SG-café maandag 16-09-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 16-09-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (25)

#1 majava

Hashtag olieprijs, Houthi’s en Saoedie-Arabie. Vervolg van het café van gisteren.

Ik had niet verwacht dat de olieprijs zo hoog zou stijgen, aangezien ik voldoende berichten had gelezen dat de wereldvoorraad prima is en dat er ook genoeg capaciteit overblijft om te blijven produceren. Maar ja, handelaren zijn nogal paniekerig aangelegd.

Als je vandaag op (o.a.) Twitter gaat snuffelen dan kun je satellietfoto’s vinden van de raffinaderij. Die precisie waar ik het eerder over had is echt niet normaal. Als ik om geleide wapens verlegen zat, zou ik echt gaan shoppen in Iran of op Houthirebellen.com en die brakke bende uit NATO landen vergeten. Iran heeft ook nog die waanzinnige stealth-fighter, remember? https://www.theatlantic.com/international/archive/2013/02/iran-new-stealth-fighter-jet-fake/318714/

Ik vond dit interessante artikel. https://www.armscontrolwonk.com/archive/1208062/meet-the-quds-1/

#2 Wim

Goed gedaan kabinet(ten): allerlei lastige zaken de schutting over gekiepert en nu begint de ellende zichtbaar te worden. En dat vlak voor Prinsjesdag.

https://www.nu.nl/politiek/5993231/stedennetwerk-g40-luidt-noodklok-om-financien-half-miljard-euro-tekort.html

#3 majava

@2: Als je de commentaren leest daar, dan wordt je moedeloos en snap je meteen waarom je die kabinetten kreeg die dit flikten.

#4 Wim

@3: dat is natuurlijk veel te makkelijk. Op elk overheidsnivo zit inefficiëntie die je er moeilijk uit krijgt.

#6 Hans Verbeek

@1: vaak leidt verhoging van de olieprijs tot een recessie. Omdat de wereldeconomie toch al hapert, kan een permanente verhoging van de olieprijs de wereldeconomie verder in het slop duwen.
Da’s natuurlijk ook wel goed nieuws voor de klimaatbeweging.

#7 tigger

vaak leidt verhoging van de olieprijs tot een recessie.

enige onderbouwing?

#9 tigger

@8:
Correlatie is geen causaliteit. De kredietcrisis van 2008 werd zeker niet getriggerd door de olieprijs.

#10 Hans Verbeek

@9:

De kredietcrisis van 2008 werd zeker niet getriggerd door de olieprijs.

Ik hoor graag een onderbouwing voor deze stellige bewering.
Ik denk dat de kredietcrisis door een samenloop van omstandigheden ontstond en dat de hoge olieprijs in 2007 en 2008 daarbij een rol gespeeld heeft.

#11 tigger

@10:
Tsja, common knowledge. Maar als je je wil verdiepen: be my guest: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kredietcrisis
Crisis als gevolg van diep wantrouwen tussen banken omdat ze zelf niet meer wisten in wat voor producten ze aan het gokken waren.

#12 Bolke

@1:

Die precisie waar ik het eerder over had is echt niet normaal.

Ik weet niet onder welke steen jij geleefd hebt maar die precisie is helemaal niks bijzonders hoor.

voor ong 1000 euro koop jij een DJI drone die jij via de computer tot op 20cm nauwkeurig een route kunt laten vliegen, kwestie van die electronica ombouwen in een grotere drone en voila.

#13 majava

@12: Oh natuurlijk. Ik geloof je meteen… En zelfs al zou ik dat doen, dan zeg je eigenlijk dat niemand dat Iraanse geld nodig heeft om precisiebombardementen uit te voeren. Stuur je ook even een mailtje naar het Pentagon?

#14 Hans Verbeek

@11: ja, dat is een prima omschrijving van de kredietcrisis. Maar wat waren de factoren, die leidden tot het wantrouwen?
Maar waarom werden er toch zoveel nieuwe produkten (leningen en hypotheken) verhandeld in de aanloop naar de kredietcrisis? En waarom konden zoveel Amerikanen hun aflossingen niet meer betalen? Weet je zeker dat de gestegen olieprijs en de daarbijhorende inflatie geen rol speelden?

#15 bolke

@13: Volgens mij heb ik helemaal niet gezegd dat Iran niet betrokken zou zijn, ik zeg alleen dat die zogenaamde ongelooflijke precisie van jou echt helemaal niks bijzonders is, je loopt ongeveer een jaar of 25 achter kwa kennis van techniek.

#16 lmgikke

@10.

Geld = energie (equivalent)

(je baas betaald je salaris (geld) voor de inzet van jouw energie, je betaald geld voor eten (energie)).

Daarmee is de geldvoorraad op de wereld een representatie van (toekomstige) energie (besteding).

Energie is eindig. Geld is niet eindig (Kan onbeperkt bijgemaakt worden).

Mijn stelling is dat de geld hoeveelheid binnen een bandbreedte dient te blijven van (beschikbare) energie.

Door tal van redenen is de hoeveelheid geld in 2008 boven de bandbreedte van beschikbare energie gekomen> dus crisis.

Op dit moment zit dat er weer aan te komen. Geldvoorraad is weer enorm, mede door de opkoop programma’s van de ECB.

Inflatie komt maar niet (doel van de geld creatie), dus moet het minder waard worden van geld gecompenseerd worden door (potentieel beschikbare) energie. Dit begon al een issue te worden dit jaar, maar nu met die drone aanvallen waarbij de energie productie significant geraakt wordt, kan dit wel eens een extra boost richting crisis geven.

Tenzij natuurlijk het middel van vraag vernietiging (op energie) ingezet wordt (lees oorlog).

#17 Bismarck

Er zijn wel meer dingen uit het Pentagon die meer vragen oproepen dan ze beantwoorden. Neem nou zo’n uitleg als “Op de beelden zou onder meer te zien zijn dat de aanvallen vanuit het westen en het noordwesten kwamen. Jemen ligt ten zuiden van Saudi-Arabië.

Daar heb ik drie bedenkingen bij: Iran ligt ten oosten van Saudi-Arabië, dat is dus letterlijk helemaal de verkeerde kant. Daarnaast zouden de drones bij zo’n aanval over de Perzische Golf heen gevlogen moeten hebben, waar nota bene Amerikaanse oorlogsschepen (die daar liggen om de druk op Iran op te voeren) ze zeker opgemerkt moeten hebben en daarna over de Westkust daarvan, waar Saudi Arabië en haar bondgenoten hun ogen uitkijken op de dreiging vanuit het oosten (en het vliegverkeer rond Qatar nauwgezet in het oog houden, in verband met de luchtblokkade van dat land). Bovendien zitten de Houthi’s in het westen van Jemen en de aanvallen waren in het oosten van Saudi-Arabië, waardoor een aanvliegroute op de installaties vanuit westelijke richting helemaal niet zo raar is (als je al uitgaat van opstijgen vanuit Jemen, voor hetzelfde geld is een groep eerst een stuk het Lege Kwartier van Saudi-Arabië ingereden en heeft de drones van daaruit op laten stijgen).

#18 lmgikke

@17 nooit geweten dat je (militaire) inlichtingen diensten kon misleiden met een stuur op je drone.

In het nieuws:

‘Drones van Iraanse makelij’ Dat geeft bij mij aan dat men dus geen bewijs heeft dat Iran er achter zit, maar men wel die suggestie wil wekken.

Drones kwamen niet uit het zuiden , dus waren niet de Houthies. Komop zeg, een drone kan niet sturen? simpel om de installatie heen vliegen, omdraaien en je wordt uitgesloten als dader?

Noord westen. welke landen liggen daar?

Egypte, Israel, Libanon, Jordanie, Syrie & Turkije.

Dus volgens de analogie heeft 1 van die landen het dan dus gedaan.

Komt nu niemand met kritische vragen? Gaat er nu echt een oorlog met Iran ontketend worden? WO III?

#19 majava

@15:
“Saturday’s attack on the Abqaiq oil facility was unprecedented in its accuracy and scale.” -Eckart Woertz, a researcher at the Barcelona Centre for International Affairs.
“Looking further into the future, the strikes on Saudi Arabia provide a clear strategic warning that the US era of air supremacy in the Gulf, and the near U.S. monopoly on precision strike capability, is rapidly fading. UCAV/RPVs, cruise missiles, and precision strike ballistic missiles are all entering Iranian inventory and have begun to spread to the Houthi and Hezbollah.” -Center for Strategic and International Studies.

Het is iets van nu. Je kunt wel lekker arrogant doen, door te stellen dat ik onder een steen leefde en die ongefundeerde 25 jaar, maar je komt met geen enkel bewijs. Is te verwachten als je beledigingen gebruikt om jezelf ter verheffen.

#20 majava

@18:

Komt nu niemand met kritische vragen?

Inderdaad. De media helpen de VS, Iran, S-A en wie dan ook, door lekker lui “hij zegt, zij zegt-journalistiek” te bedrijven en dan niet meer te kijken of claims ergens op gebaseerd zijn. Las het slechts één keer in een NOS bericht, maar de volgende keer ontbrak dat weer. En zo worden satellietbeelden waarop de inslagen te zien zijn wonderlijk *het* bewijs dat Iran er achter zat.

#21 lmgikke

@20 kijk maar eens bij alle grote nieuws media (NRC, Volkskrant, telegraaf, nu.nl, AD of welke dan ook) hoeveel koppen van artikelen tussen ‘ ‘ staan.

Dat is allemaal ‘van horen zeggen’, quotes of meningen. Vaak bij ontbreken van echt feitelijk nieuws, snort men de meest sensationele uitspraak omtrent het onderwerp op en brengt dat als nieuws/waarheid.

Als je verder leest zie je vaak dat het een mening van een individu is, niet onderbouwd. Maar goed, stemming is al gezet.

#22 bolke

@19:

the strikes on Saudi Arabia provide a clear strategic warning that the US era of air supremacy in the Gulf, and the near U.S. monopoly on precision strike capability, is rapidly fading.

Die hebben ze al jaren niet meer hoor, de schok is nu dat de VS daar nu ook eindelijk achter aan het komen is, iets wat de rest van de wereld allang wist toen de eerste drones commercieel beschikbaar kwamen.

#23 Wim

Als je de tweets van Boris Johnson bekijkt, dan lijkt het alsof de verkiezingscampagne al begonnen is. Maar wat doet ie dan in Luxemburg?

#24 Bismarck

@23: Nou blijkbaar niet meer dan even lunchen, want hij bleef niet eens voor de persconferentie.

@22: Trump vindt anders wel nog dat hij wereldpolitie kan/moet spelen (als het hem uitkomt dan), want hij riep meteen dat ie klaarstond voor een “vergeldingsactie” jegens Iran (ook erg vertrouwenwekkend naar de Saudi’s en hun capaciteiten, de laatste tijd toch zo’n beetje de grootste wapenimporteurs ter wereld).

#25 Bismarck

Trouwens wat die aanval betreft, ben ik de enige die moest kotsen van Rutte’s onmiddellijke veroordeling, terwijl het hem maar niet lukt om Saoedi-Arabië te veroordelen voor de voortdurende bombardementen die het in Jemen op burgerdoelen uitvoert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*