelijk je aanwezigheid te kunnen monitoren.

  Ik weet het ook niet precies, maar er is vast een weg die de voordelen van IoT kan pakken zonder enorme privacy problemen.

 7. 13

  @6

  Overal waar extremisten elkaar ontmoeten is het bonje.
  En beide kampen wijzen elkaar natuurlijk aan .
  Het schoolplein is nooit ver weg…

 8. 14

  @12
  Privacy and security, by design. Dus ontworpen met die twee als basis, neemt al heel wat problemen weg. De ene na de andere “pleister” plakken, zoals het nu gaat, schiet gewoon niet op. En zorgt ervoor dat “ik” toegang blijf houden tot de slaapkamer van je kind; makkelijk in kan breken etc.

  Maar ja, even snel wat code kloppen om een product op de markt te brengen levert meer geld op.

  En vergeet niet: alles is te kraken. Dus ook al zou die twee hierboven eindelijk een standaard worden, dan nog…

  Binnenkort ga ik bij Bolke op bezoek, en plant daar een ratje o.i.d.. Komt Bolke even bedrogen uit, als hij erachter komt dat zijn systeem zonder zijn weten toch aan het internet hangt. Een Raspberry is namelijk niet zo lastig te verstoppen.

  @13
  Je hebt wel lef; ageren tegen fascisme vergelijken met ‘schoolplein niveau’. Types als jij dragen ertoe bij dat fascisme (en dus ook racisme) als “normaal” wordt gezien. Wees er maar trots op. Ofzo.

 9. 16

  @12:

  Ik weet het ook niet precies, maar er is vast een weg die de voordelen van IoT kan pakken zonder enorme privacy problemen.

  Natuurlijk kan dat, maar je moet wel op zijn minst de interesse hebben om je privacy te willen beschermen. Gelukkig is het in dat geval ook niet vreselijk moeilijk.

  Ik knutsel ook graag met Arduino’s bijvoorbeeld, die communiceren gewoon in mijn thuisnetwerkje maar vanaf buiten krijg je alleen toegang met een VPN.

  Het zou mooi zijn als dat soort oplossingen kant-en-klaar beschikbaar waren, open source te downloaden maar ook in de vorm van goedkope servertjes die je bij mediamarkt e.d. kan kopen. En internetproviders hebben hierin ook een rol.

 10. 17

  @15:

  Beide kampen zijn extremistisch tuig. Verzot op geweld.

  Het verzet in de oorlog was natuurlijk ook “verzot op geweld”. Anders waren ze wel braaf thuis zijn blijven zitten.

  Nee, domoor. Soms is een reactie gewoon noodzakelijk.

 11. 18

  @17: dat tuig van antifa doet qua repressie niet onder voor het extreemrechtse tuig. Meningen die ze niet aanstaan willen ze verhinderen, desnoods met dreigementen, intimidatie en geweld. Ooit is mijn vorige band bedreigd dat het ‘verstandig voor onze gezondheid zou zijn’ om een optreden af te zeggen omdat wij zogenaamde racistische teksten zouden hebben. Niets was minder waar (we staken op een nogal cynische wijze juist de draak met dat soort ideologien), maar die simpele zielen van antifa vonden van wel en vonden ook dat wij daarom maar bedreigd moesten worden. Er is qua handelswijze weinig verschil tussen extreemlinks en extreemrechts tuig.
  Dat jij dit ‘verzet’ vergelijkt met het verzet in de oorlog is een grove belediging voor dat oude verzet.

 12. 19

  @17

  Tuurlijk. En dan zegt Pegida ook weer dat een reactie nodig is. En dan komen de afa’ s daar weer tegen in actie.

  En zo vechten we een straatoorlog uit. En de onschuldige burger zit er tussen…. Wie is er nu een domoor?

  Het vergelijk met het verzet in de oorlog slaat al helemaal nergens op. Zeker te veel spannende jongensboeken gelezen?
  Je had beter eens een gesprek aan kunnen gaan met hen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt. Te laat….

 13. 20

  Het vergelijk met het verzet in de oorlog slaat al helemaal nergens op. Zeker te veel spannende jongensboeken gelezen?
  Je had beter eens een gesprek aan kunnen gaan met hen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt. Te laat….

  Interessante stellingname als je bedenkt dat deze dames en heren
  zich meermaals samen met antifa de straat op hebben begeven en/of hun solidariteit hebben uitgesproken.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/AFVN/Bond_van_Antifascisten

  @18: Gewoon uit nieuwsgierigheid: hoe heette die band?

 14. 21

  @18:

  dat tuig van antifa doet qua repressie niet onder voor het extreemrechtse tuig. Meningen die ze niet aanstaan willen ze verhinderen, desnoods met dreigementen, intimidatie en geweld.

  Dat vonden de fascisten tijdens “Het proces van Neurenberg” ook van hun (be)rechters.
  ;-)

 15. 22

  @19:

  Het vergelijk met het verzet in de oorlog slaat al helemaal nergens op. Zeker te veel spannende jongensboeken gelezen?
  Je had beter eens een gesprek aan kunnen gaan met hen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt. Te laat….

  Je weet niets van mij, mijn familie of met wie ik zoal wel eens gesproken heb. Dus steek je veronderstellingen maar waar de zon niet schijnt.

  De kanker van het fascisme kan beter in een vroeg stadium bestreden worden, om te voorkomen dat het uitzaait. Anders zitten we over tien, twintig of dertig jaar ons weer af te vragen hoe we het toch zover hebben kunnen laten komen.

  Dat is een strijd die altijd door zal gaan. We zullen nooit kunnen zeggen: nu is het over, het fascisme kan niet meer terugkomen. Natuurlijk kan het dat wel. Geef het een generatie, een decennium met pech, en we zijn terug bij af.

  Word wakker.

 16. 23

  @22

  Als je daadwerkelijk kennis van zaken had, zou je zo’ n simpele vergelijking niet maken. Verder zoeken die extreemrechtse en extreemlinkse tokkies het maar uit. Het is de zorg van v.d. Laan en collega’s om de boel in de hand te houden.

 17. 24

  De kanker van het fascisme kan beter in een vroeg stadium bestreden worden, om te voorkomen dat het uitzaait. Anders zitten we over tien, twintig of dertig jaar ons weer af te vragen hoe we het toch zover hebben kunnen laten komen.

  De plusjes van vandaag gaan naar Olav.

 18. 26

  [q]De kanker van het fascisme kan beter in een vroeg stadium bestreden worden, om te voorkomen dat het uitzaait. Anders zitten we over tien, twintig of dertig jaar ons weer af te vragen hoe we het toch zover hebben kunnen laten komen.[q/]

  De vraag is wel hoe doe je dat?

  De acties van AFA zijn pragmatisch gesproken niet echt zinvol. Het enige wat ze gisteren bereikt hebben is dat ze weer weggezet worden als relschoppers.
  En de tegenbetoging was getalsmatig niet veel minder teleurstellend dan de opkomst van pediga.

  De media in neoliberale handen beheersen het spel.Populistisch rechts wordt ondersteunt en het ” verzet” gekanaliseerd richting immigrant zodat ze ondertussen vrijwel ongemerkt hun TIPP en andere mens- en milieuondermijnende plannetjes kunnen doorvoeren.

 19. 27

  @26:

  De acties van AFA zijn pragmatisch gesproken niet echt zinvol. Het enige wat ze gisteren bereikt hebben is dat ze weer weggezet worden als relschoppers.

  Wat ze bereikt hebben is dat de Pegida demonstratie mislukt is. Dat betekent dat Pegida het nog een keer gaat proberen. Met meer opkomst, want oh wat zijn we boos. Maar bij mislukking van die tweede demonstratie valt de opkomst van de derde demonstratie in het niet bij die van de eerste en de tweede.

  Dat is het succes, dat is het resultaat. Daarbij neem je de titel relschopper voor lief.

  Je verandert niet hoe mensen denken, je frustreert wel de organisatiegraad en de mobilisatiekracht. En daarmee houd je het fascisme klein.

 20. 28

  En de tegenbetoging was getalsmatig niet veel minder teleurstellend dan de opkomst van pediga.

  Er waren nog geen 100 van die kleuters. En dan nog wat kleuters van de tegenpartij. Eigenlijk te lachwekkend voor woorden. Als die afa’ s er niet waren geweest dan hadden de ‘neoliberale’ media er niet eens over bericht……..

