SG-café vrijdag 01-05-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 01-05-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (30)

#2 Frank789

@1: “Corona blijkt een stuk harder toe te slaan in gebieden met intensieve veehouderij”

Laat Maurice de Hond het niet horen…

#3 Henk van S tot S

@2:
Komt die niet uit een kennel waar intensief lulekster-honden gefokt worden?
;-)

Verder:

Hier een van de links over dit onderzoek.

#4 beugwant

Conclusie uit ander coronanieuws: gebruik die tegoedbon nog even niet.
https://www.1limburg.nl/um-coronavirus-infecteert-darmen-en-verspreidt-zich-daar

#5 Bismarck
#6 Hans Verbeek

Het International Energy Agency verwacht voor 2020 een forse daling van de vraag naar olie.
https://edition.cnn.com/2020/04/29/economy/oil-demand-peak/index.html
Misschien komt er een herstel van de vraag.

Bjornar Tonhaugen, head of oil markets at Rystad Energy, still expects demand to hit a new record in 2022, powered by a surge in activity as daily life gets back to normal. But government action in the wake of coronavirus could “fast forward” the timeline for peak consumption.

Maar misschien zal 2019 het jaar van peak-oildemand blijven.
Zie ook:
https://www.cnbc.com/2020/04/30/energy-demand-set-to-fall-the-most-on-record-this-year-amid-coronavirus-pandemic-iea-says.html

#7 Bookie

@1
Vooralsnog lijkt het meer op daar waar binnen uit volle borst wordt gezongen, zoals carnavalcafe’s (NL, gebieden Duitsland), kerken, après-skibarren (Oostenrijk Italië), communistische feestjes (Wuhan) etc..

#8 Frank789

@4: Dus toch desinfectiemiddelen drinken? ;-)

#9 Frank789

@5: Voor een mea culpa moet er voor de Nederlandse politiek eerst minimaal 75 jaar voorbij gaan. Zie Indonesië.

#10 Frank789

@6: Op 3 april was volgens u 2018 nog peak oil.
Nu is toch 2019 peak oil?

https://sargasso.nl/wvdd/sg-caf-vrijdag-03-04-2020/#comment-1053923

#11 beugwant

#1 @7: Dat kan heel goed samengaan. Vanouds zijn bv. mijnwerkersgebieden rijk aan blaasorkesten. Misschien helpt zulk geïntensiveerd longgebruik wel om de troep er ook weer uit te blazen.

#13 Frank789

@12: Mijn Russisch is wat roestig, maar mijn Duits is beter.

30-04-2020
“Bundesnetzagentur bestätigt EU-Regulierung für Nord Stream 2

Rückschlag für die Nord Stream 2 AG: Die Ostseepipeline soll der europäischen Regulierung unterworfen werden. Das hat die Bundesnetzagentur am Freitag entschieden.”

Beëindigd? Ik geloof er niks van.

https://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/gaspipeline-bundesnetzagentur-bestaetigt-eu-regulierung-fuer-nord-stream-2/25793014.html

#14 Henk van S tot S

@12: en @13:
Dit is wat mijn vertaler (im translater) van dat Russisch bakt:

Het Nord Stream-2-project, dat 10 miljard euro kostte en werd geblokkeerd door Amerikaanse sancties, kreeg een nieuwe en, naar het schijnt, de laatste klap van de Duitse autoriteiten, die met een ‘controleschot’ de gaspijpleiding beroofden van zijn laatste hoop op terugbetaling.

Volgens Handelsblatt heeft de Federal Grid Agency van Duitsland vrijdag besloten om Nord Stream 2 AG te weigeren om het project terug te trekken uit de vereisten van de bijgewerkte EU-gasrichtlijn.

De Duitse toezichthouder op de energiemarkt heeft besloten dat Nord Stream-2 moet voldoen aan de Europese concurrentienormen: de gasleverancier (Gazprom) mag niet tegelijkertijd eigenaar zijn van de leiding.

In de praktijk betekent dit dat zelfs als de pijpleiding eind 2020 is voltooid, de helft van de capaciteit – 27,5 miljard kubieke meter per jaar op 55 miljard – het Russische gasmonopolie aan onafhankelijke leveranciers moet worden gegeven.

Gazprom kan niet aan de eisen voldoen: alleen zijn velden zijn aangesloten op Nord Stream-2, en bovendien heeft geen enkel Russisch bedrijf het recht om gas uit pijpleidingen te exporteren. Met andere woorden, de buis blijft half leeg.

Het project is gebouwd met het oog op een ‘maas in de wet’: in eerste instantie waren de eisen van de gasrichtlijn niet van toepassing op offshore pijpleidingen. In 2017 heeft de Europese Commissie voorgesteld om deze mogelijkheid te elimineren, maar Duitsland heeft de goedkeuring van wijzigingen voor meer dan een jaar geblokkeerd. De situatie veranderde dramatisch na de tussenkomst van Frankrijk, dat de ‘strategische problemen’ aankondigde die Nord Stream 2 zal toevoegen aan de gespannen betrekkingen van Rusland met de EU.

In april 2019 keurde het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid van stemmen (465 vóór, 95 tegen, met 68 onthoudingen) wijzigingen van de wetgeving goed en breidde de gasrichtlijn uit tot pijpleidingen op zee afkomstig uit derde landen.

Op 10 januari 2020 heeft Nord Stream AG een aanvraag ingediend om het project vrij te stellen van de vereisten van de gasrichtlijn. Het bedrijf verwees naar het feit dat het project in mei 2019 zou moeten zijn afgerond – dat wil zeggen tot het moment dat de wijzigingen in werking zijn getreden. Door ‘voltooiing’ werd voorgesteld om het einde van de investering te begrijpen, en niet de fysieke voltooiing van de constructie.

Maar de Federal Grid Agency of Germany, zoals opgemerkt door Handelsblatt, verwierp dit argument.

In het licht van een onvolledige implementatie, voldoet Nord Stream-2 niet aan de bepalingen van de federale energiewet van de Bondsrepubliek Duitsland voor vrijstelling van de regels, ‘zei de regulator, eraan toevoegend dat’ er geen sprake kan zijn van een economisch functioneel begrip (de beëindiging van een project – red.) ‘ .

Nord Stream 2 AG zal naar verwachting een protest indienen bij de Supreme Land Court in Düsseldorf, die de klacht waarschijnlijk zal doorverwijzen naar het Europese Hof. De kans op een succesvolle proef is klein: ambtenaren in Brussel hebben herhaaldelijk verklaard dat de gasvoorziening moet worden gediversifieerd en de afhankelijkheid van Rusland moet worden verminderd.

De hoop op personeelswisseling is niet uitgekomen. Het nieuwe hoofd van de EC, de voormalige minister van Defensie van Duitsland, Ursula von der Leyen, steunde de positie van zijn voorganger, de pool Donald Tusk.

Nord Stream 2 houdt een ‘dreiging van overmatig vertrouwen op Russische energie’, zei ze in juli, en benadrukte dat de dialoog met Rusland ‘vanuit een sterke positie’ moet zijn, omdat ‘het Kremlin zwakheid niet vergeeft’.

Bedenk dat de bouw van Nord Stream-2 eind december 2019 werd stopgezet na de invoering van Amerikaanse sancties. Op dat moment moest er nog minder dan 200 km buis worden aangelegd op de bodem van de Oostzee. Na gesprekken met bondskanselier Angela Merkel zei de Russische president Vladimir Poetin op 11 januari dat het project zal worden voltooid en uiterlijk in het eerste kwartaal van 2021 zal werken.

Gerelateerde materialen
Het team van Miller is na de ineenstorting van Nord Stream 2 uit het Gazprom-management verwijderd
Merkel weigerde te reageren op Amerikaanse sancties tegen Nord Stream 2

#15 Hans Verbeek

@10: er is een productiepiek (2018) en een verbruikspiek (2019)
Jij mag zelf kiezen op welke piek de term peakoil van toepassing is.

#16 Frank789

@15: En u kiest steeds een andere zonder dat uit te leggen?

Volgt u nu eindelijk de realiteit dat productie niet alles zegt in verband met speculatie en voorraadvorming? Of komt het dit keer gewoon beter uit?

#17 gbh

@13: Yeb dat staat ook in @12 he en met die acceptatie van de Europese regelgeving is Nord Stream 2 niet mogelijk.

#18 Frank789

@17: En jij gelooft dat een miljardenproject zomaar zonder consequenties geblokkeerd kan worden? Dat staat niet in mijn link.

#19 bolke

Rusland draait gewoon een paar weken de gas en olie kraan dicht en stort daarmee de Duitse en daarmee de EU economie in de afgrond.

De realiteit is dat de EU niks voorstelt zonder de goedkope grondstoffen uit het oosten.

En ook Trump en China weten dat, Trump probeert de EU afhankelijk van de VS te maken en China probeert Rusland los te weken van de EU, en beide zijn behoorlijk succesvol daarin.

#20 bolke

BTW, 18 mei eindigt het transit contract van Gazprom heeft met Polen voor de YAMAL pijpleiding en Gazprom maakt geen enkele aanstalten om een nieuw contract te sluiten, dus Duitsland heeft straks alleen nog maar NS1 over, dus daar gaan straks best wat politici peentjes zweten

#21 Spam

Een uiterst sterk verhaal voor iedereen met een duidelijke mening over COVID-19: https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/04/pandemic-confusing-uncertainty/610819/

Waarschuwing: veel woordjes.

#22 Hans Verbeek

@16:

En u kiest steeds een andere zonder dat uit te leggen?

ik spreek in #6 van peak-oildemand en niet van peak-oilproduction. Dat lijkt mij uitleg genoeg.
Je zit naar de bekende weg te vragen, Frank. In mijn ogen obsessief gedrag. Houd er alsjeblieft mee op.

#23 Henk van S tot S

@22:
Ach ja, jouw #6 :

Vast een helderziende geweest die dat schreef.
Een behoorlijk deel van de bedrijvigheid ligt plat en iemand komt melden, dat er waarschijnlijk minder vraag maar olie zal zijn.
;-)

#24 Frank789

@22: [ ik spreek in #6 van peak-oildemand ]
Ah, excuus, dat had ik over het hoofd gezien. Jammer dat u dat niet in @15: vertelde.

[ Je zit naar de bekende weg te vragen ]
Geenszins. Mijn uiterst wantrouwende blik heeft u aan uw eigen gedrag en gedraai hier te danken.
Maar nogmaals excuus voor deze faux pas.

#25 majava

@19:

Rusland draait gewoon een paar weken de gas en olie kraan dicht en stort daarmee de Duitse en daarmee de EU economie in de afgrond.

Nee, dat doet Rusland niet. Want Rusland heeft z’n centen hard nodig. Oh, maar dan leveren ze het aan …? Nee, want 1. dat kunnen ze altijd al doen maar vooral 2. We zien wat er gebeurt met een instortende economie van de rijke landen. Dat trekt de hele boel naar beneden.

De realiteit is dat de EU niks voorstelt zonder de goedkope grondstoffen uit het oosten.

En Rusland is niets zonder hongerige afzetmarkt die EU heet. Maar je hebt wel een punt als het gaat om de hoeveelheid gas en olie die we uit Rusland halen. Alleen, waar ben jij als de hordes feest vieren met Michael Moore in hun strijd tegen hernieuwbare energie?

#26 bolke

@25:

Nee, dat doet Rusland niet. Want Rusland heeft z’n centen hard nodig.

O nee, waarom hebben ze dan zo juist een export verbod ingesteld voor graan (hun 1 na succesvolste export product?)
Ze doen het dus wel gewoon hoor en ze weten dat het een nieuwe Arabische Lente kan veroorzaken maar dat kan ze niks bommen want ze blijven wel aan lieden als Assad leveren, alleen wij kunnen het niet meer kopen.

Oh, maar dan leveren ze het aan …?

China, ja, dat waarvan iedereen altijd riep dat gaat nooit gebeuren omdat de EU dichterbij de grondstoffen zit dan China, nou ik heb nieuws voor je, men is al in de ontwerp fase van de Power Of Siberia 2 waarbij de westelijke gasvelden (ja die aan ons leveren) aan gesloten gaan worden op China.

Maar je hebt wel een punt als het gaat om de hoeveelheid gas en olie die we uit Rusland halen.

Het gaat niet om de hoeveelheid wat voor ons van belang is maar de PRIJS, de olie en gas uit Rusland zijn domweg zo goedkoop dat daardoor Duitsland kan concurreren vanwege lagere kosten.
Tuurlijk kunnen wij ons gas en olie ergens elders vandaan halen (als we de infr bouwen) maar de Duitse industrie zal door de hogere kosten een stuk minder concurrerend zijn.

#27 gbh

@26: Jouw fallussymbool Putin krijgt anders wel steeds meer hoofdpijn van gifgasgooier Assad.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-28/putin-has-a-syria-headache-and-the-kremlin-s-blaming-assad

#28 majava

@26:

waarom hebben ze dan zo juist een export verbod ingesteld voor graan (hun 1 na succesvolste export product?)

Natuurlijk even opgezocht en dan is in 2017 graan 2,3% van de totale exportwaarde. Er zijn tal van olie, gas en kolenproducten die een nog groter aandeel hebben, dus de nummer 2 is het niet. Als je op een ander niveau kijkt en al die laatstgenoemde producten op één hoop gooit, dan is die sector goed voor 58%. Dan metalen (13%), chemische producten(4,4%) en edele metalen(4%). Pas dan komt de hele agrosector met 3,3%. Waar hebben we het dus over?

Het gaat niet om de hoeveelheid wat voor ons van belang is maar de PRIJS, de olie en gas uit Rusland zijn domweg zo goedkoop dat daardoor Duitsland kan concurreren vanwege lagere kosten.

Natuurlijk is dat een factor, maar ik schreef niet voor niks hoeveelheid op. Het gaat om essentiele grondstoffen betrekken uit landen met totalitaire regimes die bovendien genoeg macht hebben om het product in te schakelen voor hun geopolitieke spelletjes. Misschien dat zoiets voor jou niet speelt en dat je 75 jaar terug ook gewoon met nazi-Duitsland handel had kunnen voeren als de prijs maar goed had geweest.

Mij lijkt het me in elk geval een goed streven om zo onafhankelijk te zijn als mogelijk is, met je energiegrondstoffen. Maximaal hernieuwbaar, aangevuld met kernenergie en wellicht een klein beetje gas en olie uit Noorwegen zou voor mij een prima toekomstbeeld zijn.

#29 bolke

@28:

Misschien dat zoiets voor jou niet speelt en dat je 75 jaar terug ook gewoon met nazi-Duitsland handel had kunnen voeren als de prijs maar goed had geweest.

Onze hele welvaart is gebaseerd op het feit dat we vroeger geen enkele moeite hadden met de handel met dergelijke landen. (of we er ons zelf schuldig aan maakten (zie Indonesië)).

Ik ben gewoon niet zo’n hypocriet die nadat we rijk zijn geworden van dubieuze praktijken nu ineens heel hard foei gaat roepen tegen anderen van dat mag niet.

P.S. we handelen ook gewoon met de Nazi’s tot aan de inval hoor, deden we trouwens ook in WO1, toen handelden we ook vrolijk met de Duitsers

Pas dan komt de hele agrosector met 3,3%. Waar hebben we het dus over?

De graanhandel is een van de meest winstgevende sectoren van Rusland en met de huidige olie crash zelfs de meest winstgevende sector, maar goed, als jij denk dat hun niet de kraan dichtdraaien wanneer ze de EU zat zijn dan ga je van een koude kermis thuis komen.

#30 majava

@29:

Ik ben gewoon niet zo’n hypocriet die nadat we rijk zijn geworden van dubieuze praktijken nu ineens heel hard foei gaat roepen tegen anderen van dat mag niet.

Het is wel even wat anders als je handel voert met bedenkelijke regimes (en dat doen we tot op heden) en doen alsof je neus bloedt, of dat je gewoon “vote with your feet”. Je hoeft helemaal niet in die spagaat te gaan en dat bedenkelijke aan te kaarten. Je kunt er ook van weglopen door andere keuzes te maken.

Vooralsnog merk ik dat er weinig is veranderd in vergelijking tot de dagen van WO1, etc. En verder… Rusland, ik denk dat jij het een beetje teveel macht toedicht. Als buurman van dat zogenaamde (maar in het echt fabeltjes-)rijk kan ik het lachen vaak niet onderdrukken. Verder jammer dat het je niet lukt om je uit te spreken voor een ander meer onafhankelijk grondstoffenbeleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*