SG-café vrijdag 27-07-2018

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 27-07-2018. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (50)

#1 JANC

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/milieu/de-ultralage-emissiezone-komt-eraan-geen-enkele-diesel-of-benzinewagen-nog-toegelaten~a649c082f/

In België denkt men na over een “ultralage emissiezone” waar geen diesel- of benzinemotor meer naar binnen mag (oh wacht, toch wel, als het een hybride is.)

#2 Bolke

@1: Dan zullen bedrijven daar weg gaan trekken, de kosten voor het bevoorraden zullen die bedrijven het onmogelijk te maken om te concureren tov bedrijven die buiten de zone zitten

#3 Henk van S tot S

Plotselinge toename kinkhoest in Barneveld.
Antibiotica e.d. in het kippenvoer van de legbatterij-kippen mag wel van de Barneveldse god.
Kinderen inenten niet.
;-)

#4 JANC

@2: in Haulerwijk experimenteerd een transportbedrijf met een Framo. Een op een MAN gebaseerde elektrische lange-afstands trekker/oplegger combinatie. Het Nederlandse Ginaf en DAF werken aan volledig elektrische distributietrucks. Emoss, AGV (electric power holland) zijn twee nieuwe spelers. Kortom, zelfs zonder zulke zones werkt men al aan verbrandingsmotorloze vrachtwagenoplossingen.

#5 Bolke

@4: Tuurlijk zullen zulke oplossingen verzonnen worden, maar die zullen domweg gewoon duurder zijn dan een vrachtwagen met een verbrandingsmotor.

En die extra kosten zullen toch betaald moeten worden, iets waar een bedrijf buiten de zone geen last van heeft.

Dit zal alleen werken als je gelijk voor het hele land verbrandingsmotoren verbied anders verplaats je het probleem alleen maar.

#6 Le Redoutable

Immigranten gebruiken nu zelfs vlammenwerpers en chemische wapens om de Europese grens te bestormen:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/migranten-gaan-met-branders-spaanse-agenten-ceuta-te-lijf-om-in-eu-te-komen~b7ba5686/

#7 JANC

@5: in aanschaf, maar kennelijk verdient zich dat terug

#8 gbh

Meer dan 250 doden bij ISIS aanval Suweida.

Multiple ISIS attacks killing 100s in otherwise tranquil Druze province of Suwayda in S Syria come on heels of Russia + regime pressure to end relative autonomy & privileges afforded during the war. Timing leading many locals to connect the two. “This is no coincidence” Im told

Russia military delegation met Druze leadership on July 18, reportedly informing them that thousands of local men will now have to report to military service & accept return of full regime control or else. True or not, many locals believe “or else” = today’s attacks.

Draadje:

https://twitter.com/FirasMaksad/status/1022129190441820160

#9 JANC

@2: overigens de meeste bedrijven in de stad zijn dienstverleners als banken, verzekeringen, detacheerders, IT – Die maakt het al minder uit.

#10 Lutine

@6

Maar wiens schuld is dat? Spanje zet er toch zelf een hek neer? En Spanje beloont ook een succesvolle bestorming met een toegangskaartje. Je zou ook kunnen zeggen dat Spanje er zo ongeveer om smeekt, om dit soort toestanden. Geen gevolg zonder oorzaak. Het is een ware veldslag daar bij Ceuta, maar het komt niet uit de lucht vallen. Volgende keer misschien nog zwaarder spul?

#11 Lutine

https://nos.nl/artikel/2243456-spanje-verwijdert-toch-scheermesjesdraad-bij-enclave.html

Vermoedelijk heeft de Spaanse regering mijn vorige reactie gelezen. Ze gaan iets humaner de immigranten weren.

#12 Kacebee

@10:

Maar wiens schuld is dat? Spanje zet er toch zelf een hek neer? En Spanje beloont ook een succesvolle bestorming met een toegangskaartje.

Dat is precies waar het om draait. Er is een heel humaan alternatief: de heren na aankomst op het Spaanse vasteland de volgende dag met een luxe veerboot terugbrengen. Consequent. Binnen de kortste keren behoren deze toestanden dan tot het verleden.

#13 gbh

@12: Heh? Ceuta is een Spaanse enclave in Marokko, waarom moeten ze bij jou dan nog met een boot heen en weer?

#14 JANC

@13: Omdat hij geen idee heeft waar het om gaat.

#15 Lutine

@12

Ze kunnen zelfs weer lopend terug naar Marokko. Punt is alleen dat ze eerst de asielprocedure in gaan. En Marokko neemt ze niet terug. Het zijn immers geen Marokkanen.

Op de een of andere manier denken mensen dat je vluchtelingen zomaar in een Afrikaans land kan dumpen. (Al dan niet met een luxe veerboot.) Maar als Spanje ze niet hebben wil, waarom zou een Afrikaans land ze dan wel willen hebben?

Misschien zou je een Afrikaans land kunnen verleidden om ze tegen betaling terug te nemen. Maar dan wordt je als democratisch EU land een mensenhandelaar. Een handelaar in mensen, die wellicht op de vlucht zijn voor een misdadig regime. Daar is immers geen gebrek aan in Afrika.

Zeg het maar? Is dat wat je wil?

#16 beugwant

@4: Zelfs de naam Framo is gerecycled. Van oorsprong zijn het drie- en vierwielige bedrijfsvoertuigen met tweetaktmotor. En oud of nieuw: ze komen allemaal uit Saksen.

#17 beugwant

@15: “ (Al dan niet met een luxe veerboot.)
Dat is ook in een andere context al eens voorgesteld. De kosten die het COA per asielaanvrager maakt zijn een veelvoud van de prijzen voor vakanties in mediterrane polsbandjesresorts waarmee reisbureau’s op de achterkant van de krant adverteren.
En ik kan me voorstellen dat je als oorlogsvluchteling wel aan vakantie toe bent. Win-win, maar niet volgens de gefrustreerde telegraaflezer.

#18 JANC

@16: Dat wist ik wel. Wat heeft dat voor nut in dit topic?

#19 Lutine

@17

Het zou wel grappig zijn naar Erdogan toe. Veel van die resorts in West Turkije staan leeg in het winterseizoen. Dus mochten we ooit weer eens ruimtegebrek krijgen dan kan je wellicht zo’n resort afhuren. De faciliteiten zijn al aanwezig, evenals eventueel personeel. Tunesië of Egypte is ook een mogelijkheid! Daar loopt het ook niet zo geweldig meen ik me te herinneren.

Dan gaat de telegraaflezer niet roepen dat er een piemel in moet, dan heeft hij vast wel weer wat anders te zeiken.

#20 Kacebee

@14: Daarom schreef ik ook met opzet: “na aankomst op het Spaanse vasteland”. Ceuta valt niet te verdedigen.

#21 JANC

@20: Daarom staan er hekken om en zijn er bewakers. Maar goed, probeer je onwetenheid maar te verbloemen.

#22 Karin van der Stoop

Spanje en Marokko hebben wel een soort deal vwb illegale immigratie, maar ik neem aan dat dat alleen voor Marokkanen geldt. Waarbij Marokko gerust de sluis even openzet als er iets gebeurt wat ze niet bevalt. Het schiet allemaal niet echt op. Ik snap echt niet waarom er geen legale routes worden opgezet, dat zou een hoop gezeik en vooral veel doden schelen. Daar wordt volgens mij al meer dan 10 jaar over gesteggeld maar het komt blijkbaar niet van de grond. Nee, we pompen nog een paar miljard in grensbewaking hier en patrouilles in Afrika. Kansloos en vooral wreed. Die milities daar zijn echt geen lieve jongens en bovendien frustreert het de interne migratie. Lekker voor de economie: Het overgrote deel van de migratiebewegingen op het continent is intern omdat mensen in buurlanden gaan werken.

Ik word zo langzamerhand doodziek van het gebrek aan gezond verstand.

#23 beugwant

@22:

Ik snap echt niet waarom er geen legale routes worden opgezet, dat zou een hoop gezeik en vooral veel doden schelen.

Boven alles zou het de huidige zakkenvullers flink aan inkomen schelen. Die hebben liever de status quo.
Jouw gezonde verstand is het hunne niet.

#24 Lutine

Mijn gezonde verstand zegt dat als je legale routes open zet, dat je dan een toevloed van immigranten krijgt. Vraag je eens af waarom een Afrikaan alles riskeert om Europa te bereiken. Het leven is daar klote. Dat nieuws bereikt ons hier nauwelijks. Gewoon maar een voorbeeld: (oud bericht)

https://nos.nl/artikel/2219623-in-zuid-sudan-is-de-onvoorspelbaarheid-het-grootste-gevaar.html

Dan hoor ik de meest gruwelijke verhalen”, vertelt hij de NOS. “Over een dorp dat wordt platgebrand terwijl alle bewoners opgesloten zitten. Over families die allemaal tegelijk worden omgelegd. Over een buurman die na een gerucht opeens zijn automatische wapen pakt en iedereen doodschiet. Al sinds 2015 zit ik hier en ik begrijp het nog steeds niet. Het is een ontzettend ingewikkeld conflict en het wordt elke dag gevaarlijker.”

Zelfs als je er midden in zit begrijp je het niet. Maar de Nederlandse goedmens, gedrogeerd met idealen, wil de hele wereld redden. In deze hele kwestie zijn geen oplossingen, zijn geen idealen, niks, noppes, nada. We voeren wat ad hoc beleid en dat is het.

Blijf nou maar fijn geloven in je utopieën, dat is het beste vanuit het veilige Nederland. Dan kan je virtueel verontwaardigd doen en Blok af kraken. Dat geeft een bevredigd gevoel waar je weer even mee vooruit kan. Blok als kop van Jut. De waarheid is soms gewoon op de kermis te vinden.

#25 Joop

Grappig hoe in Elsevier weer een paginagrote advertentie van een boek over Nelson Mandela, want honderd jaar geleden geboren. Door Elsevier zelf uitgegeven. Ik dacht dat de rechtse lezers helemaal klaar waren met deze oudcommunistische terrorist, zoals je vaak kan lezen het en der. Hoewel de uitgave is van 2013, ze moeten de rest nog kwijt natuurlijk.

Persoonlijk heb ik MLK hoger staan, iedereen zo zijn helden toch.

#26 Kacebee

@21: Nogmaals, Ceuta valt niet te verdedigen. Maar de jongens die daar aankomen, willen daar niet blijven. Dus als ze uiteindelijk in Spanje komen: meteen weer op de boot terug zetten.

#27 Hans Custers

Ironie: degenen die er hier meestal behoorlijk irrationeel op los kakelen gaan er zonder meer van uit dat vluchtelingen altijd volkomen rationeel handelen.

#28 JANC

@26: ja, herhaal het. Wellicht wordt het dan plotseling waar.

#29 Lutine

Nelson Mandela is/was geen held. (Wie gelooft er in vredesnaam nog in helden?) Wat hem zo’n amaibele man maakte was zijn verzoeningsgezinde houding.

#30 Lutine

https://nos.nl/artikel/2243477-griekse-premier-tsipras-ik-ben-verantwoordelijk-voor-bosbranden.html

Politici die de hand in eigen boezem steken! Je zou er communistisch van worden.

Tsipras zei dat de bouwvoorschriften al tientallen jaren worden geschonden en dat de overheid met een nationaal plan komt om dit aan te pakken.

In het rampgebied stonden veel huizen die zonder vergunning zijn gebouwd. Ook zijn ze vaak onveilig en staan ze soms dicht op elkaar. De huizen staan vaak in bosrijk gebied zonder goede vluchtwegen.

De gebruikelijke corrupte bende van “rommel maar wat aan”, welke we kennen van Griekenland. Het kost wat doden, maar dan mag je wel doen wat je zelf wil.