  Wat die mafketels eigenlijk doen is Pegida media aandacht geven.

 21. 29

  @26:

  De acties van AFA zijn pragmatisch gesproken niet echt zinvol. Het enige wat ze gisteren bereikt hebben is dat ze weer weggezet worden als relschoppers.

  Wie zet de antifascisten weg als relschoppers? Waarschijnlijk de brave burgers, zoals we er hier ook een paar hebben, die het allemaal toch geen ruk kan schelen.

  Dat moet dan maar. Het is veel erger als fascisten ongehinderd en onweersproken hun giftige boodschap mogen uitdragen.

  Nog iets over die brave burgers: dat zijn de mensen die sowieso nooit in verzet zullen komen. Zou er ooit weer een echt fascistisch regime neerdalen over het land dan zullen die brave burgers zich (opnieuw) braaf aanpassen. Want als je je aan de regels houdt en de autoriteiten niet uitdaagt dan kan je toch niets gebeuren? Die brave, passieve, volgzame burgers zijn de echte enablers van het fascisme.

 22. 31

  @30
  nee ik bedoel uiteraard de opkomst was teleurstellend voor beide kampen.
  maar als je meer van positief nieuws houd dan mochten beide kampen zich verheugen over de geringe opkomst van de anderen

 23. 32

  @20: band heette Dark Lies Ahead, maar is nooit het demo-stadium ontgroeid. Wel veel optredens in vrij korte tijd, maar na 3 jaar (2003-2006) en twee demo’s was de koek op.

 24. 33

  @32: Jammer, kan ik inderdaad niets over vinden. Het zal je niet verbazen dat ik van mening ben dat onderzoek naar extreemrechtse bands door Kafka doorgaans grondig en gefundeerd is. Of de bedreiging aan jullie adres daadwerkelijk van hun afkomstig is, blijft de vraag, maar het zou mij verbazen.

  Voorbeeldjes van onderzoek:
  http://afa.home.xs4all.nl/alert/3_13/dornbusch.html
  http://afa.home.xs4all.nl/alert/3_11/horna.html
  http://afa.home.xs4all.nl/alert/2_6/folk.html
  http://afa.home.xs4all.nl/alert/2_4/artikel4.html

 25. 34

  @33: gevalletje Temnozor niet bekend? Zijn niet extreemrechts, hooguit provocerend, maar concerten zijn wel gecanceld na bedreigingen van antifa. Zelfde met Horna, Arkona en nog wat van dergelijke bands. Als jij dat gedegen onderzoek noemt… Dat antifatuig kan de tering krijgen, en ik laat mij niet intimideren. Na dat dreigement aan DLA’s adres hebben wij ook niet afgezegd, en bij het concert waren inderdaad antifatuig aanwezig, maar die dropen af toen ze het publiek en bands en masse tegen zich kreeg.

  Zoals ik al schreef: als antifa vindt dat je fout bent (ook als je dat niet bent), beslissen zij of je wel of niet zou mogen optreden door middel van intimidatie en bedreiging. Niet door de nette manier van een eventuele rechtszaak, want ze weten dat ze op objectieve wijze keihard zouden falen, maar op een laffe en vieze manier. Ook de AIVD waarschuwde gemeenten voor de werkwijze van antifa. Hun tactieken hebben ze rechtstreeks overgenomen van datgene dat ze zeggen te bestrijden. Als je dat op welke wijze dan ook goedpraat, ben je geen haar beter dan dat laffe tuig.

  Ook interessant: http://www.lordsofmetal.nl/nl/interviews/view/id/3168. Voor een wat bredere kijk.

 26. 36

  @34 Dusss.. Concert wordt afgeblazen en gepikeerde band gaat vervolgens bij een Blood & Honour concert meedoen.. Maar voor de rest zijn de antifa’s de fascisten..

  Over tuig gesproken..

 27. 37

  @33: Ik had van Alert meer verwijzingen naar Laibach verwacht, maar hun zoekmachine geeft slechts één resultaat. Als jong beugwantje heb ik Laibach in de Posthoornkerk (1985) en later in Paradiso (1987) gezien en was zwaar onder de indruk van de bombastische show, al kan ik me die privébar en dat voer gooien niet herinneren. Om later wel te beseffen dat dit dus de manier was om kanonnenvlees te maken, en dan was ik nog ‘gehard’ door de geluids- en lichtshows van grote festivals en stadionconcerten, die had men in de jaren dertig niet. Laibach liet zien hoe het werkt.

  Later ben ik in mijn zoektochten naar nieuwe muziek de meest obscure zaken tegengekomen, met woorden in de genreomschrijvingen als neo, folk (waarin soms geen snaarinstrument te horen was), gothic, industrial, dark en ambient. Het varieerde van sfeervolle doch zwaarmoedige geluidstapijten tot een regelrechte takkeherrie (en dan druk ik me mild uit) die dan een Materialschlacht uit WO1 moet vertonen, en vaak met de meest obscure en morbide hoezen. Ik denk dat deze esthetiek voortkomt uit een behoefte aan steeds extremer (het aantal substromingen in de metal is niet bij te houden) en zoeken naar steeds authentieker – lees ouder, getuige de vele voorchristelijke, paganistische verwijzingen. Het doet me denken aan die dwazen die steeds hetere pepers willen eten.
  Dat de nazi’s voor hun esthetiek uit dezelfde bron hebben geput, maakt het water zelf nog niet giftig, maar je moet wel uitkijken wat voor verdere ingrediënten je in de soep doet.

 28. 38

  @37: AFA heeft gepubliceerd over alle foute bands waar zij campagne tegen hebben gevoerd.
  9″Nails beweert dat dat ook bij zijn band gebeurd is. Ik zeg niet dat er geen campagne tegen zijn band gevoerd is, ik zeg dat het wellicht niet van AFA uit gedaan is. Als reden voer ik aan dat ik het onderzoekswerk van AFA gedegen acht.
  9″Nails komt vervolgens met een ander voorbeeld, een band waarvan 2 leden gelieerd zijn aan Blood and Honour, die meerdere “domme zetten” hebben gemaakt in hun carrière, waarover ze achteraf slechts hebben aangegeven dat die zetten inderdaad dom waren en dat ze dus niets met nationaalsocialistisch gedachtegoed hebben. Tja, sorry.
  We hebben het hier dus niet over eender welke band met heidense symboliek. De lijntjes zijn echt wel wat korter dan dat.
  Ook heeft 9″Nails een linkje waar ik een bredere kijk zou kunnen opdoen. Ik heb het hele gelinkte artikeltje gelezen. Positief er aan vond ik het wederhoor stukje dat AFA nog heeft mogen schrijven.
  Mijn mening is dat het hele interview zoveel inhoud heeft als het luchtledige, met een groot WC-eend gehalte. Het stukje van AFA is vervolgens weer wel inhoudelijk. Noem mij bevooroordeeld.

  Vroeger, toen beugwant nog een beugwantje was, was 6822 ook nog klein, schat ik zo in. Toen had je iig in Duitsland al een beweging van liefhebbers van donkere muziek, maar tegenstanders van de foute invloeden bij sommige bands. Grufties gegen rechts heette dat. Ik kan er nu niets meer over vinden, iig niet zo snel, maar dat was altijd een dankbare bron voor fijne donkere muziek zonder bruin randje.
  Bekende voorman in dat verhaal was Goethes Erben.
  “Wenn die Erben des Dritten Reichs wieder mächtiger werden, dann hat das Ende der Zeit begonnen, und der Teufel der Slacht gewonnen”
  https://www.youtube.com/watch?v=VgO05ROBZ78

 29. 39

  @38: En dan is er nog een mogelijke factor. Dat een band wordt geclaimd door een publiek waar de band zich niet mee identificeert. Het is Doe Maar overkomen, en ik ben ooit bij The Toy Dolls (pretpunk) voortijdig Paradiso uitgelopen omdat er door al die oi-skins een hele nare agressieve sfeer in de zaal hing.

 30. 40

  @39: Het overkwam ook Desmond Dekker, the Pogues, Angelic upstarts, Berurier Noir.
  Maar die hebben allemaal actief maatregelen getroffen.

  (Edit: ik vreesde even dat we zwaar offtopic aan het gaan zijn. Tot mijn opluchting zag ik dat we in het café zitten :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren