1. 2

  En deze quote (rongvk) van gisteren is zo waar, dat ik hem hier nog even herhaal:

  Niet alleen Trumps optreden, maar vooral ook het feit dat de wetgevende macht de uitvoerende macht nu nog steeds niet corrigeert. Dit is ondertussen niets anders dan de dood van democratie, of in ieder geval de geest van de democratie, aangezien het momenteel puur een amoreel machtsspel is geworden.

 2. 6

  @5 Toen ik dit onsamenhangende onzinverhaal las vanochtend, wist ik dat het hier gepromoot zou worden. De CPN in de jaren ’50-’60 en een aantal niet verder gespecificieerde jongeren binnen de PvdA zijn niet representatief voor ‘links’ en zeker niet voor ‘links’ in 2018.

  En ook inhoudelijk gaat de vergelijking volledig mank. Pleiten voor betere contacten in tijden van toenemende (kern)bewapening is heel wat anders dan de voeten kussen van een anti-democratisch en manipulatief despoot die er alles aan doet om ook jouw democratie te ondermijnen, terwijl je je beste vrienden continue beledigt, beschimpt en belazerd.

  En de CIA-complottheorieen in de beschreven periode waren wild en ongefundeerd, maar achteraf is gebleken dat ze er qua aard van de beschuldigingen niet eens zo heel ver naast zaten.

 3. 7

  @4: ik ben geen Trump fan maar dat de rechterlijke macht niks doet is onzin. jouw bericht over “het plan de rechtbanken te hervormen” is daar juist het bewijs van (want: als de rechterlijke macht niks doet, waarom dan hervormen?).

  @6:
  Pleiten voor betere contacten in tijden van toenemende (kern)bewapening

  ok, maar Russisch geld ontvangen was toen en nu hetzelfde lijkt me.

  Maar goed: Oceanie was altijd in oorlog met Eurazie!

 4. 8

  De CPN in de jaren ’50-’60 en een aantal niet verder gespecificieerde jongeren binnen de PvdA zijn niet representatief voor ‘links’

  No True Scotsman inderdaad.

 5. 9

  @7: niks doen? Wie heeft het daarover?
  Trump is bezig met politieke benoemingen. Dat zoiets mogelijk is, is al een teken dat de democratie daar faalt. Teveel vertrouwen in de uitvoerende macht dat ze benoemen op vaardigheden en geschiktheid, wat de normale gang van zaken was.

 6. 10

  @7 Het maakt nog al wat uit of dat Russisch geld gaat naar een klein groepje activisten zonder echte politieke invloed of naar de zittende president en propaganda van de grootste (>50%) politieke partij. Er waren maar weinig mensen, ook op links, die het destijds een goed idee vonden om de CPN de touwtjes in handen te geven en de partij is verdwenen vanwege te weinig aanhang. Het is een beetje vreemd om dan de ‘linksen’ van nu een karikatuur van toenmalige CPN-standpunten toe te dichten.

  @8 Als je al iets over ‘links’ in die tijd wilt zeggen, begin dan wel bij de grootste gemene deler. PvdA en D66 dus. Niet de CPN.

  Een punt over het NAVO-aspect uit Pams column dat ik nog vergat te maken. Er was in de tweede helft van de 20ste eeuw inderdaad een groep mensen aan de uiterst linker zijde van het politieke spectrum die tegen de NAVO was. Maar dat was dan wel voornamelijk uit pacifistische overwegingen. Als je dat gelijkstelt aan Trump die van alle NAVO-leden 4% BBP aan wapentuiginvesteringen eist ben je bewust de zaken aan het verdraaien.

 7. 11

  Hij is al van eergisteren, maar toch een te mooie tegeltjeswijsheid van Tusk om te laten liggen:
  “Ministers komen en gaan, maar de problemen waarmee zij de bevolking hebben opgezadeld, blijven bestaan.”

 8. 17

  The Dutch are going to punch above their weight again.
  De Nederlandse regering koopt 4 Amerikaanse militaire drones (Reapers).
  Worden gestationeerd op Eelde (leuk voor de Groningers).
  Handig als er in de toekomst Nederlandse militaire weer ergens iets moeten gaan opbouwen (Syrië, Irak, A’stan of wie-weet Iran).

  Voor de drones zijn geen wapens besteld, geen Hellfire-missiles.. voorlopig nog niet.
  Nu weer over naar majava voor het laatste nieuws over Trump.

 9. 18

  @16: “Mijn inbreng bij de vraag-en-antwoordsessie was er deels op gericht om te prikkelen”.
  Daarmee kun je elke leugen en racistische of seksistische opmerking vergoelijken. Hij lijkt Trump wel.

 10. 20

  @6+10 Aha, als het uit komt is de Volkskrant een betrouwbare “kwaliteitskrant” en als het niet uitkomt een “ongefundeerd flutblaadje”. De PvdA was destijds heel veel linkser dan nu, er waren heel wat die tegen de CPN aan zaten. Den Uyl moest de KVP, ARP en D66 binnenboord zien te houden voor zijn kabinet. Naast CPN had je ook nog PSP en PPR. D66 is nooit echt links geweest, meer een liberale middenpartij.

  In Nederland is links inmiddels grotendeels anti Kremlin, maar in het buitenland zijn o.a. Syriza en Corbyn minder uitgesproken. Ook de SP is dubieus, tegen Europa, tegen Oekraïne en tegen bewapening wat Putin heel erg goed uit komt. Ditzelfde geld voor de meeste populisten in het buitenland die heel veel voormalig linkse stemmers vertegenwoordigen.

  Heel wat “zittende” presidenten zaten en zitten nog steeds direct onder de invloed van Rusland. dat het nu ook gelukt is bij de president van aartsvijand USA is wel vrij uniek, al heeft deze president ook wel uniek weinig voor met de belangen van zijn eigen land, maar meer met zijn eigen ego en portemonnee.

 11. 21

  @20: Heej, is dit een eerste keer dat we meer dan een natte scheet ziet van LR, dat hij daadwerkelijk terugkomt om eens een beetje te onderbouwen? Of is dit iets van langer?

 12. 23

  @20
  Achterlijke rechtse trol. #6 heeft het niet over een ‘flutblaadje’, maar over een ‘onzinverhaal’. Dat er één onzinnige column staat, maakt de hele krant nog geen ‘flutblaadje’. Zelfs je poging om hypocrisie te ontmaskeren is dus dom en gefaald.

  Verder heb je geen bal verstand van politieke geschiedenis, het is alleen maar zeuren over ‘links’ met jou. Ook Max Pam’s vooruitlopen op de geschiedenis is beschamend. Hij haalt een congres van de PPR in 1974 aan, die inderdaad later, in 1991 zou opgaan in GroenLinks. Maar 1974 was het slechts 6 jaar verwijderd van de geboorte… uit de Katholieke Volkspartij… als libertair alternatief… Daar is niks links aan. Je haalt in #20 ook de PSP aan. Mag ik je eraan herinneren waar de eerste P daarin voor staat? Pacifistisch, dus ja, die zien natuurlijk niks in militaire allianties.

  Van Max Pam kan nog gezegd worden dat hij een column schreef, en dat één doel van een column ‘prikkelen’ is, en dat daarbij kunstgrepen gelegitimeerd zijn die niet in een nette discussie of net betoog passen. Voor jou geldt dat, jij bent gewoon een rechtse trol.

  Haviken en duiven heb je er zowel links als rechts. Met alle gegevens die Pam aanhaalt, kan hoogstens gezegd worden dat een deel van 1970’s links Trump (toentertijd) wel als president van de VS zou willen hebben, niet vanwege zijn filosofie achter het buitenlandse beleid, maar vanwege een aantal uitkomsten van zijn buitenlands beleid. Trump wil meer kernkoppen: ook niet links. Trump heeft geen problemen met dictators als vriendjes: ook niet links; als Pam aanhaalt dat de Nieuw-Links stroming in de PVDA Portugal uit de Navo wil hebben en Spanje er nooit in, waar denk je dat het ze om te doen was? Juist: de fascistische dictators Salazar in Portugal en Franco in Spanje. Niet omdat de Navo gedecimeerd moest worden.

  Trump ‘de meest linkse president’ noemen, vanwege oppervlakkige overeenkomsten in linkse partijen in de jaren ’70 willen (maar niet waarom ze dat willen!), is zoiets als Rutte ‘net als Hitler’ noemen, omdat ze allebei snelwegen willen. Volledig onterecht.

 13. 24

  @22: Precies. Maar 100% zonder af en toe wrijving is ook nergens te vinden en toch leven we hier in NL toch redelijk vreedzaam met elkaar.
  Laten we eens terugdenken aan de tijd voor de immigratie, de verzuilde jaren ’50 toen je als katholiek niet eens mocht sporten met een protestant of bij de slager of bakker van een ander geloof mocht kopen.
  Goh, wat leefden we toen “vreedzaam” met elkaar (in aparte bubbels, toen al.

 14. 27

  @26: Is dat niet zo’n no go zone waar auto’s en politici in brand gestoken worden? Ik meende zoiets vernomen te hebben van een bepaalde ambassadeur met Friese achtergrond.

 15. 30

  @27: leeuwarden is wel een jaar of 10 de meest criminele stad van Nederland geweest en elke Fries zal je zeggen dat Leeuwarden geen Friesland is.

 16. 31

  In de Groene over de Duitsers en armoede. De arbeiders (…) Voelen zich verraden door SPD. Gaat om vijf miljoen kiezers volgens Spiegel. 17% stemt nog op de sociaaldemocraten, 34% AfD.
  Zal in Nederland niet veel anders wezen tussen PvdA en PVV.

 17. 37

  @36: Een minister die de waarheid zegt en die zich dan laat intimideren om dat weer ongedaan te maken heeft geen karakter. Vandaar mijn ondersteuning van je oproep: Stef Blok stap op!

 18. 39

  @38: De manier waarop Blok het zei maakte duidelijk dat het ZIJN waarheid was en niet een simpele “aanscherping” om de discussie te stimuleren. Zijn excuses zijn dan ook van generlei waarde.

  Zijn uitspraak dat mensen genetisch gezien niet met andere culturen kunnen samenleven is aantoonbaar onzin, net als de “failed state” Suriname. Dat mensen geneigd zijn tot groepsvorming en wij/zij denken klopt, maar gemeenschappen accepteren elkaar vrijwel altijd na verloop van tijd. Nota bene de partij van Bouterse krijgt stemmen uit alle bevolkingsgroepen in Suriname.

 19. 40

  @39.

  Bedankt, ik probeerde Kacebee zelf tot nadenken te laten komen.

  Zijn excuses zijn wel van waarde, want hij is minister. En anders zou hij namens het kabinet gesproken hebben.

  En gemeenschappen die elkaar verdragen, … De Europeanen en indianen in Amerika, de arabisering van noordafrikanen, het kastensteksel in India, etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren