SG-café donderdag 19-09-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 19-09-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (23)

#1 beugwant

Zojuist de afrekening van het drinkwater ontvangen. Maar liefst een vijfde van de kosten van het afgelopen jaar bestaat uit ‘belasting op leidingwater’. Waarover nog eens 9% btw.
Water godbetert.

Ik moet toch eens kijken of je ook thee kunt zetten van kerosine…

#2 Arduenn

@1 – Gebruik in dat geval liever een theemuts dan -lichtjes.

#3 Bismarck

@1: Komt ook wel een beetje omdat de prijs van het water zelf erg laag is. Zo laag dat je goed drinkwater gewoon nog gebruiken zou om je drollen mee door de plee te spoelen.

#4 Karin van der Stoop

@3: Dat is inderdaad echt raar. Ik ben heel zuinig met watergebruik, echt geschrokken van de droogte in de zomer de laatste paar jaar.

#5 Joop

In toekomst wordt drinkwater nog een probleem. Zeggen de deskundigen , experts, en instituten. Dus zal wel waar zijn. Ik was er rustig elke week mijn auto mee.

#6 Karin van der Stoop

@5: Elke week?? Gaat het verder wel goed met je?

#7 Hans Verbeek

@4: als het meer regent dan “normaal” worden overal in NL de gemalen aangezet omdat we graag droge voeten willen houden. Water dat eigenlijk door bodem en vegetatie moet worden vastgehouden wordt zo snel mogelijk afgevoerd naar rivier en zee.
Gek he. Maar zo kunnen boeren het hele jaar door met hun trekkers het land op en blijven de kelderboxen in de steden droog.

#8 majava

@7: Als er veel regen ineens valt, dan kan de bodem daar niks mee, dan vloeit het meteen af en dan zit de sloot vol, maar de bodem niet. Nogal wiedes dat zoiets afgevoerd gaat worden.

Nederland moet nu dingen bedenken om voor dat soort neerslagpatronen klaar te zijn. En ik heb al dingen gelezen dat men daar mee bezig is.

#9 beugwant

@8: Zou dat de reden zijn dat onze watermanagementkoning zijn baard laat staan? ;)

#10 majava

@9: Beste move van de Oranjes deze eeuw. Moet wel aantekenen dat ik met weinig tevreden ben aangaande die kliek.

#11 Hans Custers

@8

Als er veel regen ineens valt, dan kan de bodem daar niks mee, dan vloeit het meteen af en dan zit de sloot vol, maar de bodem niet.

Precies. En dan neemt een droge bodem ook nog eens veel moeilijker water op dan een bodem die nog een beetje vochtig is. Als het eenmaal droog is heb je dus niks aan een zomerse stortbui. Dan kan het beter een paar dagen druilen.

Afgezien daarvan: als in een polder het waterpeil gedaald zou zijn door droogte, dan zullen gemalen zeker niet alle neerslag die er valt meteen weer afvoeren. Waterschappen doen er juist alles aan om water vast te houden in polders een periode van droogte, bijvoorbeeld door het waterpeil te verhogen. Het verhaal van #7 geldt dus zeker niet voor poldergemalen.

Voor rioolgemalen zit dat anders. Maar ik weet ook vrij zeker dan #7 zelf niet zou willen dat zijn gemeente de rioolgemalen niet een tandje hoger zou schakelen bij een enorme stortbui.

Er wordt trouwens al het nodige gedaan vanwege de toename van extreme neerslag: groene daken, regenwateropvang, gescheiden rioolstelsels. Rotterdam is daar bijvoorbeeld al meer dan 10 jaar mee bezig.

#12 Hans Verbeek

@8:

dan kan de bodem daar niks mee, dan vloeit het meteen af en dan zit de sloot vol, maar de bodem niet.

Die sloot is een reservoir dat de bodem vochtig houdt als het een weekje niet regent.
Er was ook een tijd dat het water niet werd afgevoerd. Toen groeide een groot deel van Nederland vol met veen. Dat is dus de natuurlijke toestand van Nederland.

Nederland moet nu dingen bedenken om voor dat soort neerslagpatronen klaar te zijn.

Dat woordje “moet”. Dat duidt urgentie aan.
Volgens mij valt het allemaal wel mee. Wat kan er nu helemaal gebeuren als we niets bedenken en gewoon accepteren wat ons overkomt?

#13 Hans Verbeek

@11:

Waterschappen doen er juist alles aan om water vast te houden in polders een periode van droogte, bijvoorbeeld door het waterpeil te verhogen. Het verhaal van #7 geldt dus zeker niet voor poldergemalen.

Maar waterschappen kunnen niet voorspellen hoe lang het droog zal blijven. Water dat eenmaal via rivieren is weggepompt naar zee, komt niet automatisch teruggestroomd als het wekenlang droog blijft.

Maar ik weet ook vrij zeker dan #7 zelf niet zou willen dat zijn gemeente de rioolgemalen niet een tandje hoger zou schakelen bij een enorme stortbui.

O, jij weet wat ik wil en schrijft dat alvast namens mij op.
Dat kan ik zelf ook als je mij er naar vraagt. Dus jij hoeft helemaal niet namens mij de discussie te gaan voeren.
Spreek alleen voor jezelf.

#14 Hans Custers

Maar waterschappen kunnen niet voorspellen hoe lang het droog zal blijven.

Inderdaad. Wat stel jij voor? Dat ze voor de zekerheid aan het begin van de zomer de hele polder maar alvast volzetten met een paar meter water?

O, jij weet wat ik wil en schrijft dat alvast namens mij op.

Nee, ik had alleen een stellig vermoeden. Daarom staat er “vrij zeker” en niet “absoluut zeker”. Vooralsnog spreek je mijn vermoeden niet tegen.

#15 Frank789

@7: Als er ergens altijd water aanwezig is om in de ondergrond door te dringen om drinkwater te kunnen worden dan is het wel in de polders. Er wordt (preventief) gepompt om de weilanden niet onder water te laten lopen.
Mochten polders dreigen droog te vallen dan laat men gewoon water terug de polder in lopen. De richting van bijvoorbeeld de rivier de Amstel is daarvoor zelfs al een keer omgekeerd!

Het droogteprobleem zit op de hoger gelegen gebieden zonder gemalen. Daar waar eeuwenlang de rivieren en beken rechtgemaakt zijn zodat het water snel weg kon en de benedenloopse buurman het probleem voor zijn kiezen kreeg en die op zijn beurt de rivier ook recht ging maken.

Het is dus zaak op hoger gelegen gebieden bekkens aan te leggen met water voor droge tijden, rivieren te remmen, oude riviermoerassen te heropenen.

#16 Hans Verbeek

@14: nogmaals Hans, spreek alleen namens jezelf. En laat anderen hun eigen visie vertellen en verdedigen.

#17 Frank789

@12: [ Wat kan er nu helemaal gebeuren als we niets bedenken en gewoon accepteren wat ons overkomt? ]

Zeg nu gewoon hardop dat het u geen donder kan schelen dat tijdens langdurige stortbuien hele woonwijken in de polders gaan onderlopen en mens en dier grote (economische) schade gaan lijden en al hebben geleden.

Zeg nu gewoon hardop dat het u geen donder kan schelen dat tijdens langdurige stortbuien hele woonwijken in het oosten van ons land, ver weg van gemalen en polders, gaan onderlopen en mens en dier grote (economische) schade gaan lijden en al hebben geleden.

Zeg nu gewoon hardop dat de mens u zoals gewoonlijk niks interesseert en dat Nederland aan de natuur moet worden overgelaten en dus worden verlaten door de mens totdat het veen hier weer metershoog groeit en de mens als jager verzamelaar van u mag terugkeren.

#18 beugwant

@17: Ooit las ik in de PropriaCures dat de schepper de delta als de monding voor een paar grote rivieren had bedoeld, maar de Batavieren zagen het aan voor de bebouwde kom.

#19 Hans Verbeek

@17:
Waarom moet ik van jou die dingen zeggen?
Ik ken je niet, je betaalt mij er niet voor.
Ik wijs je er opnieuw op dat je obsessief gedrag vertoont.
Laat het los.

#20 Frank789

@19: Inhoudelijk reageren is vandaag niet uw sterkste punt.

#21 Hans Verbeek

@20: vraag je dan zelf eens af waarom je mij die dingen wilt laten zeggen, Frank.
Waarom wil jij zo graag dat ik een extreem, wereldvreemd standpunt inneem?
Ik ga dat echt niet doen. Ik zal je blijven teleurstellen.
Ik zie de wereld anders dan jij, maar ben wel rationeel en realistisch.

#22 Frank789

@21: [ Waarom wil jij zo graag dat ik een extreem, wereldvreemd standpunt inneem? ]

Ach, u gaat mijn woorden woorden weer eens verdraaien.

Het is overduidelijk wat u bedoelt met “Wat kan er nu helemaal gebeuren als we niets bedenken en gewoon accepteren wat ons overkomt?”.
In plaats van uit te leggen dat het anders zit of bevestigen dat u iets helemaal fout hebt opgeschreven en niet zo bedoeld had, spendeert u de ene na de andere reactie met omtrekkende bewegingen om vooral niet inhoudelijk te hoeven reageren.
Dat is niet rationeel en realistisch, want we kijken daar dwars doorheen.

#23 Hans Verbeek

@22:

Het is overduidelijk wat u bedoelt met “Wat kan er nu helemaal gebeuren als we niets bedenken en gewoon accepteren wat ons overkomt?”.

Iets wat overduidelijk is hoef ik toch niet te verduidelijken.
Waarom vraag jij dan #17 aan mij om die uitspraken te doen?
Het is al overduidelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*