1. 2

  @1: Ik hoop dat de MP’s morgen, nadat ze vandaag tegen no deal zullen stemmen, ook tegen een uitstel van Artikel 50 zullen stemmen. Om de chaos compleet te maken. :)

  En anders moet de EU als voorwaarde voor uitstel een tweede referendum eisen. Al zal May dat dan misschien weer gebruiken om de deal voor een derde keer in stemming te brengen…

 2. 6

  @4: In de oorlog was Denemarken ook al niet zo vriendelijke jegens vreemdelingen dus ja wellicht zit er een rode draad in het beleid. Dat hele wonder van die geredde joden was een door de collaborerende regering opgezet een tweedje met het verzet toen de kansen voor Nazi Duitsland draaide om de oorlog te winnen.
  De regering zag de bui na de oorlog al hangen omdat Denemarken tot op dat moment nog als bondgenoot van Duitsland te boek stond. Soort van Vichy zeg maar. De regering is toen begonnen het verhaal van de oorlog alvast te herschrijven om als bezet land gezien te worden. Er werd een deal gesloten met het verzet; de regering zou niet te hard optreden en na de oorlog zou het verzet het spelletje meespelen.

  Meer soortgelijke info: https://www.trouw.nl/home/denemarken-was-in-de-oorlog-minder-heldhaftig-dan-het-buitenland-dacht~a1e4d2b7/

 3. 7

  @2: Het enige wat de regering dan kan doen om de uitkomst van alle 3 de stemmingen te honoreren is het intrekken van artikel ’50. Interessant genoeg noemde May deze optie tussen neus en lippen in haar reactie op de stemming van gisteren.

  Overigens lijkt me dat de enige uitweg voor May: de dreiging van geen brexit (tweede referendum of intrekken artikel 50) zo concreet maken dat ze bij de derde stemming voor haar deal nu wel een meerderheid krijgt.

 4. 9

  @3:
  Ben je de boel weer eens aan het verdraaien?

  In Nederland werd de werving van gastarbeiders beëindigd in 1973 tijdens het kabinet-Den Uyl (PvdA).

  Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gastarbeider
  Het zijn de rechtse partijen die de wervingsovereenkomsten sloten voor arbeidsmigranten, de linkse partijen waren tegen vanwege exact hetzelfde argument als in jouw link, namelijk verdrukking aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

 5. 11

  @8: gedateerd is iets pas als het niet meer van toepassing is. Corbyn heeft andere politieke doelen. Je doet nu net alsof Brexit uitsluitend een disaster capitalist move is. Dan snap je er duidelijk niks van.

 6. 13

  @10: Heb je dat artikel wel gelezen?

  In de jaren ’30 was Denemarken, net als veel andere landen, bijna hermetisch gesloten voor vluchtelingen uit Duitsland om de nazi’s niet voor het hoofd te stoten. Toen Denemarken toch werd bezet, wilden de Duitsers in 1940 dat de Denen 56 Duitse vluchtelingen zouden arresteren die naar Denemarken waren gevlucht. Voor de zekerheid pakte de Deense politie echter 127 vluchtelingen op.

  In 1941 hoefden de Duitsers niet eens meer actie te ondernemen om vluchtelingen op te sporen. In dat jaar leverde Denemarken 69 burgers uit aan Duitsland, die niet op het verlanglijstje van de Duitsers stonden

 7. 14

  @JANC: De Denen waren natuurlijk geen heiligen. Niemand was dat. Zeker niet in die tijd.

  Maar ik vind die 99% een opmerkelijke parameter. Veel joden in Nederland hadden daarvoor getekend!

 8. 17

  @15: “de suggestie die hier vaak gedaan wordt dat met name Nederland dwars ligt op het gebied van Europese belastingharmonisatie is dus onwaar.”
  Dat wordt met je linkje niet echt bewezen. Nederland ligt (net als Ierland trouwens, beide om logische reden) vooral dwars als het gaat om constructies waarbij grote bedrijven belastingen kunnen ontwijken. Jouw link gaat over een nieuw in te voeren belasting, waar blijkbaar Ierland en de Scandinavische landen geen heil in zien. Dat heeft weinig te maken met belastingharmonisatie.

 9. 18

  @5: Daar lijkt het veel op, inderdaad. Chaotische beelden uit het parlement dragen bij aan het wantrouwen in de publieke zaak. Een lamgelegde overheid geeft ruimte voor meer privatisering. Alles voor een zo klein mogelijke staat.
  @8: Ik denk dat Corbyn nu uitsluitend streeft naar de val van deze regering in de hoop dat hij deze ontwikkeling zo kan keren. Zijn programma ‘For the many’ is wel helemaal gericht op uitbreiding van publieke voorzieningen.

 10. 19

  @14: Ik denk dat de NL joden daar ook voor hadden getekend. En het doet niks af aan het feit dat 95% van de Deense Joden de oorlog overleefd hebben. (Al woonden er maar 7000+ joden in Denemarken, vergelijk Nederland: 140.000). Dat het overlevingspercentage in Nederland zo laag was is volgens mij nog steeds een prangende vraag onder historici. Des al niet te min is geschiedenis altijd weerbarstiger dan je zou willen. Die geredde 7000+ joden mogen wel een aantal Duitsers dankbaar zijn en met gemengde gevoelens denken aan de Deense vissers die ze naar Zweden brachten:

  Also the Danes’ finest hour, the rescue ofthe Jews in October 1943, was put under critical scrutiny. New research resulted in afar less rosy picture than the one that dominated perceptions of Denmark during the war especially in Israel and the United States, which had been highly influenced bythe seminal study of Israeli historian, Leni Yahil, who had concluded that the rescueoperation could be seen as a highly successful test of Danish democracy. In the new interpretation, the fundamental precondition for the successful rescue was that many Germans turned a blind eye to what was going on. It was also pointed out many of the Danish fishermen who sailed the refugees to safe haven in Sweden requested high payments for services rendered (and that the risks they undertook were quite negligible). The image of Denmark was further dented when it was documented that Danish authorities had handed a number of German Jews over to the Germans. “

  (SØRENSEN, N. (2005). Narrating the Second World War in Denmark since 1945. Contemporary European History, 14(3), 295-315. doi:10.1017/S096077730500247X)

 11. 20

  @14: De Denen hebben nog geen 8000 (waarvan nog geen 700 uit andere landen gevluchte) joden uit Nazihanden weten te houden, de Nederlanders meer dan 24000. Verder wat #16 zegt: Veel joden hadden vast graag via Denemarken de oorlog overleefd, maar dat ging niet zo makkelijk omdat Denemarken ze vrijwel niet binnenliet, terwijl Nederland er voor de oorlog wel (minstens) 24000 opnam.

  Een interessante analogie trouwens met de vluchtelingen van nu. Er zijn vast veel Syriërs die ervoor getekend zouden hadden in Nederland echt veilig zijn, maar “wij” vinden dat ze maar “in de regio” (Irak, Libanon, Turkije) opgevangen moeten worden, waar het nog maar de vraag is of ze de oorlog gaan overleven.

 12. 21

  @20: “Een interessante analogie trouwens met de vluchtelingen van nu. Er zijn vast veel Syriërs die ervoor getekend zouden hadden in Nederland echt veilig zijn, maar “wij” vinden dat ze maar “in de regio””
  Stel we laten ze toe. Wij halen daarmee een gigantische verantwoordelijkheid op onze schouders. De vraag is of we die zorgplicht voor al die nieuwelingen kunnen dragen. En willen dragen. Het voelt als een juk voor velen.

  In WO-II konden wij dat in ieder geval niet goed met de toenmalige joden handelen en dat heeft een enorm schuldgevoel opgeleverd voor de Nederlandse samenleving dat decennia doorspeelt.

 13. 22

  @17: Jouw link gaat over een nieuw in te voeren belasting, waar blijkbaar Ierland en de Scandinavische landen geen heil in zien. Dat heeft weinig te maken met belastingharmonisatie.

  De google-tax dient als tijdelijke fix voor het ontwijken van BTW door Amerikaanse bedrijven in individuele lidstaten. Het idee was dat de google-tax in 2022 vervangen wordt door een uniforme vennootschapsbelasting voor (Amerikaanse) big tech. Het einddoel is toch echt harmonisering.

  The second proposal responds to calls from several Member States for an interim tax which covers the main digital activities that currently escape tax altogether in the EU.
  (…)
  Proposal 2: An interim tax on certain revenue from digital activities
  This interim tax ensures that those activities which are currently not effectively taxed would begin to generate immediate revenues for Member States.

  It would also help to avoid unilateral measures to tax digital activities in certain Member States which could lead to a patchwork of national responses which would be damaging for our Single Market.

  Unlike the common EU reform of the underlying tax rules, this indirect tax would apply to revenues created from certain digital activities which escape the current tax framework entirely.

  This system will apply only as an interim measure, until the comprehensive reform has been implemented and has inbuilt mechanisms to alleviate the possibility of double taxation.

  https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/company-tax/fair-taxation-digital-economy_en

 14. 23

  @18: Ik denk dat Corbyn nu uitsluitend streeft naar de val van deze regering in de hoop dat hij deze ontwikkeling zo kan keren.

  En daarmee de kans op een No-Deal Brexit dichterbij brengen. Houdt wel van gokken die man.

 15. 24

  @12:
  Je lijkt met je linkjes te suggereren dat sociaal-democraten een ruk naar rechts maken. Maar vertel eens, wat wil je precies vertellen met jouw linkjes dan?

 16. 26

  @24: Ik dacht dat het toch redelijk bekend was dat denemarken een flinke ruk naar rechts had gemaakt. zeker wbt immigratiebeleid. Die ruk naar rechts zie je ook bij de linkse partijen hier, maar die is wat minder gefocussed op immigratie bij wat in de media voor ‘links’ moet doorgaan. Je ziet dat bv. bij de afbraak van de sociale zekerheid, waarbij Klijnsma het laatste linkse diepte punt was. Geheel in lijn met het motto ‘to protect the village we had to destroy it’).

  Afgezien daarvan wordt er veel te veel geemmerd over immigratie, zowel hier als in de media. D’r zijn echt wel belangrijkere problemen.

 17. 27

  @21: “De vraag is of we die zorgplicht voor al die nieuwelingen kunnen dragen. En willen dragen. Het voelt als een juk voor velen.”
  Wie weet dachten de Denen dat ook in de jaren ’30. En hebben ze er dus nog geen 700 gered. Deed Nederland het, alle schuldgevoel ten spijt, eigenlijk beter, terwijl Denemarken bij nadere beschouwing best wel “fout” blijkt (en zo is de cirkel naar #6 weer rond).

 18. 28

  ?”Afgezien daarvan wordt er veel te veel geemmerd over immigratie, zowel hier als in de media. D’r zijn echt wel belangrijkere problemen.”
  Jij gaat niet over mijn prioritering.

  Bij massa-immigratie komt de hele samenleving uiteindelijk op zijn kop te staan. Alle instituties worden er door beïnvloed. De hele rechtstaat gaat op zijn kop.

  Na 80 jaar oorlog is er uiteindelijk een soort van evenwichten tussen de katholieken en de protestanten ontstaan. Nu hebben we een groot aantal mensen van een uitheemse cultuur/religie binnengelaten en dat heeft gevolgen.

  Ik denk dat er over een eeuw weer een nieuw evenwicht en rust zal ontstaan in dit deel van de wereld.

 19. 29

  @28:

  Jij gaat niet over mijn prioritering.

  jij ook niet over de zijne, al helemaal niet van “ons”, zoals je soms wel schrijft.

 20. 31

  @30: Hij zegt dat er teveel aandacht is voor een bepaald onderwerp. Dus ja, hij vin dhet niet belangrijk, maar omdat een minderheid het wel belangrijk vind en die minderheid dit telkens weer moet melden, gaat hij daar tegen in.

 21. 33

  @JANC: “Hij zegt dat er teveel aandacht is voor een bepaald onderwerp.”
  Hoe belangrijker ik iets vind hoe meer aandacht ik het geef.

 22. 34

  @30,@31: d’r wordt al sinds midden jaren 90 eindeloos ge-emmerd over immigratie en integratie. Waarbij het probleem vooral wordt neergelegd bij immigranten. Iedereen heeft de vrijheid om te leven hoe hij/zij wil, maar als iemand een hoofddoekje draagt achter de kassa gaat half xenofoob nederland whargarbl.

  Het gevolg daarvan is -IMNSHO- dat sommige mensen maar een discussie lijken te kunnen voeren. Over moslims, immigranten etc. Dus bij iedere discussie, of het nu over global warming, het woningtekort, of de corruptie van de VVD gaat, worden moslims en immigranten er desnoods met de haren bijgesleept. Dat zie je op twitter, bij de reaguurders op GS en ook wel hier. Op twitter vind ik dat stomvervelend, en lui die continu in dat soort discussie zitten block ik dus acuut (of ze nu links of rechts zijn).

  En mensen die bij dit soort verzuchtingen meteen ‘CENSUUURR!!!!” gaan lopen whargarblen, daar ben ik ook wel een beetje klaar mee.

 23. 35

  @33: nou, dan verwacht ik dat je de komende tijd alleen nog maar gaat posten over brexit, het toenemende authoritarianisme in de VS (wat je hier ook ziet, in mindere mate), natuurlijk global warming en hoe we overschakelen op niet-fossiele energiebronnen ;-). Immigratie en ‘duh molsims’ — not so much. Hooguit dat dat een afleidingsmanoeuvre is van ‘the powers that be’ om de aandacht af te leiden van eerder genoemnde onderwerpen.

  PS, mooi linkje voor je: https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jul/04/disaster-capitalism-tory-right-brexit-roll-back-state

 24. 38

  @gronk: Ik doe niet mee om overal de moslims de schuld van te geven. Ik richt mijn pijler eerder op de beleidsmakers en politici.

 25. 39

  Birthstrike: geen kinderen willen krijgen vanwege de klimaatverandering en aantasting van de biosfeer.

  25 jaar geleden maakte men zich ook al zorgen om de groei van de wereldbevolking en de daaruitvolgende aantasting van de biosfeer.

 26. 41

  @gronk: ” nou, dan verwacht ik dat je de komende tijd alleen nog maar gaat posten over brexit”
  Maar brexit = immigratie. Google maar eens brexit poster

 27. 42

  @41:’brexit=immigratie’

  AltJohanlogica: ‘vrouwen=sex’.

  Een van de aanleidingen voor Brexit mag dan immigratie zijn (d’r speelde nog veel meer, zoals meer souvereiniteit; ‘taking back control’). maar Brexit raakt ondertussen aan zoveel meer dingen: Britse partijpolitiek, een gigantisch brits banenverlies doordat bedrijven vestigingen verplaatsen, globalisering die je niet ‘even’ ongedaan maakt, de ‘four freedoms’ van de EU, leugens en buitenlandse beinvloeding tijdens het Brexit-referendum, de 350 miljoen ‘winst’ van de NHS…

  Als je van al die onderwerpen dan alleen immigratie eruit pikt, tsja,

 28. 43

  @gronk: maar met grootschalige immigratie geen gevoel van soevereiniteit en ook geen gevoel van control).

  En de brexit heeft natuurlijk veel gevolgen, maar wat belangrijk is is de oorzaak van brexit. Waar is het allemaal begonnen? De bron, de kern!!

  En dan komt massa-immigratie prominent naar voren.

 29. 44

  Luchtige dagafsluiting met Still M.A.Y. ft. Snoop Mogg

  https://www.facebook.com/365076723656400/posts/1391490867681642?sfns=mo

  @43 Pushback van migratie door autochtonen is inderdaad een grote reden voor de uitslag van het Brexit-referendum. De ironie wil natuurlijk dat alle signalen er op wijzen dat er meer immigratie zal komen uit Oost-Azië en minder uit Europa, dus wat men daar qua “uitheemse culturen” mee opschiet valt te bezien. Multiculti Brittannië heeft alles te maken met koloniaal verleden, niet vrijheid van beweging.

 30. 46

  Wat gbh met Corbyn heeft, heeft Alt Johan met immigratie.
  Ik had in mijn kennissenkring ook twee mensen die alleen maar over immigratie konden praten. Die zijn ondertussen door hun hele vrienden-, familie- en kennissenkring uitgekotst.
  Leuk hoor, dat je iets zo belangrijk vind maar ondertussen wel alleen door het leven moet gaan (behalve dan met je mede-geobsedeerden online dan, die zijn net zulke zielepieten).

 31. 47

  @43: Grootste oorzaak me dunkt is verpaupering, privatisering ( gaat hand in hand ) en afbraak van het sociale gebeuren, waardoor de armoede enorm is gestegen in bepaalde delen. De immigratie is daar alleen bliksemafleider zodat ‘lordship’ rechts niet de echte problemen hoeft op te lossen.

 32. 48

  @Basszje: En links is vrijwel machteloos dus. Daar heb je niets aan. Daarom kiezen vele mensen niet voor rechts, maar voor populistisch.

 33. 50

  @48: Ik denk dat een echt links geluid het nog wel ’s gaat worden deze tijd. Helaas is globaal gezien men meer bezig met de juiste soundbites en bedenken wat de ‘kiezer wil horen’ . Daarom zijn al die schreeuwtoeters populair, gebrek aan beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren