SG-café vrijdag 10-04-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 10-04-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (31)

#1 Le Redoutable

Ook de plannen van Timmermans lijden schade van de lockdown, en dan hebben we het nog maar over het relatief rijke Nederland:

https://www.trouw.nl/politiek/den-haag-stelt-ook-co2-heffing-industrie-uit~bf19eb27/?referer=https%3A%2F%2Fwww.trouw.nl%2F

#2 gbh
#3 McLovin

Een stuk waarin de journalist feilloos en veel beter dan ik zou kunnen mijn knagend gevoel de afgelopen 4 weken weet te verwoorden in een overzicht van hoe het gelopen is in Nederland de afgelopen weken:

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/luisteren-we-in-de-coronacrisis-niet-naar-een-te-klein-groepje-deskundigen~bc117875/

Bij mij begint nu pas (ja ik ben traag van begrip) door te dringen dat het echt nooit meer wordt zoals het was de komende maanden en waarschijnlijk jaren. Ik kan mijn brein er nog niet helemaal omheen krijgen wat die enorme impact gaat betekenen, laat staan hoe de wereld er uit gaat zien. Ik wens iedereen veel sterkte toe de komende tijd….

#4 joostdev

@3: Een aantal dingen heb ik ook liever niet meer terug.

#5 Michiel de Pooter

@4: Ja, zoals types die beweren dat die crisis “kansen biedt” en we “opnieuw moeten beginnen” en dat soort zelfhulp/ratelband geblaat. Ben je mooi klaar mee, als je net als mijn buurvrouw met een bloemenzaak, net terug bent van de milieustraat of als je net een ww-uitkering hebt aangevraagd.

#6 gbh

Er zijn in Nederland ongeveer tweeduizend mensen meer dan gemiddeld gestorven in de week van 30 maart tot en met 5 april. Dat wijst erop dat er veel meer mensen sterven aan de gevolgen van het coronavirus dan dagelijks wordt gemeld, zo stellen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag

https://www.nu.nl/coronavirus/6044005/eerste-week-april-ongeveer-2000-mensen-meer-overleden-in-nederland-dan-gemiddeld.html

http://www.iviz.nl/weeksterfte/

#7 Hans Custers

@3

Captain Hindsight. Dat die zou gaan komen stond natuurlijk vast, en nu is hij er dan. Wat mij betreft zijn het vooral makkelijke oordeeltjes. Over een deskundige die zich gedroeg alsof het virus nog helemaal niet in Nederland was, toen het er ook echt nog niet was. Dat werk.

Wat ik er vooral in lees is dat Bessems zelf niet heel goed heeft opgelet in de periode voordat het virus naar Nederland kwam. En dat hij uit de genuanceerde berichten vooral de geruststellende signalen heeft opgepikt.

Het echte probleem was en is (sorry voor het jargon) risico-communicatie. Het is bekend dat mensen sterk verschillend reageren op informatie over mogelijke toekomstige bedreigingen. En omdat die reacties zo verschillen is het zo goed als onmogelijk om het voor iedereeen goed te doen. Dat is wat hier weer eens blijkt.

#8 Hans Verbeek

@3:

Bij mij begint nu pas (ja ik ben traag van begrip) door te dringen dat het echt nooit meer wordt zoals het was de komende maanden en waarschijnlijk jaren.

onze luxe levensstijl was al jaren unsustainable: er moest iets veranderen. Grenzen aan de Groei, weet-je-wel.

Over 10 jaar zullen we terugkijken en inzien dat 2020 het kantelpunt was voor grote veranderingen.
Dus niet 11 sep 2001, en ook niet de val van Lehman Brothers, maar dat onzichtbaar kleine virus zorgde voor de grote omwenteling.

#9 McLovin

@6: Ach, alles kwestie van hindsight…kan niemand wat aan doen

#10 gbh

Large numbers may have been infected without knowing it – and that means lockdown could soon be lifted, scientists in Germany say

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/04/09/many-people-may-already-have-immunity-coronavirus-german-study/

#11 Hans Verbeek

@10: bedankt, dat is uitstekend nieuws… geen vaccin meer nodig

Zie ook: https://www.ft.com/content/5ff6469a-6dd8-11ea-89df-41bea055720b

#12 gbh

@11: Dat is wel erg prematuur, eerst bevestiging, blijven Duitsers. Verder erg vreemd dat het virus in Italië en sommige andere landen heel veel agressiever lijkt.

https://www.1limburg.nl/onderzoek-gangelt-veel-minder-mensen-sterven-door-corona

#13 Ronzhu

@12 Dat zou kunnen liggen aan de hoeveelheid waaraan je wordt blootgesteld, het lijkt er bijvoorbeeld ook op dat gezondheidswerkers worden getroffen door schijnbaar agressievere variant met zwaardere symptomen.

Dan zou de frequentie waarin risicogroepen familie zien in tegenstelling tot zelfisolatie bijvoorbeeld een factor kunnen zijn (i.e. gezinscultuur). Maar ik het er geen verstand van, dus wellicht is het onzin.

#14 Hans Verbeek

@12: ook onderzoek in het Verenigd Koninkrijk lijkt aan te geven dat de helft van de bevolking al een infectie achter de rug heeft.
https://www.standard.co.uk/news/health/coronavirus-half-uk-population-oxford-university-study-finds-a4396721.html
Groepsimmuniteit ligt binnen handbereik.

Nog even een andere deskundige aan het woord:
Professor Knut Wittkowski
https://www.youtube.com/watch?v=lGC5sGdz4kg

#15 gbh

Major riot in a Russia prison (1200 people) in Irkutsk. Prison burned down, inmates are shot with machine guns (300 special forces inside) and those who are inside cut their veins.

https://twitter.com/vera_mironov/status/1248640844367908866

#16 Joop

Hans Verhagen dood. Hij dichtte:

Mensen met een zinvol leven –
Zou je ze geen rotschop geven?

Ondertussen doe ik aan Italiaanse steun, door een fles Siciliaanse wijn te verorberen. En als cultuur gristen luister ik naar een bekend stuk van Bach. En denk ik aan Reinbert
De Leeuw die het stuk enkele jaren dirigeerde. Op
zijn manier. En legde essentiële punten uit waar die
SGP dominees nog wat van kunnen leren.

#17 gbh
#18 gbh

Onderzoekers van het Radboudumc lijken een essentieel mechanisme in het ziekteproces van Covid-19 gevonden te hebben, dat tot dusver over het hoofd werd gezien. Als het inzicht klopt, heeft dat waarschijnlijk belangrijke consequenties voor de behandeling van de ziekte. In internationaal verband wordt nu onderzocht of de nieuwe inzichten en behandelingen inderdaad effect hebben in de praktijk.

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/onderzoekers-radboudumc-publiceren-nieuwe-inzichten-covid19

#19 Co Stuifbergen

@3: Bij ernstige epidemieën in het verleden (de Spaanse Griep, de builenpest, de Juliaanse pest enz.) overleed een deel van de bevolking, en waren de overlevenden immuun.

In arme delen van de wereld (grote delen van Afrika en van Azië) zal het nu weer zo gaan. Daar keert het oude leven over een maand of 3 terug.

Wij willen de besmettingen spreiden, want met hulp van ziekenhuizen zullen dan meer mensen overleven.
Afhankelijk van de vraag hoeveel mensen naar het ziekenhuis moeten na een besmetting, moeten de huidige maatregelen langer of korter duren.

In Nederland is iets minder dan 1 IC-eenheid voor 10.000 mensen.
Als 1% van de besmette personen 1 week op een IC verblijven moet, mogen per week maximaal 100 mensen ziek worden. Dan moeten we het 100 weken spreiden (meer dan een jaar dus).

#10, #12 en #14 suggereren dat het korter zal duren.

#20 Co Stuifbergen

@12: Misschien wordt in Duitsland meer (preventief) getest dan in Italië gedaan werd.
Als alleen heel zieke mensen op Corona getest worden, zal een groter percentage daarvan overlijden.

#21 Joop

Ik zat me af te vragen kan ik mijn eentje dit weekend Duitsland binnenrijden naar Frankfurt en in een hotel goedkoop overnachten. Dan rij ik via Wiesbaden en Darmstadt lekker rustig rond.

httphttps://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen

#22 beugwant

@20: [Als alleen heel zieke mensen op Corona getest worden, ]
Klinkt als mosterd na de maaltijd…

#23 gbh

@19: Als @18 klopt kunnen we zo wie zo binnenkort weer naar buiten. Dan word je nog wel ziek maar dan zonder longontsteking en beademing op de IC.

#24 Hans Verbeek

@23: ik hoop het, fijne pasen

#25 gbh

@24: Ik ook, binnen 1 a 2 weken weten we of of deze ellende voorbij is. Corona is dan niet voorbij maar er zijn dan over het algemeen geen ernstige complicaties meer, die wordt goed behandelbaar.

We lopen wel altijd te mekkeren over ons landje maar we hebben kennelijk toch de slimste hightech dokters en mooi om te zien hoe ze bezig zijn:

https://www.youtube.com/watch?v=nmFkH3CFRVw

Jij ook een prettige Pasen en laat je niet ontvoeren door een alien.

#26 Bismarck

@14: Ik zou dat bericht met een ongezonde dosis zout nemen. Als het zou kloppen dat de helft van Britten inmiddels Corona (gehad) heeft, is de sensitiviteit van de Coronatest namelijk totale bagger, want anders is dit resultaat onmogelijk:
“More than 90,000 people have been tested for Covid-19 in the UK, 82,359 of which came back negative.”

#27 Hans Verbeek

@26: ik neem elk bericht met een flinke korrel zout.
Het zou kunnen dat de coronatest niet zo betrouwbaar is.

#28 Spam

@14 en @26 Dat Oxford-onderzoek wordt massaal verkeerd geinterpreteerd. In dat onderzoek reken ze alleen een aantal scenario’s door. Als het sterftepercentage X is, dan zijn momenteel Y mensen al geinfecteerd. De onderzoekers beweren nergens dat het scenario met het laagste sterftecijfer en de hoogste besmettingspercentages het meest waarschijnlijke is.

#29 Frank789

@14: [ ook onderzoek in het Verenigd Koninkrijk ]

Dat is geen onderzoek.

“Maar wie de Oxford-studie
erbij pakt, ziet: het is een theoretische exercitie.

De wetenschappers onderzochten hoe gevoelig de uitkomst van een epidemiologisch model is voor verschillende aannames. Een belangrijke variabele in het model: ‘rho’ – het aandeel van de bevolking dat ernstig ziek zal worden.

Als ze aannemen dat die rho gelijk is aan 0,1 procent – slechts een op de duizend geïnfecteerden wordt ernstig ziek – dan zou dat volgens het model betekenen dat 68 procent van de Britse bevolking al corona heeft gehad. Want al liggen de ziekenhuizen misschien vol, er is ook een hele grote groep die het heeft gehad zonder het te merken.

Alleen: dat hangt helemaal af van de aanname in dit toch al versimpelde model. Is die rho groter, dan ziet het er een stuk minder rooskleurig uit. En wat die waarde precies is, weten we niet, want daarvoor zouden we uitgebreider moeten testen.
Zoals de eerste auteur ook op Twitter zei: ‘Dit zijn geen voorspellingen.’”

https://decorrespondent.nl/11099/dit-zijn-de-drie-belangrijkste-denkfouten-in-het-debat-over-corona/3310858825956-a01d2175?pk_campaign=proefmail&pk_kwd=11april&mc_cid=fd6ad528ed&mc_eid=9fea1e7ae1

#30 Hans Verbeek

@29:

De wetenschappers onderzochten hoe gevoelig de uitkomst van een epidemiologisch model is voor verschillende aannames.

Als mensen iets onderzoeken, dan heet dat toch onderzoek.

Het RIVM gebruikt ook epidemiologisch model en doet ook theoretische exercities. Op die uitkomsten wordt het beleid gebaseerd.

#31 Co Stuifbergen

@29: Als #30 klopt is het een “wat als, dan” onderzoek.

Dus als rho klein is, kunnen er veel mensen immuun zijn.

Dan staat er niet dat rho klein is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*