SG-café donderdag 20-02-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 20-02-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (13)

#1 beugwant

Kan de pers nu eens ophouden om moorddadige nazi’s als ‘verward’ te omschrijven?
Het is terreur.

#2 Cerridwen

@1: Het één sluit het ander niet uit, en de NRC noemt dus ook zowel de verwardheid van de dader, zijn rechts-extremistisch achtergrond als dat het een terreurdaad is, allemaal in woorden van anderen overigens.

De dader van de aanslag in Utrecht werd ook als verward omschreven, omdat hij dat overduidelijk ook was.

EDIT: overigens mis ik wel het woord ‘aanslag’ in het bericht van het NRC, dat geeft de ernst van de situatie beter weer dan ‘schietpartij’, ondanks dat de dader ze niet op een rijtje heeft.

De NOS doet dat beter: https://nos.nl/artikel/2323785-9-doden-bij-aanslagen-op-duitse-waterpijpcafes-om-vermoedt-rechts-extremisme.html

#4 beugwant

Het is wel een escalatie van het begrip ‘verward’. Als er straks iemand, door de onbetaalbaarheid van woningen en bezuinigingen op de zorg, dakloos en kierewiet door de straten loopt te schreeuwen, dan hangen er straks zes politie- en pershelikopters in de lucht.
Terwijl er in zó’n geval -buiten een sociale misstand- niets aan de hand is. En zo iemand mogelijk al voor een fractie van de uitrukkosten* geholpen had kunnen worden.

*En die worden dan weer doodleuk verhaald op de vermeende dader. Terwijl dat meestal niet de schreeuwer is, maar iemand anders die wat ziet en in paniek raakt. Zoals dat logeerkoffertje bij de Damschreeuwer.

#5 Frank789

@3: Die man is m.i. niet erg verward.
Het is een van de vele gelovigen die in het web van alt-right websites en racistische sites zijn verstrikt geraakt.

Ga eens kijken naar de reacties op complotsites als Ninefornews of wanttoknow waar regelmatig geroepen wordt dat bepaalde groepen weg of dood moeten.
Kijk eens op Café Weltschmerz wat daar voor complotten verkondigd worden door hoogopgeleide mensen.

Als je jaar in jaar uit met dat soort haat geconfronteerd wordt en toevallig een paar tegenslagen hebt waardoor je het niet meer ziet zitten, dan ga stap je er liever met een heldhaftige klap uit dan dadeloos weg te kwijnen.

Van Breivik werd ook bij hoog en bij laag volgehouden dat deze man wel compleet gestoord moest zijn, een begrijpelijke afweerreactie omdat je je niet kunt voorstellen dat iemand bewust kinderen neerschiet.

#6 Hans Custers

Beetje pijnlijk: al tijdens de persconferentie wordt de truc die in het door een boerenclub uitgevoerd stikstofonderzoek is gebruikt om op lagere cijfers uit te komen doorgeprikt. Ze nemen de depositie in natte natuur en wateroppervlaktes die aangemerkt zijn als Natura 2000 gebied (Waddenzee, IJsselmeer, Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta) mee. En daar staan maar bar weinig boerderijen.

#7 Bookie

@5
Dit klinkt behoorlijk verward:

“Waarna hij een theorie omschrijft van een alwetende, maar voor de meeste mensen onbekende Geheime Dienst die de gedachten van de wereldbevolking manipuleert: ,,Ze luisteren en kijken mee in je privé-woning en op je werk. En dan bedoel ik niet met de camera’s die je gewoon kunt zien”, schrijft hij. In een video die hij onlangs online zette, roept hij Amerikanen ook nog op ten strijde te trekken tegen die geheime macht die in ondergrondse complexen kinderen vermoordt. ,,En luister niet naar de mainstream media, zij hebben geen idee van wat er speelt.”
https://www.ad.nl/buitenland/dader-is-meer-dan-een-zonderling-die-zichzelf-verloor-in-waanzinnige-complottheorieen~a69d2a65/

Daarnaast vermoordt hij zijn moeder en zichzelf. Klink allemaal behoorlijk psychotisch.

#8 Frank789

@7: Vervang “Geheime Dienst” door God, en niemand vind je meer verward.

#9 Hans Custers

Wat mij betreft is iemand die in het wilde weg mensen vermoordt per definitie verward. Of gestoord. Maar daarmee is nog niet gezegd dat zo iemand niet verantwoordelijk is voor wat hij doet. Niet elke vorm van verwarring of elke stoornis maakt iemand ontoerekeningsvatbaar.

#10 Frank789

@9: [ iemand die in het wilde weg mensen vermoordt ]
Dat is iemand die op de Dam gaat staan en willekeurig in het rond gaat schieten.
Deze man zocht shishalounges op omdat daar een bepaalde bevolkingsgroep komt. Breivik ging naar jeugdige socialisten.

Ik hoor nooit iemand roepen dat huurmoordenaars gestoord zijn. Afgaande op de liquidaties in het criminele circuit jaar in jaar uit, is er blijkbaar een flink reservoir van mensen die er geen enkel probleem in zien iemand anders van het leven te beroven.

In elke oorlog komen talloze mensen bovendrijven die geen enkel probleem hebben anderen massaal te martelen, verkrachten of te doden. Actief of achter de tekentafel. Ik hoor nooit dat die oorlogsmisdadigers gestoord zijn. Die talloze mensen leven nu ook onder ons, alleen doet voor de meesten zich geen gelegenheid voor die zwarte kant te openbaren.

Als we het normaal vinden dat altijd een percentage van de bevolking homoseksueel zal zijn, waarom vinden we het dan niet “normaal” dat altijd een percentage van de bevolking geen enkel probleem met martelen, verkrachten en moorden heeft?

#11 Hans Custers

@10

Ik hoor nooit iemand roepen dat huurmoordenaars gestoord zijn.

Ik vermoed wel dat psychopathie bovengemiddeld veel voorkomt in die beroepsgroep.

En wat je slotvraag betreft: wat er wel of niet normaal wordt gevonden kan veranderen. Ooit werd homoseksualiteit als stoornis beschouwd, maar dat is (in elk geval hier) gelukkig niet zo. Massamoord vinden we nog steeds niet normaal en ik hoop maar dat dat zo blijft. Een onwrikbare harde grens tussen normaal en gestoord is er niet.

#12 Co Stuifbergen

@6: Ik dacht dat het er niet alleen om ging dat daar weinig boerderijen staan, maar ook dat stikstof in het IJsselmeer niet zoveel gevolgen voor de natuur heeft.

#13 Hans Custers

@12

Ja, dat ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*