SG-café maandag 24-04-2017

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 24-04-2017. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (14)

#1 Henk van S tot S

Een x-aantal mensen kijkt blijkbaar graag naar, “Boer zoekt hoer.”
Mijn voorkeur gaat uit naar programma’s als “Tegenlicht”.
Deze aflevering was weer erg interessant:
Boer zoekt voedselflat

#2 John

@1:hihi, dat ‘boer zoekt hoer’-grapje maakt mijn nichtje ook. Mijn nichtje is 11.

#3 Henk van S tot S

@2:
Dan heeft goede voorlichting gehad.
:-)

#4 frankw

Onze nestor van onafhankelijke berichtgeving van het Midden Oosten met een paar prangende vragen: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/24/vraagje-waarom-is-iran-toch-zon-dodelijk-gevaar-8350664-a1555718

Volgens mij is het antwoord vrij simpel: Iran is het ultimate evil en Saudi Arabië niet omdat onze westerse “democratieën” niet meer kunnen zonder een boeman van buiten om alle schuld op te schuiven. (disclaimer: ik vind het Iraanse regime en het Saudische regime allebei zeer problematisch)

#5 troebel

[img]https://admin.dezwijger.nl/wp-content/uploads/2016/05/Saudi-arabie-vs-iran.jpg[/img]

@4: Haar respons is in eerste instantie een wedervraag: bedreigt Iran de wereld? Antw: nee. En dan is Iran volgens haar geen gevaar. Kan ik goed mee leven maar ik vind de analyse gewoon veel te kort door de bocht.

De beantwoording van de vraag begint vele jaren eerder. En dan heb ik het maar deels over het continuüm dat geschiedenis heet, maar over wat korter door de bocht waarom Iran in de tijd van de Sjah de grootste vriend van de VS was en daarna niet meer. Een bedreiging voor het vrienden/economisch systeem van de VS. En dan heb je meteen beantwoord waarom SA niet wordt gezien als een bedreiging: die zijn deel van het vrienden/economisch systeem van de VS.

En herinnert u zich Saddam Hoessein? Die wilde volgens mij de olie in Euro’s af gaan rekenen. Dat kwam hem duur te staan terwijl hij toch jarenlang vriendjes van de VS was.

Heeft u de geschiedenis van de familie Bush wel eens gelezen?

[img]http://www.jadaliyya.com/content_images/fck_images/sharia%20pics/bushsaudikingkissing.jpg[/img]

Het is de weg van het geld die bepaalt of een land een vriend of vijand is. En dan hebben we het nog niet over Rusland gehad.

Zo moeilijk is het allemaal toch niet?

#6 Arjan Fernhout

@5: Ah, mooie foto van de ‘midwifes of the new middle east.’ Nou, dat is me een oetlelijk joch geworden. (Condoleezza Rice in 2006 over Libanon-2: these are just the birthquakes of the new Middle East). Just look at the motherfuckers.

#7 Cerridwen

@4: Jammer dat je om een platte hyperbool te verklaren (Iran is the ultimate evil) zelf ook niet verder komt dan een hyperbool (westerse democratieën kunnen niet zonder boeman van buiten).

Ten eerste zijn het voornamelijk Israelische en Amerikaanse neocons die Iran het ultieme gevaar vinden; Europese landen zijn over het algemeen maar wat blij met het normaliseren van de verhoudingen.

Ten tweede is Iran dan wellicht geen wereldwijd gevaar, ze stelt zich wel degelijk vijandig op richting het westen, Israel en de buurlanden. En niet alleen in woorden, ze zijn een belangrijke sponsor van het geweld in Syrië. Dus Iran heeft zelf ook een belangrijk aandeel in de vijandige verhoudingen in de regio en met het westen.

#8 Bolke

@7:

ze stelt zich wel degelijk vijandig op richting het westen,

Gek hè nadat wat het westen Iran allemaal heeft geflikt.

#9 Cerridwen

@8: Het westen heeft Egypte ook veel geflikt, en toch is dat land op dit moment prima maatjes met de VS.

Dat ‘het westen’ in het verleden vervelend is geweest jegens Iran is dus geen voldoende verklaring voor de huidige vijandigheid van Iran.

Het oog om oog/tand om tand principe in internationale relaties heeft zich reeds lang bewezen als desastreus, vandaar dat de meeste landen daarvan zijn afgestapt.

Iran is vijandig richting het westen vanwege huidige strategische overwegingen van het regime.

#10 Henk de Waal

@9:

“Het oog om oog/tand om tand principe in internationale relaties heeft zich reeds lang bewezen als desastreus, vandaar dat de meeste landen daarvan zijn afgestapt.”

Wanneer heeft dat principe ooit gegolden in de internationale relaties? Volgens mij nooit namelijk.

@8:

in de internationale relaties is er weinig ruimte voor emotie en wrok. Je schikt je naar de realiteit, of je brengt je voortbestaan in gevaar.

#11 Bolke

@9:

Dat ‘het westen’ in het verleden vervelend is geweest jegens Iran is dus geen voldoende verklaring voor de huidige vijandigheid van Iran.

Dit regime is aan de macht gekomen dankzij die rottigheid.

#12 Bismarck

@7: “En niet alleen in woorden, ze zijn een belangrijke sponsor van het geweld in Syrië.”
Dat gaat op voor nogal wat landen in de omgeving (Irak, Saudi Arabië, Turkije, om maar een verre van uitputtende lijst te geven), waarvan niet gesteld wordt dat ze zich vijandig opstellen richting het westen.

#13 Bolke

@12: Nee want dat zijn onze bondgenoten en daar gelden andere regels voor.

#14 Anoniem

@9 Egypte is niet prima maatjes met het Westen, die dictator die daar de baas is, is dat. Hoe Egypte er echt over denkt heb je wel gezien toen ze even aan de democratie mochten proeven een paar jaar geleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*