SG-café woensdag 22-04-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van woensdag 22-04-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (9)

#1 McLovin

Ok, voor mijn begrip: Kids kunnen wel besmet raken door het Covid-19 virus maar worden zeer zelden ziek van een dergelijke besmetting. Helder. Maar is het nu,
A) eenmaal besmet besmetten ze hun leeftijdsgenoten en ouderen niet, of,
B) eenmaal besmet kunnen ze wel degelijk anderen besmetten?

Wat ik denk te begrijpen is dat met allerlei mitsen en maren en slagen om de arm (zodat we achteraf altijd kunnen zeggen; we hebben altijd gezegd dat het een risico is) men uitgaat van A). Dus ik mag het verpleegtehuis met ouderen niet in, maar ik kan mijn kids nu met gerust hart oma in verpleegtehuis laten bezoeken? Of toch niet, want oudere leerkrachten hoeven ook niet voor de klas te staan?

#2 Ronzhu

@1 “In principe heeft Rutte in de persconferentie opgeroepen om het risico bij ouderen “niet te nemen”. “Het is ontzettend moeilijk, dat weet ik, maar we moeten de ouderen beschermen”, aldus de premier. Hoewel kinderen een kleinere rol lijken te spelen bij de verspreiding van het virus, kunnen zij de infectie wel degelijk op ouderen overdragen.”
https://www.nu.nl/coronavirus/6046345/dit-zijn-de-antwoorden-op-jullie-vragen-na-de-persconferentie-van-rutte.html

#3 McLovin

@2:….dus B…we weten het niet maar we nemen gewoon het risico….

Heb je daar als ouder nu ook een zegje in? Wat als ik het risico niet wil nemen, mag ik dan mijn kind thuis laten of krijg ik dan spijbel-ambtenaar op de stoep inclusief boete?

#4 Jos van Dijk

@3:

Wanneer ouders er dus voor kiezen om hun kinderen thuisonderwijs te laten volgen, wordt dit dus in principe gedoogd.

lees ik op nu.nl

Over opa’s en oma’s is Rutte minder duidelijk. Kinderen die nergens last van hebben zouden toch wel opa’s en oma’s die nergens last van hebben en die niet in een verpleeghuis wonen kunnen bezoeken? Ik begrijp de zorg voor kwetsbare verpleeghuisbewoners. Maar er wordt m.i. ten onrechte geen onderscheid gemaakt tussen verpleeghuisbewoners en ouderen die gezond zijn en buiten het verpleeghuis wonen.

#5 Le Redoutable

@3 In de persconferentie werd gezegd dat de leerplichtwet niet strikt gehandhaafd wordt, maar ouders laten hun kinderen nu ook gewoon buiten spelen, dat is meer risico dan op school in een kleine klas met toezicht van een leraar. De ander vraag is wat anders, laat je je kind dan thuis totdat er een vaccin is? Ik wens je veel succes, zowel voor jezelf als je kind.

Je kan risico’s nooit 100% uitsluiten, je weet ook niet 100% zeker of dat je op weg naar school niet onder de trein of een auto komt. Wel is het risico uitermate klein gebleken:

https://www.nu.nl/coronavirus/6046322/rivm-lijkt-erop-dat-kinderen-binnen-gezin-coronavirus-nauwelijks-doorgeven.html

Zonder risico komen we nooit ergens, en het risico op andere onherstelbare schade stijgt daarbij met elke dag dat de lockdown langer duurt. Supermarktmedewerkers, postbezorgers en zorgpersoneel hebben nu al weken aangetoond dat je er verantwoord mee om kan gaan, ik zou niet weten waarom leraren met een overzichtelijke en risicoarme contactgroep dat niet zouden kunnen.

#6 gbh

@4: Staat er bij jou dan een agent voor de deur?

Verpleeghuizen hebben met recht toegangscontrole, buiten het verpleeghuis heb je dat normaal gesproken niet.

#7 gbh

This doctor describes watching her 4-year-old battle COVID-19

https://www.facebook.com/watch/?v=604149520198534

5-year-old with rare complication becomes first Michigan child to die of COVID-19

https://eu.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2020/04/19/5-year-old-first-michigan-child-dies-coronavirus/5163094002/

Britse onderzoekers werken aan coronavaccin dat mogelijk nog dit jaar kan worden ingezet

https://www.scientias.nl/britse-onderzoekers-werken-aan-coronavaccin-dat-mogelijk-nog-dit-jaar-kan-worden-ingezet/

#8 Bismarck

Zou het nog too soon zijn voor een cover “anderhalve meter” op deze?

#9 Hans Custers

@1

Maar is het nu,
A) eenmaal besmet besmetten ze hun leeftijdsgenoten en ouderen niet, of,
B) eenmaal besmet kunnen ze wel degelijk anderen besmetten?

Het antwoord op je vraag is: nee. Het is namelijk niet óf óf. Het gaat om waarschijnlijkheden. Het is dus ook geen kwestie van welles-nietes, maar een afweging van risico’s. Kinderen kunnen besmet raken en het virus overdragen, maar in veel mindere mate dan volwassenen. Dus is de verwachting dat het openen van scholen maar heel beperkt bijdraagt aan de verspreiding van het virus (zoals ik het begrijp). Maar omdat de gevolgen van een besmetting vooral voor ouderen zo groot zijn, is het beter om kinderen daar weg te houden. Risico = kans * gevolg, immers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*