1. 3

  Aangifte tegen hoofdpiet: http://www.nu.nl/achterklap/4188116/aangifte-hoofdpiet-erik-van-muiswinkel.html

  Hoezeer ik ook vind dat zwarte piet moet gaan veranderen de komende jaren zodat het sinterklaasfeest leuk blijft voor de kinderen zonder dat mensen zich gekwetst voelen kan ik hier weinig sympathie voor opbrengen. Niet heel handig om zo’n belangrijke speler in de discussie die duidelijk een opening geeft om dingen te veranderen in het voordeel van jezelf tot tegenstander te kiezen.

 2. 4

  @3: Een acteur vervolgen om uitlatingen van zijn personage. Geen sterke zaak. Ik denk dat Brando zich ook bewust was van het feit dat the godfather de wet wel eens overtrad.
  Jammer dat de discussie over ZP loopt via dit soort mafketels en GS/GW-adepten.

 3. 5

  @3
  We leven in een rechtsstaat, die is er om geschillen tussen burgers op te lossen, prima toch? Als de rechter straks uitspreekt dat van Muiswinkel niet schuldig is aan discriminatie, dan zijn we eindelijk van het gezeur af of het spelen van een gekleurd sprookjesfiguur nu discriminatie is of niet. Daar is dan straks jurisprudentie over waar naar terugverwezen kan worden.

 4. 6

  @3: Weer typische actie van antipieters; heb je een medestander binnen de groep waartegen je vecht, een soort 5e colonne zou je kunnen zeggen, ga je hem aanklagen.
  Daarmee geef je aan dat zelfs je blanke medestanders kapot moeten, lekker polariseren.

 5. 7

  @4:

  @3: Een acteur vervolgen om uitlatingen van zijn personage.

  Niet om de uitlatingen van zijn personage, maar om het feit dat hij die rol nog steeds speelt terwijl hij best weet dat het een racistische traditie is.

  Het is een wake-up call. Van Muiswinkel geeft bij Pauw weliswaar aan dat hij ook vind dat het spelletje moet veranderen. Maar hij trekt blijkbaar nog niet de conclusie dat hij dan zelf ook zal moeten veranderen. Misschien kan de aangifte zijn beslissing om ermee op te houden wel bespoedigen.

 6. 9

  @6:

  Daarmee geef je aan dat zelfs je blanke medestanders kapot moeten, lekker polariseren.

  Dramaqueen. Die “blanke medestanders” hoeven helemaal niet kapot. Ze moeten alleen maar ophouden racistische karikaturen te propageren. Niet teveel gevraagd van een medestander, toch?

 7. 11

  @7: [ Maar hij trekt blijkbaar nog niet de conclusie dat hij dan zelf ook zal moeten veranderen. ]

  Wat een domme opmerking. Van Muiswinkel zegt zelf dat ZP wel binnen 10 jaar compleet anders zal zijn, dan wel verdwenen. Als je daaraan niet wil meewerken blijf je niet hoofdpiet. Hij wil er dus wel aan meewerken en zelf meeveranderen.

 8. 13

  @10:

  @9: Het is geen racistische karikatuur, Lafje.

  Oh ja, dat was ik even vergeten. Zwarte Piet is zwart omdat hij door de schoorsteen komt. Daarom heeft hij ook kroeshaar, dik opgemaakte lippen en loopt hij in de kleding van een huisknecht.

 9. 17

  @15: Het lijkt er op dat hij zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg gaat en meewerkt aan de verandering in plaats van dwars te liggen of af te haken.
  Het financiële motief is geen “blijkbaar”, maar slechts jouw gok en verdachtmaking.

 10. 18

  Dus tegenwoordig moet je op televisie uitkijken met wat je zegt anders heb je een proces aan de broek. En dan vinden wij het vreemd dat politici met meel in de mond praten? Behalve Geert natuurlijk, die zou blij zijn met zo’ n proces.

  Kortom: v. Muiswinkel is een klein beetje dom geweest. Je kan beter zeggen dat ZP helemaal niet racistisch is. Politiek correcte praat wordt zo afgestraft. Eigen schuld, dikke bult Muisje!

 11. 21

  Non-argumenten opvoeren over de aantoonbare racistische karikatuur van ZP? LAWL!

  Geef maar toe, bitches, alles vreetbaar opgekocht, tegen een zeer schappelijke dumpprijs. En vervolgens maar “klagen” over die vette witte pens.

  ;-p

 12. 22

  Van die €10 miljoen aan V&D-waardebonnen die nou waarschijnlijk waardeloos worden (12.500 bonnen verkocht in deze laatste weken voor kerst) kunnen de heren zichzelf mooi nog even een bonus meegeven.

  Toch nog een happy ending aan dit nare verhaal.

 13. 23

  @16 Dat je tegen jezelf gaat praten kan ik ook niet helpen. Wie de racistische karikatuur van ZP nog niet ziet heeft weinig invoelend vermogen voor de gevoelens van een ander.

 14. 25

  @23: en anderen.
  Mmmmh,
  Met de kerst over de al dan niet discriminatore verschijning van Z.P. discuteren.

  Men zou het ook over het belachelijk maken van de Inuit kunnen hebben:

  Die achterlijke “Coca-Cola mafkees”, die ieder jaar op z’n sleetje uit het “Noorden komt”
  ;-)

 15. 29

  Inderdaad zijn we heel lang kolonie van Rome of Spanje en nog zo wat heersers geweest.
  En dan moesten we ons eeuwenlang verdedigen tegen de Noord-Afrikanen die de Europese kusten afstroopten naar verse slaven.

 16. 30

  @29

  Aha! Dus sinterklaas is ook een racist. Want die komt uit Spanje.
  Tachtig jaar van ons leven hebben we er aan besteedt om van ze af te komen. En nog valt hij ons lastig met zijn duizenden kloonen.

 17. 32

  @Frank789, je beseft dat je een achterhoede gevecht aangaat die eigenlijk al voorbij is? Mensen als jij die in alle verblinde hevigheid de racistische trekken van ZP ontkennen zullen nog een tijdje tegensputteren, maar de geest is uit de fles en zal er niet meer in terugggaan. Zoals Van Muiswinkel het al terecht zei: over 10 jaar is de huidige vorm van ZP niet meer. Tegen die tijd zullen zelfs simplisitsch redenerende gekkies zich erbij neer hebben moeten leggen. Maar tot die tijd: veel plezier met je kruistocht tegen de windmolens waarvan een steeds groter wordend deel van de Nederlandse bevolking de dwaasheid van inziet.

 18. 34

  @32

  Toekomstvoorspellingen hebben altijd de neiging om niet uit te komen. Misschien dat Muisje volgend jaar een roetpiet speelt onder druk van een boete. Maar op straat zie ik overal nog van die zwarte pieten.

  Ach, het is tekenend voor Nederland. Een klein land met kleine -luxe- problemen. Maar wel amusant. Grote mensen die zich druk maken om een kinderfeest….

 19. 35

  Ik ga er trouwens vanuit dat Van Muiswinkel de kwaadste niet is. Dat de aangifte, ook als vervolging uitblijft, bij hem een proces in werking zal zetten en dat hij volgend jaar geen Zwarte Piet meer is.

  Hij heeft gezegd: als je het spelletje niet meer in alle onschuld kunt spelen dan moet je ermee stoppen. Hij komt alleen wat laat tot het besef dat die onschuld er inderdaad af is. Alleen door je moedwillig naïef te houden zou je dan nog kunnen volhouden. Ik denk niet dat hij dat zal doen.

 20. 37

  @32: @ 9″ nails: Je slaat de spijker weer eens volkomen mis met je domme “achterhoedegevecht”, “mensen als jij”, “kruistocht” en “dwaasheid”. Dat is mensen in hokjes stoppen bij gebrek aan oordeelsvermogen.

  Dat ik kritiek heb op antipieters en de geschiedenis en bedoeling van ZP anders interpreteer dan de antipieters wil niet zeggen dat ik vind dat alles zo moet blijven. Van mij mag ZP veranderen zolang het geleidelijk gaat en die Piet zich maar kan schminken om herkenning te voorkomen, dat aspect ontgaat de meeste antipieters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren