SG-café maandag 28-09-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 28-09-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (17)

#1 Hans Verbeek

In mei 2020 daalde de mondiale olieproductie (Crude + Condensate) naar 61,7 miljoen vaten per dag.
http://peakoilbarrel.com/wp-content/uploads/2020/09/World-WO-US-1.png
Een daling van ongeveer 10% t.o.v. een jaar eerder.
Het EIA verwacht dat de olieproductie de afgelopen weer wat is toegenomen (tot 63,7 miljoen vaten per dag).
Een terugkeer naar meer dan 70 miljoen vaten per dag lijkt nog ver weg. Laat staan dat er ooit nog meer olie geproduceerd wordt dan de voorlopige piek van 73,7 miljoen vaten per dag.
Een en ander betekent dat er nog meer emissie-scenario’s van het IPCC onrealistisch worden.
https://en.wikipedia.org/wiki/Representative_Concentration_Pathway
In 2022 komt er weer een nieuw Assessment Rapport van het IPCC uit. https://www.ipcc.ch/assessment-report/ar6/
Ik ben benieuwd

#2 McLovin

Ik wacht nog even af wat kabinet vandaag gaat roepen over nieuwe Corona maatregelen, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Rutte zo geschrokken is van de economische gevolgen van de eerste lockdown dat hij in een enorm spagaat zit; Hij wil koste wat kost voorkomen dat er weer een soortgelijke lockdown komt, maar tegelijkertijd is de tweede golf nu toch echt gearriveerd en moeten er echte serieuze maatregelen getroffen worden.
Ik hoop dat Rutte zijn VVD-“economie-voor-alles”-logica kan laten varen….

#3 Arduenn

Erik Engerd en de Stratenmaker op Zee houden in de nacht van dinsdag op woensdag hun eerste verkiezingsdebat (3 uur Nederlandse tijd). En er zal niet gefact-check worden dus dat wordt vast heel grappig om te horen.

https://www.forbes.com/sites/andrewsolender/2020/09/27/presidential-debate-moderators-not-expected-to-fact-check-candidates-debate-commission-says

#4 Hans Custers

@3

En er zal niet gefact-check worden

Wel logisch. Als ze op alle leugens van Trump moeten reageren blijft er helemaal geen tijd meer over voor debat. En voor Trump & de Huilebalkjes zou het weer aanleiding zijn om het allemaal heel gemeen te vinden.

#5 lmgikke

@2 nope

https://nos.nl/artikel/2350180-lijst-met-maatregelen-geen-publiek-bij-sportwedstrijden-horeca-om-22-00-uur-dicht.html

tis weer een setje van maatregelen waar we niets mee kunnen. Verantwoordlijkheid wordt nog meer bij (bepaalde) groepen burgers gelegd.

Waar men nu weken hard aan het werk is om te zorgen dat de reguliere zorg door kan blijven gaan, vandaag de eerste melding dat ze verwachten te gaan afschalen.

Het lijkt er op dat het beleid door PR adviseurs geschreven wordt. Schrijf wat men wil horen.

Vervolgens doet de overheid niets behalve wat wazige adviezen uitschrijven. Deze niet fatsoenlijk in regels omzetten, laat staan handhaven.

En als het slechter gaat wordt steevast met de beschuldigende vinger gewezen.

Echt, ik dacht dat de VVD en (neo)liberaal Nederland voor een kleine overheid waren. Maar hier hebben we een geld verslindend monster dat letterlijk niets doet….Van diezelfde VVD notabene..

M.a.w. als we willen weten wat ons te wachten staat hoeven we alleen maar naar het Kabinet en OMT en RIVM te luisteren. Alles wat zij zeggen dat ze willen voorkomen gaat dus gebeuren.

– IC vol
– ziekenhuis vol
– reguliere zorg stopt
– lockdown
– mondkapjes tekort
– testcapaciteit tekort blijft

Want dat zijn de zaken die ze proberen te voorkomen.

Zaken waar ze niet of nauwelijks mee bezig zijn, en waar dus de oplossing ligt:

– ventilatie van binnenruimtes
– mondkapjes in slecht geventileerde binnenruimtes

Maar goed. Ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid. Alleen naar buiten voor boodschappen, en dan mondkapje op in de winkel(s).

#6 Le Redoutable

@2 “Ik hoop dat Rutte zijn VVD-“economie-voor-alles”-logica kan laten varen….” Dat had hij aan het begin van de corona crisis al gedaan en ook bij de nu aangekondigde maatregelen moet weer het nodige geld bij.

Ik hoop dat de oppositie nu ook gaat beseffen dat lockdowns ook grote sociale consequenties hebben en dat ze niet weer populistisch achter Wilders aan gaan lopen. Ook hoop ik dat ze in gaan zie dat we nog voldoende reserves moeten aanhouden en niet alles kunnen uitdelen aan Zuid Europa en leuke extraatjes die niets met de Corona crisis te doen hebben.

#7 Co Stuifbergen

@5: Betere ventilatie van binnenruimte lijkt mij een goed idee.
Wel met een warmtewisselaar of een warmtepomp, zodat bij het ventileren niet de warmte naar buiten gaat.

Op korte termijn moet de overheid zorgen voor:
– meer testcapaciteit
– contactonderzoek (en eventuele gerichte quarantaines/ lokale lockdowns)

#8 Hans Custers

Voor ventilatie van binnenruimtes bestaan al jarenlang regels, zeker als het om publiek toegankelijke gebouwen gaat. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat die regels niet voldoen. Nog afgezien van het feit dat het absoluut onmogelijk is om de ventilatie van een hele hoop gebouwen in een paar maanden tijd maar eventjes aan te passen.

De fabeltjes van De Hond maken meer kapot dan je lief is.

#9 beugwant

@7: Wat lees ik daar voor signaalwoorden? Zijn we die ellende met WTW-installatie alweer vergeten? Dat soort apparatuur wordt al snel veel te ingewikkeld voor de doorsnee stagiair of Oost-Europese arbeider die er vooral op wordt afgerekend dat dat ding er staat, niet of dat het ook naar behoren doet.
Raam open, jas aan. Hou het alsjeblieft low tech. Dat snappen de mensen tenminste. Zo’n app is al erg genoeg.
De leesvaardigheid mag niet nog verder achteruit.

#10 Bismarck

@7: “contactonderzoek “
In mei-juni was vol daarop inzetten een goed idee geweest (samen met een sluiting van Schiphol voor passagiersvervoer), maar met de huidige incidentie is het een onmogelijke opgave.

#11 Bismarck

Het is trouwens weer hommeles in Nagorno-Karabach.

#12 Bismarck

Spaanse rechter geeft impliciet toe dat vastzittende Catalanen politieke gevangenen zijn (en het gaat bar slecht met de rechtstaat en democratie in Spanje).

#13 Co Stuifbergen

@10: U heeft gelijk, het is te laat voor contactonderzoek.
(want als blijkt dat de halve bevolking in contact geweest is met een patiënt, kunnen we net zo goed een lockdown invoeren).

#14 Co Stuifbergen

@12:
Op zich vind het wel begrijpelijk als een regio-president geen overheidsgebouw gebruiken mag om campagne te voeren, want dat is net zoiets als dat een premier op tv verschijnt om campagne te voeren.
Maar 30.000 euro boete is buiten proporties.
(en ik denk dat geen rechter in Spanje optreedt als de premier op tv campagne voert).

Maar ik zie in de informatie van de NOS niet dat de rechter toegeeft dat de vastzittende Catalanen politieke gevangenen zijn.

#15 Lethe
#16 Bismarck

@14: “om campagne te voeren”
Hoezo campagne voeren? Het was een spandoek dat opriep tot de vrijlating van Catalaanse politici (inclusief gekozen volksvertegenwoordigers en regeringsleden), die destijds inmiddels al twee jaar gevangen werden gehouden. Dat zien als campagnevoeren is wel heel ruim geïnterpreteerd.

Overigens vind ik de andere straf (afzetting en anderhalf jaar ambtsverbod, dat feitelijk neerkomt op ruim vier jaar politieke uitschakeling, vanwege nieuw uit te roepen verkiezingen) een stuk ingrijpender dan de boete (die ongetwijfeld met een collecte opgebracht kan worden). Dat is toch echt het misbruiken van de rechterlijke macht (die in Spanje feitelijk wordt gekozen door de regeringspartij, dus momenteel gaat het in grote meerderheid om PP-rechters), om je politieke gevechten te voeren.

#17 Co Stuifbergen

@16: Ik vind dat Rutte al campagne voert als hij buiten verkiezingstijd in Zomergasten optreedt, of als hij een persconferentie houdt.

Maar ik ben met u eens dat de rechterlijke macht in Spanje de democratie in Catalonië de nek omdraait, of dat probeert.
Het verbod op het referendum duidde ook daarop.

De persvrijheid wordt in Spanje ook beknot, want het is verboden om politie-agenten aan het werk te filmen.

Nog los van propaganda op de staats-televisie over het referendum in Catalonië. Blijkbaar heeft de PP les gehad van Victor Orbán.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*