1. 4

  Oostvaarderplassen is een totaal bizar plan. Meer dan 1800 herten afschieten is een korte termijn oplossing. Nu lopen er op 2000 hectare (het droge gedeelte) zo’n 2300 herten.
  https://nos.nl/artikel/2257994-ruim-1800-herten-in-oostvaardersplassen-op-de-nominatie-voor-afschieten.html

  Ik ben dat eens gaan vergelijken met mijn provincie in Finland, waar ik struikel over de herten (een ander, groter soort). Ze poepen en ‘ploegen’ m’n tuin onder, ik moet met de auto om de haverklap in de ankers om ze te ontwijken en de wolven kunnen het ook niet aan. Ze schieten er hier tegen de 13000 af in het jachtseizoen. Het aantal dat overlijdt agv aanrijdingen en wolvenmaaltijden heb ik niet, maar op een populatie van ca. 25000 lijkt dat al veel. Alleen, het gebied is wel 1,1 miljoen hectare. De dichtheid is dus veel kleiner, ondanks dat ik het ervaar als dicht.

  Op basis van dat, vind ik de Oostvaardersplassen alleen maar meer bizar. Kan daar geen permanente oplossing voor komen?

 2. 7

  @4 Ik heb er geen verstand van, maar je zou denken dat met een bepaalde verhouding in geslacht en leeftijd na afschot je aardig vat hebt op de natuurlijke reproductie van de hertenpopulatie. Ik vermoed dat onder maatschappelijke druk het allemaal veel te lang op zijn beloop is gelaten. Periodieke afschot zoals volgens het artikel elders ook gebeurt lijkt me dan niet noodzakelijk ‘korte termijn’.

  @5 Fantastisch haha. Dàt of gewoon alle herten naar hertenfarms, daar sterven ze nooit van de honger ;-)

 3. 9

  @6:
  Leuke satire!

  Verder (ook m.b.t. @4: )
  Wat ik in deze kwestie trouwens wel afvraag is, of al die tegen het afschot protesterende mensen allemaal vegetariërs zijn.
  Ik durf te wedden dat veel van die schijnheilige knurften gewoon “industrieel gefokt” vlees eten.

  ;-)

 4. 10

  @8: Het bizarre is, dat dat zulke vergezochte stellingen steeds geloofwaardiger lijken te worden.
  Er is bijv. een succesvolle lobby gaande, waar wel wat op af te dingen is. Wie nog iets kritisch over de staat Israel zegt is vanaf nu antisemiet en aangezien bestuurders nog liever als pedo worden weggezet dan als dat, kunnen we eigenlijk net zo goed meteen in ‘stechschritt’ gaan voor het nieuwe herrenvolk. Dat gaat niet alleen dwars tegen het gelijkheidsbeginsel in, we weten ook nog eens hoe zulke dingen aflopen.
  Dat Halsema zoiets ondertekent en daarmee ook die kromme IHRA-definitie onderschrijft, ik kan er niet bij. Ze geeft allerlei Loonsteintjes vrij baan.

 5. 12

  @8: Al voor die rare post op Sargasso over van der Pijl had al eens een iets gereageerd omdat het eerder in een waan vd dag langskwam. Ik kon dat niet meer vinden. Zoeken op oudere eigen reacties lukt me niet. Maar goed, ik hoop dat iedereen #8 leest en dat het afgelopen is met aandacht voor z’n ‘afwijkende geluid’.

  @9: dat zal ongetwijfeld, maar ook voor gewone dierenliefhebbers hou ik m’n hart vast. Of misschien moet ik zeggen dat ik me er voor schaam, aangezien ik mezelf als dierenliefhebber zie en ik ben bovendien flexitarier.

 6. 14

  @10 Dat de IHRA definitie kritiek op Israël gelijk stelt aan antisemitisme is fake news. Gewoon niet waar.
  Veel BDS bewegingen maken onderscheidt tussen Joodse Israëliërs en Arabische Israëliërs wat hen antisemitisch maakt.

 7. 16

  @14 Je bedoelt dat ze onderscheid maken tussen producten afkomstig uit de bezette gebieden en producten afkomstig uit de illegale Israelische nederzettingen binnen die bezette gebieden?

 8. 17

  @14: En als de staat Israël zelf zo’n onderscheid maakt is dat niet anti-deze-of-gene-bevolkingsgroep? Waarom kicken al die joodse clubjes zo op een status aparte voor zichzelf? Voelen ze zich beter dan de rest? En op basis van wat dan?
  Een algemene anti-discriminatiewetgeving zou moeten volstaan.
  Wacht even, zo’n wetgeving hebben we al. En die geldt ook in Amsterdam!

 9. 18

  @16: Bookie bedoelt dat hij die definitie van wat hem niet aanstaat ook maar naar believen oprekt. Als een rabbi over een dankzij achterstallig onderhoud scheefliggende stoeptegel struikelt, was de stratenmaker een antisemiet. En als hij hooikoorts heeft, zijn de pollen dat ook.

 10. 20

  Veel BDS bewegingen maken onderscheidt tussen Joodse Israëliërs en Arabische Israëliërs wat hen antisemitisch maakt.

  beide zijn Semieten volgens mij…

  en volgens houdt BDS zich bezig met de palestijnen in de bezette gebieden (die geen Israelieers zijn) en heeft het geen mening over Arabische Israelieers..

 11. 23

  @2
  Wat is eigenlijk het verschil tussen Buma’s ‘Liberaal rendementsdenken’ en de term ‘economisme’ die -onder andere- Klaver gebruikt? Of gebruikt hij andere woorden, omdat hij om de een of andere reden niet de term van Groenlinks wil gebruiken?

 12. 24

  @23.

  Daar gaat het me niet om. GroenLinks is oppositie, CDA steunt dit beleid al sinds jaar en dag. Als zij, inmiddels stuivertje gewisseld met de VVD, dit soort dingen zeggen vind ik het mooi.

 13. 26

  ‘Natuur’ en ‘wild’ in Nederland. Laat me niet lachen.

  Die herten in die grootschalige natuurtuin die de Oostvaarderplassen heet zijn huisdieren. En zoals Nostradamus ooit eens zei: “Als je een huisdier wilt, dan moet je daar ook je verantwoordelijkheid voor nemen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren