SG-café maandag 10-08-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 10-08-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (23)

#1 Test

Het moet maar eens afgelopen zijn met die overmaat aan drempels. Zelfs in fietspaden kom je ze nu geregeld tegen. Overal leggen ze die krengen aan om het zogenaamd verkeersveiliger te maken. Vaak zoals hier zelfs om de 50 meter.
Ander punt: vaak kom ik fietspaden met nieuw asfalt tegen. Paar weken later ligt er 5 cm split op. Fietsers maken dan een spoor waar iedereen gaat rijden. Hiermee creeërt de gemeente ook bewust onveilige situaties. En niet dat ze die rotzooi er zo snel mogelijk weer afvegen. Ze laten het wekenlang liggen.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/188309/wielrenners-kletteren-massaal-over-nieuw-aangelegde-drempels

#2 gbh

Italiaanse explosievenexpert:

“Afgaande op de video’s lijkt het meer op een explosie van een wapenopslagplaats. Oranje wolk is lithiummetaal en brandstof voor militaire raketten”

https://www.corriere.it/esteri/20_agosto_05/beirut-esperto-esplosivi-la-nuvola-arancione-scoppi-ecco-perche-credo-ci-fossero-anche-armi-6da4a01e-d71b-11ea-93a6-dcb5dd8eef08.shtml

https://twitter.com/HeshmatAlavi/status/1292475515308310530

#3 Le Redoutable

@1 Gemeentes zijn inderdaad tegenwoordig wel gretig met drempels, ze hebben er daar op ca 100m. tussen de drempels ook nog drempels gelegd. Een drempel in het midden had ook genoeg geweest, zelfs Verstappen kan op zulke afstandjes niet naar een gevaarlijke snelheid optrekken.

Nu zijn wielrenners ook wel heel vaak asociaal en gevaarlijk bezig op drukke toeristische paadjes dus van hun is het is ook wel een beetje eigen schuld. Maar leg dan een apart fietspad aan o.i.d.

#4 beugwant

@1:

Niet-wielrenners gaan voorzichtiger over de drempel, of fietsen er omheen.

Blijkbaar kijken die beter uit, of hen zit de duvel niet op de hielen.

De weg loopt langs terrassen van verschillende horecaondernemingen.

Wordt daar voor al die valpartijen nog extra vermaakbelasting geheven?

Wie hard wil fietsen om het hardfietsen, doet dat maar op een afgesloten baan. De openbare weg is inmiddels te vol voor dat soort fratsen.

#5 Test

@4: groepen wielrenners rijden 2 aan 2. Dan kun je niet met zijn tweeën rechts langs die witte drempels. Over die witte moet je echt heel langzaam. Enige wat kan is dat de ene er rechts langs gaat en de ander links. Maar dat kan gevaarlijke situaties opleveren omdat het daar vaak druk zal zijn. Al met al niet goed over nagedacht door de gemeente.

#6 Ronzhu

@2 Het bewijs dat er deze hoeveelheid ammonium nitraat lag opgeslagen (of in ieder geval óóit lag opgeslagen) lijkt me vooralsnog vrij overweldigend, er is een papierspoor te herleiden naar 2013, toen deze vracht in beslag is genomen.

#7 Ronzhu

@5 Lol, ze kunnen natuurlijk ook áchter elkaar fietsen ;-)
(moeten ze ook bij tegenliggers op een tweerichtingsfietspad).

Verder ga je natuurlijk niet de openbare ruimte inrichten om specifiek met deze groep rekening te houden.

#8 Frank789

@7: [ Verder ga je natuurlijk niet de openbare ruimte inrichten om specifiek met deze groep rekening te houden. ]

Nee, dat hebben we wel ooit voor auto’s gedaan en dat heeft rampzalig uitgepakt.

#9 Henk van S tot S

Redelijke mensen beseffen dat alcohol niet echt gezond is.
Met deze hitte is het extra slecht.

#10 Hans Verbeek

De paniek over de tweede golf vind ik veel minder dan de IC-bedden-paniek van maart en april. Het gaat immers over besmettingen en niet over doden. De aandacht verschuift al vlot naar verdrinken in zee en watertekort.

Ik verwacht dat bij de 3e golf de aandacht nog minder zal zijn.
Je kunt dat vergelijken met het effect van de IS-onthoofdingsfilmpjes: de eerste filmpjes schokten de wereld, maar de verontwaardiging en woede namen af en de aandacht verschoof naar de wrede dictator Assad.

#11 Hans Custers

@2

Die kleur van die rookwolk leek ook op de typische rood-bruine kleur van stikstofdioxide. Dat ontstaat in grote hoeveelheden bij een explosie van ammoniumnitraat. Dat die kleur typisch is voor een brand met raketbrandstof is wel logisch, want daar zit ook vaak ammoniumnitraat in, of een andere stikstofverbinding.

Ik zou het verhaal van die Italiaanse “deskundige” dus niet al te serieus nemen.

#12 Hans Custers

@10

We weten nog helemaal niet hoe hoog de tweede golf zal worden. En dus ook niet hoe ver de problemen en daarmee de paniek nog op zullen lopen. Maar om dat te begrijpen moet je natuurlijk beseffen dat je niet in de toekomst kunt kijken.

#13 Le Redoutable

@10 We zitten ook nog helemaal niet in een 2e golf, we zijn alleen overgestapt van een inschatting naar het aantal gevallen aan de hand van IC opnames naar steeds meer testen. Als je naar de cijfers kijkt van de IC opnames, de ziekenhuis opnames en het aantal doden zitten we sinds half mei op een nagenoeg vlakke lijn en zeker geen golf:

https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/

We vinden dus door meer testen gewoon steeds meer verborgen besmettingen maar tenzij er nu heel veel mensen ongemerkt doodziek thuis zitten is er dus geen sprake van een 2e golf. De cijfers van het aantal gevonden besmettingen is daarmee appels met peren vergelijken, je ziet dit ook doordat ze gestopt zijn met de effectieve R te berekenen.

#14 P.J. Cokema

@13: Da’s mooi. Maar hoe kan het aantal besmettingen nou worden teruggedrongen?

Is dat niet belangrijk? Ook al wordt niet elke besmet persoon er doodziek van, of heeft zij/hij alleen milde klachten, al die besmette mensen zijn een potentiëel gevaar voor zichzelf en, als potentiële verspreider, ook voor anderen.

#15 Hans Verbeek

@12: ja, dat heb je al heel vaak gemeld.
Maar om beleid te kunnen maken vertrouwen beleidsmakers toch vaak op modellen van mensen, die er verstand van hebben Zo gaat dat bij klimaatverandering en ook bij de COVID19-epidemie.
Het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) heeft een computermodel gemaakt dat de tweede COVID19-golf probeert te modelleren.
In Trouw vandaag een artikel over dat model.
https://www.trouw.nl/wetenschap/zonder-mondkapjes-gaat-nederland-rond-26-november-weer-op-slot~b642d199/

Voor Nederland geldt: als het huidige beleid wordt voortgezet, staat het totaal aantal doden op 1 december op zo’n 10.000 (de statistiek erachter zegt: ergens tussen 7000 en 31.000 doden, maar vermoedelijk dichter bij die 7000). Met vanaf vandaag mondkapjes erbij ligt het rond de 6600. De prognoses zijn gebaseerd op de allerlaatste cijfers, dus inclusief de toename in het aantal besmettingen van de afgelopen weken.

Als je doorklikt naar de grafieken van het IHME, dan kun je wat gedetailleerder in de prognoses kijken.
https://covid19.healthdata.org/netherlands
Volgens het model zullen er komende week gemiddeld 3 mensen per dag aan COVID overlijden, bij ongewijzigd beleid.
Volgende week gemiddeld 4 COVID-doden per dag en de week erop gemiddeld 5.
Eind september zitten we dan weer op gemiddeld 11 doden per dag.

In de wetenschap was het vroeger heel gebruikelijk om de waarnemingen te toetsen aan de waarden, die uit het model komen.
Ik ben benieuwd of het IHME het model gaat aanpassen of zal volhouden dat de waarnemingen gewoon binnen de onzekerheidsmarge van het model vallen.

#16 Hans Custers

@15

Ik kan niet in de toekomst kijken, het IHME en andere wetenschappers kunnen niet in de toekomst kijken en jij kunt niet in de toekomst kijken. Ik, het IHME en andere wetenschappers pretenderen dat ook niet te kunnen. Zou je ook eens op moeten oefenen.

In de wetenschap was het vroeger heel gebruikelijk om de waarnemingen te toetsen aan de waarden, die uit het model komen.

Dat was vroeger zo en is nu nog steeds zo. Dat jij daar niet van op de hoogte bent zegt niets over de wetenschap en veel over jou.

#17 Le Redoutable

@14 De besmetting nu terugdringen is heel moeilijk omdat er allemaal kleine brandhaardjes zijn, een studentenclub hier, een familiefeestje daar etc.

Ik denk dat je dat alleen kan blussen met een App die veel sneller en nauwkeuriger contacten kan linken en bij houden als een GGD medewerker met een telefoon. We geven onze naam en contact gegevens nu al op bij de horeca doe dat in ieder geval ook dat bij andere risico gebieden als het OV of het voetbalstadium.

#18 Frank789

@17: Nu al mislukt veel contactonderzoek omdat de positief geteste persoon niet de familie en vrienden in quarantaine wil dwingen.
En dan gaan diezelfde mensen een app vrijwillig op hun mobieltje zetten?

#19 Frank789

Wollt ihr die totale Meinungsfreiheit?

Zouden de coronaontkenners hem gesnapt hebben?
https://www.youtube.com/watch?v=vS2i_bRD0R0&feature=youtu.be

#20 Hans Custers

In Bergen op Zoom zijn er veel positieve corona-testen in de Marokkaanse gemeenschap. Er is vermoedelijk een verband met het Offerfeest. Benieuwd of dat voor extreemrechts aanleiding is voor een tweede draai van 180 graden, van “het is maar een griepje” naar “de tweede golf is de schuld van de moslims”.

#21 Hans Verbeek

@16: al kunnen ze niet in de toekomst kijken, Hans, de boeren zaaien in het voorjaar om in de zomer of het najaar te kunnen oogsten. Op 19 december 2021 zal het weer volle maan zijn. En geologen berekenen ondertussen wanneer het aardgas in een gasveld op zal zijn.
Wetenschappers doen op basis van hun inzicht voorspellingen over de uitkomst van experimenten. En door die voorspellingen te toetsen aan de resultaten verkrijgen ze meer inzicht. Dat vind je allemaal heel normaal.
Maar voorspellende waarde een model van epidemiologen toekennen…. daar heb je zo te lezen heel veel moeite mee.

#22 Hans Custers

@21

Wetenschappers doen geen voorspellingen; ze doen voorwaardelijke voorspellingen. Sommige zijn zekerder dan andere, maar het blijven voorwaardelijke voorspellingen. Zoals je al honderdduizend keer is uitgelegd.

#23 Jos van Dijk

@19: Goeie actie! Zoiets zou vaker moeten worden gedaan. Ik denk dat er wel iets van blijft hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*