1. 3

  @2 grappig, maar met een ander kiesstelsel krijg je natuurlijk ook ander gedrag. Zowel van politieke partijen als van kiezers. Het aantal verkozen en te verkiezen partijen hangt sterk af van het kiesstelsel.

  Winner-takes-allsystemen leiden tot coalitievorming vooraf. Binnen partijen (Labour en de Conservatives zijn veel bredere partijen dan we in NL kennen, met veel meer interne meningsverschillen) en tussen partijen (districten waar LibDem, Green en Labour afspraken maar 1 partij mee te laten doen). Wij doen de coalitievorming hier achteraf. Dat proberen we, in ieder geval.

 2. 5

  @2: What if, het VK het Nederlandse stelsel zou hebben?

  Cons 279
  Lab 263
  LD 48
  SNP 20
  UKIP 12
  GP 10
  DUP 6
  SF 4
  PC 3
  SDLP 2
  UUP 2
  APNI 1

  (Kiesdrempel 1 zetel, het kan links of rechts een zetel schelen, omdat ik D’Hondt vanuit de losse pols heb ingeschat, verder zelfde bedenkingen als #2).

  Een anti-Brexit coalitie van Labour, LibDems en SNP zou zomaar een meerderheid hebben gehad (zoals dus ook een meerderheid anti-Brexit heeft gestemd!).

 3. 6

  @6: “Een anti-Brexit coalitie van Labour, LibDems en SNP zou zomaar een meerderheid hebben gehad ”
  Wishful thinking. Labour ging in de campagne uit van een Brexit en nog best een flink deel van de ex-UKIP stemmen gingen naar Labour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren