1. 4

  @3: Eeh lijkt me toch normaal. Als een Nederlander bijvoorbeeld de Russische consul zou vermoorden, omdat hij een hekel heeft aan Putin’s homofobe politiek, gaat de rechtszaak ook niet over homorechten in Rusland, maar over het strafbare feit dat iemand een moord gepleegd heeft.

  Waar het deze rechtszaak betreft, leeft duidelijk in de reactiepanelen van de verschillende sociale media het (onjuiste) idee dat hier zwarte Piet terecht staat. Dat mag het OM best corrigeren. En allicht proberen ze daarmee ook zichzelf een beetje in onschuld te wassen voor de publieke opinie, bang als ze zijn om geassocieerd te worden met de anti-zwarte Piet beweging.

 2. 8

  @7
  Ik weet het niet. Moord is natuurlijk ernstig, maar spionage wordt ook erg gevonden. Vroeger werd spionage als oorlogsdaad beschouwd, tegenwoordig hoort het bij (de onwenselijke, maar nodige kanten van) het diplomatieke verkeer. Het hangt er ook een beetje vanaf hoe Turkije de huidige diplomatieke relaties geregeld heeft: de Saudische ambassade staat in Ankara, maar er is een consulaat in Istanbul. Ambassades (en ambassadeurs) hebben altijd diplomatieke onschendbaarheid. Voor consuls en consulaten gaat dat niet automatisch op (ze kunnen het wel hebben, maar dan moet het apart toegekend worden, consuls zijn strikt gezien ook geen diplomaten). Als het consulaat niet diplomatiek onschendbaar is, is hoogstens (privacy- of inlichtingen)wetgeving overtreden, geen diplomatieke no-go’s onder het verdrag van Wenen. (Maar wel diplomatiek fatsoen, maar dat kan ook maar schone schijn zijn.) Ambassades en consulaten blijven grondgebied van het gastland, op grond daarvan heeft het gastland dan ook jurisdictie. Saudi-Arabië heeft op het grondgebied van Turkije, binnen een eigen diplomatieke post, één van haar eigen burgers vermoord. Burgers in andere landen vermoorden gebeurt wel vaker door landen.

 3. 9

  Oh vergeten te melden: Niet allen de maximumtemperatuur was een dagrecord. Hetzelfde geldt ook voor de minimumtemperatuur en de gemiddelde temperatuur (zelfs met meer dan 3 graden verschil) voor 12 oktober in de Bilt.

 4. 10

  @8: Dank voor de uitleg!

  Betekent dit dat een gastland ook een huiszoeking in een ambassade verrichten mag?
  (en in de auto van een diplomaat toerist die toevallig een diplomatiek paspoort heeft)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren