1. 1

  Gelukkig maar, dat je die Klimaatwet niet pragmatisch, maar vooral symbolisch moet begrijpen. Zeker zolang we niet weten wie wat gaat betalen, of we het eigenlijk wel kunnen betalen en niet weten wat het op gaat leveren.
  Het is bedoeld voor de verlossing zoekende, schuldbewuste, postmoderne mens. Net zoals Stonehenge voor mensen uit de jonge steentijd, totempalen voor de noordamerikaanse indianen en bidkapelletjes voor de katholieken.

 2. 2

  @1: Van Stonehenge kennen wij de werkelijke betekenis niet, van de totempaal blijkt het afhankelijk te zijn van verschillende factoren…
  Om maar van de eigenlijke boodschap te zwijgen.

 3. 3

  @1: Tja dat krijg je zo met een wet die als doel heeft om te laten zien dat het kabinet echt wel iets doet, zonder zich daadwerkelijk te committeren aan enige actie.

 4. 5

  @4: Ik dacht dat jullie bij TMG (& fans) van het adagium ‘aanstoot nemen is een keuze’ waren?

  Maar inderdaad, heel triest voor de nabestaanden van die beschadigde deur.

 5. 7

  @Krekel: “Ik dacht dat TMG (& fans) van het adagium ‘aanstoot nemen is een keuze’ waren? “
  Zoveel mogelijk uitmelken :-) . Kassa!

  En de “dat werd tijd”-grap achter de hand houden voor de eerstvolgende aanslag op een moskee of op een links symbool.

 6. 8

  @6: Nou ja, het is natuurlijk dat wanneer journalisten (in dit geval een gebouw waar doorgaans een aantal journalisten komt en gaat) met geweld worden geconfronteerd, ongeacht wat voor pers en ongeacht wat het motief of wie de dader was, zoiets gezien wordt als het in gevaar brengen van persvrijheid.

  Dat er geen journalistmens in de buurt was en dat de schade best meeviel is een meevaller, maar het gaat om het principe. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen. Alleen is het wel de Telegraaf en die krant (en z’n volgers) melken zoiets uit alsof hun ‘journalistiek’ en gedrukte stemmingmakerij gered moeten worden. Dat het allemaal om hen gaat.

  Volgens mij snappen ze bij TMG zelf niet waarom Rutte die uitspraken deed. Rutte had dat ook beter aan moeten voelen. Maar ja, Rutte en enig besef. Nee.

 7. 9

  @7: misschien moet je het niet zo politiseren. naast een rechtse krant is de Telegraaf voor veel mensen een k*tkrant. misschien maakte Wieringa dat belachelijk.

 8. 10

  @7: “de “dat werd tijd”-grap achter de hand houden voor de eerstvolgende aanslag op een moskee”
  Alleen is die tijd al geweest. In de afgelopen tien jaar zijn er namelijk in Nederland al de nodige aanslagen (inclusief uitgebrande busjes en andere brandstichtingen) bij/op moskeeën geweest. Dus de grap zou toch wat anders zijn dan die met de Telegraaf (waar duidelijk de connotatie “deze aanslag is een jaar of 75 te laat” achter zat).

 9. 11

  @8: Het is wel ernstig, maar niet zo ernstig dat een grapje niet zou kunnen. Zeker voor Geenstijl (of een fan als AltJohan) die ‘nodeloos kwetsen’ immers als heilige plicht voelen is het gewoon geen gezicht om nu moord en brand te roepen over een grapje. (De aanslag zélf was niet eens moord en brand.)

  Dat er geen journalistmens in de buurt was en dat de schade best meeviel is een meevaller,

  De aanslag was überhaupt niet gericht op het doden van mensen, een ‘meevaller’ is het goede woord dus niet echt.

  @7: Zo’n grapje zou al hele een verbetering zijn t.o.v. de gebruikelijke rechtvaardigingen ervan.

 10. 12

  @11: ik ben het eens. Die grap, die inderdaad een grap was, is gewoon ok. Ik zie er de humor wel van in. Die ‘fans’ zie ik een beetje als Isaac Hayes in het geval met South Park. Oftewel grappen maken is ok over wie dan ook, zelfs Joden, maar niet meer als iets op de hak wordt genomen waar ze zelf binding mee hebben.

 11. 13

  @4:
  Ik schreef in SG-café van 26-6 (commentaar 21) al het volgende:

  Wie 73-78 jaar geleden een aanslag op de Telegraaf had gepleegd zou een medaille gekregen.

  Zo ziet men maar weer dat de tijden veranderen.
  ;-)

  N.B.
  De verwijzing van Joop (direct onder het mijn posting) naar Vincent Bijlo is ook best goed:

  ”Prachtige reactie Vincent Bijlo op fb.
  Aanval hoogstwaarschijnlijk zware criminelen. Wat heeft dat met aanslag op persvrijheid en vooral op de democratie te maken, zoals Rutte stelde?”

 12. 14

  @13: Als Rutte die democratie zo hoog heeft zitten, moet hij rap een referendum invoeren over de dividendbelasting en de hoogte daarvan.
  Wat de persvrijheid betreft kan ik naar cartoonisten verwijzen.

 13. 19

  @12: Geweld afwijzen in gepacificeerde samenlevingen als de onze, is een godverdomde plicht van iedereen. Niet alleen DUS ook van intellectuelen als Wieringa, maar vooral JUIST ook. En of het nu om de Telegraaf gaat of om de Panorama; het zal me aan mijn reet roesten.
  Geweld staat aan het einde van alles. Daarna is er niks meer.
  Al het gedachtengoed van Franciscus van Assisi, Ghandi en Mandela kan dan in de kliko. Wieringa moet zich kapot schamen en op zijn minst excuses maken, niet aan mij, maar aan het rijtje personen dat ik noemde. Daarna mogen zijn boeken weer in de winkels.

 14. 20

  En toch… #19 leest als selectieve verontwaardiging.

  Ondertussen in de VS van A: knalt iemand gewoon 5 journalisten neer. The Donald tweet zijn thoughts and prayers. (Ja echt waar). Niks over aanval op de democratie.

 15. 21

  @20: Ik zie die selectieve verontwaardiging niet in @19. Het is de eerste reactie op het gebeuren in dit draadje die ik kan onderschrijven, al kan ik me ook wel voorstellen dat het Wieringa ontschoot in plaats van dat het een welbewuste anti-Telegraaf ‘grap’ was. De Telegraaf is bepaald niet mijn favoriet, maar ik houd wel erg veel van persvrijheid en helemaal niet van geweld.

 16. 22

  @21: nee, die zie je niet puur als je het zo leest. Het is slechts mijn gevoel, puur gebaseerd op wie de reaguurder is. Ik kan nu wel gaan zoeken naar posts waar MdeP gepassioneerd schrijft over zijn aversie van geweld tegen Rohingya, of anti-NRA demomstranten, of oppositie in Rusland, of Nicaragua, maar ik durf te wedden dat ik het niet kan vinden omdat het er niet is. Ik kan me vergissen en in dat geval zit ik fout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren