1. 1

    De Nederlandse EP-delegatie is na de Brexit net als het parlement als geheel naar rechts opgeschoven. De drie nieuwe leden die Nederland mocht afvaardigen zijn Bart Groothuis (VVD/Renew), Dorien Rookmaker (ex-FVD, Groep Otten/ ECR) en Marcel de Graaff (PVV/ID).

    Het parlement telt na het uittreden van 73 Britse leden vanwege de Brexit nog 705 leden. Voorheen waren dat er 751. De Brexit was aanleiding om enkele aanpassingen door te voeren in de aantallen leden per land. Dat leidde o.a. tot de toetreding van drie nieuwe Nederlandse parlementariërs. In de nieuwe samenstelling van het parlement zijn alleen de EPP (Christendemocraten) en de ID (extreemrechts) er op vooruit gegaan. ID is de Groenen in grootte voorbijgestreefd.

  2. 4

    @1: “het parlement als geheel naar rechts opgeschoven”
    Dat is toch op zijn zachtst gezegd discutabel; Renew (rechts) en ECR (extreem conservatief-rechts) verliezen, terwijl verreweg het grootste verlies op conto komt van van de kneiterrechtse Brexit party die zo xenofobisch waren dat ze geen gelijkgestemden konden vinden om een Europese fractie te vormen (en door die niet mee te tellen laat je je net als de auteur van het artikel voor de gek houden). Per saldo gaat rechts in het EP er met de Brexit dus op achteruit en dat is ook niet zo gek want de Britse EP-afgevaardigden zaten in meerderheid (51 van de 73 zetels) op rechts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren