SG-café donderdag 21-05-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 21-05-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (8)

#1 gbh

Grote verliezen voor de Haftar/Putin/UAE; Al Asaba gevallen, troepen die Tripoli aanvallen met nu nog maar 1 aanvoerroute (Tarhuna – Bani Walid) steeds verder in het nauw:

https://libya.liveuamap.com/en/2020/21-may-gna-forces-celebrating-the-taking-of-al-asaba–allah

#2 Hans Verbeek

In deze onzekere tijd willen banken maar weinig lenen van de centrale banken.
De ECB had al negatieve rente ingevoerd voor banken, die het geld tijdelijk stallen bij de ECB. De ECB wilde de banken op die manier dwingen om het geld toch vooral uit te lenen aan klanten.
De ECB wil nu experimenteren met het belonen van banken, die van de ECB lenen.

the European Central Bank and the Bank of Japan have started paying banks to borrow from them, hoping they will keep the credit taps open for cash-strapped households and companies.
This subsidy is the newest twist in the topsy-turvy world of negative rates policy: rather than just punishing banks for sitting on their idle cash as they have been doing for years, central banks are now rewarding them for lending, or, in the ECB’s case, just for the mere fact of borrowing.

https://uk.reuters.com/article/us-health-coronavirus-centralbanks-rates/amid-rising-talk-of-negative-rates-policies-in-japan-europe-get-subtle-tweaks-idUKKBN22V0HP

De wereldeconomie heeft kennelijk geen extra geld nodig van de centrale banken. Het probleem is dat het geld niet meer circuleert in de economie (via mensen en bedrijven), maar vastzit in beleggingen (aandelen, obligaties, onroerend goed etc.)

#4 Krekel

Wow.

https://nos.nl/artikel/2334633-china-komt-met-wet-die-oppositie-hongkong-verder-onder-druk-zet.html

China maakt d.m.v. een ‘veiligheidswet’ een de facto einde aan ‘één land, twee systemen’, hoewel deze volgens de afspraken tot 2047 zou duren. Dit betekent ten eerste nieuwe demonstraties in Hongkong, maar dan met een reële kans te eindigen zoals bij het Tiananmen-plein 26 jaar geleden. Misschien nog op dezelfde datum ook. Ten tweede betekent dit dat China een vreedzame ‘hereniging’ met Taiwan opgeeft, aangezien zo’n hereniging ook onder het motto van ‘één land, twee systemen’ zou moeten plaatsvinden. Geen Taiwanees die hier na deze zet nog over peinst natuurlijk, zelfs vóór deze zet was het aanbod immers al niet erg aantrekkelijk. Tijdens zijn nieuwjaarsspeech van januari 2019 noemde Xi Jinping de hereniging echter ‘onvermijdelijk’ en beloofde dat deze er goedschiks of kwaadschiks toch wel zou komen. Maar aangezien ‘goedschiks’ met deze zet is uitgesloten, komt deze eigenlijk neer op een startschot voor de voorbereiding op een oorlog tussen China en Taiwan. Een nieuwe ronde van verslechtering van de relatie VS-China zat er sowieso al aan te komen natuurlijk, maar deze kan nu dus serieus worden. Ook vanuit de binnenlandse politiek in de VS is de dynamiek ernaar. Trump vergeleek de uitbraak van het coronavirus met zowel 9/11 als de aanval op Pearl Harbor, op beide was het antwoord oorlog. En Biden beschuldigt Trump er ondertussen van ’too soft on China’ te zijn. Er tekent zich tussen die twee dus ook een even demente als gevaarlijke wedloop af over wie de Churchill is en wie de Chamberlain. Hoe dan ook, als je nog iets bij Alibaba bestellen wil, dan zou ik het dus niet te lang uitstellen wil ik maar zeggen.

#5 Krekel

* 31 jaar geleden

#6 Hans Verbeek

Het World Economic Forum meldt dat de COVID19-pandemie zal leiden tot een langdurige economische recessie.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-wef-report/long-lasting-global-recession-likely-due-to-covid-19-says-world-economic-forum-report-idUSKBN22V0GR

Begin jaren 70 voorspelde de Club van Rome zo’n zelfde langdurige recessie voor de eerste helft van de 21e eeuw (nu dus).
https://gailtheactuary.files.wordpress.com/2019/01/1972-base-limits-to-growth-forecast-with-2019-dotted-line.png

#7 McLovin

Ben toch blij dat een Horeca ondernemer (uiteraard zonder eigenbelang), een hoogleraar Besturen van Veiligheid (als je hoogleraar bent heb je dus overal verstand van), en (uiteraard) Maurice de Hond ons even uitleggen dat het allemaal maar onzin is die 1 1/2 meter samenleving. Alleen wat keihard bewezen is daarop moet je beleid uitoefenen. Als dat bewijs te lang op zich laat wachten, jammer dan, de economie moet draaien!

( ik heb ooit es geleerd dat juist in tijden van crisis en disrupties echte ondernemers opstaan en met creatieve innovaties komen. Begin steeds meer gevoel te krijgen dat al die klagende ondernemers geen echte ondernemers zijn maar vooral “ik wil eigen baas zijn” types die voor de rest totaal niet creatief dan wel vernieuwend zijn. Hetgeen de ondernemers zichzelf altijd aanpraten….)

#8 gbh

UN experts probe dispatch of Russian-made warplanes to Libya

https://www.ft.com/content/ad6d1bea-a1a4-4ca4-ae6f-253d2679bc5c

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*