1. 2

  Die Beppe Grillo is zo gek nog niet. Hij pleitte al langer voor een aparte munt voor Noord- en Zuid-Europa. Nu wilt hij een raadgevend referendum over het verlaten van de Euro. Logisch ook, hij zal ook wel inzien dat zelf het vertrek van een lidstaat er niet voor kan zorgen dat de duik naar voren gestopt wordt. Ben heel benieuwd wat daar gaat gebeuren. Italië (en eigenlijk heel zuid-Europa) gaat al jaren gebukt onder het juk van een gezamenlijke munt. Ik kan me goed voorstellen dat ze er klaar mee zijn.

  Maar eerst afwachten of Renzi het eerste referendum verliest en opstapt. Dat zal in ieder geval de weg vrijmaken naar een tweede referendum. Laat het volk spreken!

 2. 3

  http://www.politico.eu/article/the-time-of-jean-claude-juncker-troubles-european-commission-president-investment-plan-travel-meetings-scheduled/

  Heel mooi, goed artikel over Juncker, rijk aan bronnen ook. Schetst geen mooi plaatje echter, ook niet over het vertrouwen van de Commissie om de huidige problemen het hoofd te bieden. Duitsland en Frankrijk zullen al hun macht in de weegschaal moeten leggen om de boel niet te laten ploffen. Ben benieuwd of ze dat gaat lukken. Referenda enzo, heb je nou eenmaal niet altijd grip op.

 3. 5

  “http://www.europa-nu.nl/id/vk5cj4zn0eyo/nieuws/eerste_stap_gezet_naar_nieuwe_eu?ctx=vh6ukzb3nnt0&tab=0”

  Als ze nou echt aan een nieuwe EU willen werken, dan moeten ze openbaar maken wie wat gezegd heeft tijdens zo’n gesprek. Welke standpunten bracht Rutte in? Anders krijgen we weer zo’n halfbakken verhaal van ‘het moest van Brussel’, terwijl het oncontroleerbaar is welke standpunten hij zelf innam. Ik eis openbaarheid hiervan. Dat gaat iedereen aan en raakt mensen op allerlei aspecten van hun leven. Er zou eigenlijk eerst ook nationale discussies hierover moeten plaatsvinden, waaruit blijkt wat het draagvlak behelst.
  Maar door op deze manier de nieuwe EU vorm te geven, betekent eigenlijk al dat er niets verandert, het zal allemaal weer meer EU worden ben ik bang. Maar niemand heeft het gedaan, want het moest van ……

 4. 6

  @5.

  Volgens mij moet je dat hier niet eisen, maar misschien willen ze dat in de Tweede Kamer wel vragen, of je kan altijd nog naar de rechter.

 5. 7

  Boris geen kandidaat opvolger Cameron. Jammer, ik zie hem nog omlaag komen als burgemeester, als de beloofde Messias, en nu gaat hij zijn volk niet redden.

 6. 9

  @6:

  Ik heb ook Kamerleden gemaild met dat verzoek. Hopelijk doen ze er wat mee. Transparantie, dat is wat ik vraag.

 7. 10

  @5: “meer EU” Ook mijn gevoel, die lui gaan echt niet stoppen om koste wat kost toe te werken naar een politieke en monetaire unie. Het toegeven aan de realiteit, nl dat de Europese eenheid een illusie is, zal nooit in ze opkomen. Daarom heb ik er ook geen enkel vertrouwen in. Het zou weer moeten gaan om de reële economie die echt waarde toevoegt i.p.v. de financiële sector waar de luchtfietsers maar hun gang kunnen blijven gaan en daarmee de reële economie alleen maar schaden.

 8. 11

  @9: en als ze dat verzoek niet inwilligen, ga je dan ook verder met het nemen van stappen, of blijft het bij grote woorden op deze site?

 9. 12

  @11:
  Tja, helaas heb ik juridisch gezien geen poot om op te staan. In de Protocollen is vastgelegd dat raadsverslagen geheim mogen blijven. Ik kan natuurlijk, afhankelijk van de inhoud van de reactie, de antwoorden publiceren. In protesteren geloof ik niet zo, dat heeft namelijk nog nooit in Nederland iets uitgehaald. Ik zal me wel hardmaken voor een referendum. Maar dan zal ik me aansluiten bij een al bestaande organisatie om pragmatische redenen.
  Dat is het wel. Of vind je nu dat ik vooral grote woorden gebruik en weinig actie laat zien?

 10. 14

  @13

  As made clear by Rajoy, Spain, as well as Belgium and other countries that are worried about separatism, would oppose any plan to continue Scotland’s membership, or allow it special status. Other countries are sympathetic to Scotland’s plight, but don’t see any way to bend the rules.

 11. 15

  @8: Van Rajoy, die overigens ook nog niet zo zeker is of hij over een paar maanden nog premier is, had ik weinig anders verwacht. Die zit met Catalonië in zijn achterhoofd. De andere Europese leiders laten overigens wel degelijk openingen. Het lijkt alleen onmogelijk voor de Schotten om op zijn minst een EU-loos moment te voorkomen. Maar goed, als ze bij het VK blijven staat dat hen hoe dan ook te wachten. Als onafhankelijk land ligt een snelle toetreding wel degelijk nog binnen de mogelijkheden (en niet te vergeten, de regels).

 12. 16

  @5

  Maar door op deze manier de nieuwe EU vorm te geven, betekent eigenlijk al dat er niets verandert, het zal allemaal weer meer EU worden ben ik bang. Maar niemand heeft het gedaan, want het moest van ……

  Ik ben er ook bang voor;-) Echter bij mij is dat nog wensdenken.
  Ik hoop wel dat het Brexit gedoe uiteindelijk tot een stevigere unie leidt. Dan blijkt het achteraf niks anders dan een groeistuipje.

 13. 17

  Beppe Grillo is in ieder geval eerlijker dan Tsipras verleden jaar.
  Tsipras had ook de vraag moeten stellen of Gr. de eurozone moest verlaten.

  Maar of dat referendum er komt moeten we nog maar afwachten.

 14. 19

  @15 Ze worden in quarantaine gezet.

  I talk to people in Brussels, off the record, who are talking about Scotland being in some sort of transitional holding pen.

  It wouldn’t have a seat in the council of ministers until ratification of the treaties, but it wouldn’t have to go through an absurd out and then in process.

  I go through all that for now because I think there is a timing issue.

  If Scotland waits until nearly the end of the two years to say, ‘This isn’t okay and now we’re having an independence referendum’, you might not have had that and had time to have the negotiations with the rest of the UK on dissolving the union before the whole of the UK has left.

  So, it’s obviously a very big political judgement about whether and when to call an independence referendum.

  If it was only a question of logic, you would call it as soon as possible in my view.

  You would call it, anyway, let’s say, by next summer because then you would have actually had the dissolution talks – if it was successful – with the UK before the UK left.

  That would make it much easier for the EU to get into some of these transitional holding pen arrangements than otherwise.

 15. 20

  Het Amerikaanse vriendje van Wilders was op bezoek:

  Tenure

  [Steven] King is considered an outspoken fiscal and social conservative. After winning the 2002 Republican nomination, he said that he intended to use his seat in Congress to “move the political center of gravity in Congress to the right.”[28]

  During the 110th Congress, King voted with the majority of the Republican Party 90.9% of the time.[29] King has continuously voted for Iraq War legislation, and has supported surge efforts and opposed a time table for troop withdrawals. During the 112th United States Congress King was one of 40 “staunch” members of the Republican Study Committee who frequently voted against Republican party leadership and vocally expressed displeasure with House bills.[30]

  In August 2015, King was named the least effective member of Congress by InsideGov

 16. 22

  @21 Dat er volgens het artikel wel meer weerstand is dan alleen Spanje. Ook dat de andere lidstaten niet afwachtend zijn, maar geen opties binnen de huidige wetgeving er voor zien. Dat staat haaks op wat jij beweerde.

 17. 24

  @22: Ah, bij monde van een Spanjaard zijn andere landen tegen een afsplitsing van Schotland. Dus dat is je eerste punt “down the drain”. En andere landen zijn wel afwachtend, dat blijkt dus wel uit je eigen antwoord #19 waarin Schotland niet de wacht aan wordt gezegd, maar dus in een wachtkamertje wordt gezet in afwachting van de implementatie van artikel 50. Kortom: Neen, dat staat niet haaks.

 18. 25

  Dew rente op Nederlandse 10-jaars-staatsleningen daalt verder: inmiddels onder de 0,1%. http://www.bloomberg.com/quote/GNTH10YR:IND
  Als dat heel goed nieuws is, dan zal het 8 uur journaal er straks wel mee openen: Dijsselbloem kan steeds makkelijker lenen.
  Ik denk dat het slecht nieuws is, dat beter verzwegen kan worden.

  De ECB koopt elke maand voor 80 miljard aan obligaties op en legt ze op een stapel in de kluis. Dat kan niet blijven doorgaan. Op een gegeven moment zijn alle obligaties op, net als in Japan.
  En wat gaat Draghi dan doen? Aandelen kopen van Shell of Air France KLM?

 19. 26

  @25: en waarom? Omdat men een inflatie van 2% wil hebben. Goed dus om de staatsschulden in waarde te laten dalen. De pensioenen en spaarrekeningen zijn de verliezers. Mooi hè, als je je best doet wat op te bouwen wordt je afgestraft en als je er een puinzooi van maakt wordt je gered. De omgekeerde wereld. Keer op keer doet men iets wat uiteindelijk niet het gewenste effect heeft. Vind je het gek dat men het vertrouwen heeft verloren in het systeem?

  PS: de Duitse centrale bank kan nog zo hard Nein zeggen en het is al bij het Duitse hof geweest maar die zijn schoothondjes van de politiek.

 20. 27

  @26

  Pensioenen en spaarrekeningen de verliezers? Bij deze lage inflatie? Want die 2% wordt niet gehaald. We kruipen richting 0%….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren