1. 5

  https://www.parool.nl/nederland/dit-zijn-de-maatregelen-van-het-kabinet-tegen-de-stikstofcrisis~bba1a6ad/

  Het kabinet trekt ook een kwart miljard euro uit voor acties om de natuur in Nederland te herstellen. Het geld wordt onder meer gebruikt om verzuurde stikstofgrond af te graven en grondwaterstanden te verhogen. Het kabinet maakte op 1 november al bekend een half miljard euro uit te trekken voor de aanpak van de stikstofcrisis. De helft daarvan wordt nu ingezet om natuurgebieden in Nederland te versterken.

  Natuur afgraven. Zozo. Dan is het geen natuur meer, hè. En waar gaat die zure grond heen? En wat komt ervoor in de plaats, waar komt die nieuwe grond vandaan? En bovenal: wie mag dat doen?

 2. 7

  @3: Ook al zeg je dat (“Best wel raar begin november en in een opwarmende wereld.”) opzettelijk om te misleiden, weet je wel beter en dus ook dat het helemaal niet raar is. Die kou die eigenlijk rond de pool moet blijven hangen, kan door de slappe straalstroom die nu lekker uitstapjes maakt richting zuiden daar de kou verplaatsen. En het poolgebied is dan ook veel te warm op hetzelfde moment (nu dus). Wel +2,3 graden. De wereld als geheel is ook, geheel volgens de verwachting, nog altijd te warm (+0,4 graden tov 1979-2000).

 3. 8

  Iemand wat meer duiding rondom Bolivia? Je komt al snel dingen tegen dat Morales een super leftie is en dan is er al snel een mening gemaakt, maar wat is er nu gebeurd? Morales werd beticht van fraude bij de laatste verkiezingen (dat zou kunnen), maar had ook al nieuwe verkiezingen beloofd. Dan is het ook nog eens dat het leger begon te dreigen en dat riekt naar coup. De dame die nu in het gat springt is een reli-fanaat die de oorspronkelijke bevolking wegzet als satanisten. Fijn weer. Ik zit voornamelijk met de vraag wat nu de echte, democratische steun is voor de partij van Morales.

 4. 9

  @5:M’n bek valt open van zo’n beetje alles rondom dat stikstof gedoe. Hoe bang moet je zijn voor boeren, om met al deze waanzin te komen. Gaat ook niet lukken, dat afgraven. Wat dat betreft blij dat we in het laatste geval nog naar de rechter kunnen stappen in onze contreien, waar ze ze wel allemaal op een rijtje hebben.

 5. 10

  @8: Hoe goedaardig ze ook zijn, ik veracht iedere machthebber die de wettelijke termijnen omzeilt om vooral zelf aan de macht te blijven. Als je echt goed bent heb je goede opvolgers opgeleid.

  ” Toch zou ook de eerste inheemse president niet immuun blijken voor het zogenoemde caudillo-complex, dat sinds de koloniale tijd al menig Zuid-Amerikaans machthebber in de greep kreeg die geen afstand van de macht bleken te kunnen doen. „Ik voel een lotsbestemming om president te blijven”, verklaarde hij eind 2017. ‘Evo of niemand’, luidde de verkiezingsslogan waarmee hij vorige maand een omstreden vierde ambtstermijn probeerde te winnen. Na bijna veertien jaar aan de macht bleek niet alleen Bolivia, maar ook de president zelf veranderd. ”

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/11/een-tragisch-einde-aan-een-historisch-presidentschap-a3979975

 6. 11

  Het enige wat die snelheidsverlaging teweeg gaat brengen, is dat het Groningen en Maastricht verder uit elkaar drijft. En Banholt (L) en Amsterdam. Dit is weer zo’n typische maatregel, genomen door mensen die in een grote stad wonen, en die zich niet kunnen voorstellen dat niet iedereen in een grote stad woont.

 7. 14

  @9….. Boeren.

  Even wat feiten:

  Nederland is de op 1 na grootste voedsel EXPORTEUR van de wereld.

  Nederland klaagt Columbia aan omdat Columbia haar boeren wil beschermen tegen Nederlandse diepvries frieten

  Nederland heeft een overproductie van voedsel, mede gefinancierd door EU subsidies

  Nederland transporteert dat overschot naar andere delen van de wereld, zet de boeren daar buiten spel doordat de Nederlandse prijzen kunstmatig (subsidie) laag zijn. Dat transport is niet goed tegen klimaatverandering

  Nederlandse boeren zorgen voor een enorm stikstof probleem

  Jaarlijks komen honderdduizenden dieren om door stalbranden.

  Wat als we nu dit doen:

  Schaf de landbouw subsidies af. Krimp de Nederlandse agrarische sector. Het is van de zotte dat een klein land zoals Nederland #2 voedsel exporteur is.

  Landbouw moet produceren voor lokale consumptie.

  Voordelen

  Geen EU subsidies nodig, enorme besparing

  Geen transport over de hele wereld nodig> goed voor het klimaat

  Geen oneerlijke concurrentie met ontwikkelingslanden. Zo kunnen die landen zelf hun economie opbouwen en in hun eigen voedselvoorziening gaan voorzien.

  Stikstof probleem wordt opgelost

  Geen schaamtevolle rechtzaken bij het WTO meer

  Koop de boeren uit, zorg dat het er minder zijn. En die minder boeren produceren ook minder.

  Zorg dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun waar. Ze krijgen nu 27 cent per liter melk, als consument betaal je meer dan een euro. Dat moet anders kunnen. Cut the middleman.

  Al met al zie ik niet in waarom we dit niet doen. Beter voor milieu, samenleving, burgers EN boeren

 8. 15

  @11:

  Dit is weer zo’n typische maatregel, genomen door mensen die in een grote stad wonen, en die zich niet kunnen voorstellen dat niet iedereen in een grote stad woont.

  Ik woon niet in de grote stad en mij boeit het geen fuck of ik nou 100,120 of 130 mag.

  Het enige wat die snelheidsverlaging teweeg gaat brengen, is dat het Groningen en Maastricht verder uit elkaar drijft.

  Prima toch, hopelijk schrikt het die kutlui uit de randstad af om bij ons te komen wonen.

 9. 16

  @lmgikke: het is niet zo raar dat het kleine Nederland een landbouwreus kon worden.

  Hier hebben we alles bij de hand. Infrastructuur, stabiele overheid, veeartsen, vakkennis, innovatie, mechanisatie-bedrijven, goede logistiek, leveranciers. Alles op een kluitje.

  Nederlandse boeren die bijvoorbeeld in Rusland aan de gang gaan die missen die infrastructuur. Machines halen uit Nederland werkt dan niet altijd.

  Eén ding geef ik je gelijk, dumping op de zuid-Amerikaanse/Afrikaanse markt daar ben ik op tegen.

  Maar er is ook een wereldmarkt. Wat er in China gebeurt heeft effect op de melkprijs bijvoorbeeld.

  Helemaal regionaal zal de landbouw nooit worden. Anders moeten we hier in Nederland bananen en koffie moeten gaan verbouwen.

 10. 17

  @16: Je vergeet het vlakke land.
  Het sappige land.
  Zonder rotsen.
  Zonder zwerfkeien.

  Vergelijk dat eens met boeren op een heuvel- of berglandschap.
  Gras maaien kan hier met wel 24 km/u, probeer dat eens op een berghelling…

 11. 18

  @7:

  Die kou die eigenlijk rond de pool moet blijven hangen

  Van wie “moet” dat?
  Is er een natuurwet, die dat dicteert?
  De koudste plekjes op het Noordelijk Halfrond zijn ’s winters vaak het noorden van Siberië en het binnenland van Groenland.

 12. 19

  @11: [ dat het Groningen en Maastricht verder uit elkaar drijft. ]
  Oh, die mensen gaan elk weekend bij elkaar op bezoek?
  Gaan ze toch lekker na 19:00u rijden?

  [ En Banholt (L) en Amsterdam. ]
  Waar heeft Limburg Amsterdam voor nodig?
  Ik ben randstedeling en kom zelden tot nooit in de grote steden.

  En voor de Harlinger die naar Leeuwarden moet maakt 130 naar 100 ook niets uit, zeker gezien het lage aantal snelwegen in de provincie Leeuwarden, zoals ook in Groningen.

 13. 21

  @18: “Van wie “moet” dat?”

  In de orthodoxe wereld van het alarmisme, is vragen stellen het nieuwe beledigen. Zie ook “misleiden” en “verwarring zaaien”. De gedachtenpolitie is overal. Het is 0 of 1. Orthodoxen beschikken nu eenmaal over weinig intellectueel vermogen om met gedachten of ideeen te spelen, zonder ze te aanvaarden.

 14. 22

  @21

  Nee hoor, in de wereld van de volwassen mensen is vooral het gekleuter van types zoals jij en Verbeek godsgruwelijk irritant. Want iedereen die kan lezen snapt heel goed wat #7 bedoelt.

  De boodschap is dus: als je geen zin hebt in een normaal gesprek en er vooral op uit bent om een ander, als je daar ook maar het kleinste kansje toe ziet, verkeerd te begrijpen, rot dan gewoon op. Want dan heb je niks te zoeken in een grotemensengesprek.

 15. 23

  @18: [ “moet” ]

  Gut, onze mijnheer Verbeek die gewend is 3 keer zijn slordige beweringen te veranderen om alsnog gelijk te proberen te krijgen, gaat nu woordneuken terwijl hij best weet wat er bedoeld wordt.

  [ De koudste plekjes op het Noordelijk Halfrond zijn ’s winters vaak het noorden van Siberië en het binnenland van Groenland. ]

  Welk deel van “rond de pool” wilt u niet snappen?
  https://docplayer.nl/docs-images/49/25270423/images/12-0.png

 16. 24

  @5 Natuur afgraven. Zozo. Dan is het geen natuur meer, hè. Nee. Ik maak me ook nu al een beetje zorgen over dat tijdsvak. Dan moeten dus, van dat gebied, het konijn, de das, de vos, de egel en de wolf zolang elders logeren in een kennel? En dan wordt ondertussen de toplaag met daarin de humus, met alle wormen, kevers, mieren etc. ergens gedumpt? Of wordt het gezeefd en worden ze later teruggeplaatst?

 17. 25

  @24, @5 en @7: Het afgraven van de bemeste toplaag van een natuurgebied dat daar slecht tegen kan is nu al een veelgebruikte methode om de natuurgebieden in stand te houden. Het zijn van nature voedselarme natuurgebieden.

  Sterker nog, de schrale heidevelden zijn historisch ontstaan mede door plaggen, die werden vervolgens bemest in de stal en op de es gegooid.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Plaggen

 18. 29

  @23: misschien is het meanderen van de straalstroom, waar majava het in #7 over heeft, iets heel gewoons. Misschien kwam de koude poollucht tijdens de Kleine IJstijd ook heel regelmatig onze kant op.
  Afkoeling van de atmosfeer gebeurt niet alleen rond de polen, maar vindt ook plaats op gematigde breedte boven een sneeuwdek. Ook in Nederland kan het -20 worden zonder dat er een koude noordenwind vanaf de Noordpool koude lucht aanvoert.

 19. 30

  @29:
  misschien
  misschien
  misschien
  misschien
  misschien
  misschien

  mijnheer Verbeek die gewend is 3 keer zijn slordige beweringen te veranderen om alsnog gelijk te proberen te krijgen.

  Welk deel van “rond de pool” wilt u niet snappen?

 20. 32

  Heeft iemand hier al ‘De Verzamelde Gedichten’ van Menno Wigman aangeschaft? Nee? Hier een gedicht uit deze bundel.

  BIJ DE GEMEENTEKIST VAN MEVROUW P.

  Slaapt ze? Ze slaapt. Na drieëntachtig jaar,
  driehonderdvijfenzestig keer per jaar.
  haar haar gekamd te hebben, op ik weet niet hoeveel
  schoenen door de stad te zijn gelopen,
  steeds maar weer die veters, vorken, lepels,
  mensen, wat voor mensen, waar dan, slaapt ze.

  Ze slaapt en ik, morbide als ik ben, denk aan
  haar kam, haar nagelschaar en wenkbrauwstift,
  hoe alles, nachtcrème, bankpas, tijdsgewricht,
  wordt weggeworpen, uitgewist. En dit,
  is dit beschaamde slepen een begrafenis?
  Alsof je ongemerkt een munt verliest,

  op een verveeld station je krant vergeet, zoiets.
  Noem het tragiek, noem het ritme, de tijd,
  die vuile carnivoor, zorgt steevast voor een eind
  dat stinkt. Maar ze slaapt nu, ze slaapt.
  Dus dek haar toe en zorg dat haar vermoeide voeten
  nooit meer de straat op hoeven.

 21. 33

  @25: Dus heide is helemaal geen natuur. Ze heeft immers niet zichzelf geplagd. Dat het grasland wel vanzelf erover terugkomt is zo bezien een natuur die de menselijke vernielzucht corrigeert.

  Een veelheid aan verschillende biotopen kan mooi zijn om te hebben, maar in hoeverre moet je krampachtig een bepaald landschap in stand houden en daarmee de natuur geen kans geven zich verder zelf te ontwikkelen. (Al zal die dat nooit zo snel doen als bijv. een softwareindustrie.) Tenzij alles te rap eenzijdig gras gaat worden.

 22. 34

  @33: [ maar in hoeverre moet je krampachtig een bepaald landschap in stand houden en daarmee de natuur geen kans geven zich verder zelf te ontwikkelen. ]

  De mens heeft de Veluwe ontbost, met als gevolg o.a. zandverstuivingen en heidevelden.
  Door niets te doen en de voedingsstoffen zoals stikstof rijkelijk te laten vallen, wordt het allemaal weer bos en gras waar we al voldoende van hebben en verdwijnen veel planten en diersoorten. Dat kun je nauwelijks verder zelf ontwikkelen noemen.

  Als we alle stukjes ‘natuur’ op hun beloop laten omdat ze ooit door de mens bewerkt zijn, blijft er niet veel van over.

 23. 35

  @34: Voldoende? Een groot bos, wat heet: een woud, waarin je ondanks ANWB-paddestoelen toch kunt verdwalen in plaats van dat sliertje hellingbos dat nu de rand van het beekdal bezoomt, zou ik wel een vooruitgang vinden.
  Het moeten geen kleine bosschages met een hekje erom worden, dat zou lachwekkend zijn..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren