Dit is het Sargasso-café van vrijdag 03-05-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Dit is het Sargasso-café van vrijdag 03-05-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Reacties (11)
“Britse kiezer straft Conservatieven en Labour af voor brexit-chaos”
May maakt er een puinhoop van en Corbyn biedt een nog slechter alternatief. De dominantie van de conservatieven en de socialisten brokkelt in heel Europa steeds meer af. Net als in Spanje en Slowakije zijn de liberalen de grote winnaar, ben benieuwd of ze dit succes bij de EU verkiezingen kunnen herhalen:
https://nos.nl/artikel/2283037-britse-kiezer-straft-conservatieven-en-labour-af-voor-brexit-chaos.html
@1: Wat heb je vanmorgen weer op? In Spanje zijn er helemaal geen liberalen en hebben de Socialisten juist enorm gewonnen.
@1: Niet zo heel gek, als je weet dat zowel de Tories als Labour Brexit-partijen zijn. Als Remainer heb je dan landelijk niet zo veel keus meer, anders dan de LibDem’s en de Groenen. Dit heeft verder geen hol met conservatief, socialistisch of liberaal te maken. Er komt geen tweede referendum, dus als Remainer moet je alles aangrijpen om gehoord te worden.
@3: dus als Remainer moet je alles aangrijpen om gehoord te worden.
En die kans hadden ze niet bij het eerste referendum? Een beetje gemakkelijk excuus. De Remainers hadden de mogelijkheid om zich gehoord te voelen, maar kozen er in veel gevallen voor om hun stem niet gehoord te laten worden door niet te gaan stemmen.
@4: “maar kozen er in veel gevallen voor om hun stem niet gehoord te laten worden door niet te gaan stemmen.”
Ja, en dat was dom. Maar iedereen mag fouten maken. Jij nog nooit gestemd, waarvan je later dacht, hmmm, niet de beste keuze? Ik wel.
Maar nu de consequenties van een Brexit duidelijk zijn geworden, mag er best nog eens om de mening gevraagd worden. Plus een deel van de Brexit-stemmers is inmiddels dood, of heeft spijt, en 16- en 17-jarigen van toen mochten niet eens stemmen. Bovendien was er 48% remain, en de twee grote partijen hebben die groep volkomen genegeerd.
Hier een wat genuanceerder (en actueler) artikel over de lokale verkiezingen. De tendens is wel een beetje zoals #3 omschrijft: De Conservatieven en UKIP (pro-Brexit) zijn de relatief grootste verliezers, Labour (niet erg duidelijk op Brexit) verliest een beetje, LibDem en de Groenen (anti-Brexit) winnen duidelijk, net als nogal veel lokale independents.
@6: Ook daar zie ik nog geen analyse van de resultaten in Noord-Ierland. Juist daar ben ik heel benieuwd naar.
@7: Er zijn nog geen resultaten uit Noord-Ierland.
@5: wat krijg je om die 48% een beetje tevreden te stellen? Bijvoorbeeld en zachte Brexit met douaneunie waarbij je dus altijd van de EU afhankelijk blijft. Is vlees noch vis. Niemand zal daar echt blij van worden.
https://www.telegraaf.nl/financieel/3533465/te-lage-premie-snijdt-in-dekkingsgraad-abp
Dat was de sigaar uit eigen doos waar de FNV zo boos over was bij de CAO Rijk 2016. De salarisverhoging werd gefinancierd met een onverantwoorde premiedaling, zodat de werkgever niet voor extra kosten kwam te staan. Nu moeten de pensioenen omlaag of moet er een pensioenakkoord komen omdat het stelsel ‘niet meer van deze tijd is’.
@7: Er zijn pas een paar resultaten bekend (omdat er in Noord-Ierland met overdraagbare stemmen gewerkt wordt, duurt het relatief lang voor er uitslagen zijn), dus het is nog behoorlijk koffiedik kijken. Tot dusver lijkt het er echter op dat er zoals altijd vooral sectarisch gestemd is en dat de veranderingen in de zetelverhoudingen voornamelijk de demografische ontwikkelingen volgen (het aandeel protestanten/unionisten neemt af, ten gunste van republikeinen/katholieken en neutralen).