#31 Joop

@30.

Ja, hier doen gemeenten zo moeilijk over bouwvergunningen dat er al weer een achterstand ontstaat, zodat er nooit genoeg huizen zijn voor over een paar jaar, prijs wederom omhoog. Leuk voor de oudjes, die lekker egoïstisch in een gezinswoning blijven wonen, en straks de hoofdprijs krijgen voor hun woning.

#32 Joop

Heb je weer die wetenschappers, ja, dit krijg je er van in het antropoceen.

https://www.theguardian.com/environment/2018/jul/27/extreme-global-weather-climate-change-michael-mann?CMP

#33 Frank789

@31: [ de oudjes, die lekker egoïstisch in een gezinswoning blijven ]
Misschien hebben ze gewoon geen zin meer in verhuizen? Weg van datgene waar ze zo hard voor gewerkt hebben en opgebouwd hebben? Eis je ook dat bv Andre Hazes jr geen 12kamerwoning mag kopen?

[ en straks de hoofdprijs krijgen voor hun woning. ]
Die hebben de meeste dan ook hard nodig om een tweekamerflatje in een seniorenflat met service en verpleging aan huis te kunnen betalen.
Bovendien hebben de meesten al 30 jaar niks in huis verbouwd zodat het huis “enigszins gedateerd” in de verkoop gaat en nooit meer de hoofdprijs oplevert.

#34 Joop

@33.

Tuurlijk joh, de jonge generatie heb je totaal geen enkele sympathie voor. Jij kan alles goed praten. Net zoals pooiers veel ‘zuiderlingen’ zijn, want daar vallen vrouwen nu eenmaal op. Met andere woorden slachtoffer en dader rol omkeren.

#35 Frank789

@34: [ de jonge generatie heb je totaal geen enkele sympathie voor. ]
Ik breng wat nuances aan. Nieuwe inzichten. Andere invalshoek.
Jij trekt vervolgens domweg conclusies die nergens op gebaseerd zijn.

[ slachtoffer en dader rol omkeren ]
Wow, die oudjes zijn “dader”. Tssss

#36 Joop

@35.

Nuances? Ik mag mensen geen egoïsten vinden, want dat is niet genuanceerd. Solidariteit nieuwe stijl. Ja, Frank, het is allemaal zo rechtvaardig als je alles maar rationeel uitlegt. Meeste oudjes met koophuis hebben huis afbetaald, kids huis uit, maar wel bonus zoveel jaar vaste baan, en lekker een boot, tweede huis ervan kopen, want eerste levensbehoefte? Ongelijke verdeling. De jongere generatie moet maar kijken of ze nog ergens een betaalbaar huis vinden. Zeker in de Randstad.

Hard voor gewerkt hebben is lachwekkend als je de vijftig plussers vraagt naar hun begintijd, ze hoefden nauwelijks wat te doen, de werkdruk is echt de laatste twintig jaar omhoog gegaan. En ze konden voor een habbekrats een premie a woning kopen. Tegenwoordig met mazzel een sociale huurwoning die op de markt is gebracht.

En jammer dat geen enkele partij het echt voor jongeren op de woningmarkt opneemt, want oudjes zijn een belangrijke kiezersgroep, die moet je niet voor het hoofd stoten.

#37 Frank789

@36: [ Jij trekt vervolgens domweg conclusies die nergens op gebaseerd zijn. ]
Je reactie in 36 verandert daar niets aan.

#38 Bismarck

@24: “de Nederlandse goedmens”
Mag ik concluderen dat jij een slechtmens bent?

@26: Ceuta is grondwettelijk voor eeuwig Spanje. Jou rebelliepraatjes zou je beter voor je houden, voor Spanje een internationaal arrestatiebevel tegen je uitvaardigt.

@30: Het zal niets te maken hebben met de EU-dwang op bezuinigingen, die vast ook geen enkele invloed gehad heeft op de paraatheid van de Griekse brandweer.

@32: Werkelijk waargenomen: Iemand die in één post zowel klimaatverandering ontkende en de wetenschappers ervan beschuldigde dat ze niet gewaarschuwd hebben voor (de gevolgen van) klimaatverandering. Samen met dit draadje heb ik er wel even genoeg van hoe dom sommige Nederlanders kunnen zijn.

#39 Joop

Nou, Femke, aan de slag, metrolijn openen leuk gedaan, mooie toespraak … Nu de daden!

https://www.nu.nl/binnenland/5387492/centrum-amsterdam-verandert-s-nachts-in-wetteloze-plek.html

#40 Kacebee

@32:

The hot spell was made more than twice as likely by climate change, a new analysis found, demonstrating an “unambiguous” link.

Spijkerhard anekdotisch bewijs!

#41 bolke

@26:

Nogmaals, Ceuta valt niet te verdedigen. Maar de jongens die daar aankomen, willen daar niet blijven.

Jawel hoor, heel simpel, gewoon wetgeving maken waarbij elke vluchteling die Ceuta illegaal binnendringt nooit en te nimmer meer in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning in de gehele EU, zelfs niet meer via de legale route. m.a.w. levenslang Persona non grata

#42 Lutine

@38

Sub1 Ja, dat mag je.

Sub3 Dan steekt Tsipras zo mooi de hand in eigen boezem en dan begin jij hier in het verre Nederland naar schuldigen te wijzen. (Uiteraard de Brusselse Boeman)

Zou dat stoute Brussel nou echt de oorzaak er van zijn dat men in het rampgebied bouwt zonder vergunning en niet op brandveiligheid let? Of zou dat in de Griekse cultuur besloten liggen? Ho wacht, dan ben ik natuurlijk racistisch als ik zeg dat de oorzaak bij de Grieken zelf ligt. Brussel is geen land, geen cultuur, geen volk, die kunnen we ongestraft de schuld geven van alles wat er fout gaat.

#43 Lutine

@36

De jongeren zijn de klos in de huidige woningmarkt. Kopen is geen optie, ze krijgen het geld niet eens. En de sociale huurwoningen zijn al bezet door de gelukkigen die er ooit een konden bemachtigen. Dan rest er niks anders dan op de particuliere huurmarkt veel te veel geld te betalen voor een te kleine woning. Tussen de wal en het schip in vallen heet zo iets.

Of ouderen daarom perse egoïsten zijn is ook zo weer wat. De woningmarkt in Nederland heeft nog nooit gewerkt. Met name niet in de (grote) steden. En juist daar hebben ze jongeren nodig om het werk te doen.

#44 Bismarck

@slechtmens: Jij bent dan weer erg makkelijk in wijzen naar Tsipras, die met handen en voeten gebonden is en geen enkele extra uitgave mag doen van de troika en moest bezuinigen op ambtenaren. Ambtenaren, je weet wel die lui die zich onder andere bezig houden met de controle op naleving van bouwvergunningen. Dat je racistisch bent, hoefde niet (nogmaals) aan te tonen, dat wisten we al.

#45 Lutine

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/overlevenden-bosbranden-woest-op-griekse-overheid-mensen-zijn-zonder-reden-overleden-~ba65a2c8/

Andere bewoners wijzen op het totale gebrek aan bouwregels in dit deel van Griekenland als reden voor de totale verwoesting. ‘Er zijn geen bestemmingsplannen, geen goede wegen en veel van de huizen zijn in de jaren 60 gebouwd. Die hadden gesloopt moeten worden en weer opgebouwd’, zei een inwoner van Mati tegen The New York Times. ‘Dat eisen we al jaren bij de gemeente van Marathon, maar we krijgen nooit een reactie.’

Gewoon incompetentie van de Griekse overheid. Waarvoor Tsipras terecht de hand in eigen boezem steekt. Je verschilt eigenlijk niet veel van een doorsnee PVV’er, die geeft ook Brussel de schuld van van alles en nog wat. Net alsof de trojka al in de jaren 60 aanwezig was.

Volgens Yanis Varoufakis, de Griekse oud-minister van Financiën, is de ramp het gevolg van de bezuinigingen die de EU heeft opgelegd. ‘De EU kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor [de bosbranden], maar het lijdt geen twijfel dat de Troika van Griekse crediteuren – de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, en het Internationaal Monetair Fonds – Griekenland actief de middelen en capaciteiten heeft ontnomen die het in dit soort situaties nodig heeft.’

Nog zo’n dwaallicht met populistische prietpraat. Altijd maar wijzen naar Brussel, nooit naar zichzelf. Maar die is handig weggespeeld door Brussel.

Overigens, ik heb nooit beweerd dat ik een slecht mens ben. Dat is jouw oordeel slechts. Ik hou me niet zo bezig met goed en slecht. Goed en slecht, dat is voor ideologisch verdwaasden.

#46 Joop

@45.

Ideologisch, of religieus verdwaasden…

#47 Lutine

https://www.trouw.nl/opinie/niet-de-leugen-maar-aperte-onzin-beheerst-ons-wereldbeeld~a086c068/

@46

Ideologisch verdwaasden, religieus verdwaasden, nationalistisch verdwaasden, het is allemaal van hetzelfde laken een pak. Leon Heuts legt in dit artikel uit waarom Blok geen leugenaar is.

En ik verwacht dat de positie van Blok in de VVD eerder is versterkt dan verzwakt. In ieder geval zie ik op sites als GeenStijl en De Dagelijkse Standaard hoe zijn populariteit juist groeit: ‘Eindelijk een politicus die de waarheid vertelt.’ ‘Hij heeft 100 procent gelijk.’ – etcetera.

Mensen geven geen barst om de waarheid, ze zoeken naar zaken welke in hun wereldbeeld passen. Dát is de verdwazing. Ideologisch verdwaasden op Sargasso schrijven natuurlijk dat Blok liegt. Maar Blok zijn praatjes vallen weer goed bij de nationalistisch verdwaasden. Varoufakis is ook geen leugenaar, hij is een narcistische demagoog net zoals Trump dat is. Alleen verkopen beide heren hun demagogie vanuit een ander wereldbeeld. Zodat ze ook elkaar (eventueel) verketteren.

#48 Joop

@47.

Op die fiets zijn we allemaal verdwaasd. Alleen hebben we dat zelf nog niet door. En wat kan je daar tegen doen, Lutine?

#49 Lutine

@48

Ik zou het anders willen stellen, we zijn allemaal in meer of mindere mate verdwaasd. Gradatie dus. De oorzaak ligt in het wereldbeeld wat we hanteren. Nationalisten streven naar een wereld waar de etnische groep waar de nationalist deel van uitmaakt dominant is. Idealisten streven naar een ideaal/utopie waar hun wereldbeeld dominant is. Religieuzen doen hetzelfde als idealisten, maar hun wereldbeeld is geprojecteerd op een denkbeeldig hiernamaals.

Wat je er aan kan doen ligt louter in je zelf. Onthecht je van welk wereldbeeld dan ook. Het desbetreffende wereldbeeld is ooit ontstaan uit onzekerheid (denk aan de puberteit) en aan de wens om aan die onzekerheid een einde te maken. Als jongvolwassene wordt je dan idealist, nationalist of religieus. Je trekt dan alles wat je ervaart en waar neemt door het filter van de religie of ideologie of nationalisme.

Helemaal geen probleem verder, maar naarmate je wat ouder wordt kan je verder groeien in volwassenheid. Daar schuilt het probleem, al die ideologisch, nationalistisch en religieus verdwaasden hebben verzuimd om zichzelf door te ontwikkelen. We dienen dus ook een mededogen te hebben met dit type mens. Ze weten niet beter, omdat ze alles door de verdwazingstunnel bekijken.

#50 Joop

@49

Prachtige omschrijving, Lutine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*