1. 2

  @1: Zal mij niets verbazen . Hier is het weer al extreem. Heeft vrijwel niet gevroren de hele winter, ook bijna geen sneeuw.

  Afgelopen week hebben we respectievelijk rook, sneeuw, regen, zand (een unicum), en rook als weerpatroon gehad, plus de hoogste luchtvervuiling ooit in een stad die verder volledig gesloten en leeg is. Het is ook veel te droog geweest.

  Hopelijk is dat niet de opmaat voor de zomer.

 2. 4

  @3: De koopkracht van veel meer Italianen is kleiner dan die van de gemiddelde Nederlander (durf ik te s tellen).

  Of de schulden van Italië betaald kunnen worden door de rijkste Italianen, weet ik niet.
  Het kaartje geeft hiervoor te weinig informatie.

  Ik vermoed dat Italië wel meer belasting zou kunnen innen, maar dan moet waarschijnlijk het belastingverdrag met Nederland opgezegd worden, en het zou kunnen dat italië daarvoor de EU uitmoet.

 3. 5

  Ter aanvulling mijzelf #4:
  Ook Nederland zou eens moeten nadenken of het slim belasting heft, want het geeft kortingen aan bedrijven als Booking.com die nu om steun vragen.

  En onze rechtspraak wordt tot de Hoge Raad belast met zaken die russische zakenlui in eigen land verloren hebben.
  (Yukos Oil tegen Yukos Finance).

 4. 6

  @4:

  De koopkracht van veel meer Italianen is kleiner dan die van de gemiddelde Nederlander (durf ik te s tellen)

  Waar baseer je dat op? De cijfers vertellen namelijk het tegendeel

 5. 8

  De belasting aldaar zou substantieel hoger kunnen als bedrijven niet via Nederland de belasting kunnen ontwijken. Dus willen we die ‘arme’ Italianen helpen, dan misschien eens de gaten in ons systeem dichtgooien?

 6. 9

  @6: Als je met “de cijfers” je kaartje uit #3 bedoelt, dan geven de cijfers #4 grandioos gelijk. Als je verder naar de verdeling van de koopkracht van Italianen kijkt, trouwens ook (Nederlands gemiddelde $58,255, Italiaans gemiddelde: $40,470, als je bedenkt dat inkomen typisch sterk rechtsscheef verdeeld is en dat de mediaan dus onder het gemiddelde zit, kan het niet anders dan dat de overgrote meerderheid van de Italianen onder het Nederlands gemiddelde zit).

 7. 10

  @8 Italië heeft veruit de grootste schaduw economie van Europa, dat heeft niks met Nederland te maken. Daarnaast hebben bedrijven als Fiat jarenlang miljarden belastingkorting gehad, veel meer korting dan die paar bedrijven hier krijgen, we kunnen ze beter helpen om hun eigen belasting normaal te innen:

  https://www.statista.com/chart/17133/tax-evasion-cost-to-eu-countries/

  Merkel en Macron mogen trouwens ook wel eens orde op zaken stellen voordat ze met het vingertje naar ons wijzen, ook hier behoren wij weer tot de braafste jongetjes van de klas.

 8. 11

  @9: ik heb het niet over BNP teruggerekend per inwoner Bismarck, maar over wat een gemiddelde inwoner vrij kan spenderen (na aftrek van belastingen en andere lasten). Dat zijn wezenlijk andere grootheden.

  Alle opbrengsten van de Nederlandse brievenbusfirma’s tellen bijvoorbeeld ook mee in het Nederlandse BNP, terwijl de gemiddelde inwoner daar geen cent van ziet.

  Enfin, dat gezegd hebbende, heeft de gemiddelde Noord Italiaan dus veel meer vrij te besteden dan de gemiddelde Nederlander (en is dus welvarender). En dan is de grote schaduweconomie daar nog niet eens meegenomen.

  Dan lijkt mij de vraag gerechtvaardigd waarom wij dan garant zouden moeten gaan staan voor hun schulden? Dat lijkt me omgekeerde solidariteit toch?

 9. 14

  @13:
  De inkomsten van Nederland zijn erg onbetrouwbaar omdat dit soort cijfers meestal afkomstig zijn uit belastinggegevens. Nederland meet geen inkomsten uit vermogen. Gemiddeld zal het inkomen dus hoger liggen, om het over de verdeling van inkomen maar helemaal niet te hebben…

 10. 17

  @13:
  Het kaartje lijkt mij inderdaad helder (veel geel en blauw in Italie voor lage inkomens, in Nederland alleen maar rode tinten van boven gemiddeld), maar voor de zekerheid je suggestie gevolgd even de tekst te lezen.

  Daar staat toch klip en klaar in dat het gemiddelde in NL bijna 15% hoger is dan in Italië. Kortom, je zit weer eens te trollen.

  With an average per capita purchasing power of €20,416, the Netherlands has almost 39 percent more than the European average

  Italy has an average per capita purchasing power of €17,799

 11. 18

  @16: lijkt mij een gevalletje klok en klepel beste Tigger. Het is een opinieartikel en vooral geschreven nav het werk van Piketty over de spreekwoordelijke 1 %. Is hoogstens erg zijdelings gerelateerd aan het onderwerp dat ik heb opgestart (als je ook de andere Europese landen zou betrekken tenmiste)

 12. 19

  @17: NL staat op plaats 15 en Italië op plaats 17 op de ranglijst maar dat scheelt weinig. Het besteedbaar inkomen is in het Noorden van Italië veel hoger dan in NL maar in het uiterste Zuiden van Italië dan weer veel lager.

  De Groningers kunnen gemiddeld gemiddeld maar een kleine 800 euro per jaar meer besteden dan gemiddeld de Italianen (en dat dus afgezien van de italiaanse schaduweconomie die veel, en veel groter is)

 13. 21

  @19 dus omdat het rijkste gedeelte van Italië (misschien- want dit staat nergens in het stuk waar je naar linkt) iets rijker is dan het armste gedeelte van Nederland mogen ze nooit meer geholpen worden of zoiets? Ook al is de gemiddelde Italiaan veel armer.

  Zeker omdat Italië (misschien – want dit staat nergens in het stuk waar je naar linkt) een grotere schaduw-economie heeft en Nederland (misschien – want het staat nergens in het stuk waar je naar linkt) een hogere belastingdruk heeft en (misschien) meer brievenbus firma’s heeft die (misschien) zijn meegenomen in de cijfers over het besteedbaar inkomen van individuen.

  Leuke poging om net te doen of je je uitspraken kunt onderbouwen met deze cijfers, maar op deze manier blijft het de facto feitenvrij geblaat, helaas

 14. 22

  @21: dan heb je de tekst niet gelezen beste Maggi. Verder spreekt het kaartje boekdelen. hoe donkerder rood hoe welvarender. Als je het niet goed kunt zien kun je een groter kaartje downloaden. Zie verder de link van gbh uit @7

 15. 23

  @11 De schaduw-economie in Nederland in 2018 werd geschat op 3,65 miljard uit zwartwerken, en 4,8 miljard door andere illegale activiteiten.

  https://nos.nl/artikel/2233362-hoe-schat-je-de-waarde-van-illegale-economie.html

  Ter vergelijking: ons BNP is ongeveer 740 miljard per jaar.

  Ik heb niet gezocht naar de cijfers voor Italië

  Verder zijn we het eens dat de brievenbus-firma’s niet veel aan onze welvaart bijdragen.

  @21: Sickbok vindt blijkbaar dat niemand meer dan het Nederlandse gemiddelde verdienen mag.

 16. 25

  Fascinerend hoeveel mensen er ineens moeite mee hebben om te accepteren dat Noord-Italië een vergelijkbaar of hoger welvaartsniveau heeft dan Nederland, als Sikbock dit feit gebruikt om te betogen dat Italië geen steun van ons nodig heeft.

 17. 28

  @23: Interessant. Maar als je goed kijkt dan zie je dat een aantal Noord Italiaanse regio’s welvarender zijn dan de welvarendste regio’s in Nederland. Tel daarbij op een 200 miljard aan “bijverdiensten” en je vraagt je af hoe je nog verder genaaid kunt worden door de EU met hun solidariteitsgedram.
  En inderdaad die brievenbusfirma’s zijn leuk voor het GDP, maar verhullen mede dat Henk en Ingrid en Mustafa en Fatima in Nederland in de afgelopen 25 jaar niet of nauwelijks enige groei hebben gekend qua besteedbaar inkomen . Het wordt nog slechter. Immers hou je rekening met bijvoorbeeld de toegenomen zorgkosten, opleidingskosten en OV kosten, enz, dan zou het bijna zijn dat Nederland eerder hulp moet krijgen van de zuidelijke landen. Jaren en jaren hier bezuinigd en daar maar te goedkoop consumptief lenen en lenen.
  Duidelijk is in ieder geval dat de EU economisch gezien een mislukking is en blijft. De euro is een gedrocht, hoeveel eurodraghi er ook in heeft gepomt en hoeveel eurobonds er ook ontstaan. Kijk ook eens naar Groot Brittanië. Al eeuwen op een eiland maar nog steeds geen sprake van Britten. Dus ook politiek geen enkele reden te veronderstellen dat we hier ooit Italianen worden. Tenzij we verdund worden natuurlijk. Zijn we overal gelijk.

 18. 30

  “Fascinerend hoeveel mensen er ineens moeite mee hebben om te accepteren dat Noord-Italië een vergelijkbaar of hoger welvaartsniveau heeft dan Nederland”
  Fascinerend hoe slecht jij kan lezen, want dat beweert Silbock niet. Bovendien hebben mensen er vooral moeite mee dat Sikbock doet alsof dat voor de meerderheid van de Italianen geldt terwijl de meerderheid gewoon veel minder te besteden heeft dan de gemiddelde Nederlander. Uiteindelijk is het dus vooral fascinerend hoe de kronkels in jouw hersenen werken.

 19. 31

  @30: ongeveer 36 % van de italianen woont in het arme zuiden beste Bismarck, terwijl 64 % in het welvarende deel van Italië woont. Dat welvarende deel heeft gemiddeld dus (veel) meer te besteden dan de Nederlander. Op zich ook wel logisch hè dat in het rijke deel de meeste Italianen wonen?

 20. 32

  Ongetwijfeld zijn sommige Italianen rijker dan de Nederlander gemiddeld is.
  En misschien vindt sickbok 100 Italianen al veel.

  Blijkbaar vindt hij dat een land alle inkomens (en bezittingen vermoedelijk) boven een bepaalde grens afpakken moet om aan buitenlandse verplichtingen te voldoen.

  Vroeger kregen mensen met zulke plannen het verwijt dat ze iedereen arm wilden maken, i.p.v. welvarend.

  Als elke Nederlander er zo over denkt, hoeven we ons over de staatsschuld geen zorgen te maken!

 21. 34

  @32: haha! nee, “het verwijt” is dat men geld van de (in meerderheid) arme Nederlander wil afpakken om aan de (in meerderheid) rijke Italiaan te geven.

  Of op zijn best, dat de Nederlander financieel voor de arme regio’s in Italië moet gaan zorgen, terwijl de rijke meerderheid in Italië dat zelf nalaat

 22. 37

  @36: Het is ook best wel moeilijk dat je in het warme zuiden minder inkomen nodig hebt om meer over te houden dan in het koude noorden; minder stookkosten, minder stroom, goedkopere huizen en huur, etc.

  Het huis waar mijn Italiaanse nicht in woont koste haar 40.000 euro.

 23. 40

  @26: eerst werd de rente (de prijs van geld) negatief… je kreeg geld toe als je maar geld wilde lenen.
  En nu wordt de olieprijs negatief… je krijgt geld toe als je maar wat olie wilt verbranden.
  Ik denk dat je slim genoeg bent om dit te snappen.

  Ben je wel eens laat in de middag op de markt geweest als de kooplui al aan het opruimen zijn. Die laatste bossen bloemen geven ze weg… voor niets.

 24. 42

  Ja ok, Italie heeft een staatsschuld van 135% van het BNP, maar NL-inwoners hebben de hoogste hypotheekschuld van heel Europa. Italie een van de laagste. Het deel van het eigen woningbezit in NL wat verhypotheekt is, is in Italie in eigendom ! Dus meneer Hoekstra, die prachtige Italiaanse huizen zijn nagenoeg allemaal afbetaald. Dat dan weer wel. Ellek nadeel hep ze voordeel. Italie is arm, maar de Italianen zijn rijk.

  https://www.homefinance.nl/nieuws-blog/laatste-nieuws/100374/nederlander-kampioen-in-hypotheken/

 25. 47

  @44: uit de link: [De Nederlandsche bank heeft in 2014 122,5 ton van het Nederlands goud dat in Amerika opgeslagen lag teruggehaald. Dit was toen vier miljard euro waard. In totaal lag vanaf toen 190 ton goud in Nederland opgeslagen, een derde van de officiële Nederlandse goudreserve.]
  Mij staan uit die tijd berichten bij dat er minder lag dan er had moeten liggen.

 26. 50

  @38: Noord-Holland en Utrecht halen het niveau van voormalig Oost-Duitsland, de rest van het land doet het net zo goed als Zuid Italië.

  Wordt tijd dat de EU ook eens flink wat ontwikkelingshulp in Nederland gaat investeren.

 27. 51

  @50: wij hebben bijna al onze centjes aan de bank en aan de NL overheid afgedragen en de EU kan nu mooi vele Nederlandse miljarden storten naar de Italiaanse staat!

  Logisch ook, want Italië vangt immers al “onze vluchtelingen” op? Bovendien bedanken wij de EU daarmee voor 75 jaar vrede en veiligheid!!!!

  Dan eten we maar een boterham minder

 28. 52

  Italie kan me de pot op, ze hebben daar geld zat, echter de overheid daar moet eens fatsoenlijk belasting gaan heffen of minder gaan spenderen ipv bedelen om geld bij landen die hun zaakjes wel op orde hebben. (iets met een krekel en een mier of zo iets)

  Want de zogenaamde eurobonds wel eens de trigger voor een NEXIT kan gaan worden en misschien moet Rutte dat meer eens hardop gaan zeggen, daarmee trapt ie Macron en consorten heel snel terug in hun hok.

 29. 53

  @51: Je hebt echt een goed hart ?

  Ik vind het ook terecht dat wij hier tot onze 67-ste jaar moeten doorwerken zodat ze in Italië na 40 jaar keihard werken op hun 58-ste of eerder vrolijk in de zon onder het genot van en goed glas wijn van hun welverdiende pensioen kunnen genieten.

  Ook vind ik het terecht dat Italië boos was op ons dat wij onze beademingsapparatuur niet naar Italië stuurden nadat ze de wereldmarkt al leeg hadden gekocht; niet alleen onze ouderen kunnen best wel even 5 minuten hun adem inhouden. China hielp het prachtvolk van Italië tenminste wel:

  https://pbs.twimg.com/media/ES2KqNWXgAEB8WD?format=jpg&name=large

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren