1. 3

  @2 Uit het artikel blijkt in ieder geval dat het wat genuanceerder ligt inderdaad. Binnen de schoonmaak- en cateringbranche weet ik toevallig dat de marges klein zijn en je gewoon volgens contract bestaand personeel overneemt. Zelfde koffiedame met een ander logootje op het shirt dus. Daar bleken ze zich hier op verkeken te hebben.

 2. 4

  De recente couppoging in Turkije vergeleken met eerdere militaire staatsgrepen.

  Wie vindt dat de huidige AKP-regering te ver doorschiet met de arrestaties en schorsingen van tienduizenden agenten, soldaten, rechters en docenten,[5] zal het optreden van de junta van 1980 al helemaal een overreactie vinden. In totaal werden toen 250.000 tot 650.000 mensen gearresteerd en 1.683.000 op een zwarte lijst geplaatst. Verder stierven 300 mensen onder verdachte omstandigheden, 299 in de gevangenis, 171 door marteling, 95 tijdens gevechten en 50 door executies.

 3. 5

  @4: Een beetje een open deur. Junta’s zijn per definitie niet rechtstatelijk en zullen dus altijd “overreageren” vanuit rechtstatelijk oogpunt. Van democratische regeringen daarentegen verwacht je iets anders. Dat natuurlijk los van het feit dat Erdogan gewoon toegeeft dat hij iedereen laat arresteren/ontslaan die hij verdenkt van sympathie met de Gülen-beweging en zelfs iedereen die openlijk de AKP verdenkt van het opzetten van een false flag. Dat heeft niets meer te maken met het vervolgen van medeplichtigen van de couppoging.

 4. 8

  Ik erger me wel vaker aan het ‘fact checken’ van NRC(-next). Dat dit ‘fact checken’ vaak zeer problematisch is wordt vandaag prachtig geillustreerd. Je hebt namelijk niets aan feiten als je ze los van de context beschouwd. Allereerst linken ze niet naar de blogpost van Geenstijl waar ze over schrijven.

  Nrc-next behandeld het ‘feit’ :

  Politie VS schiet twee keer zo veel witte als zwarte mensen dood.

  – Geenstijl

  Hoewel hier cijfermatig weinig tegen in te brengen is, zijn dit statistisch gezien nietszeggende cijfers, omdat de context van de verhouding tussen zwarten en blanken ontbreekt. Als ze die cijfers correct gebruiken laten deze cijfers namelijk het tegendeel zien van hetgeen Geenstijl probeert te bewijzen. De context (ook volgens NRC) is namelijk:

  Racisme is … een links bangmaak bedenksel uit de fabulerende fopduimen van hustlers & baiters in de hetzemedia.

  – Geenstijl

  Dat is overigens iets waar NRC op meerdere plekken op wijst:

  Maar absolute cijfers vertellen niet het hele verhaal, en rechtvaardigen ook niet de conclusie dat racisme een ‘bedenksel’ is. Gecorrigeerd naar bevolkingsratio maken zwarten namelijk wel tweeënhalf keer zo veel kans door politiekogels om te komen.

  – NRC

  Het pijnlijke is dat het NRC vervolgens doodleuk het ‘feit’ als grotendeels waar aanmerkt. Waarmee mijnes inziens de irrelevantie of zelfs schadelijkheid van dit ‘objectieve’ fact checken laten zien.

 5. 11

  @9 Ja, leuk!

  * Ik ben toch zeker Zwarte Piet niet.
  * Op een zwaarbewaakt eiland.
  * Ik heb zo wa wa waanzinig gevloekt.
  * …

 6. 14

  Een mooi voorspellend, heilspellend en analytisch stukje van Umberto Eco over het Ur-fascisme: http://www.nybooks.com/articles/1995/06/22/ur-fascism/
  Hij beschrijft het Ur-fascisme (oerfascisme) als een onuitroeibaar wereldbeeld, die telkens weer zal opduiken, telkens in een andere vorm, maar wel met een aantal overeenkomsten. Voor ieder mensch die wat inzicht wil in het opruckende populisme van den guurrechterflank (het stuk komt uit 1995, dat is alweer 20 jaren geleden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren