1. 1

  Sinds de jaren 70 is in Nederland de gemiddelde temperatuur in april flink opgelopen. Maar de laatste vijf jaar hapert de opwarming.
  April 2017 was in De Bilt een halve graad kouder dan het langjarig gemiddelde en zelfs ietsje kouder dan april 2016.

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2017/05/schermafbeelding-2017-05-01-om-11-21-00.png[/img]

 2. 2

  @1: Als zeiler en ooit in mijn jeugd als sportvisser was de windrichting belangrijk. Waarom staat de wind zo vaak in het noorden tegenwoordig? Dat was vroeger niet zo. Ik vermoed een relatie met opwarming.

 3. 3

  @2: misschien, Arjan. Wij mensen proberen altijd verbanden te ontdekken. Zo dachten we vroeger dat de zon met een grote boog om de aarde draait. Misschien hebben we het nu ook weer verkeerd.

 4. 4

  @1 Met een gemiddelde temperatuur van 8,6 ◦C tegen normaal 6,2 ◦C was maart zeer zacht en komt op de tweede plek van zachtste maartmaanden sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706.

  Op 30 maart werd voor het eerst dit seizoen in De Bilt een warme dag genoteerd, ook 31 maart was daar en op veel andere plaatsen in het land een warme dag. Normaal telt maart nog geen warme dagen.

  Aldus het KNMI.

 5. 6

  @1: Even voor mijn begrip: bedoel je met deze bijdrage niets meer dan de bijdrage zelf (= april 2017 kouder)?
  Of bedoel je toch je twijfels te uiten over opwarming?

  Ik vraag dat hierom:
  als je tot nu toe door medereaguurders wordt verweten met cherrypicking grafiekjes klimaatopwarming te ontkennen, reageer jij regelmatig met: niet waar, ik geef gewoon een feit door.

  In het specifieke geval van je bijdrage in #1:
  Met je “Maar de laatste vijf jaar hapert de opwarming.” lijkt het alsof je deze grafiek instuurt om wederom een bewijs te leveren dat het met de opwarming wel meevalt.
  In je #3 lijkt het alsof je daar ook op hint met “Wij mensen proberen altijd verbanden te ontdekken. (…). Misschien hebben we het nu ook weer verkeerd“.

  Dat het op cherrypicking lijkt wordt aangetoond door wat Johanna in #4 en #5 aanlevert.

  Je kunt nu aanvoeren dat het volledig aan mij ligt, maar ik ga er vooralsnog van uit dat ik er absoluut niet naast zit als ik in je bijdrage van vandaag een poging zie klimaatopwarming te bagatelliseren.

 6. 8

  Niet alleen het weer is van streek. Hier een stukje morele chantage van Ron van der Wieken, verzorgd door Joop.nl.

  Voor @1 nog even: zie het NOS-journaal. Warme regen in Spitsbergen. Jij bent als ‘positivo’ overigens nogal eenvoudig in de maling te nemen.

  /van een oude ijsbeer.

 7. 9

  @8: Niks morele chantage, gewoon een goed stuk. Iemand die deels terechte kritiek heeft op het beleid van Israël en tegelijkertijd bloedige gifgas gooiende dictators als Assad verdedigd zou zich bij de aanwezigheid van enige zelfreflectie toch het nodige moeten afvragen.

 8. 14

  @10: Ziek: Assad heeft om aan de macht te blijven meer dan een half miljoen mensen vermoord onder andere met gifgas, gebieden etnisch gezuiverd, als je dat verdedigd en bij den jood opeens wel weet hoe het moet stink je toch aardig naar antisemitisme. Je geeft ieder geval geen flikker om mensenrechten en oorlogsmisdaden.

 9. 15

  @14: Je kunt wel proberen iedereen te diffameren die het niet gelijk met je eens is teneinde een kennelijke behoefte te vervullen, maar daar krijg je mij niet mee uit de rails in mijn pogingen om de toedracht tot oorlogsmisdaden te achterhalen. En den jood die mij ‘Taking Sides’ van Stephen J. Green in mijn handen drukte was een broer van mijn grootvader. Met een soortgelijke trots als van bijvoorbeeld Moshe Dayan waarvan je in ‘Defending the Holy Land’ (Ze’ev Maoz, 2006) kunt vernemen hoe Israel de zesdaagse oorlog van 1967 uitlokte.

  Ik verdedig Assad niet, ik mis slechts het motief tot een gifgasaanval. Misdadigers mogen niet ontkomen, of dat nu Amerikanen, Russen, Syriers, etc. of joden zijn.

  (Terzijde, in het aangehaalde opiniestuk in #10 komen enkele reacties van mij niet door de moderatie van joop.nl heen. Het is niet zo dat ik geen antwoord heb op vragen van anderen.)

 10. 16

  @3

  Zo dachten we vroeger dat de zon met een grote boog om de aarde draait. Misschien hebben we het nu ook weer verkeerd.

  Je bedoelt dat we het nu met ons heliocentrische model (al dan niet gefine-tuned met de algemene relativiteitstheorie) ook weer verkeerd kunnen hebben?

 11. 17

  @15

  Ik verdedig Assad niet, ik mis slechts het motief tot een gifgasaanval.

  Macht, wrok, het verslaan van ‘de vijand’? Misschien handelen oorlogsmisdadiger wel niet altijd zo rationeel als wij hier, rustig zittend achte een computer in Nederland met een fijn kopje koffie. Dat jij je niet kan voorstellen waarom jij in een soortgelijke situatie geen onschuldige slachtoffers met gifgas zou bestoken, wil niet zeggen dat iemand als Assad dat ook niet zou dan.

 12. 18

  @17

  Dat jij je niet kan voorstellen waarom jij in een soortgelijke situatie geen onschuldige slachtoffers met gifgas zou bestoken, wil niet zeggen dat iemand als Assad dat ook niet zou dan.

  Inderdaad exact het punt wat ik met me meesleep. Ik heb het soort haat wat oorlog veroorzaakt (nee, geen gifgas) slechts een keer gezien. En dan slechts als chauffeur bij de mobilisatie van potentiele slachtoffers uit voormalig Joegoslavie voordat de pleuris uitbrak. Goed mogelijk dat @gbh helemaal gelijk heeft. But you have to be so fucking careful.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren