SG-café donderdag 26-03-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 26-03-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (49)

#2 gbh
#3 Test

Patiënten gedwongen van Zuid naar Noord Nederland. Onheilspellende economische cijfers. Bij genoeg slecht nieuws gaan we hard richting nog meer maatregelen.

#4 Ronzhu

@2 Het RIVM heeft inmiddels in opdracht van De Jonge een onderzoek gestart naar andere verkrijgbare coronatests dan die van marktleider Roche, al heb ik geen idee of je rond die ‘vendor lock-in’ heen kunt werken, (maar wellicht denkt men vooral in de richting van die ‘sneltesten’, daar heb je überhaupt geen microbiologische laboratoria of diagnoseapparatuur voor nodig).

#5 AltJohan

Roche moet gewoon enorm op zijn flikker hebben vanwege hun monopoliemisbruik en vendor-lockin (ze hebben 80% van de markt). Het kost levens.

https://www.nporadio1.nl/binnenland/22614-farmaceut-roche-staat-meer-testen-op-coronavirus-in-de-weg

#6 Frank789

@3: Heeft Baudet al geprotesteerd tegen deze invasie uit het zuiden naar onze ziekenhuizen?
Deze homeopathische verdunning van onze IC-afdelingen?

#7 gbh
#8 Lmgikke

@5 nee. Roche is een commercieel bedrijf, die moeten niets.

het zijn onze bestuurders en inkopers die niets snappen van risico spreiding en wat men eigenlijk aanschaft.

het gaat om tests, als bestuurder en inkoper moet je je afvragen:

waarom koop ik dit? om te kunnen testen.

wanneer gebruik ik het ? regulier en in noodsituaties

hoeveel heb ik nodig in beide scenario’s? genoeg en heel veel

is levering gegarandeerd in beide scenario’s: nee

conclusie: risico mitigatie door spreiding van leveranciers en / of eventueel ook optie tot eigen productie .

Nederland heeft zichzelf in die afhankelijke positie gebracht. en zoals vaker, als puntje bij paaltje komt , is de eerste reactie als men er mee geconfronteerd wordt defensief. Het eerdere (foute) besluit wordt verdedigd met vertragingen tot gevolg.

een maand vertraging, met vele doden tot gevolg. Maar wederom leert men bar weinig (als je het tweede kamer debat volgt), blijft men reactief bezig. Al moet ik wel zeggen dat sinds een paar dagen dat lijkt te veranderen met nieuwe minister. Helaas blijft het RIVM wel verzaken door dat heel manipulatief te presenteren, definities telkens te wijzigen .

neem nu de presentatie aan de tweede kamer. sheet met curves.

rode curve als we niets doen, en tweede curve met het uitspreiden van de ziekte. oppervlakken onder de curves was niet gelijk. De niets doen curve had meer oppervlakte. m.a.w. daar zit een aanname die niet benoemd is. Door het zo te presenteren leek het alsof huidige beleid slechts 1,5 langere belasting op de zorg geeft dan een ongecontroleerde piek. En dat is pertinent NIET waar.

overal strooit men met betrouwbaarheids cijfers. Maar de piek die terug zou komen na een succesvolle lockdown wordt niet net cijfers onderbouwd. Nee, die tweede piek wordt gebracht als een doomsday die je niet wilt en dus bij voorbaat afvalt. Framing heet dat. Moedwillig suggestief de tweede kamer informeren. CRIMINEEL!

Als je als student zo je data presenteert zak je. Als bestuurder wordt je met dat gedrag blijkbaar gewaardeerd. Eigen verantwoordelijkheid van de toehoorder dat tie het niet snapt.

#9 Jos van Dijk

@8:

een commercieel bedrijf, die moeten niets

Geldt het ‘samen moeten we dit oplossen’, dan niet voor bedrijven? Ben het geheel eens met @5. Dit is onverantwoordelijk gedrag dat strenger bestraft moet worden dan een samenscholing in het park.

#10 AltJohan

@Lmgikke: “@5 nee. Roche is een commercieel bedrijf, die moeten niets. …..Nederland heeft zichzelf in die afhankelijke positie gebracht “
Behalve Groningen, en die krijgt een standje van de minister: https://www.gic.nl/nieuws/minister-de-jonge-niet-blij-met-groningse-aanpak-van-coronatesten

#11 AltJohan

@Lmgikke: “@5 nee. Roche is een commercieel bedrijf, die moeten niets. …
O nee? Waarom niet ingrijpen? https://twitter.com/vzuidam/status/1243095137074495490

#12 Test

Gewoon allemaal overstappen naar een ander bedrijf en Roche boycotten. Valt het bedrijf vanzelf om.

#13 joostdev

@11: Laat Roche voor wat het is.

Er komt op korte termijn een vloedgolf aan sneltesters beschikbaar.

Zelfs als de overheid zou willen doorrammen met pogingen om minstens 60% van Nederland te besmetten gaat ze dat niet lukken.

Uit arren moede zullen mensen dan overgaan op het zelf aanschaffen van de testkist, en overal en voor alles eisen dat mensen laten zien dat ze niet ziek zijn.

Bijvoorbeeld aan het begin van de werkdag, voor toegang tot scholen of andere publieke ruimtes als supermarkten, hotels of theaters, zelfs voor onderlinge sociale contacten tussen familie en vrienden.

Overheidsingrijpen zou veel effectiever en voordeliger zijn, maar ja, je moet de markt zijn natuurlijk wel zijn werk laten doen….

#14 McLovin

Zeg, nu we per direct al die zzp-ers en bedrijven die acuut en nu gebukt gaan onder Corona-crisis gaan ondersteunen, gaan we dan straks ook, als de recessie-pleuris uitbreekt als gevolg van dit virus en er massaal ontslagen vallen al die WW-ers en noodlijdende bedrijven die dan pas indirect geraakt worden ook zo coulant ondersteunen?

https://nos.nl/artikel/2328385-cpb-vreest-diepe-recessie-economie-kan-krimpen-met-7-7-procent.html

Of gaan we dan, weer aan de noodrem trekken: teveel WW-ers, teveel bijstand, dat is niet houdbaar, we gaan korten op de uitkeringen en het wordt moeilijk om in de uitkering te komen?

#15 gbh

@13: Roche moet gewoon aangeklaagd worden voor dood door schuld als ze niet heel snel leveren wat nodig is of indien niet mogelijk ze het recept niet vrijgeven.

#16 Arduenn

Wat een gedoe om een paar liter guanidinethiocyanaat.

#17 Le Redoutable

‘Spanje kocht 640.000 onbetrouwbare tests in China’

“Spanje heeft honderdduizenden Covid-19-tests gekocht bij een Chinees bedrijf dat niet erkend is door de lokale overheid. De tests zouden erg onbetrouwbaar zijn en daardoor waardeloos, melden Spaanse media. Volgens de krant El Mundo zouden de tests van het bedrijf Shenzhen Bioeasy Biotechnology een betrouwbaarheid hebben van 30 procent, terwijl dit meer dan 80 procent zou moeten zijn. Patiënten zouden daardoor positief getest kunnen worden, terwijl ze niet besmet zijn met het virus.”
Bron: NOS

Gelukkig hebben wij virus experts die er eerst de tijd nemen om de tests te keuren i.p.v. dit soort hals over kop maatregelen die een valse veiligheid suggereren. Sowieso heeft het geen zin om random iedereen te testen want het grootste deel van Nederland heeft het virus nog niet gehad en dus zou je de test eindeloos moeten herhalen en ben je alleen maar schaarse testmiddelen aan het verbruiken.

De officiële uitleg van het RIVM kan je hier vinden:

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

#18 Test

Hier mogen ze ook wel tegen optreden:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/220501/Coronavluchtelingen-zoeken-hun-heil-in-Groningen

In het buitenland geweest en dan maar het virus gaan verspreiden, wat een stelletje idioten.

#19 Quintana

@18 Hoezo dan? Je komt met je camper uit Spanje en dan moet je ergens heen. Waar je ook heen gaat kan men bezwaar tegen je hebben. Je kan jezelf niet opheffen. Zo worden mensen tegen elkaar opgehitst, dat is niet de bedoeling.

#20 Test

@19: 1. het stel wil niet zeggen waar ze vandaan komen.
2. ze geven zelf aan dat ze zijn gegaan naar het gebied met de minste besmettingen.
Conclusie: ze komen uit een gebied waar meer besmettingen zijn dus hebben ze hier niets te zoeken.

#21 gbh

Molecular geneticist Peter Thielen, said “That’s a relatively small number of mutations for having passed through a large number of people. At this point, the mutation rate of the virus would suggest that the vaccine developed for SARS-CoV-2 would be a single vaccine, rather than a new vaccine every year like the flu vaccine.”

https://www.tweaktown.com/news/71471/scientists-working-on-coronavirus-covid-19-vaccine-have-amazing-news/index.html

#22 Emile M

@2: De dienstdoende eurocommissaris zou Roche moeten dreigen met een forse boete wegens misbruik van hun marktpositie indien ze niet kunnen leveren terwijl ze ook anderen niet in staat stellen dat te doen. Dat is aanmerkelijk effectiever dan de kamerleden en hun geneuzel over het Vorderingsbesluit.

#23 Henk van S tot S

Thierry Ezel van “Het Schorem van Demagogie,”
verliest kort geding.

#24 Frank789

@20: [ 1. het stel wil niet zeggen waar ze vandaan komen. ]
Niet aan de journalist. Wel aan de gezagsdragers?

[ ze komen uit een gebied waar meer besmettingen zijn dus hebben ze hier niets te zoeken. ]
– Het zijn Nederlanders.
– We halen vliegtuigen vol met Nederlanders hier naar toe, ook als ze in gevaarlijke gebieden zaten.

#25 Frank789

@13: [ Er komt op korte termijn een vloedgolf aan sneltesters beschikbaar. ]

Waar vandaan? En met welke zekerheidsmarge?

“Soon after receiving the supplies, the Spanish government announced plans to return 9,000 “quick result” test kits to China, El Pais reported, because they were deemed substandard, specifically the sensibility of the test was around 30 percent, when it should be higher than 80 percent.

China admitted that the kits they sold to Spain were bought from Bioeasy, a Chinese company not licensed to make them.”

Het laboratorium van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) kan vanaf maandag dagelijks tot 1.500 tests uitvoeren
https://nos.nl/artikel/2328435-veel-extra-testcapaciteit-beschikbaar-voor-coronapatienten.html

#26 Frank789

Italië gaat met 80.000 besmettingen China inhalen, maar Trump gaat daar met nu al 75.000 ver overheen schieten.

https://localfocus2.appspot.com/5e6f877460e13

#27 Henk van S tot S

Die virussen zien er best mooi uit:
voorbeeld 1
en
voorbeeld 2

#28 AltJohan

@25: Er zijn natuurlijk wel minimale eisen voor testen, kwaliteit is belangrijk. Maar ik denk dat ze in Azië voor lopen op ons.

Er komt heel veel aan. Eén voorbeeld: https://www.hln.be/nieuws/buitenland/bosch-ontwikkelt-corona-sneltest-die-in-minder-dan-2-5-uur-resultaat-geeft~aa23fb2d/

Ik vind het nog steeds bizar dat de minister kritische woorden had voor Groningen. Zo’n beetje het enige lab dat zich goed voorbereid had. En niet afhankelijk was van één leverancier.

De minister en het RIVM en leek ook in de zak van dat ene Zwitserse bedrijf te zitten. https://www.dvhn.nl/binnenland/Minister-hekelt-royaal-gebruik-coronatests-in-Groningen-25493731.html

update: https://www.dvhn.nl/groningen/Minister-Hugo-de-Jonge-trekt-beschuldiging-aan-UMCG-in-25503696.html

#29 Frank789

@28: [De minister en het RIVM en leek ook in de zak van dat ene Zwitserse bedrijf te zitten. ]

Zelfs met “leek” is dat nog een zware beschuldiging die je never nooit hard kunt maken.

#30 joostdev

@25: Verdiep je in de ontwikkelingen of wacht het maar af.

Over zekerheidsmarges gesproken:
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/huisartsen-niet-geteste-patinten-die-overlijden-aan-corona-ontbreken-in-sterftecijfer-rivm

#31 Frank789

@30: [ Verdiep je in de ontwikkelingen of wacht het maar af. ]

Je bedoelt eigenlijk te zeggen “ik weet het helemaal niet, zoek jij het maar uit”.

#32 joostdev

@28: Wees uiterst voorzichtig met commentaar op het RIVM.

Er ligt een miljardenmarkt open en er zijn tests in peproductie fase die met lichaamsvocht in 15 minuten een uitslag geven.

Het is een markt die helemaal aan Nederland voorbij dreigt te gaan terwijl ons land bij uitstek goed is in medische biologie.

#33 6822

Jeetje, komt er om 28 gewoon een zelfverklaard Trumpfan de kroeg in stommelen. Hij lijkt toch niet helemaal op Trumps lijn te zitten. Ik vraag me stiekem toch een beetje af hoe dat zit..

#34 joostdev

@31: Nee, maar een duckduck naar ‘nature biology overview on testing for Covid’ levert bijvoorbeeld dit artikel op:

https://www.nature.com/articles/d41587-020-00010-2

Geef het nog 4 weken en de vaart komt er heus wel in.

#35 AltJohan

@joostdev: die markt kan me nu niets schelen. Er vallen nu doden.

Het RIVM klungelt door deze crisis heen.

#36 AltJohan

@6822:

I ❤️ Trump.

Volgens mij spreek ik Trump niet tegen.

#37 Joostdev

@35: Mij maakt die markt ook niets uit.

#38 AltJohan

@37: “Wees uiterst voorzichtig met commentaar op het RIVM.”
Wat bedoel je ermee? Is dit ironisch bedoeld?

#39 Joostdev

@37: kritiek op de autoriteiten valt op het moment niet overal in goede aarde.

#41 AltJohan

@39: net zoals in China ;-)

#42 gbh

@40: Het is niet alleen Roche, lokaal is er ook geen voorraad, in Groningen was deze na ebola wel aangelegd en daarom kunnen ze daar wel veel meer testen.

Niet alleen de risicospreiding qua apparatuur in het Groningse laboratorium blijkt een goede voorbereiding op een noodsituatie te zijn. De woordvoerder van het UMC Groningen meldt dat hun laboratorium geen tekorten aan pipetpuntjes heeft, terwijl andere laboratoria daar wel last van hebben. De reden? ‘Onze medisch microbioloog Bert Niesters heeft tijdens de ebola-uitbraak van enkele jaren geleden de vooruitziende blik gehad om een – in zijn woorden – “pandemische voorraad” pipetpuntjes aan te leggen. Die hebben we de afgelopen jaren onderhouden en daar hebben we nu gemak van.’

https://www.ftm.nl/artikelen/roche-corona-lysisbuffer?share=RpU+YvsK652lPITIHsrj++YGfIW28vymlXAlg/ThjFnk6u+hn4/6Jac3

#43 AltJohan

@ghb: de andere labs waren minder goed voorbereid, niet handig. Roche was ook slecht voorbereid. Daar gaat het niet om.

Roche speelt tijdens de crisis nog steeds spelletjes en handhaaft hun monopolistisch gedrag. Totaal ongepast.

#44 gbh

@43: Dat klopt.

Meer dan 30 jaar geleden werkte ik als verpleegkundige in het ziekenhuis en toen werd er ook al rekening gehouden met een pandemie.

Dat andere labs geen pandemische voorraad hebben aangelegd vind ik ook ongepast en ik vind dat er een wettelijke verplichting moet komen om dat te doen. Aan de markt kan je dat kennelijk niet overlaten.

#45 Hans Custers

@39

kritiek op de autoriteiten valt op het moment niet overal in goede aarde.

Ik heb geen probleem met beargumenteerde kritiek. Wel met simplistische kretologie van mensen die geen enkel besef blijken te hebben van de complexiteit van de situatie waarin die autoriteiten moeten opereren. En die ondertussen zelf regelmatig de grootste onzin spuien (over massagraven of zo).

De overheid heeft geen helderzienden in dienst die het precieze effect van maatregelen kunnen voorspellen en ook geen tovenaars die virussen én de hele Nederlandse bevolking naar hun hand kunnen zetten. De situatie is simpelweg niet volledig te controleren en dat zullen we moeten accepteren. En accepteer ook maar alvast dat er beslissingen genomen moeten worden op basis van aanzienlijke onzekerheden. En dat achteraf dus zal blijken dat sommige beslissingen onjuist waren. Het is niet anders.

#46 Frank789

@44: [ Dat andere labs geen pandemische voorraad hebben aangelegd ]

Testapparaten lijkt mij mogelijk om er extra van op de plank te leggen.
Maar het testmateriaal, de chemicaliën e.d., weet je van te voren wat je nodig hebt? Wordt er nu een generieke test gebruikt om het specifieke Coronavirus 19 aan te tonen? Generiek kun je misschien houdbaar op de plank leggen?

#47 gbh

@46: Lees het artikel van ftm, citaat staat bij @42

De chemicaliën bij een virus wordt gebruikt om de celwand af te breken waarna ze het RNA kunnen uitlezen, die procedure is bij elk virus hetzelfde.

Bij bacteriën wordt er een kweek gedaan en dat is een compleet andere procedure.

#48 Frank789

@47: Dank je, weer wat geleerd.
Ja, dan hadden we daar een rampenvoorraad van moeten hebben.

#49 joostdev

@45: Toen het kabinet aankondigde containment te laten vallen en over te gaan op groepsimmuniteit heb ik aangegeven dat de IC capaciteit te beperkt was en tot een lock down zou moeten leiden. Deze zou vrijwel net zo strikt zou moeten zijn als wanneer vast was gehouden aan containment.

Niet ingrijpen zou namelijk leiden tot honderdduizenden doden in korte tijd. En in Iran, waar de overheid daar niet op tijd in slaagde, was op dat moment inderdaad sprake van massagraven:
https://www.theguardian.com/world/2020/mar/12/coronavirus-iran-mass-graves-qom

Ik heb dat destijds onderbouwd en enkele weken later zien we dat de grens van de capaciteit is bereikt en dat de R onder de 1 moet worden gebracht.

De overheid had die avond in haar communicatie over het opbouwen van de groepsimmuniteit niets gezegd over het bewaken van de IC capaciteit. In de zwaar getroffen landen als China en Iran stierven mens thuis of in daarvoor omgebouwde gymzalen en hotels.

Als jij vindt dat dit de grootste onzin is had je met argumenten kunnen komen in plaats van een opmerking over hysterie.

Je wees erop dat niet vaststaat dat massale sterfte het Nederlandse uitvaartwezen zou overbelasten en dat het niet zinvol is om onnodige paniek te zaaien. Afgaande op de efficiënte manier waarop de zorg is ingericht kan ik me niet voorstellen dat er bij crematoria een overcapaciteit van een factor 2 of 3 zou bestaan.

“En accepteer ook maar alvast dat er beslissingen genomen moeten worden op basis van aanzienlijke onzekerheden.”

Je hebt me nooit horen vertellen dat de aard en de reikwijdte van de lock down maatregelen niet juist zouden zijn, daar kan ik inderdaad niet over oordelen en ik zie dat het RIVM en het kabinet met het oog op het gedrag van de bevolking zeer behoedzaam opereren. Daar heb ik waardering voor. Ik heb wel herhaald dat het voor containment van het virus het beste was om zo snel mogelijk de R onder de 1 te brengen.

Er zijn naast talloze onzekerheden wel processen die een vrij zeker verloop hebben, zoals de verspreiding van een virus aan het begin van een uitbraak. Er bestonden verslagen uit China en er was al bekend hoe groot het deel van de zieken was dat moest worden opgenomen. De IC capaciteit was bekend. Voor het berekenen van de snelheid aan het begin van opbouw van immuniteit onder de bevolking lijkt me ook geen heel complex model noodzakelijk. (ziek -> beter = immuun lijkt op de korte termijn voldoende)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*