1. 4

  @3

  Ze voert een coalitie aan waarvan de deelnemers er eigenlijk bij voorbaat geen zin aan hadden. Regeren kost altijd zetels, maar nu gaan ze naar AfD en die Grünen. Die winst van de AfD zal niet los staan van „Wir schaffen das”. En de winst van de AfD is het verlies van CDU/CSU.

  Daar zullen CDU en CSU wat mee moeten, ze zijn onder Merkel erg linksaf geslagen. En Merkel is daar het gezicht van.

 2. 5

  @4: In Hessen hebben CDU en SPD samen gewoon meer dan de helft van de zetels (overigens regeerde daar CDU samen met de Groenen, die er flink winst behaalden).

 3. 7

  Merkel weg in Duitsland, Trump, Putin, Chau Pin, Orban, Maduro, Ortega, Bolsonaro komen.
  De “evenwichtige” regeringen worden langzaam maar zeker overgenomen door macho’s. Deze “cultuur” is al langer aan de gang. In films bv waar N Korea of Rusland Amerika aanvalt enof de president wordt ontvoerd. En andere onzinnigheden. Het mag weer, stoer zijn

 4. 8

  @4.

  Erg linksaf geslagen. Alleen wie schaffen das? Dacht het niet, dat is meetoeteren met extreem-rechts. Het grappige is juist dat in haar eerste jaar als kanzelerin ze volgens een peiling in der spiegel ze populairder was bij de achterban van de grunen, dan haar eigen achterban. Negentig om tachtig procent ofzo.

  Dat linkse is er af gegaan bij Harz IV. Migranten is alleen maar voor de (grotere) werkgevers, die willen goedkope werknemers. Is niet gelijk links ofzo.

 5. 9

  @6: Dan moesten we maar eens snel een transactiebelasting invoeren. Al zou die maar een kwart promille zijn, dan kan door het enorme handelsvolume alle belasting voor de rest van het land zo ongeveer gehalveerd worden, heb ik me laten vertellen. Maar voor die centenschuivers is het een principekwestie. De politicus die ze op dit punt aandurft en erin slaagt, wordt misschien wel beroemder dan Thorbecke en Drees samen.

  @8: Dat was bij de gastarbeiders al zo…

 6. 10

  @7: Domme vraag misschien, maar wie of wat is Chau Pin?

  Maar inderdaad, neoliberalisme leidt tot fascisme. Een stem op PvdA/VVD/D66/CDA/CU/SGP/GL is op lange termijn een stem op PVV & FvD.

  Gelukkig hebben we in Nederland de PvdD.

 7. 11

  Zelfs een stem op GL is op lange termijn een stem op PVV en FvD.
  Laten we dan maar gelijk allemaal PVV of FvD stemmen, dan hoeven we niet zo lang te lijden!

 8. 12

  @9.

  Heftig!

  De PvdA was zeer kritisch vanwege de verdringing van Nederlandse werknemers en de druk op de lonen. Daarom eiste de PvdA dat gastarbeiders maar twee jaar mochten blijven. Dat werd toegezegd, maar de VVD en de werkgevers bedachten allerlei trucs om dat te omzeilen. Sterker, de liberalen en christendemocraten gaven Turken en Marokkanen het recht hun gezin mee te nemen, waardoor de aandrang om terug te keren stukken kleiner werd.

  Wat een foute PvdA zou nu op linkerkant van het politieke spectrum klinken. Want ‘onze arbeiders’ boven migranten. Dat mag weer niet.

 9. 14

  https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/-god-en-goedheid-hebben-niets-met-elkaar-te-maken-~a2320495/

  Volgens Dennett is er naast de darwinistische evolutie van genen ook een culturele evolutie van memen. Dat zijn woorden, begrippen of culturele verschijnselen die zich volgens de wetten van Darwin gedragen en die onze geest voortdurend beïnvloeden en veranderen. “Onze hersenen veranderen in fysieke zin helemaal niet snel,” zegt hij. “Maar ons denken wél, dankzij de nieuwe denkgereedschappen die we uitvinden en die we via taal en cultuur doorgeven. Onze geest is als een smartphone waar we voortdurend nieuwe apps op downloaden: we snappen niet hoe ze werken, maar dat hoeft ook niet om ze te gebruiken – denk maar aan de weg vinden met Google Maps.”

  Interessante stellingname, ons denken is onderhevig aan zaken welke we niet begrijpen en die zich volgens darwinistische wetten vestigen in ons denken. En een meme kan zich vestigen in ons denken als een virus in de vorm van religie:

  “Een erg besmettelijk virus, en misschien niet zo gezond. Toen ik aan m’n boek over religie werkte, vroegen vrienden me vaak waar religie goed voor is – elke samenleving kent immers wel een vorm van religie. Ik antwoordde: elke samenleving heeft ook de griep gekend. Maar waar is de griep goed voor? Alleen voor zichzelf. De griep brengt ons niets goeds, het is een parasiet die onze lijven infecteert. En zo zijn er ook parasieten die je brein infecteren.”

  Dit is een beetje zoals ik het ook zie, het menselijke denken is geïnfecteerd met allerlei virussen waaronder religie. Het probleem hierbij is dat de geïnfecteerde mens niet aanspeekbaar is op zijn ziekte. Zie de religekkies in de VS of anders wel die in het Midden Oosten. Hoewel de islam in de kern een uitzondering is. Tasawwuf schijnt geen denkbeeld te zijn, dus kan het ook geen virus zijn. Maar dat extreemrechts sterk samenhangt met christelijk denken mag geen schokkend nieuws worden genoemd. Homo’ s zijn slecht, vrouwen minderwaardig, dat werk.

  Ze kunnen er dus eigenlijk niks aan doen, ze zijn ziek.

 10. 15

  @10
  Xi Jinping?

  @12
  Nieuws voor jou? Niet voor mij. Nog een nieuwsflash: het beleid om eigen vereniging en gebedshuizen voor arbeidsmigranten te stimuleren of zelfs subsidiëren, was niet vanuit de overtuiging: ‘Die mensen moet je niet dwingen de Nederlandse cultuur te omarmen’, maar vanuit de overtuiging: ‘Als ze maar vaak genoeg herinnerd worden aan hun thuisland zullen ze vanzelf heimwee krijgen en terug willen. We willen helemaal niet dat ze Nederlands worden.’

  Overigens bestaat de (fabrieks)arbeider uit de jaren ’60 en ’70 niet meer, zeker niet als electoraat. Het is inmiddels zo’n 18%, 2% is landbouw, en 80% diensten. Dat gezegd hebbende, de (socialistische) kritiek op import van arbeid is nog steeds geldig, de PvdA is hoogstens lakser geworden in de handhaving van die kritiek. Waar ‘links’ en de PvdA in het bijzonder continu en schuimbekkend op wordt aangevallen is echter niet de arbeidsmigratie (wél in de tijd van Fortuyn), maar de asielzoekers en in het verleden de familiemigratie. En nog steeds geldt: als je kijkt naar wie meer competitie op de arbeidsmarkt wil, dan is dat de VVD c.s.. Meer competitie drukt namelijk de ‘prijs van arbeid’ (=loon), en wie profiteert daarvan?

  @14
  Religie is misschien binnengekomen als virus, hele samenlevingen hebben wel hun hele inrichting aan dat virus opgehangen. Van ons mitochondrium wordt ook gezegd dat het ooit als wezensvreemd organisme in een eukaryoot kwam. Maar probeer maar eens zonder te leven.

 11. 16

  @15

  Nederland heeft zich behoorlijk los gemaakt van religie. De vergelijking met de VS is best interessant omdat zij cultureel verwant zijn aan ons. Religie is daar ook een waarde in de politiek. Geen president kan het zonder „God bless America” stellen. In Nederland hebben we ons verlost van religie in de jaren 60 onder invloed van de toenmalige jongerencultuur. Een jongerencultuur die notabene Angelsaksisch van oorsprong was.

  Het heeft er alles van dat religie als een virus niet alleen in het individu aanwezig is, maar dat ook landen of delen van landen geïnfecteerd zijn en blijven. Wij kennen ook nog de bible belt. Waar de SGP nog mee telt en waar je maar beter geen homo of vrouw kan zijn.

 12. 19

  @17: voor info over Göbekli Tepe kun je toch beter de Tepe Telegrams lezen. Of eventueel de wetenschappelijke publicaties. Het blog van de onderzoekers zelf. Interpretatie blijkt uiterst complex. Vrouwen zullen zeker hun rol gespeeld hebben maar verder is jouw filmpje maar zozo…

  http://www.dainst.blog/the-tepe-telegrams/

  “Göbekli Tepe in southeast Turkey is a long recognized key site for the study of socio-ritual components of transitional Neolithic communities living in Upper Mesopotamia, a core zone of Neolithization, in the late tenth millennium cal bce. In addition to the construction of the large monumental buildings with their T-shaped monoliths, these groups can be credited with early domestication activities involving wild plant and animal species, which from the mid-ninth millennium cal BCE began to show characteristic morphological changes associated with the emergence of identifiable domesticated forms. Ritual practices and belief systems identified at Göbekli Tepe provide unprecedented insights into the worldview of these ‘proto-Neolithic’ communities at this important juncture in world history. Not only this, the site offers explanations as to how these groups could have overcome various challenges presented by ‘Neolithization’ processes, including demographic growth, increasing competition over biotic and abiotic resources, and a more pronounced vertical social differentiation, with division of labor and craft specialization. In this contribution, it is posited that ‘history making’ at Göbekli Tepe, as reflected, for example, through repititive building activities at the site, could have been used to encourage group identity and to promote a sense of belonging to a common ‘cultic community’, so important in the face of these challenges. Furthermore, it is proposed that these same ‘history making events’ might also have been harnessed by individuals and sub-groups in an attempt to legitimize social status and local, perhaps even regional political influence.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren