SG-café maandag 20-04-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 20-04-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (54)

#1 gbh

Warmest Oceans on Record Could Set Off a Year of Extreme Weather

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-18/warmest-oceans-on-record-could-set-off-a-year-of-extreme-weather

Himalaya voor het eerst in 30 jaar zichtbaar in de vlakten van India en Pakistan:

https://www.severe-weather.eu/global-weather/himalayas-visible-from-india-mk/

#2 basszje

@1: Zal mij niets verbazen . Hier is het weer al extreem. Heeft vrijwel niet gevroren de hele winter, ook bijna geen sneeuw.

Afgelopen week hebben we respectievelijk rook, sneeuw, regen, zand (een unicum), en rook als weerpatroon gehad, plus de hoogste luchtvervuiling ooit in een stad die verder volledig gesloten en leeg is. Het is ook veel te droog geweest.

Hopelijk is dat niet de opmaat voor de zomer.

#3 sikbock

Als je naar de koopkracht van veel italianen kijkt (die in veel gevallen gemiddeld groter is dan die van de gemiddelde Nederlander) vraag je je af waarom Nederland ook al weer de schulden van de italianen op zijn nek zou moeten nemen door bijvoorbeeld te tekenen voor eurobonds.

https://www.gfk.com/insights/news/map-of-the-month-gfk-purchasing-power-europe-2019/

#4 Co Stuifbergen

@3: De koopkracht van veel meer Italianen is kleiner dan die van de gemiddelde Nederlander (durf ik te s tellen).

Of de schulden van Italië betaald kunnen worden door de rijkste Italianen, weet ik niet.
Het kaartje geeft hiervoor te weinig informatie.

Ik vermoed dat Italië wel meer belasting zou kunnen innen, maar dan moet waarschijnlijk het belastingverdrag met Nederland opgezegd worden, en het zou kunnen dat italië daarvoor de EU uitmoet.

#5 Co Stuifbergen

Ter aanvulling mijzelf #4:
Ook Nederland zou eens moeten nadenken of het slim belasting heft, want het geeft kortingen aan bedrijven als Booking.com die nu om steun vragen.

En onze rechtspraak wordt tot de Hoge Raad belast met zaken die russische zakenlui in eigen land verloren hebben.
(Yukos Oil tegen Yukos Finance).

#6 sikbock

@4:

De koopkracht van veel meer Italianen is kleiner dan die van de gemiddelde Nederlander (durf ik te s tellen)

Waar baseer je dat op? De cijfers vertellen namelijk het tegendeel

#7 gbh

@4: Noord Italië is minstens net zo rijk als Nederland, zuid Italië is een stuk armer. In het noorden noemen ze de bewoners van het zuiden (alles onder de lijn Pisa – Florence) marocchini. Waarom denk je dat het racistische Lega zich als Padanië wilde afscheiden?

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/10095393/KS-HA-19‑001-EN-N.pdf/d434affa-99cd-4ebf-a3e3-6d4a5f10bb07

#8 basszje

De belasting aldaar zou substantieel hoger kunnen als bedrijven niet via Nederland de belasting kunnen ontwijken. Dus willen we die ‘arme’ Italianen helpen, dan misschien eens de gaten in ons systeem dichtgooien?

#9 Bismarck

@6: Als je met “de cijfers” je kaartje uit #3 bedoelt, dan geven de cijfers #4 grandioos gelijk. Als je verder naar de verdeling van de koopkracht van Italianen kijkt, trouwens ook (Nederlands gemiddelde $58,255, Italiaans gemiddelde: $40,470, als je bedenkt dat inkomen typisch sterk rechtsscheef verdeeld is en dat de mediaan dus onder het gemiddelde zit, kan het niet anders dan dat de overgrote meerderheid van de Italianen onder het Nederlands gemiddelde zit).

#10 Le Redoutable

@8 Italië heeft veruit de grootste schaduw economie van Europa, dat heeft niks met Nederland te maken. Daarnaast hebben bedrijven als Fiat jarenlang miljarden belastingkorting gehad, veel meer korting dan die paar bedrijven hier krijgen, we kunnen ze beter helpen om hun eigen belasting normaal te innen:

https://www.statista.com/chart/17133/tax-evasion-cost-to-eu-countries/

Merkel en Macron mogen trouwens ook wel eens orde op zaken stellen voordat ze met het vingertje naar ons wijzen, ook hier behoren wij weer tot de braafste jongetjes van de klas.

#11 sikbock

@9: ik heb het niet over BNP teruggerekend per inwoner Bismarck, maar over wat een gemiddelde inwoner vrij kan spenderen (na aftrek van belastingen en andere lasten). Dat zijn wezenlijk andere grootheden.

Alle opbrengsten van de Nederlandse brievenbusfirma’s tellen bijvoorbeeld ook mee in het Nederlandse BNP, terwijl de gemiddelde inwoner daar geen cent van ziet.

Enfin, dat gezegd hebbende, heeft de gemiddelde Noord Italiaan dus veel meer vrij te besteden dan de gemiddelde Nederlander (en is dus welvarender). En dan is de grote schaduweconomie daar nog niet eens meegenomen.

Dan lijkt mij de vraag gerechtvaardigd waarom wij dan garant zouden moeten gaan staan voor hun schulden? Dat lijkt me omgekeerde solidariteit toch?

#12 Bismarck

@11: Kom dan eens met cijfers af. Je kaartje uit #3 laat immers nog steeds een ander beeld zien.

#13 sikbock

@12: het kaartje lijkt mij volstrekt helder Bismarck. Lees ook de press release bij het kaartje: https://www.gfk.com/insights/press-release/europeans-spend-eur14739-per-person-in-2019/

#14 tigger

@13:
De inkomsten van Nederland zijn erg onbetrouwbaar omdat dit soort cijfers meestal afkomstig zijn uit belastinggegevens. Nederland meet geen inkomsten uit vermogen. Gemiddeld zal het inkomen dus hoger liggen, om het over de verdeling van inkomen maar helemaal niet te hebben…

#15 sikbock

@14: jaja, geloof je het zelf?

#17 Maggi

@13:
Het kaartje lijkt mij inderdaad helder (veel geel en blauw in Italie voor lage inkomens, in Nederland alleen maar rode tinten van boven gemiddeld), maar voor de zekerheid je suggestie gevolgd even de tekst te lezen.

Daar staat toch klip en klaar in dat het gemiddelde in NL bijna 15% hoger is dan in Italië. Kortom, je zit weer eens te trollen.

With an average per capita purchasing power of €20,416, the Netherlands has almost 39 percent more than the European average

Italy has an average per capita purchasing power of €17,799

#18 sikbock

@16: lijkt mij een gevalletje klok en klepel beste Tigger. Het is een opinieartikel en vooral geschreven nav het werk van Piketty over de spreekwoordelijke 1 %. Is hoogstens erg zijdelings gerelateerd aan het onderwerp dat ik heb opgestart (als je ook de andere Europese landen zou betrekken tenmiste)

#19 sikbock

@17: NL staat op plaats 15 en Italië op plaats 17 op de ranglijst maar dat scheelt weinig. Het besteedbaar inkomen is in het Noorden van Italië veel hoger dan in NL maar in het uiterste Zuiden van Italië dan weer veel lager.

De Groningers kunnen gemiddeld gemiddeld maar een kleine 800 euro per jaar meer besteden dan gemiddeld de Italianen (en dat dus afgezien van de italiaanse schaduweconomie die veel, en veel groter is)

#21 Maggi

@19 dus omdat het rijkste gedeelte van Italië (misschien- want dit staat nergens in het stuk waar je naar linkt) iets rijker is dan het armste gedeelte van Nederland mogen ze nooit meer geholpen worden of zoiets? Ook al is de gemiddelde Italiaan veel armer.

Zeker omdat Italië (misschien – want dit staat nergens in het stuk waar je naar linkt) een grotere schaduw-economie heeft en Nederland (misschien – want het staat nergens in het stuk waar je naar linkt) een hogere belastingdruk heeft en (misschien) meer brievenbus firma’s heeft die (misschien) zijn meegenomen in de cijfers over het besteedbaar inkomen van individuen.

Leuke poging om net te doen of je je uitspraken kunt onderbouwen met deze cijfers, maar op deze manier blijft het de facto feitenvrij geblaat, helaas

#22 sikbock

@21: dan heb je de tekst niet gelezen beste Maggi. Verder spreekt het kaartje boekdelen. hoe donkerder rood hoe welvarender. Als je het niet goed kunt zien kun je een groter kaartje downloaden. Zie verder de link van gbh uit @7

#23 Co Stuifbergen

@11 De schaduw-economie in Nederland in 2018 werd geschat op 3,65 miljard uit zwartwerken, en 4,8 miljard door andere illegale activiteiten.

https://nos.nl/artikel/2233362-hoe-schat-je-de-waarde-van-illegale-economie.html

Ter vergelijking: ons BNP is ongeveer 740 miljard per jaar.

Ik heb niet gezocht naar de cijfers voor Italië

Verder zijn we het eens dat de brievenbus-firma’s niet veel aan onze welvaart bijdragen.

@21: Sickbok vindt blijkbaar dat niemand meer dan het Nederlandse gemiddelde verdienen mag.

#24 bolke

@23:

Ik heb niet gezocht naar de cijfers voor Italië

Ommenabij de 200 miljard

#25 Cerridwen

Fascinerend hoeveel mensen er ineens moeite mee hebben om te accepteren dat Noord-Italië een vergelijkbaar of hoger welvaartsniveau heeft dan Nederland, als Sikbock dit feit gebruikt om te betogen dat Italië geen steun van ons nodig heeft.

#26 Arduenn

De olieprijs dook zojuist onder nul. LOL.

Net zoiets als bleekselderij eten. Daar krijg je ook negatieve calorieën mee binnen.

https://apnews.com/ce1c170194fe7803c498a72389ae5dfa

#27 clismo

@25: hoeveel?

#28 Gerrit Walders

@23: Interessant. Maar als je goed kijkt dan zie je dat een aantal Noord Italiaanse regio’s welvarender zijn dan de welvarendste regio’s in Nederland. Tel daarbij op een 200 miljard aan “bijverdiensten” en je vraagt je af hoe je nog verder genaaid kunt worden door de EU met hun solidariteitsgedram.
En inderdaad die brievenbusfirma’s zijn leuk voor het GDP, maar verhullen mede dat Henk en Ingrid en Mustafa en Fatima in Nederland in de afgelopen 25 jaar niet of nauwelijks enige groei hebben gekend qua besteedbaar inkomen . Het wordt nog slechter. Immers hou je rekening met bijvoorbeeld de toegenomen zorgkosten, opleidingskosten en OV kosten, enz, dan zou het bijna zijn dat Nederland eerder hulp moet krijgen van de zuidelijke landen. Jaren en jaren hier bezuinigd en daar maar te goedkoop consumptief lenen en lenen.
Duidelijk is in ieder geval dat de EU economisch gezien een mislukking is en blijft. De euro is een gedrocht, hoeveel eurodraghi er ook in heeft gepomt en hoeveel eurobonds er ook ontstaan. Kijk ook eens naar Groot Brittanië. Al eeuwen op een eiland maar nog steeds geen sprake van Britten. Dus ook politiek geen enkele reden te veronderstellen dat we hier ooit Italianen worden. Tenzij we verdund worden natuurlijk. Zijn we overal gelijk.

#29 tigger

@18 sikbock:
Nee, het is niet een simpelweg een opinieartikeltje. Er zijn er veel meer met kritiek op de Nederlandse cijfers:
https://decorrespondent.nl/5733/waarom-de-inkomensongelijkheid-in-nederland-groter-is-dan-we-denken/344904727167-6ef17882
Het Nederlandse belastingstelsel is heel efficiënt in het verbergen van vermogen van de rijke mensen, oa door BV’s.

#30 Bismarck

“Fascinerend hoeveel mensen er ineens moeite mee hebben om te accepteren dat Noord-Italië een vergelijkbaar of hoger welvaartsniveau heeft dan Nederland”
Fascinerend hoe slecht jij kan lezen, want dat beweert Silbock niet. Bovendien hebben mensen er vooral moeite mee dat Sikbock doet alsof dat voor de meerderheid van de Italianen geldt terwijl de meerderheid gewoon veel minder te besteden heeft dan de gemiddelde Nederlander. Uiteindelijk is het dus vooral fascinerend hoe de kronkels in jouw hersenen werken.

#31 sikbock

@30: ongeveer 36 % van de italianen woont in het arme zuiden beste Bismarck, terwijl 64 % in het welvarende deel van Italië woont. Dat welvarende deel heeft gemiddeld dus (veel) meer te besteden dan de Nederlander. Op zich ook wel logisch hè dat in het rijke deel de meeste Italianen wonen?

#32 Co Stuifbergen

Ongetwijfeld zijn sommige Italianen rijker dan de Nederlander gemiddeld is.
En misschien vindt sickbok 100 Italianen al veel.

Blijkbaar vindt hij dat een land alle inkomens (en bezittingen vermoedelijk) boven een bepaalde grens afpakken moet om aan buitenlandse verplichtingen te voldoen.

Vroeger kregen mensen met zulke plannen het verwijt dat ze iedereen arm wilden maken, i.p.v. welvarend.

Als elke Nederlander er zo over denkt, hoeven we ons over de staatsschuld geen zorgen te maken!

#33 sikbock

@29: als dat zo zou zijn, Is het dan aannemelijk dat dit in Italië beter gereld is?

#34 sikbock

@32: haha! nee, “het verwijt” is dat men geld van de (in meerderheid) arme Nederlander wil afpakken om aan de (in meerderheid) rijke Italiaan te geven.

Of op zijn best, dat de Nederlander financieel voor de arme regio’s in Italië moet gaan zorgen, terwijl de rijke meerderheid in Italië dat zelf nalaat

#35 gbh

Wat een jokkebrokken hier!!!

Het beschikbaar inkomen per inwoner is in heel Italië gelijk of hoger dan in Nederland!!

Bron: Eurostat

Pagina 95:

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/10095393/KS-HA-19‑001-EN-N.pdf/d434affa-99cd-4ebf-a3e3-6d4a5f10bb07

Voor wie geen zin heeft te scrollen:

https://imgur.com/UDJT3dF

#36 Arduenn

Best wel moeilijk, dat begrip ‘gemiddeld’. Als ik die logica hierboven lees betekent ‘gemiddeld minder’ dus ‘eigenlijk dus gwoon meer’.

#37 gbh

@36: Het is ook best wel moeilijk dat je in het warme zuiden minder inkomen nodig hebt om meer over te houden dan in het koude noorden; minder stookkosten, minder stroom, goedkopere huizen en huur, etc.

Het huis waar mijn Italiaanse nicht in woont koste haar 40.000 euro.

#38 sikbock

@35: OMG! het is NOG erger dan ik dacht! :-P

#39 beugwant

@25: Hier blijven de bruggen tenminste staan. Dat dan weer wel.
Maar onze staat roomt dus meer af dan hun maffia.

#40 Hans Verbeek

@26: eerst werd de rente (de prijs van geld) negatief… je kreeg geld toe als je maar geld wilde lenen.
En nu wordt de olieprijs negatief… je krijgt geld toe als je maar wat olie wilt verbranden.
Ik denk dat je slim genoeg bent om dit te snappen.

Ben je wel eens laat in de middag op de markt geweest als de kooplui al aan het opruimen zijn. Die laatste bossen bloemen geven ze weg… voor niets.

#41 Rigo Reus

@39 ‘Hier blijven de bruggen tenminste staan’
https://www.youtube.com/watch?v=j83Euldj75I

#42 Michiel de Pooter

Ja ok, Italie heeft een staatsschuld van 135% van het BNP, maar NL-inwoners hebben de hoogste hypotheekschuld van heel Europa. Italie een van de laagste. Het deel van het eigen woningbezit in NL wat verhypotheekt is, is in Italie in eigendom ! Dus meneer Hoekstra, die prachtige Italiaanse huizen zijn nagenoeg allemaal afbetaald. Dat dan weer wel. Ellek nadeel hep ze voordeel. Italie is arm, maar de Italianen zijn rijk.

https://www.homefinance.nl/nieuws-blog/laatste-nieuws/100374/nederlander-kampioen-in-hypotheken/

#43 beugwant

@39: Zei ik ‘onze staat’? Werkgevers kunnen er ook wat van.
@41: Dat was niet de brug zelf, maar een overmoedige kraan.

#44 gbh

Dat valt ook wel mee; ze hebben nog voor 123 miljard euro aan goud in de kluis liggen, dat is 8 keer meer dan die armoedzaaiers in het Verenigd Koninkrijk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudreserve

#45 Frank789

@40: [ Die laatste bossen bloemen geven ze weg… voor niets. ]

Ja, en de volgende dag kosten ze weer gewoon geld.
Net als met de olie straks.

#46 AltJohan

Het werkt hier niet. Jammer dat we in Nederland zulke hoge accijns hebben.

“Net 40 liter Diesel getankt. De pompbediende gaf mij 20 Euro mee”
https://twitter.com/EWdeVlieger/status/1252490143694536704

#47 beugwant

@44: uit de link: [De Nederlandsche bank heeft in 2014 122,5 ton van het Nederlands goud dat in Amerika opgeslagen lag teruggehaald. Dit was toen vier miljard euro waard. In totaal lag vanaf toen 190 ton goud in Nederland opgeslagen, een derde van de officiële Nederlandse goudreserve.]
Mij staan uit die tijd berichten bij dat er minder lag dan er had moeten liggen.

#48 Hans Verbeek

@45: als iedereen vegetarier of veganist is, moet je dan nog varkens houden?

#49 Frank789

@48: Als…

#50 gbh

@38: Noord-Holland en Utrecht halen het niveau van voormalig Oost-Duitsland, de rest van het land doet het net zo goed als Zuid Italië.

Wordt tijd dat de EU ook eens flink wat ontwikkelingshulp in Nederland gaat investeren.

#51 sikbock

@50: wij hebben bijna al onze centjes aan de bank en aan de NL overheid afgedragen en de EU kan nu mooi vele Nederlandse miljarden storten naar de Italiaanse staat!

Logisch ook, want Italië vangt immers al “onze vluchtelingen” op? Bovendien bedanken wij de EU daarmee voor 75 jaar vrede en veiligheid!!!!

Dan eten we maar een boterham minder

#52 Bolke

Italie kan me de pot op, ze hebben daar geld zat, echter de overheid daar moet eens fatsoenlijk belasting gaan heffen of minder gaan spenderen ipv bedelen om geld bij landen die hun zaakjes wel op orde hebben. (iets met een krekel en een mier of zo iets)

Want de zogenaamde eurobonds wel eens de trigger voor een NEXIT kan gaan worden en misschien moet Rutte dat meer eens hardop gaan zeggen, daarmee trapt ie Macron en consorten heel snel terug in hun hok.

#53 gbh

@51: Je hebt echt een goed hart ?

Ik vind het ook terecht dat wij hier tot onze 67-ste jaar moeten doorwerken zodat ze in Italië na 40 jaar keihard werken op hun 58-ste of eerder vrolijk in de zon onder het genot van en goed glas wijn van hun welverdiende pensioen kunnen genieten.

Ook vind ik het terecht dat Italië boos was op ons dat wij onze beademingsapparatuur niet naar Italië stuurden nadat ze de wereldmarkt al leeg hadden gekocht; niet alleen onze ouderen kunnen best wel even 5 minuten hun adem inhouden. China hielp het prachtvolk van Italië tenminste wel:

https://pbs.twimg.com/media/ES2KqNWXgAEB8WD?format=jpg&name=large

#54 Co Stuifbergen

@53: Ik vind dat als we niks aan Italië geven, de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar gaan moet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*